Budsjett for november 2018

Notatbok, linjal, kalkulator og pen. Alt jeg bruker for å sette opp ett månedsbudsjett.

November; en mørk måned (det er tross alt høst), men heldigvis ikke mest planlagte utgifter så vidt jeg vet.

Selv om budsjettet mitt er dynamisk og det er fullt mulig å endre på ting, er det likevel mange ting som er omtrent like måned til måned.

Husleie 4.135
Boliglån (inkludert ekstra betaling) 7.500
Lån M&P 4.000
Strøm/nettleie 792,80
Forsikringer 1.003
Studielån 1.200
Linser 245
Fond 1.000
Sparing 1.500
Mobil 199
Bompenger 0?

Forsikringene mine har gått opp i pris. Nå må jeg snart ta meg sammen og sjekke tilbud for å se om jeg kan få det billigere, noe jeg er ganske sikker på er mulig…

Studielånet rundes fremdeles opp til kr 1.200, selv om nedbetalingen nå er “nede” i kr 1.131 pr måned. Jeg merker ikke store forskjellen på denne opprundingen, men det gjør jo at jeg betaler litt ekstra hver måned.

Boliglånet ser ut til å få litt mer ekstra enn vanlig denne måneden, så håper jeg bare jeg får det til!

Matbutikk 2.300
Transport/bil 1.000
Klær og sko 500
Diverse 1.200

Jeg skal på en jobbtur denne måneden, men utgiftene jeg har med reisen der blir dekket så det er ikke noe jeg trenger å tenke på når jeg setter av penger i budsjettet. At det er farsdag, Black Friday og etterhvert julegaveshopping derimot, kan det være greit å tenke over en ekstra gang. Både når budsjettet lages og når en bruker penger.

Har du lagd budsjett for november? og kommer du til å benytte deg av eventuelle Black Friday tilbud?

#budsjett #penger #planlegging #november #økonomi #boliglån #gjeld #studielån #nedbetaling #blackfriday #shopping

Hvordan prioritere

Å prioritere er ikke alltid like enkelt og noen er nok bedre på det enn andre.

Du kan alltids spørre deg selv hva som er viktig for deg når du ønsker å finne ut av hva du burde prioritere, men noen ganger kommer verden og overrasker deg. Hva som er viktig for deg i dag og hva som er viktig for deg om ett år (eller fem) kan være veldig ulike ting. Eller det kan være mye likt. Alt det kommer jo ofte ann på hvor mye livet ditt har endret seg, og ikke minst hvor mye du har endret deg.

Noen ting er en bare nødt til å gjøre ting selv om en ikke egentlig ønsker, mens andre ganger prioriterer en ting som er gøy fremfor ting en egentlig burde gjøre. Det har i alle fall jeg gjort haugevis av ganger.

Å prioritere er jo “bare” å velge en ting fremfor en annen ting. Skjønt, “bare” er ikke bare bare når det er ting en ikke ønsker å gjøre.

Noe som kan gjøre det lettere å prioritere er å finne ut av hvilke valg du har (det betyr ikke at dette er det du skal bruke mest tid på). Spør deg selv spørsmålet om hva du helst vil gjøre nå og hva du ikke har lyst til for øyeblikket. Etter å ha svart på spørsmålet tenk over hva svaret ditt ville blitt om to-tre dager om du hadde gjort det du ikke hadde lyst til der og da. Blir svaret annerledes?

Tenk deg et eksempel: skal jeg ta oppvasken før jeg legger meg eller vil jeg se på YouTubevideoer? Første svar: se på videoer. Neste spørsmål: vil jeg at kjøkkenet mitt er rotete og fullt av skitne tallerkner i morgen tidlig eller vil jeg ta oppvasken nå og rekke og se en video før jeg legger meg? Svar: oppvask, så video. Det er i alle fall det svaret mitt har vært i det siste.

