Mål for mars

Februarmåned går alltid så fort; jeg skylder på at den tross alt har færre dager enn de andre månedene i året…

Jeg var småambisiøs når det gjaldt målene for både januar og februar, så i mars firer jeg litt på målene. Grunnen til det er vel helst at jeg vil forsøke å få til å gjennomføre alle målene jeg setter meg og det er jeg ikke alltid like god på på privaten (mye bedre på jobb der…).

Noen av målene tar jeg likevel med meg videre fordi de er viktige for meg, og for fremgangen jeg ønsker å oppnå.

 • Å betale tilbake kr 10.000 på privatlånet
 • Legge ut video hver mandag på YouTubekanalen hvor jeg snakker om bøker (sjekk ut Lesejenta her)
 • Gå 15 minutter ute hver dag
 • Gjøre en styrkeøvelse hver dag

Elefanten er med for å minne meg selv på at mange små biter leder meg hele tiden nærmere målet mitt.

Jeg har (endelig) innsett at det er lurere for meg å fokusere nedbetaling på boliglån fremfor studielån grunnet renten. Derfor kommer jeg ikke nødvendigvis til å bruke hele lønnen fra ekstrajobben på studielånet, men jeg vil likevel runde opp til å betale kr 1.200 hver måned fordi jeg får en liten lykkebit av å se det månedlige terminbeløpet bli mindre.

Et mål jeg har ignorert litt for mye er å kvitte meg med ting jeg har bestemt meg for å kvitte meg med. Hm, den setningen kunne kanskje virke forvirrende. Det jeg mener er at jeg har samlet en del ting som står i gangen min som jeg ønsker å kvitte meg med, men er foreløpig ikke kommet så langt. Dermed står haugen der og irriterer meg. Det er fullt brukbare ting; en dukkevogn, noen lysestaker, en gul potteskjuler og en god del bøker.

Noe jeg har et stort ønske om å bli ferdig med er noe annet jeg har utsatt veldig lenge. Jeg har noen klær som trenger småreparasjoner; feste et par løse tråder og sy i noen knapper. Det burde ikke ta så lang tid, men noen ganger er det de små tingene en utsetter mest fordi det er så lite. Jeg har dessuten et par ting jeg har heklet og strikket hvor det eneste jeg har igjen å gjøre er å feste trådene…

Så, det var mine planer for hva jeg ønsker å få gjort i mars.

Nå er jeg litt nysgjerrig; har du noen planer for mars? Kanskje det er noen småting du har utsatt å gjøre fordi selv om det er en liten oppgave er du ikke så glad i den og føler det er litt ork?

Over for denne gang

Det er selvfølgelig vinterferien jeg snakker om; i dag er siste dagen før arbeid igjen.

Jeg hadde mange planer, men kan like godt innrømme med en gang at jeg ikke fikk gjennomført alt jeg ønsket. Sånn er det ofte, og det er absolutt noe jeg ønsker å jobbe med. For min del har jeg lettest for å gjennomføre ting om det er snakk om jobb eller om jeg har avtaler med andre om å få gjort ting.

Det første jeg trodde skulle bli veldig enkelt å gjennomføre var å gå en tur hver dag, men det har regnet et del og jeg er ikke så glad i å gå tur i regnet… Så det var ikke akkurat det mest gjennomførte målet for å si det sånn.

Møtet med banken skjedde og jeg fikk noe gode ideer; skrev om dem her.

Endelig har jeg malt ferdig de småtingene jeg ønsket på kontoret! Det tok meg vel en drøy halvtime, så en kan jo spørre seg hva i himlenes navn jeg ventet så lenge med…

Ellers planla jeg å være i forkant både på blogg og YouTube når uken var omme. Vel…kan ikke akkurat påstå at det gikk som planlagt. Er ikke i forkant i det hele tatt faktisk.

