Flau bibliotekbruker..?

Jeg har brukt biblioteket hele livet; noen ganger mer, andre ganger mindre. Et folkebibliotek er til for alle, men ikke alle er like – og dermed passer de heller ikke til alle.

For min del har jeg innsett at jeg ikke vil ha de store med masse arrangementer og lyd. Når jeg har vært rundt omkring, har det vært interessant å se ulike biblioteker (jeg er tross alt utdannet bibliotekar). På gamle Deichmanske bibliotek i Oslo likte jeg å gå i de mange omtrent hemmelige gangen – joda, jeg gjorde det fordi jeg jobbet der, men å finne hemmelige rom fordi det var så mange etasjer og trapper og dører – så det var nok bygningen jeg likte.

Å låne (og levere) bøker er stort sett det jeg gjør på bibliotek – jeg har innsett at jeg ikke er noe “arrangement-menneske”. Her jeg nå bor er det et lite bibliotek. Jeg liker sånne bibliotek. Joda, utvalget er ikke like stort som på et stort bibliotek, men det gjør ikke noe for om det er noe de ikke har, så kan de skaffe det. Den hyggelige atmosfæren – det er det jeg liker med bibliotek; og da trenger de enten en skikkelig gammel bygning med mindre rom – eller sånn som “mitt” bibliotek nå: et lite bibliotek.

Riktignok har jeg ikke brukt mitt nye bibliotek mye, men jeg har brukt det noe. Lånt pensumbøker og andre bøker. Det er grunnen til at jeg nå føler meg som en litt flau bibliotekbruker – bøkene er forfalt, så jeg må levere en haug med bøker jeg har skikkelig lyst til å lese, men ikke har rukket. Eller, jeg er ikke flau – ikke egentlig, mer litt trist og irritert fordi jeg ikke har tatt meg tid til å lese bøkene jeg lånte som jeg hadde lyst til å lese.

Heldigvis er det alltids mulig å låne en bok (eller mange) flere ganger – enten man har lest den eller ikke. Så selv om jeg nå leverer en bunke uleste bøker, kan jeg alltids låne de igjen!

Kjeller-test…

I huset mitt er det en kjeller. Det hadde jeg ikke i mitt forrige hus, men jeg bor rett ved skogen nå så det er enkelte småkryp jeg bekymrer meg litt for.

Noe av målet mitt for kjelleren er å bruke det som lagring generelt, og matlagring spesielt. Du vet; epler, syltetøy, tørrvarer, saft og etterhvert når jeg begynner å gro ting: grønnsaker og tørking av blomster.

Så at jeg fant et bord i garasjen passet meg bra. Bordet likte jeg nemlig ikke, men du så praktisk det er å ha et bord å sette ting på i kjelleren! Det er noen hyller langs veggene, men de ser ikke stødige nok ut etter min mening så de må fikses før jeg bruker de til å sette mange tunge ting på.

Bordet derimot, er såpass tung og solid at det vil nok tåle det meste. Enn så lenge er det bare en bøtte med epler (og lokk). Hvor lenge eplene vil holde seg er jeg veldig nysgjerrig på. De jeg har hatt stående på kjøkkenet etter at jeg plukket de har nå holdt seg i omtrent tre uker, men nå begynner det å røyne på… Så hvor lenge eplene vil holde seg i kjelleren, er jeg veldig spent på. Hvor lenge vil jeg kunne spise “ferske” epler utover høsten?

En ting som ikke vil gi helt tydelige svar vil være at de stod på kjøkkenet omtrent i to uker før jeg fikk satt opp bordet i kjelleren, så testen vil ikke være helt solid i år for å si det sånn. Det går fint – jeg kan teste igjen til neste år (om det blir nok et år med eplebonanza…).

Arbeid pågår…med nytt møbel!

Her om dagen var mine foreldre på besøk – enn så lenge har de jobbet alle gangene de har vært på besøk. Jeg fikk blant annet årets julegave – som passet perfekt når jeg fant noe nytt på låven!

Et rom i låven jeg visste var der, men jeg hadde ikke hatt med lommelykt dit får. Dermed hadde jeg ikke egentlig sett hva som var der inne: møbler!

Med tanke på at jeg fremdeles mangler en del møbler, var dette praktisk. Spesielt siden jeg hadde ønsket meg et skap i mørk brunt til å ha ved inngangen min. Jeg ville ha et praktisk sted å sette verktøykassen min og masse diverse inne/ute ting. Pyntepotter, små hageredskaper, lommelykt, hagehansker og andre diverse småting som kan være kjekke å ha i hus, men som ofte også kan brukes ute.

Så jeg har lett en stund etter det “perfekte brune møbelet” – og så stod det på låven hele tiden?? Det matcher forresten et annet møbel jeg fant på låven, så de er begge deler av et sett (og jeg har flere deler!). Årets julegave fra foreldrene fikk dermed æren av å hjelpe til med å få skapet ned fra låven og inn i huset. Nå har jeg vasket det litt, så tenkte å vente til i morgen med å fylle det – spent på om jeg vil få plass til alt jeg ønsker…

Årets julegave!!

Ja, jeg vet det er lenge til jul foreløpig – men den tiden går oftere fortere jo nærmere dagen kommer. Spesielt når det gjelder å finne ut av hva en skal kjøpe i gave til ulike mennesker.

For min egen del har jeg ikke mange å kjøpe til, men jeg sliter ofte likevel. De fleste har jo det de trenger – og enkelte har tilnærmet ikke ønskeliste engang…så hva skal en finne på å kjøpe?

Vel, nå som jeg har nytt hus og stor eiendom, har jeg en stadig voksende ønskeliste. Ganske enkelt fordi det er mange ting jeg ikke har fordi jeg ikke har hatt behov for det tidligere. Ønskelisten min vokser stadig, men på mandag var foreldrene på besøk hos meg for å hjelpe meg litt (ja, jeg har herlige foreldre!).

Da kom de med flere ting, blant annet fikk jeg årets julegave (på forskudd selvfølgelig): sekketralle!

Superfornøyd! At jeg fikk den gaven nå var veldig flaks for vi endte med å bruke den til noe som var overraskende for oss alle (jeg fant nemlig noe spennende!).

Snacks av tørkede epler?

Når en har mye av noe som en gjerne vil bruke, kan det være greit å ha flere måter å benytte seg av det på.

For min del gjelder det epler om dagen. Jeg har gitt bort epler til mine foreldre, min søster får også noen epler, men jeg har fremdeles mye epler å ta av (fire ti-liters-bøtter ferdig plukket, og fremdeles mer på treet…). Enn så lenge har jeg holdt meg til å lage eplemos med og uten kanel. Skjønt, etter at jeg lagde med kanel har jeg innsett at det er det jeg kommer til å fortsette med fordi det var absolutt favoritten.

Min mor lagde god eplekake, men jeg er ikke så glad i biten av eple i sånn kake. Så jeg har tenkt til å prøve å lage muffins med eple, og fant en oppskrift med revne epler, men har foreløpig ikke rukket å teste de ut.

Noe annet jeg har testet – og som tar litt tid – er å tørke epleskiver. Siden jeg bare lufttørker de, blir de ikke helt tørre og dermed er de litt seige. Jeg hadde en tanke om at jeg kunne teste å tørke de over vedovnen, og min far var med på ideen og lagde dermed et hengende “tørkestativ” til meg. Epleskivene blir fremdeles seige, men jeg mumser stadig på de… Så selv om de ikke er helt tørre, så er de gode. Om de er holdbare…det er muligens et helt annet spørsmål…