Lag deg gjerne en liste om det er mange ting du er nødt til å få gjort eller ønsker å gjøre. Spør deg selv hvordan du ville ønsket at du hadde gjort det om du allerede var ferdig med oppgavene. Hvilken oppgave ville du startet med for å ha den ute av veien.

Jeg skulle ønske jeg hadde fulgt litt bedre med da jeg leste bøkene til David Allen “Getting things done” og “Eat that frog” av Brian Tracy. Begge handler om mye det samme; om å få ting gjort og starte med den største oppgaven først så du blir ferdig med den og kan gå videre med å gjøre lettere ting utover dagen.

Å prioritere er litt som å skulle spise en hel elefant noen ganger: veldig vanskelig å velge hvor du skal starte. Det viktigste er å starte et sted, med en bit og så ta det derfra.

Om du syns det er vanskelig å prioritere selv; hva med å spørre en venn å hjelpe deg med å prioritere når du har skrevet en liste?

Det kan også være en ide og finne ut av hva som er viktigst. Først gjøre de tingene som gjør livet levelig; dsv. jobb for å få penger, et sted å bo, mat å spise, rent hus så du ikke blir syk. Når du har fått de grunnleggende tingene på plass er det tid for det som gjør livet litt bedre og gøy. Venner, hobbyer, helse (både fysisk og mental), selvutvikling av alle mulige slag.

Hvordan prioriterer du dagene dine? eller går alt sammen så flytende fort at du bare henger etter og løper for harde livet i håp om å ta det igjen?

Da vil jeg i så fall anbefale deg å ta en titt på livet ditt; hva du gjør som tar tid som du ikke er nødt til å gjøre? Å prioritere handler nemlig ikke bare om å få gjort alle ting, det handler også om å velge bort ting.

#valg #prioriteringer #prioritere #selvdisiplin #selvutvikling #livet

Hvordan få en god sparevane

De fleste vet jo at det er en god vane å spare litt penger innimellom, men ofte kan det føles vanskelig å faktisk gjøre det.

Først burde du være sikker på at du kommer til å ha nok penger til å dekke alle de vanlige utgiftene dine. Det viktigste er å betale regningene dine (spesielt regninger til staten).

Flere steder har jeg lest at det er lurt å lage seg en vane med å betale seg selv først, før andre regninger for på den måten er du sikker på at du får spart. Om du har nok penger til det er det genialt, men om du ikke er sikker på om du har nok til å betale regningene dine….

Finn ut hvor mye du omtrent sitter igjen med etter at alle regningene dine er betalt. Ta tallet du da har og sett 10% av det inn på sparekontoen din (ja, for du har vel en sparekonto?). For noen blir det lite og for andre blir det mer. Poenget er å ha noe fast du setter inn.

Du kan selvfølgelig velge en prosentsats du syns er passende for din økonomi, men 10% er et rundt og enkelt tall å regne med.

Om du heller vil sette 10% av hele inntekten din inn på sparekonto (eller andre passende steder) er det supert for da blir det jo mer, men for noen kan det være litt i overkant mye. Det gjelder nok de som enten ikke har så mye i utgangspunktet eller de som er i starten av å lære hvordan de sparer.

Poenget er å gjøre det til en vane til å spare penger fra lønnen din før du bruker de opp.

Mange sier de vil spare og tenker at de skal spare det de har igjen like før de får neste lønning. For mange kan dette være vanskelig fordi det er veldig lett å bruke penger som står på konto. Noe som gjør at de ikke får spart fordi når de får neste inntekt har de ofte brukt opp alle pengene.

Det er derfor det er viktig å spare før du bruker og en god vane er da å sette over penger på sparekonto (eller andre passende steder) med en gang du får penger inn på konto.

Har du en god sparevane?

Sparer du penger når du får lønn på konto eller like før neste lønning kommer?

#sparing #penger #økonomi #personligøkonomi #privatøkonomi #sparekonto #vaner

Medlem? Bonus? Rabatt?

