Økonomisk månedssjekk

I løpet av måneden betaler jeg regninger etterhvert som de kommer – da slipper jeg at noe blir glemt. Siste dagen hver måned tar jeg også alltid en sjekk på økonomien som helhet.

  • Hvor mye har gått ut på regninger – har det vært noen overraskelser (eks. strømregning…)?
  • Hva er ståa på fond jeg investerer i?
  • Hvor mye har jeg brukt på mat i løpet av måneden?
  • Hvor mye har jeg brukt på diverse ting? (Når jeg ser på andre ting enn regninger og mat (og bensin) tenker jeg alltid over – var dette nødvendige kjøp?)
  • Har jeg brukt penger på ting som gir meg noe positivt?
  • Hvor stor er gjelden min? (boliglån og studielån)
  • Hva er totalen på sparekontoene mine?

På denne måten får jeg oversikt over måneden er gått og jeg ser umiddelbart om det er eventuelle justeringer jeg ønsker å gjøre for den kommende måneden. Jeg prøvde en stund å lage et budsjett, men jeg er et vanemenneske så det var aldri store variasjoner og jeg følte dermed ikke et behov for budsjett. En regel har jeg nemlig: aldri bruke penger jeg ikke har (med unntakene av bolig- og studielån).

Hvorfor tar jeg økonomisjekken hver måned? Vel, jeg liker tall og økonomi, men også å ikke bekymre meg over økonomien. For det er en greie (i alle fall i min mening) – at når jeg har oversikt kan jeg raskt omstille meg ved behov. Kanskje jeg har brukt litt mer enn jeg trodde en måned og innser at jeg burde være litt mer forsiktig neste måned. Eller så har jeg kanskje vært litt gjerrig og kan med god samvittighet unne meg noe jeg har lyst på (klær og puslespill har skjedd i løpet av de siste månedene).

 

Jeg vil nemlig ikke være bekymret over økonomien og føle at jeg ikke kan unne meg noe og dermed nesten blir litt som en slave av pengene. Jeg vil heller kunne kose meg uten bekymring og at pengene er et verktøy som gir meg livet jeg ønsker meg.

Hvilken hobby vil du teste ut?

Dagens spørsmål – hver dag et nytt spørsmål.  Noen morsomme, noen alvorlig, noen enkle, noen som kanskje får deg til å tenke.

Dagens spørsmål er:

Hvilken hobby har du lyst til å teste ut i år?

Det viktig å teste ut nye ting – å starte fra bunn og innse at når du starter kan du ingenting og er (mest sannsynlig) skikkelig dårlig på det du prøver på. Når du har gjort det en stund ser du fremgang, du vet du blir bedre – at du kan mer og at du får til mer enn du gjorde i starten. Jeg føler ofte at det er mye fokus på at en skal være god på alt mulig, men det er jo ikke realiteten når du starter med noe nytt.

Hobbyer jeg tester ut i år er faktisk fortsettelser av noe jeg har gjort en stund. Så selv om jeg teknisk sett ikke er helt nybegynner er det utrolig mye jeg ikke kan og vet så læringskurven er tidvis ganske bratt likevel. Hobbyene jeg fortsetter å teste ut er å gro grønnsaker, lage YouTubevideoer og å ta bilder (ja, de to siste gjør at jeg må bli bedre kjent med kameraet mitt – det tar tid).

Var litt opptatt i går…

Vanligvis legger jeg ut en bloggpost hver dag, men i går var jeg opptatt. Etter å ha gått en liten tur i skogen (blir bare små turer om dagen fordi der jeg pleier å gå lengre turer er det så mye is…), ble jeg veldig opptatt. Eller, opphengt er kanskje mer riktig å si?

Det var puslespill på gang. Dette puslespillet har tittelen Cosmos (ja, puslespill har tydeligvis titler). Ulikt andre puslespill jeg har lagt, men som vanlig veldig fornøyelig. Kanten og en del av planetene gikk veldig greit. En del av stjernene og de mørkere delene derimot, de var noe vanskeligere og tok dermed mer tid.

Totalt sett brukte jeg 7 timer og 20 minutter på dette puslespillet. Så som vanlig føler jeg at det var god valuta for pengene! (tror det kostet litt over en hundrelapp – det var på salg)

Kvaliteten var helt greit. Brikkene kunne gjerne hengt enda bedre sammen så det ville vært mulig å flytte større deler samtidig istedefor å måtte flytte sånn fire brikker av gangen. Ikke spør meg hvilke planet som er hvilke for det andre jeg ikke, men jeg likte bildet og jeg kommer til å pusle dette igjen.