Selge ting jeg har samlet i en haug i gangen fordi jeg skal kvitte meg med det har heller ikke skjedd. Det står fremdeles på samme sted og venter på at jeg skal være fornuftig, men foreløpig har det ikke helt slått til.

Det siste punktet jeg hadde var egentlig ikke et punkt. Å være sammen med familie og venner var en selvfølge og det var definitivt det jeg brukte mest tid på denne uken. Så dermed anser jeg denne uken for å være en meget vellykket uke hvor jeg har tatt meg tid til pauser og avslapning og masse hygge. I mine øyne er det en god uke!

Hva er du mest fornøyd med i uken som gikk?

Planlegging: boligbytte

Jeg liker å være forberedt, og da er det greit å være tidlig ute. Mulig jeg er litt i overkant tidlig ute denne gangen.

For omtrent seks år siden kjøpte jeg rekkehus og syntes det var ganske nervepirrende. Det var mitt første boligkjøp så det var kanskje ikke så rart.

Selv om jeg har gode naboer, liker huset og kort vei til både butikk og turstier, er ikke huset helt for meg. Jeg trodde jeg kom til å venne meg til å bo så nærme naboer, men det har ikke helt slått til. Dette er definitivt et tilfelle av “det er ikke dem, det er meg”.

Dermed kan det kanskje virke rart at det jeg ønsker å kjøpe er en leilighet, gjerne i en firemannsbolig (helst med en liten balkong så jeg kan sitte ute). Likevel, det er mitt neste mål.

Derfor har jeg hatt møte med banken. Jeg har jo tross alt aldri solgt en bolig og kjøpt ny før i samme moment. Derfor ville jeg vite litt mer om det. Når jeg skriver nå innser jeg at det kanskje er et spørsmål til jeg burde stilt, men foreløpig er det en god stund til jeg kan begynne å se på det så det kan jeg spørre om senere.

Uansett, et finansieringsbevis gjelder for tre måneder, men det kan fornyes to ganger; så totalen der kan faktisk bli på hele 9 måneder ved behov om det ikke er noe som drastisk endrer seg.

Det legges også inn en sikkerhetsmargin i dette beviset for å sikre egenkapitalen til kjøperen. Veldig lurt da det ville vært veldig kjedelig å sitte igjen med lån fra boligen en har solgt etter at boligen faktisk er solgt. Denne marginen er på 10%.

Heldigvis for meg har jeg betalt ned litt på boliglånet jeg har, så egenkapital er ikke den store hindringen min (den skal være 15% forresten).

En annen ting som er viktig å huske på er at maks gjeld er 5 ganger inntekt før skatt. I denne maksgjelden skal alt regnes med; studielån, billån, forbrukslån og kredittmuligheten en har på kredittkortet. Heldigvis for meg har jeg kun studielån og boliglån, men at mastercard også skulle taes med ble jeg litt overrasket over (selv om jeg egentlig visste det).

Har du eid bolig som du har solgt for å kjøpe ny bolig?

Oppdatering studielån #1

Nå som jeg har betalt ned den lille delen av boliglånet, får studielånet mitt mer fokus.

Jeg har studielån fra en bachelorgrad og et årsstudium. Studiene fullførte jeg våren 2011 og utgangspunktet for hva jeg skyldte da var kr. 210.260,-

På en måte høres det ikke så verst ut den summen, den er jo tross alt ikke så høy. På den andre siden; nå har jeg betalt på dette lånet i omtrent 7,5 år og for øyeblikket er lånesummen på kr 144.383,51. På disse årene har jeg altså betalt ned 31,33% av lånet. Det høres kanskje ikke så verst ut, men jeg skulle ønske det hadde gått nedover fortere.