Spørsmålet blir kanskje om de faktisk er så kjære alle disse ulike medlemsskapene og kundeklubbene som skal gi deg bonuser og rabatter for alle mulige forskjellige ting.

Joda, du kan få avslag i prisen på mange ulike ting. Jeg benytter meg selv av mange av tilbudene, men hvor bra er det egentlig?

I noen tilfeller er det veldig bra, mens i andre tilfeller kan en lure på om en ikke ofte blir mest lurt.

Ta Trumf for eksempel. De gangene jeg handler på Meny får jeg Trumf-bonus, men den er jo ikke akkurat stor. Dessuten handler jeg mest på Rema 1000 fordi den butikken er billigere. Der har de ikke Trumf. Noe som gjør at det tar en god stund før jeg føler jeg får noe særlig igjen for det. Dessuten må jeg jo bruke ganske mye penger på å få en liten prosent tilbake. Joda, de har trippel-trumf innimellom, men det er jo ikke sånn at jeg alltid skal handle de dagene. Det er også knyttet til ViaTrumf; som egentlig er ganske bra, men når jeg nesten aldri handler på nett (og de gangene jeg gjør det glemmer jeg at jeg burde bruke det) blir det ikke så mye utbytte der heller.

Mange av stedene (de fleste?) som har kundeklubber av ulike slag, må generelt alltid knyttes til epostadressen. Noe som gjør at den postkassen blir full av mye reklamemail. Upraktisk og noen ganger litt tidkrevende å slette alle disse mailene. Jeg vet ikke hva andre gjør med den typen mail, men jeg har en tendens til å stort sett bare slette dem fordi jeg ikke har tid til å lese gjennom alle.

For min del er det to ting som har hatt litt mer for seg. Mastercard og medlemsskap i USBL. Mastercard bruker jeg når jeg fyller bensin fordi da får jeg 3 % avslag i prisen fordi det er et stående tilbud de har. Medlemsskapet i USBL har en del fordeler med seg (hvorav jeg aldri huske alle…), men det har gjort at jeg både har fått betydelige prisavslag til tider og en bonus. Eller jeg har vel egentlig bare fått en av delen av gangen, men ofte har det monnet litt da utgangspunktet har vært større summer (større summer for meg i alle fall).

Så jeg lurer på: Har du mange medlemsskap ulike steder som skal gi deg bonus og rabatt? og ikke minst, benytter du deg av tilbudene du får?

Om du også har tips til mulige bonusordninger og rabatter som har litt for seg, er det nok mange som kunne blitt takknemlige for tips!

#penger #økonomi #privatøkonomi #bonus #rabatt #medlemsskap #kundeklubb

Siste innspurt i 2018

Om det er noe du har bestemt deg for å gjøre i løpet av 2018 og du enda ikke har gjort det: nå er sjansen din!

Ta tak i det du ønsker å få gjort; planlegg og gjennomfør. Du har fremdeles tid.

Satte du deg noen mål på starten av året? Lagde du en liste ett eller annet sted som du nå kan sjekke og se om du har kommet nærmere?

Lagde du noen nyttårsforsetter som du har glemt, ignorert eller mistet motivasjonen til å gjennomføre?

Om du har en veldig lang liste kan det være at du ikke rekker alt, men det betyr ikke at du ikke kan få gjort noe.

Rundt slutten av 2017 lagde jeg meg en lang liste med mål, hvorav jeg endret en del av dem allerede etter en måned. Det er nemlig fordelen med mål; du kan endre de og tilpasse de så de følger hvordan livet utvikler seg.

De eneste av de målene jeg faktisk har fulgt med på noen av er de økonomiske, og det gjør jeg hver gang jeg oppsummerer økonomien min i starten av neste måned.

Når jeg nå ser over disse målene jeg lagde skulle jeg ønske at jeg hadde gjort mer med noen av dem, mens andre er det helt ok at har gått i glemmeboka.

Så hvor har jeg tenkt til å sette inn støtet de siste to månedene dette året?