Så sånn var min lørdag. Dagen i dag vil nok brukes til å vaske og rydde litt, og kanskje starte på et nytt puslespill?

Flaks jeg ikke var i dusjen

Jeg var nettopp kommet inn fra en gåtur og noen ganger tar jeg meg en dusj etterpå – heldigvis ikke i dag?

Skulle ta meg et glass saft for var blitt tørst av gåturen, men det var lite vann å spore fra kranen. Jeg vet de jobber med hovedvannledningen i området jeg bor (noe de skal holde på med til 1. april tror jeg). Så tenkte jeg burde regne med varierende trykk på vannet frem til da, men at vannet skulle forsvinne helt et liten stund var jeg ikke helt forberedt på. Heldigvis tok det ikke lang tid før vannet var tilbake som vanlig. For å være på den sikre siden har jeg nå fyllt vannkokeren med vann, en termos og en vannmugge jeg satte i kjøleskapet. Det burde holde til det nødvendigste vil jeg tro.

Hvor mye vann er egentlig vanlig forbruk for en dag? (utenom dusj altså) Ifølge DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) er vi alle en del av Norges beredskap. De skriver at egenberedskapen en bør ha i hus burde inkludere 9 liter vann fordi de regner beredskap for tre dager. Så 3 liter rent vann til drikke og matlaging i døgnet. Vel, jeg har mindre… Kanskje det ikke er så dumt å ha litt vann stående tilgjengelig bare sånn i tilfelle?

Noe er på gang!

For nesten to uker siden sådde jeg de første frøene i år. Nå er det i ferd med å skje noe. Eller, både stemorsblomstene og løvemunn kom opp for flere dager siden. De strekker seg etter lyset så godt de bare kan, så jeg tror nok plantene kommer til å bli ganske skeive… Vel, jeg får snu de rundt innimellom så det ikke blir for ille.

Paprikaen derimot, tar som vanlig litt lenger tid. Likevel, den ene har startet – de andre lar vente på seg. At det tar tid med paprika er noe jeg er klar over, så jeg forventer aldri at det skjer noe før etter minst to uker.

Det er en stund til jeg kan starte noe mer så vidt jeg vet, men det føltes godt å kunne starte med noe i alle fall. Hva det neste blir (og når det blir) er jeg foreløpig ikke sikker på, men det er definitivt mer som skal i gang etterhvert!

Krysser fingrene og håper

De siste dagen har det plutselig kommet mange småfluer/bananfluer i stuen min. Dette er helt nytt for min del. Jeg er vant til at det dukker opp en liten flue en gang i blant – jeg har tross alt mange planter og det har ofte en sammenheng. Nå derimot, nå er det plutselig mange. Hva skjer?

Jeg dro til Biltema for å kjøpe en tipakning med klisterfeller i håp om å få bukt med mitt nye problem. Uheldigvis for meg var de utsolgt, så jeg kjøpte noe annet. Fluefanger – en lang strimmel med klister til å henge opp. Den fanget en del fluer, men jeg innså at planten som var skylden ikke var kvitt problemet. Håper Biltema får inn klisterfellene igjen snart. Frem til da er det bare å krysse fingrene og håpe at det virker. Eller, planten i midten av bildet som ser ut til å være “synderen” har nå flyttet ut i kulden – noe jeg tviler på at den vil overleve, men det tar forhåpentligvis livet av fluene!

Jeg har ikke lyst til å risikere å drikke noen av småfluene – det var tross alt en som nettopp druknet i tekoppen min. Æsj og yikes! Vel, ønsk meg lykke til og så håper jeg aldri noen av oss blir utsatt for dette igjen….

Er det rart å ønske seg stein?

Når det begynte er jeg ikke sikker på, men jeg ønsker meg stein. Ikke hvilke som helst type steiner, men noen som ligner litt på disse:

Grunnen er ganske enkel, men også muligens litt pussig? I nåværende bolig er det ikke noe poeng, men jeg ønsker meg også småbruk og der ønsker jeg at det skal være et steingjerde. Jeg tviler på at det vil ha noen som helst praktisk funksjon, men jeg liker utseendet på steingjerder så jeg ønsker å ha et steingjerde på eiendommen min. I framtiden altså, når jeg har et småbruk – jeg har ikke plass der jeg bor nå.