Jeg er glad for at jeg har tatt en bachelorgrad jeg har hatt bruk for. Årsstudiumet derimot, kunne jeg kanskje spart meg for siden jeg aldri har brukt det til noe.  Skjønt, det var lærerikt og artig og jeg koste meg mens jeg studerte, så jeg angrer ikke 🙂

Lånebeløp Renter Terminbeløp Rente Dato
148,045.98 20,020.75 1,136.00 2,09% 06.01.2019
145,577.77 20,148.40 1,120.00 2,09% 16.01.2019
144,383.51 19,853.56 1,117.00 2,09% 17.02.2019

Studielånet mitt betales den 15. hver måned. Planen var å bruke hele lønnen fra en ekstrajobb til å betale, men det varierer hvor mye jeg jobber der og dermed også hva jeg får i lønn.

I januar og februar testet jeg ut litt og fant ut av selv om jeg bare betalte litt ekstra i februar, hadde det en betydning. Hvor ser jeg lettest betydningen? På terminbeløpet.

Selv om jeg kunne betalt ekstra på studielånet andre ganger en den 15. i måneden, syns jeg det er lettest å se forskjellen når det er eneste gangen i måneden jeg betaler.

Første målet blir selvfølgelig å komme meg til et terminbeløp som er under kr 1.100 i måneden. Et mål jeg håper jeg når i mai…

Følger du med på nedbetalingen din av studielånet?

Gaver og sparing

Jeg vet det er lenge til jul, men det er absolutt ikke noe galt i å forberede seg.

Det høres kanskje litt merkelig ut å snakke om jul i februar, men planen var faktisk å snakke om det i januar så jeg føler at jeg er litt sent ute. For mange så er det jo i januar at en faktisk merker hvor mye jula har tatt på. Da snakker jeg ikke bare om all maten en har fortært så klærne kanskje sitter litt trangere, men om alle pengene som er brukt på blant annet alle julegavene som gjør januarbudsjettet strammere enn det en skulle ønske.

Mange har en tendens til å svi av litt i overkant mye på julegaver; og andre gaver i løpet av året, uten å helt følge med på hvor mye en faktisk bruker.

Følte du at lommeboka var litt ekstra tom i januar og at du først i februar er kommet deg helt etter julebruken av penger?

Ønsker du å ikke måtte velge hvem du skal kjøpe gaver til fordi du ikke har nok penger til å kjøpe til alle du ønsker?

Ønsker du å slippe stresset med å prøve å finne julegaver på salg for å ha råd?

Da har YouTubekanalen Debt Free Millennials et godt tips:

Snart vinterferie!

Uke 8 = vinterferie – i alle fall for skolene der jeg bor.

I mange år hadde jeg ikke noe forhold til deg fordi jeg jobbet på et folkebibliotek og det eneste som var ulikt den uken var at de med barn ønsket ferie, og barn i nærheten brukte biblioteket mer på dagtid fordi de ikke var på skolen.

Siden jeg startet i ny jobb i høst, på en skole, får jeg vinterferie i år. Første gang på mange år for å si det sånn. Noen ville kanskje tenkt at jeg da kom til å dra bort på en liten ferie, men jeg har mer enn nok å henge fingrene i hjemme.

Derfor lager jeg meg en plan for vinterferien (og ja, en del av det går selvfølgelig igjen fra målene for februar):

Gå tur hver dag 🙂

Få til et møte med banken angående finansiering av leilighet jeg ønsker å kjøpe. Om de har mulighet til å ta møter i vinterferien da, burde nok finne ut av det i dag…

Male ferdig kontoret. Jeg fikk hjelp av foreldrene mine i påsken i fjor til å pusse opp kontoret, men det er bittelitt maling som gjenstår. Det er ikke mye jobb og jeg regner ikke med at det kommer til å ta særlig lang tid, men det er så tiltak å gjøre det.

Bloggen har jeg lyst til å gi litt omsorg i den forstand at jeg ønsker å være litt på forskudd; så kanskje skrive noen poster så jeg har dem klare til når jeg ønsker at de skal legges ut.