Definitivt fortsette å følge med på og jobbe for de økonomiske målene og legge ut videoer om bøker på YouTubekanalen min Lesejenta hver mandag.

En annen ting jeg har lyst til å gjøre som avslutning på dette året er å forberede neste år. Litt sånn jeg gjør hver søndag kveld; da planlegger jeg uken som kommer. Dessuten planlegger jeg dagen som kommer kvelden før så jeg er klar til å begynne dagen når jeg står opp.

Hva har du lyst til å avsluttet 2018 med å gjøre?

#økonomi #personligøkonomi #privatøkonomi #planer #tanker #planlegging #fremtid #mål

Hvordan sette (realistiske) mål

Hva er realistiske mål?

Svaret kommer nok ann på øyet som ser. Hva som er realistisk for en person kan være urealistisk for andre. Grunnen til at det kan være urealistisk kan faktisk gå to veier: det er for lite, eller det er for stort. Om et mål er for lite når en det kanskje for fort og føler kanskje at det ikke var så stas; eller så gir det deg blod på tann så du jobber enda mer for å nå neste mål enda raskere. Om et mål er for stort kan en bli motløs bare av tanken.

Et realistisk mål vil dermed ofte være noe du tror du kan få til om du jobber målrettet og smart, men som du også føler er så vidt utenfor rekkevidden din så du virkelig må ta i for å nå det.

Jeg jobber stadig med å klare å sette meg realistiske mål.

Noen mål er for små og da jobber jeg heller ikke for å nå de. Noe som gjør at jeg kan feile totalt med små mål – de blir rett og slett for små. Det høres kanskje rart ut, men om målene er for små blir jeg ikke inspirert til å gjøre noe og tenker at jeg kan nå det enkelt. Noe som igjen gjør at jeg ikke får de til.

Noen mål blir for store for meg og da blir jeg enten motløs eller så blir jeg bare sittende i villrede fordi jeg ikke aner hvordan jeg skal begynne for å komme dit jeg ønsker.

Den siste typen mål er mål jeg fint kan gjøre, men som jeg også syns er “skumle” på en eller annen måte. Det er de målene jeg snakker meg selv vekk fra å gjennomføre. Absolutt ikke smart, men siden jeg er menneskelig gjøre jeg innimellom ting jeg vet ikke er smart, men som jeg gjør (eller ikke gjør i dette tilfellet) likevel.

Jeg mener ikke at realistiske mål er enkle, eller at de må ta lang tid. Realistisk mål er noe du kan jobbe mot hvor du har en ide eller en plan om hvordan du skal komme deg fremover mot målet. Du trenger ikke å ha hele planen klar med en gang (spesielt ikke om du ikke vet helt hvordan du skal komme deg i mål), men å ha retningen og faktisk starte på veien mot målet, kan gjøre det hele mer realistisk.

Et lite og realistisk mål for meg er å ta oppvasken hver ettermiddag/kveld. På mange måter er dette et miniatyrmål, men det har mye å si for meg. Det er realistisk i og med at det er så lite, men noen ganger føles det urealistisk fordi jeg ikke er noe glad i å ta oppvasken. Den siste uken har jeg jobbet mye med dette målet og jeg har funnet ut at i dette tilfellet er det et spørsmål jeg kan stille meg selv for å faktisk få dette gjennomført: Har jeg virkelig lyst til å våkne i morgen og være lettere irritert på meg selv fordi jeg ikke tok oppvasken kvelden før og kjøkkenet mitt dermed ikke ser ut om morgenen? Vil jeg virkelig gjøre det mot meg selv? Foreløpig har svaret vært et ganske tydelig NEI, og dermed har jeg tatt oppvasken.

Et realistisk mål som innimellom kan være noe vanskelig, men som blir lettere å gjennomføre ved å stille det riktige spørsmålet.

Hvilke realistiske mål har du satt deg i det siste?