Steinen på bildene her passer ikke nødvendigvis – mulig de blir for små, men jeg liker hvordan de ser ut. Jeg er ganske sikker på at jeg ble påvirket når jeg var liten og vi var på Jæren – der er det mange fine steingjerder!

Drømmer du om noe som kanskje kan virke litt pussig for andre?

Største strømregningen jeg har fått…

Mon tro om det blir enda værre i januar og februar – og hva med mars? – Det pleier jo også å være en kald måned. Joda, det var jo noe “avslag”, men likevel. Her må noen ta noen grep – ikke bare en “krisepakke”, men faktisk varige grep så vi kan begrense mengden folk som enten fryser ihjel og/eller blir økonomisk ruinert av å ikke fryse ihjel.

Totalt sett måtte jeg betale hele kr 4.413,26. Kan også innrømme at jeg aldri helt har skjønt strømregningen – kan noen forklare meg hva jeg kan gjøre for å få den billigere?

Ja, jeg kunne kanskje prøvd å spare strøm ved å følge med på når strømmen er billigere, men jeg syns hele systemet er ganske forvirrende. Jeg vil kunne dusje og vaske håret når jeg har behov for det; det samme med å lage mat, ta klesvasken, varme huset mitt og alt det andre som bruker strøm.

Enn så lenge er jeg heldig – jeg har brukt lite penger det siste året og klart å opparbeide meg en liten buffer som vil hjelpe meg med strømregningene de neste månedene. Likevel så vil ikke dette være holdbart i lengden. Så hva kan vi gjøre for å fikse dette? (nei, jeg tenker ikke på strømsparetips, men på faktisk påvirkning av selve strømprisene). Hvilke muligheter har vi vanlige folk til å påvirke noe som har stor innflytelse over våre egne liv?

Våknet med sår hals…

I dag våknet jeg mye senere enn vanlig og med sår hals. Heldigvis er det ingen fare. Heller helt naturlig noen ganger. Jeg var nemlig hos en venninne i går. Fordi jeg lenge nå har holdt meg unna folk – smittevern – og dermed ikke prater mest (sitter på kontor på jobb og jobber med systemer så det blir lite prating der også), ble stemmen litt overbelastet i går. Fra å bare prate litt hver dag til plutselig å skravle syv timer i strekk var det litt overgang for å si det sånn…

Stakkars stemmebåndene mine? jeg tror de føler seg litt brukt i dag. Det har skjedd et par ganger før – at jeg ikke har snakket mest på en stund og så skravler i mange timer i strekk – da blir halsen litt sår. Heldigvis for meg er det en veldig enkel kur: en stor kopp te med masse honning og så er stemmen og halsen tilbake i vanlig gjenge. Nå er det bare å våkne ordentlig som gjelder. Været er nydelig sol ute – kanskje det til og med blir en gåtur i dag?

Dagens husmorsyssel

Vet ikke om jeg egentlig vil kalle meg husmor – jeg er ikke mor, men jeg har et hus, så usikker på om det teller. Uansett, dagens syssel er brødbaking. Jeg spiser ikke mest brød, men foretrekker hjemmebakt. Når jeg var liten føltes det litt som luksus med kjøpebrød fordi vi alltid spiste hjemmebakt, nå derimot, foretrekker jeg hjemmebakt brød. Grunnen er enkelt: jeg vet hva som er i det og det metter mye bedre enn kjøpebrød. Eneste ulempe er at det tar lang tid.

Deigen skal heve, brødene skal heve, brødene må stekes og så må de avkjøles til slutt. Så det blir en del timer ut av det. På den annen side er det overraskende lite jobb med det egentlig. Å lage deigen tar ikke lange tiden, ei heller å bake ut brødene. Så selve jobbingen er enkel og lite, men totalen er mye tid. Noe som er helt greit fordi det er lett å gjøre alt mulig annet innimellom. Avslutningen er jo alltid best: nybakt brød som fremdeles er lunkent, gjerne med brunost og syltetøy på. Ganske perfekt kombinasjon etter min mening. Jeg deler alltid brødene i to før de legges i fryseren, eller, et halvt brød lar jeg være oppe – jeg skal jo tross alt spise litt også.