Natten er ikke mørk?

Når jeg våknet og stod opp i dag, var det fremdeles mørkt ute. Skjønt, helt mørkt var det ikke. Gatelys og en del folks utelys kunne jeg se. Dessuten var en liten del av himmelen lysere.

Først trodde jeg at det var sola som var på vei opp, men det var ikke helt riktig retning. Så skjønte jeg det; byen av i den retningen. Det er så mye lys på i byen at det lyser opp nattehimmelen før sola står opp.

Jeg har hørt (og tenkt) over lysforurensning før, men noen ganger tar det tid før kunnskapen virkelig synker inn. Tenk så mye strøm som brukes for å lyse opp himmelen på den måten (og så mye vi kunne spart om vi halverte den opplysningen). Mon tro hvordan plante- og dyrelivet blir påvirket av at det aldri er ordentlig mørkt om natten? For det er jo et poeng også – vi mennesker blir ofte anbefalt å ha det mørkt der vi skal sove for å kunne få optimal søvn for igjen å kunne fungere optimalt. Unner vi ikke dyre- og plantelivet det samme?

Hva ønsker du ut av livet ditt?

Jeg vet hva jeg ønsker som deler av livet mitt, men ikke alt og dessuten blir veien til mens en går.

Når det gjelder hva jeg ønsker ut av livet mitt føler jeg at jeg er ganske enkel (selv om det å komme dit er utfordrende): gode venner, familie, god mat, lite stress, natur, dyr og tid. Venner og familie har jeg. God mat kjøper jeg (selv om jeg ønsker å gro en del av den selv). Stress har vel de fleste i mer eller mindre grad av ulike årsaker, men jeg tror det alltid er mulig å forbedre ting.

Natur har en en del av fordi det er kort vei til skogen for å gå tur (og til sjøen) der jeg bor, men det hadde vært gøy å kunne gå i egen skog og hogge trær for å omgjøre til ved. Hogge ved gjorde jeg bittlitt når jeg var på “høstferie” hos foreldrene min – og jeg liker det. Å hogge ved er fysisk arbeid jeg liker; jeg får beveget meg, vært ute og det gir varme når jeg fyrer i ovnen om vinteren. Dyr føler jeg ikke at jeg har god nok plass til i nåværende bolig – høner og sauer passer lissom ikke helt inn i et borettslag… Tid er noe jeg tror mange av oss ønsker mer av.

Så hvordan kan jeg få mer av det jeg ønsker (natur, mindre stress, dyr og tid)? Usikker, men noe mindre tid på sofaene hvor jeg sitter og gjør ingenting bortsett fra å se YouTubevideoer ville kanskje vært en god start…

Jeg rakk det!

Høsten er kommet og det blir stadig tidligere mørkt ute, men jeg rakk akkurat en liten gåtur ute før det ble for mørkt. Den friske luften, alle fargene – som stort sett er gule, grønne og brune – hvor ble det av det røde?

Det er ikke alltid jeg har med kamera ut på tur, men innimellom øver jeg meg på å ta bilder.

Jeg føler at jeg ser meg rundt på en annen måte når jeg har med kameraet – hva kan bli et godt motiv?

Jeg vet jeg har mye å lære – kanskje jeg burde ta et fotokurs? Eller bare bli kjent med kameraet…

Det sies at veien blir til mens man går, men noen ganger kan det være lurt å gå i andre sine fotspor for å lære.

Håper du har en fin dag og at du nyter naturen når du er ute.

Søndag, høstjobb og vårforberedelser (allerede?)

En rolig og avslappende søndag. Riktignok med regn så gåturen jeg tenkte å ta ble ikke noe av fordi det ikke fristet nok. Noe som har fristet er å samle frø fra ulike blomster. Det har jeg gjort i løpet av de siste ukene og nå var alt ferdig med å tørke. Da kom brukte syltetøyglass til nytte også.