#tanker #spørsmål #vaner #selvutvikling #utvikling #ansvar #hus #voksenpoeng

Hvem sammenligner du deg med?

Ryddig, pent, rent, perfekt. Vakre mennsker, fantastisk sminke, veltrente kropper. Nydelige bilder, familieliv, vennskap. Suksess, vaner, hobbier, vellykkethet.

Ligger det noe i oss som gjør at vi ofte automatisk sammenligner oss med andre? Hvorfor fokuserer vi på alt vi ikke kan, ikke har eller hvordan vi ikke ser ut?

En skal jo helst ikke kaste stein i glasshus, men noen ganger gjør jeg det likevel (ofte fordi det er trekk jeg godt kunne endret…). Det er lett å sammenligne seg med noen som er mer av noe en selv ønsker å være og dermed kommer en til kort. Akkurat hvorfor det er sånn vet jeg ikke, men jeg vil gjerne endre det ved meg selv.

Jeg ser på andre som har det jeg ønsker meg, som ser ut som jeg ønsker, som har evner jeg ønsker meg, som kan ting jeg ønsker å kunne – og så sammenligner jeg meg med dem. Samtidig som jeg stadig ser venner som gjør det samme og da forteller jeg dem at det burde de ikke gjøre. De er gode nok som de er; de kan haugevis av ting, trekker frem ting ved dem jeg liker og i hemmelighet (eller noen ganger i full åpenhet) er litt småsjalu på fordi jeg ønsker det selv.

Ny dag, samme feilen: å sammenligne seg med andre en tror på en eller annen måte er bedre enn en selv.

SLUTT!

Om du skal sammenligne deg med noen, sammenlign deg med deg selv. Tenk på hvor du var for ti år siden. Tenk på hvor du var for fem år siden. Tenk på hvor langt du er kommet og hvor mye du som person har endret deg i løpet av de årene.

Forestill deg hvordan du ønsker å være om fem år. Forestill deg hvordan du ønsker å være om ti år. Hva må du gjøre for å komme deg dit? Hvordan har du lyst at det skal være å tenke tilbake på hvordan dagen i dag var når det er gått noen år?

Sammenlign deg med deg selv (med mindre du har en skikkelig dårlig dag; da burde du ikke sammenligne deg med noen!), ingen andre.

Husk også å snakke til deg selv som du ville gjort til venner. Vær like snill når du snakker til deg selv som når du snakker til venner. Når du sammenligner deg med noen; spør deg selv: ville jeg virkelig sagt det til en venn? Om svaret er nei; ikke si det til deg selv heller.

Det er et vanskelig og utfordrende prosjekt, men jeg tror det er verdt et forsøk for alle. Så, har du klart å sammenligne deg mer med deg selv enn med andre den siste tiden? (og har du noen gode triks tar jeg veldig gjerne imot for jeg sliter…)

#tanker #selvfølelse #pusterom

Hva er tiden din verdt?

Jeg vet at jeg sjelden tenker på de i sammenheng. Joda, jeg bruker tid når jeg er på jobb og jeg får penger for det.

De fleste får penger fra jobben de har. Veldig mange har en årslønn, som selvfølgelig deles inn i månedslønn når de får den utbetalt. Sånn har jeg det i min ene jobb.

Den andre jobben min er timebasert, noe som gjør at jeg vet hva timelønnen min er (naturlig nok).

I begge jobbene har jeg et visst timeantall jeg jobber og så får jeg lønn. Sånn er det for de fleste, men har du noen gang regnet på hvor mye du får utbetalt per time etter skatt?

Det hadde ikke jeg før nylig. I den ene jobben er jeg faglært, mens den andre jobben er en ekstrajobb og jeg får ikke noe ekstra for utdannelsen jeg har der. Dette gjorde at jeg tok det for gitt at lønnen hadde en god forskjell. Det stemte, men jeg ble likevel overrasket over forskjellen.

