Kaste planter??

Å kvitte seg med planter syns jeg er veldig vanskelig – spesielt om de lever. De døde er helt greit å bli kvitt…

Utfordringen blir når det føles som plantene tar over hele stua – noen ganger må jeg da ta noen drastiske valg. Så jeg lagde en video (se videoen, og om du abonnerer på kanalen kan det være lurt å trykke på bjella også så du får beskjed neste gang jeg legger ut en video).

Takk for at du leser – og ser på!

Kommer snart: God påske!

Påsken står for døren – noe som betyr ferie for noen av oss. Jeg er en av de heldige som har fridager i påsken og noe av planen er å få gjort litt i hagen. Det er varmt nok ute til å starte med i alle fall en del ting: rydde blomsterbed, kanskje klippe litt hekker og roser. Spesielt rosene er jeg litt usikker på; vil jo ikke at de skal få skader av eventuell frost.

Påsken har aldri vært den store høytiden for meg – det er det egentlig bare jul som er. Skjønt, når jeg var liten var det alltid påskeegg på påskeaften med masse godis i…

I år starter påsken dagen etter bursdagen min (jeg har bursdag 27. mars), og det er også dagen vi alle nok en gang må stille klokka. Sommertiden starter på søndag, så på en måte blir påsken en time kortere i år. Jeg håper at vi snart kommer til å slutte med å stille klokka mellom normaltid (ofte kalt vintertid) og sommertid. Stort sett ødelegger det søvnen min i et par uker etterpå…

Uansett, jeg håper du har en fin dag i dag. Kanskje det er sol der du er, for jeg sitter i et tåkehav.

Takk for at du leser.

Alle mine frø: grønnsaker og blomster [video]

Om du har vært innom bloggen før så har du kanskje fått det med deg: jeg liker at ting vokser og gror. Dette gjør at enkelte deler av huset mitt er grønt av planter, men også at jeg (tydeligvis) har en del frø.

Har jeg kjøpt mer frø i år? Selvfølgelig! Har jeg plass til å så alt så det kan vokse og gro? Absolutt ikke. Bryr det meg? Litt, for jeg skulle ønske jeg hadde plass til alt. Likevel, jeg er glad for at jeg har muligheten til å gjøre noe.

En YouTuber jeg følger sier ofte “turn your waitingroom into a classroom”, og jeg tror ikke det kan sies for ofte.

Så om du er nysgjerrig på hvilke frø jeg har, ta en titt på videoen jeg har lagt ut på YouTubekanalen min. Om du vil følge veien videre der, er det bare å abonnere på kanalen 😊

Takk for at du leser – og ser på videoen.

Fått træl på pekefingeren…

Ferdig! Det ble overraskende jevnt.

Helt enkelt, uten mønster – kun rettstrikk frem og tilbake. Jeg koste meg masse og ble så ivrig at jeg tok lite pauser – noe som gjorde at jeg fikk træl på pekefingeren der jeg hele tiden dytter tuppen av pinnen. På starten av skjerfet forventet jeg at pekefingeren ville bli litt sår, men at jeg skulle ha ekstra hard hud flere dager etter at jeg var ferdig med å strikke var ikke det jeg regnet med.

Følte at det ble akkurat passe langt, og det er så utrolig mykt og godt. Selv om det er 100% ull, så klør det ikke (noe ull vanligvis gjør for meg).Garnet er Drops Baby Merino og jeg brukte nesten fem nøster så materialprisen for skjerfet er kr 195,- Da er ikke arbeidstiden tatt med, men det ville ikke blitt billig. Koste meg masse mens jeg strikket, men det tok jo en del tid.

Elsker å kunne holde med på håndarbeid mens jeg ser på YouTube videoer. Denne gangen ble det jo til noe jeg kunne bruke, så det følte jeg gav det litt ekstra verdi.

Håper du har en fin dag og takk for at du leser.

Maurene kommer!

Dagens gåtur var litt kjølig i starten, men sola har begynt å varme så det ble deilig å være ute. Det hadde maurene i den ene maurtua jeg gikk forbi også fått med seg.

Kan innrømme at jeg tror aldri jeg har sett starten på våren i en maurtue før. Den så innsunken og slunken ut, men med et stort mørkt felt på toppen.