YouTubekanalen min Lesejenta. Jeg har lyst til å filme (og gjerne redigere) flere snutter så de er klare og jeg slipper å stresse med å få de klare. Dette er noe jeg gjør for min egen del og syns er gøy, men jeg liker også å vite at jeg legger ut en video hver mandag fordi jeg liker kontinuiteten. Derfor ville det vært så praktisk å ha noen ekstra videoer klare til de dagene jeg ikke føler for å filme.

Et siste mål for vinterferien er kanskje egentlig ikke smartest å gjøre i vinterferie når mange sikkert logger av, men jeg vil gjerne få solgt unna noen ting jeg skal kvitte meg med. Jeg har en del ting, blant annet bøker, som står i en haug fordi jeg vet det skal ut av huset, jeg har bare ikke fått suset meg til å gjøre noe med det.

Selvfølgelig skal jeg også tilbringe tid med venner, men det er så selvfølgelig at det ikke egentlig trenger et eget punkt.

Har du noen planer for vinterferien?

Ja eller nei?

Det er spørsmålet er det ikke?

Skal du være med eller ikke?

Ofte er jeg et av disse ja-menneskene, mange ganger fordi jeg rett og slett er dårlig på å si nei. Om jeg blir spurt om noe svarer jeg ofte bare automatisk ja før jeg til og med rekker å tenke meg om. Noen ganger angrer jeg, andre ganger er jeg glad at jeg ikke rakk å tenke meg om for dermed å si nei. De gangene jeg er glad for det gjelder det ofte ting jeg syns er litt skummelt, men hvor jeg egentlig har lyst. De gangene jeg angrer er det fordi jeg egentlig ikke ønsker, men jeg liker heller ikke å skuffe andre så da sier jeg ja.

Foreløpig har jeg ikke blitt særlig bedre til å svare nei, men et triks her kan være å si at en trenger tid til å tenke over det eller å sjekke kalenderen for å se om det er noe annet en skal den dagen.

Grunnen til at jeg nevner dette er nok kanskje litt for å minne meg selv på det:

Ved å endre tankesettet til å tenke over ja-nei-spørsmålet på denne måten, gjør det faktisk nei til en mer positiv ting. I alle fall i mine øyne.

For min del betyr nei i dette tilfellet at jeg selv velger hva jeg gjør og tar ansvar for hva jeg velger. Det betyr ikke at nei aldri kan bli til ja, men det betyr at jeg gir meg selv tid til å tenke over valget jeg gjør (noe jeg håper hjelper til å gjøre et bedre valg).

Er du god på å si nei, eller svarer du også stort sett automatisk ja før du rekker å tenke deg om?

Hva leste du i januar?

Selv er jeg glad i lese bøker, har alltid vært det. Riktignok leser jeg ikke alltid like mye, men jeg leser stort sett hver uke.

Hvilke bøker leste du i januar?

Totalt leste jeg ut fire bøker i januar og jeg la også fra meg en bok. Om du vil vite hvilke bøker jeg leste, så har jeg en video om det her:

Økonomi januar

Hvis du har fokus på noe, kan det hjelpe deg fremover mot målet du har satt deg. Det er i alle fall sånn det føles når det gjelder økonomien min.

For januar hadde jeg satt meg noen mål, og det er lett å se hvor fokuset mitt er om dagen. De økonomiske målene mine bestod jeg med glans!

Jeg betalt mer på privatlånet enn jeg forventet, så veldig fornøyd med det.

Selv om nettoverdien min fremdeles er godt i det røde med negative tall, blir det stadig bedre. Jeg regner nemlig ikke med huset mitt når jeg regner nettoen rett og slett fordi jeg uansett må ha et sted å bo. Det røde tallet mitt er nå kr. -434.784,76. Med andre ord er det fremdeles en stor jobb å gjøre, men det er gøy å se at det blir mindre for hver måned som går.