Hovedjobben min kan regnes på litt ulike måter. For jeg har en 80% stilling, men jobber mer når det er skoledager noe som gir meg ferier som høstferie, juleferie, vinterferie og påskeferie. Om jeg regner lønnen for den teoretiske 80% stillingen min har jeg utbetalt omtrent kr 208 etter skatt; regner jeg de timene jeg faktisk er fysisk på jobb blir det kr 189 etter skatt.

Ekstrajobben min er lavere betalt siden det ikke er krevd noe ekstra utdannelse; der er utbetalingen min etter skatt kr 129 i timen.

Så disse to jobben verdsetter tiden min ulike i forhold til hva jeg får utbetalt i lønn.

Hvorfor er så dette interessant?

Tenk over den siste tingen du kjøpte; hva var prisen og se på det i forhold til hvor mange timer du måtte jobbe for å betale for den ting.

Et eksempel: jeg kjøpte ny matboks, den kostet meg omtrent kr 150, så på ekstrajobben måtte jeg jobbet over en time for å få betalt den, mens om jeg tenkte i forhold til hovedjobben min hadde jeg ikke behøvd å jobbe en helt time engang.

Et annet eksempel kan illustrere det bedre: jeg betaler kr 1.200 på studielånet mitt i måneden. På hovedjobben min må jeg jobbe 6,5 timer for å betale den regningen, mens på ekstrajobben må jeg jobbe tre timer lenger, altså 9,5 timer for å få betalt samme regning.

Forskjellen øker jo større sluttsummen er, og det gjorde i alle fall meg mer bevist på hva tiden min er verdt når jeg er på jobb. Noe å tenke på er hvordan du bruker tiden din ellers også. Det heter seg jo det at:

Så hvor mye er du villig til å selge tiden din for?

#økonomi #penger #tanker #spørsmål #jobb #arbeid #lønn

Hva stopper deg fra å oppnå drømmen din?

Noen ganger tør vi ikke innrømme for andre hva vi drømmer om, mens andre ganger snakker vi om det helt til andre blir lei.

Om du tror drømmen din er for stor, for uoppnåelig, for uvant – så kan det være at du ikke tør å snakke om den, ei heller innrømme for deg selv at du ønsker det. Det kan være at om du skulle si det til noen at de ikke ville tro på deg – at du ville få det til; at du ikke egentlig selv tror at du kunne fått det til.

Eller, det kunne være at om du jobbet for det ville du fått det til. Hva om du forteller noen hva du drømmer om og det viser seg at de tror du kan få det til, og ikke bare det, men at de faktisk kan hjelpe deg med å oppnå drømmen din på en eller annen måte.

Så hva er det egentlig som stopper deg fra å nå drømmen din?

Vel, aller først er du nødt til å vite hva du faktisk ønsker. Ikke bare noe du har litt lyst på, men hva du faktisk virkelig ønsker deg, hva du ønsker å få til. Noen vet dette med en gang, mens for andre tar det tid å finne ut av. For noen er det innlysende hva de ønsker seg, mens andre ikke tør å innrømme det.

Kjensgjerningen er: du må vite hva du vil og om du ikke vet det, kan det være en ide å prøve å finne ut av det. Hva er det du ønsker deg av livet ditt? Du trenger ikke ha et fast mål i tankene, men en retning kan være en god ide.

Uansett kan det føles som om det er mye som stopper deg selv etter at du har funnet ut hva du vil, hva drømmen din er. Samfunnet rundt deg er ikke vant til tankegangen din og det gjør at du føler en viss motstand. Familie og venner skjønner kanskje ikke hvorfor du har drømmen du har, eller de til og med motarbeider deg. Ofte kan det være at folk motarbeider deg i det tilfellet fordi de vil spare deg. Noe som kanskje kan høres litt merkelig ut, men ofte er det fordi de ikke vil at du skal feile og bli skuffet. Økonomi kan selvfølgelig være noe som stopper deg om drømmen din koster masse penger.