Det mysset av maur som tydelig holdt på med vårforberedelser. Ganske fascinerende!

Hvordan klare å ta gode bilder av så mange maur uten å ville gå for nærme, vel, ikke helt mulig med mitt kamera. Likevel ble jeg stående å se på dem en liten stund. De klumpet seg sammen nær toppen – jeg vil tro de også likte godt at sola varmet i dag.

Takk for at du leser.

Studielånet for mars

Nok en måned er halvveis og det er tid for å sjekke hva litt ekstra innbetaling har gjort for studielånet. Det er for så vidt noe jeg syns er vanskelig å bedømme siden rentene også spiller en rolle. Likevel, studielånet for mars er betalt.

Også denne måneden rundet jeg opp det jeg betalte til kr 1.500,- Noe som hjalp terminbeløpet til en bitteliten endring. Rentene er sakte og sikkert på vei opp, men det har foreløpig ikke så stor effekt siden jeg har betalt ekstra. Det som gjør det lett å se at rentene spiller inn er hva som står igjen å betale av renter – der var det lite uttelling fra februar til mars for å si det sånn…

Lånebeløp Renter Terminbeløp Rente Dato
117,389.28 8,750.37 1,034.00 1.401% 16.03.2021
118,462.10 8,788.64 1,037.00 1.391% 16.02.2021

Heldigvis for meg har jeg ikke det største studielånet og ei heller mest igjen. Likevel, over en tusenlapp hver måned som jeg gjerne kunne brukt til andre ting (spare til småbruk for eksempel). På den annen side; det kunne vært mer hver måned. Det høyeste terminbeløpet jeg har hatt siden 2019 er kr 1.141. Så ved å betale litt ekstra, og fordi rentene har gått ned, er terminbeløpet nå 107 kroner mindre. Noe som kanskje ikke virker til å være mye, men alle monner drar.

Veien videre er jeg mer spent på med studielånet for fremover vil jeg ikke betale ekstra. Personlig økonomi er jo nettopp det – personlig – og når ting endrer seg følger gjerne økonomien med. Grunnen til at jeg er spent er jo at jeg har blitt vant til at terminbeløpet sakte og sikkert blir litt mindre for hver måned. Nå som rentene går litt opp og jeg kun vil betale det oppgitte terminbeløpet er jeg spent på hvor mye det vil gå opp.

Takk for at du leser.

Håpet er lysegrønt!

Denne salaten har vokst (og blitt spist av) en god stund nå, men den hadde litt lite plass. Så nå har den fått en større potte, og jeg håper at den vil fortsette å vokse så jeg kan fortsette å spise fersk salat.

Det er vår og jeg er i startmodus når det gjelder planting (har egentlig vært det en stund).

Disse paprikaene klarer seg godt etter en liten ompotting, så nå har de store muligheter – og jeg har stadig større muligheter for egenprodusert paprika en eller annen gang etterhvert. Paprikaplanter elsker varme og lys, men tar lang tid så dette er en tålmodighetsprøve.

Så har vi et tilfelle av “man tar hva man har”. To ildfaste former ble perfekte til å ha noen små plantestarter i. Jeg har innsett at ikke alt kommer opp, så vurderer å putte i noen nye frø der det ikke har kommet noe. Ulempen med å bruke de ildfaste formene var at den ene pleier jeg å bruke når jeg lager fish’n’chips til middag… Urutinert?

Grønnrennerne har (for lenge) hengt på morplantene, men jeg er redd den skal velte så jeg klipte av noen av dem og puttet i jord. Tenkte at de var sikkert tørste når de fikk nytt hjem, men nå tror jeg kanskje at jeg druknet dem. Urutinert her også? Uansett, de skal få lov å tørke opp og så krysser jeg fingrene for at de overlever. Vanligvis er grønnrennere tilgivende planter som tåler det meste så håpet er lysegrønt.

Takk for at du leser.

Enda ett prosjekt?

Noen prosjekter er store og tar lang tid. Så hvorfor starte enda ett prosjekt?

Enkelt; jeg trenger et lite avbrudd. Kan jeg bytte på de større prosjektene? Joda, men det er også gøy å starte nye ting.