Et annet mål jeg har i år er å få spareraten min (og ja, jeg teller absolutt med nedbetaling av alt lån – inkludert studielån) til å være ca 50%. I 2018 landet jeg på 47,48% og det var litt irriterende å være så nærme og ikke helt få det til. På den annen side hadde jeg ikke fokuset der hele året heller, så sånn sett er jeg superfornøyd! Januar starter jeg på en veldig god måte her; foreløpig ligger spareraten på 56,19%. Ren sparing ligger derimot bare på 8,86%, og det ville vært veldig artig å få den opp på 10%.

En annen ting med januar var at det ble en “no-spend”-måned. Akkurat det var jeg ikke forberedt på, men absolutt gøy. Skjønt, det er sikkert noe som ville påpekt at jeg brukte et gavekort til å kjøpe en mascara og et par notatbøker. Det er helt riktig det, men på den annen side var det gavekortet nettopp det – en gave, så da regner jeg det ikke som “mine penger” på samme måte.

Har du regnet på hva nettoverdien din er i det siste?

Dessuten, regner du gavekort som dine penger, eller regner du de som ekstra som jeg gjør?

Gjennomføring av januarmål

Jeg har noen mål for hele 2019, og jeg har gjort et forsøk på å dele dem opp i mindre mål for hver måned. Eller, jeg tok målene mine og laget en liten listen over det jeg ønsket å få gjennomført i januar.

Burde kanskje sette dette i sammenheng med når jeg lager målene for neste måned fordi det har jo sammenheng, men så er det det med å lage en plan før en måned starter og å ikke oppsummere en måned før den er slutt. Så i det momentet blir det hele tiden en liten skurr…

Så nå er det på tide å gå gjennom hvordan det gikk med målene jeg satte meg for januar.

 • Betale ut lillelånet. JA! Dette målet bare gjennomførte jeg i starten av måneden (les om det her).
 • Betale lånet til foreldrene med ca kr 8.000. JA!  Faktisk betalte jeg kr 10.000 på dette lånet i januar fordi jeg hadde igjen litt ekstra etter jul så benyttet muligheten mens jeg hadde den.
 • Studielånet skal betales med lønnen fra ekstrajobben. JA. Lønnen fra ekstrajobben dekket mer enn bare vanlig terminbeløp, noe som igjen gjorde at terminbeløpet gikk ned ved neste betaling.
 • Gå tur på minst 15 minutter hver dag (det virker kanskje veldig lite, men da øker sannsynligheten for at jeg faktisk klarer å gjennomføre det og få en god vane med det). Vel, jeg gikk tur totalt 23 av 31 dager, så ikke helt i mål (men bedre enn jeg fryktet, så sånn sett er jeg veldig fornøyd!)
 • En styrkeøvelse hver dag. Push-ups eller sit-ups. JA. Jeg har gjort styrkeøvelse hver dag, men ikke de to jeg foreslo for meg selv. Det har blitt noe push-ups og sit-ups, men mest knebøy. Veldig fornøyd med å faktisk ha klart dette målet fordi jeg forventet egentlig ikke det.
 • Rydde stue og kjøkken. Nei. Ups? Jeg begynte å rydde på hobbyrommet i stedefor, men det skal jo ryddes det også, så derfor ikke helt bortkastet.
 • Selge eller gi bort ting jeg har ryddet og bestemt meg for å  kvitte meg med. Nei. Dette var skikkelig skivebom fra min siden denne måneden, så tingene står fortsatt på samme sted og venter på at jeg skal gjøre noe med dem.
 • Lage omrisset av boken jeg ønsker å skrive. Innså at jeg hadde bestemt meg for å gjøre litt i overkant mange ting, og dette var en av de større tingene som ble skadelidende. Likevel gjør jeg et nytt forsøk på dette i februar, men da med en litt annen vinkling.

Så det var min gjennomgang av januarmålene. Lurer du på hva målene mine for februar er, kan du lese dem her.

Hvordan gikk det med dine mål for januar?