SVARET på hvem som stopper deg fra å nå drømmen din er DU!

DU kommer med unnskyldninger. DU lar andres meninger påvirke deg sånn at du ikke følger drømmen din. DU lar økonomi stå i veien for drømmen din.

Det høres brutalt ut, men det er sant.

Joda, jeg skal ikke nekte for at omstendigheter kan gjøre drømmen tilnærmet umulig, men jeg oppfordrer deg likevel til å se mulighetene. Slutt å kom med unnskyldninger. Slutt å la andre påvirke deg til å legge fra deg drømmen din. Slutt å klage over økonomien. GJØR NOE MED DET.

Se mulighetene. Finn alternativer. Spør om hjelp. Start i det små. Endre tankesettet ditt slik at du får større tro på deg selv. Minn deg selv på drømmen og spør hva du er villig til å ofre for å nå den. Er du ikke villig til å ofre noe som helst, kan det være at du ikke har funnet det virkelige drømmen din.

#økonomi #drøm #drømmeliv #tanker #selvdisiplin #selvfølelse #motivasjon #selvutvikling

Hvordan slutte å utsette ting

Først: trøst deg med at du ikke er alene om det; det er mange av oss!

Så: slutt å utsett det du er nødt til å få gjort. Høres på mange måter enkelt ut, men for de fleste av oss er det også veldig vanskelig.

Å vite hva en må eller burde gjøre er noe annet enn å faktisk gjøre det.

Trikset du kan starte med først er å finne ut av hvorfor du faktisk utsetter det du tenkte å gjøre.

Er det fordi du virkelig ikke har lyst til å gjøre det? Er det fordi du føler at det må gjøres, men du skjønner ikke poenget med å gjøre det? Kan det være fordi du ikke vet hvordan du gjør det du har planlagt? Kan det være fordi noen andre har bedt deg om å gjøre det og du egentlig ikke bryr deg om det blir gjort eller ikke? Kan det være at du rett og slett trenger en pause?

Det er mange grunner til at vi utsetter ting, men ikke alle er like gode (eller logiske for andre enn deg selv).

Hvis det er noe du ikke vet hvordan du gjør; kan du undersøke litt og finne ut av hvordan du skal gjøre det? Eventuelt spørre noen om hjelp til å få det gjort?

Om det er ting du virkelig ikke har lyst til å gjøre; er du sikker på at det faktisk må gjøres? I så fall, kan du finne en måte å delegere det til noen andre? For eksempel; om du hater å vaske huset: har du mulighet til å betale et vaskebyrå for å gjøre den jobben et par ganger i måneden? Hva er mest verdt for deg? Slippe å vaske og bruke tiden til andre ting; eller å beholde pengene, men å måtte vaske selv?

Vær ærlig med deg selv når du tenker gjennom de ulike spørsmålene.

Husk at en del ting faktisk er mer slitsomt å gå og tenke på at du burde ha gjort enn å faktisk bare gjøre det med en gang så du er ferdig med det. Sett av tid til å få gjort det du er nødt til og gi deg selv en liten premie av noe slag når du er ferdig. Belønninger skal ikke undervurderes, men brukes med måtehold for at de skal ha en effekt.

Et eksempel fra eget liv: vaske kjøkkenet, inkludert skuffer og skap og i tillegg rydde er ikke noe jeg liker å gjøre. Likevel gjør jeg det innimellom fordi jeg er nødt. Følelsen av et rent og nyvasket kjøkken er en god følelse, men å lage meg litt ekstra god mat jeg vanligvis ikke lager fordi det koster litt er belønningen min. Dette var noe jeg gjorde når jeg avspaserte i høstferien fordi jeg var “nødt” til å få vasket. Jeg satte av tid og visste hva jeg ville gi meg selv i belønning.

Ofte trenger ikke belønningen være stor, men rett og slett en liten påskjønnelse til deg selv.

#selvutvikling #prosjekt #planlegging #tidsstyring #belønning #utsettelse