Tagetes (fløyelsblomst), blomkarse, solsikker, ringblomst, løvemunn og blomstererter er det jeg har samlet frø fra. I noen dager nå har de ligget utover stuebordet mitt så jeg skulle være sikker på at alt var tørt, men jeg føler likevel alltid at det er et spenningsmoment – er det tørt nok? Er det egentlig en god ide å lagre frø i tette syltetøyglass? Kan jeg risikere at det blir dårlige på noe viss (mugg eller lignende)? Det er mye jeg ikke vet om å ta vare på frø til neste seson, men på denne måten vil jeg lære.

For tagetes og løvemunn ble det mye flere frø enn jeg forventet, men på den annen side aner jeg jo ikke hvor spirevillige de vil være. Hadde håpet på mer frø til blomkarse og blomstererter, men det er jo mulig å kjøpe frø i butikken når den tid kommer. Likevel, å starte å forberede en blomstrende hage allerede nå er en hyggelig søndagsaktivitet på en våt og grå dag. Tenk så mange farger jeg vil ha i hagen neste vår/sommer!

Klar for vinteren??

Jeg vil ikke påstå at jeg er klar for vinteren enda – jeg vil gjerne ha høstfargene en god stund til. Den friske, kalde luften som jeg likevel koser meg med å gå tur i uten å føle at jeg fryser av meg stumpen. De fine, ofte tørre veien (om det ikke har regnet selvfølgelig) hvor folk ikke glir av veien på grunn av is (og manglende vinterdekk). De små studene midt på dagen når sola er fremme og du fremdeles kan kjenne at det er (utrolig nok) noe varme i strålende den sender oss.

Et område jeg i dag er blitt klar for vinteren er bilen. Jeg vet hvordan jeg skifter dekk og har gjort det mange ganger, men etter å ha knekt en bolt forrige gang jeg gjorde det (nei, jeg er ikke så sterk, men det det var overraskende enkelt) – føler jeg det er tryggere å hovedsaklig overlate jobben til andre. Hadde jeg ikke visst hvordan jeg skulle skifte dekk og ikke klart å gjøre det selv, burde jeg ikke hatt bil etter min mening. Siden jeg vet og kan, har jeg dermed ingen problemer med å betale noen andre for å gjøre det for meg (fordi jeg vet som sagt at jeg kan gjøre det skulle et behov oppstå).

Flerfarget eller ensfarget?

Noen ganger er det ikke nok garn av en farge til å strikke et par sokker, så da blir det “to-i-en” variant. Dessuten, når jeg har på sokkene er det stort sett bare føttene som syns – ikke skaftet (så kanskje jeg burde hatt det omvendt – sort skaft med lilla føtter?).

Føttene tar litt mer garn (tror jeg) og jeg hadde rett over to nøster med sort, men bare ett nøste med flerfarget lilla. Så derfor ble sokkene som de ble. Hadde jeg behov for flere hjemmestrikkede ullsokker? Nei. I skuffen med ferdiglagde ting lå det allerede fem par sokker (og en del andre ting)…men jeg har innsett at jeg liker å strikke helt enkle ullsokker, så det er det jeg gjør. (om noen vil kjøpe noen er det bare å si ifra – de som er klare er omtrent i størrelsen 38/39)

Har faktisk lagd noe julepynt også – heklede hjerter og stjerner og en juleløper. Andre heklede ting i skuffen: grytekluter og små brikker. Andre strikkede ting i skuffen: pulsvarmere – et enkelt par uten tomler, og to par med fletter og tomler.

Lurer på hva mitt neste strikke- eller heklearbeid vil være?

Noen ganger en nødvendighet

For en god stund tilbake strikket jeg min første vott. Riktignok uten å helt vite hva jeg gjorde – jeg hadde ikke noe mønster, så mesteparten ble ren gjetning. Votten ble ferdig, men den ble ikke fin – ei heller strikket jeg en lik (noe som uansett ville vært vanskelig siden jeg ikke hadde mønster…).