Det største prosjektet er definitivt sengeteppet jeg hekler. Det andre større prosjektet blir ganske lite i forhold, men et skjerf tar likevel en del tid selv uten mønster. Hvor langt skjerfet skal bli vet jeg heller ikke før det er ferdig.

Gule pulsvarmere er det nye prosjektet – et lite prosjekt hvor jeg trener på noe jeg lærte for litt siden: kabler eller fletter som jeg kaller det. Dessuten vil jeg ha litt tommel, så det er også trening på noe jeg nesten nettopp har lært.

Fordelen med å drive med håndarbeid sånn jeg ser det er at du kan lage så mye forskjellig: smått, stort, vanskelig, enkelt og alle mulige kombinasjoner. På mange måter er det bare fantasien som setter grenser. Noen ganger føles det som om kunnskapen setter grenser, men da er det bare å jobbe for å lære seg noe nytt.

Hva var det forrige du lærte med håndarbeide?

Takk for at du leser.

Hvordan tjene mer penger

Reklame | Body Green

Stadig vekk ser jeg at det blir nevnt at man burde spare og investere. At selv de med lite ekstra å rutte med burde klare å spare noe.

Jeg er for så vidt enig; jeg tror det er viktig å ha en buffer – en sparekonto eller lignende hvor du har en sum du aldri bruker med mindre det er fullstendig krise. En bufferkonto kan dermed også gjerne kalles for krisekonto etter min mening.

Alt det er vel og bra, men jeg har lenge følt at den samtalen mangler noe. At fokuset er veldig ensidig: bare spare og bruke mindre og stramme inn. Hva med den andre siden av regnestykket? Privatøkonomi er på mange måter ganske enkelt: inntekter – utgifter = frie penger til å bruke på akkurat det du ønsker (ikke nødvendigvis bare kun det nødvendigste). Så mesteparten av fokuset er på utgiftsposten, men hva med inntektsposten?

Ville det ikke vært smartest å fokusere litt på begge sider? Kutt utgifter, men også fokuser på hvordan tjene mer penger.

For de mange av oss består inntekten i at vi har en fast jobb å gå til som gir oss lønn hver måned. Sånn er det for mange i Norge, men jeg prøver noen ganger å løfte blikket litt. Se litt mer rundt om i Norge enn bare min egen lille boble, og i tillegg se på verden rundt. For mange har flere jobber – ofte for å få nok lønn til at det går rundt, men andre har en liten sidejobb de gjør hvor de også tjener ekstra lommepenger for å kalle det noe.

Så, jeg skulle ønske at jeg visste om noen i Norge som har sin vanlige jobb, men som også tjener penger på andre måter. Ikke direkte bytte tid mot penger som jeg for eksempel gjør i jobben min, men kanskje noe mer variabelt, men likevel en viss stabilitet over det som kommer inn hver måned.

Hvilke andre muligheter er det for å tjene penger? Har du noen tips, eller gjør du noe for å tjene ekstra penger ved siden av din vanlige jobb?

Takk for at du leser.

Kan glatt innrømme at noe av grunnen til at jeg lurer på dette er fordi jeg har som mål å kjøpe meg et småbruk – noe som definitivt ville vært enklere om jeg hadde mer “frie penger”. Derfor legger jeg ved noen reklamelinker som jeg kan tjene noen kroner på til småbruksdrømmen om du klikker på dem.

Pannebånd med borrelås//Fotspray//Ribbon Twist//Biologisk nedbrytbar hårbørste//Hårsmykker – velg design

Det har startet!

Spiringen har startet – i alle fall noen av dem – på godt og vondt.

Reddikene nederst i høyre hjørne skal vel egentlig ikke forspires, så de strekker seg alt for mye – ups. Salaten (nr 3) strekker seg også litt, men der har jeg høyere håp. Tomatene nærmest vindu og paprikaene nederst i venstre hjørne har ikke startet enda; paprikaer bruker lang tid.

Ringblomstene er de siste, og en klarer seg bra. Den andre derimot, knakk ved frøet – jeg tror det satt fast i jorda så tviler på at det blir noe av den for å si det sånn. Den startet bra, men tok med seg for mye frø og jobbet hardere enn både jord og frø var klar for. Vel, litt svinn må en regne med.

Takk for at du leser! Har du eller skal du så noe i år?