Jeg har (tydeligvis) ikke noe bilde av min første vott. Dette bildet er det første paret med votter jeg strikket – ja, jeg fant et mønster til de. Den første votten jeg strikket vil endre form og bli til noe annet, men for å gjøre det enkelt har jeg heldigvis en nøstepinne.

Min far har det med å lage ting av tre, så jeg er veldig fornøyd med nøstepinnen han lagde til meg. Den er veldig praktisk for å lage nye garnnøster på når jeg må rekke opp noe.

Om du driver med håndarbeid (kanskje spesielt strikking eller hekling) – har du en praktisk nøstepinne for når du er nødt til å rekke opp noe?

Betale ned studielånet?

“Alle” sier at studielånet er det siste lånet du burde betale ned fordi det er “det beste” lånet. På mange måter er jeg enig. Tross alt har studielånet mange fordeler – bare sjekk linken her. Likevel, det er et lån som i de fleste tilfeller må betales tilbake – akkurat som andre lån (bolig, bil, forbruk o.l.).

En gang i blant betaler jeg noe ekstra ned, for hver krone betyr noe. I oktober betalte jeg kr 300 ekstra, så neste terminbeløp ble hele kr 3 mindre! Selvfølgelig er det mange ting som spiller inn: rentesatsene, utgangspunktet for terminbeløpet og hvor stort studielånet er.

Jeg har ikke mest i studielån, men alle lån – inkludert studielån – spiller inn om en ønsker boliglån. Dessuten (og dette kan virke lite) – for hver krone jeg må betale mindre i terminbeløp hver måned – jo flere kroner får jeg tilgjengelig hver måned. Siden jeg vil ha flest mulige tilgjengelige kroner (dvs. penger jeg ikke bruker på faste utgifter) hver måned, er dette en enkel måte å gjøre det på. Ja, det er ikke store forskjellen og det tar tid, men selv små beløp kan ha stor betydning når det er over lenger tid.

Noen ganger så trenger jeg en liten pause

Noen pauser er lange, noen er korte, og behovet melder seg ulikt og av ulike grunner.

Pausen denne gangen varte i omtrent en uke. Denne uken er det høstferie, men det var i slutten av forrige uke jeg tok en pause hos mine foreldre. Det startet med at vi på onsdag ettermiddag dro for å kikke på et hus jeg lurte på om jeg ønsket å kjøpe (det ble ikke det huset). Resten av uken var det mye skravling, en shoppingtur uten å shoppe (men fant noen gaveønsker til jul) og hagearbeid – endelig fikk jeg hogd litt ved!

Vanligvis (les: omtrent hele tiden) er jeg ganske avhenging av internett, men i slutten av forrige uke var jeg nesten ikke online i det hele tatt. Jeg tror vi alle trenger en pause fra det noen ganger. Å legge vekk telefonen, ikke være på internett, ikke være tilgjengelig for alle hele tiden, men heller være tilstede med de en er fysisk i nærheten av. Det tror jeg kan være sunt noen ganger.

Er det noe jeg har tenkt på disse dagene er det at jeg vil være flinkere til å ta pauser – mindre pauser, men oftere.

Høre på CD’er – nå?

For å høre på musikk vil jeg tro de fleste etterhvert i dag bruker streaming (eller vinyl). Selv bruker jeg mye YouTube, men før det var det radio som gjaldt for meg. Via radio fikk jeg stadig høre ny musikk jeg ellers ikke ville hørt. Riktignok var det ikke alt jeg likte, men jeg fikk også noen nye favoritter noen ganger. CD’er var det dessuten mye av, men de hører jeg generelt ikke på lenger.

Innimellom rydder jeg litt hjemme og jeg fant en eske med CD’er. Så nå hører jeg gjennom dem for å sjekke om jeg faktisk ønsker å beholde dem. Overraskende mange kommer gjennom nåløyet. Når neste gang jeg hører på de etter jeg er ferdig med å rydde derimot – det vil tiden vise.