Siste innspurt i 2022

Siste dagen i året. Siste mulighet for en krampetrekning for å få gjort det en ønsker i 2022.

Jeg har ingen planer om å stresse i dag – har egentlig planer om å stresse minst mulig fremover. Når jeg kommer til midten av februar kommer den planen til å forsvinne ganske fort vil jeg tro…

Hva kan være fornuftig å gjøre på årets siste dag? Vel, mye av det en gjør på en helt vanlig dag i løpet av resten av året kanskje? Bevege seg – gjerne utendørs om forholdene tillater det, spise god og næringsrik mat, ta vare på naturen rundt deg, smile, ta vare på deg selv (og andre), gjøre noe du trives med, (hadde det vært en ukedag ville nok også å gå på jobb vært en god ide, men i år er det lørdag så ikke arbeidsdag for alle – men for en god del likevel), husk å få i deg nok væske (nei, ikke alkohol eller kaffe), la være å skyte opp raketter og likevel ønske hverandre godt nytt år og sikkert en haug med andre ting.

For min del vil jeg også bruke dagen i dag til å planlegge litt for 2023 – skjønt, med tanke på at jobben min har blitt utsatt for sparekniv og jeg bare har jobb til midten av februar føler jeg at enkelte ting kan bli litt vanskelig å planlegge – det betyr ikke at jeg ikke har tenkt å gjøre et forsøk. Dessuten – en plan kan endres – jeg bruker det mer som en retningsviser for hvilken vei jeg ønsker å gå – hvor jeg vil hen.

Så for meg blir den siste innspurten i året planlegging for et nytt år…

Hva gjør du den siste dagen i året?

Et tilbakeblikk på året som snart er omme

2022 – hva kan en si?

Verden fortsatte veien mot å gå av hengslene – jeg er spent på om de henges pent tilbake på plass noen gang?

Mine egne hengsler har vært litt slerkete de også, men jeg jobber med saken med å fikse dem. Mistforstå meg rett, de fungerer stort sett, men noen ganger henger de seg litt opp. Heldigvis er det mulig å smøre hengsler så de blir bedre – om skruene blir dårlige er det mulig å bytte de – mye kan tross alt fikses.

Jeg startet året med å jobbe 20%, og avsluttet jobbåret med 80% jobb (som er min stillingsprosent). Den gradvise oppgangen var i april. Sommerferien forsvant i en fei – og det har egentlig alle andre ferier også gjort. Jeg grodde noen grønnsaker og blomster – ikke alt fungerte like bra, men jeg lærte mye nyttig denne sommeren også.

Noe jeg er veldig stolt av i året som er gått er at jeg endelig har lært å strikke genser – så jeg strikket like godt tre stykker siden jeg endelig fant ut av det (den siste er jeg ikke helt ferdig med enda – jeg må feste noen tråder og skylle den før jeg kan bruke den). Det har generelt gått mye i håndarbeid – og jeg satser på at det fortsetter fordi jeg koser meg utrolig mye med det.

Nyhetsåret har vært, hva kan en si, varierende? Det får uansett de som overbringer nyheter ta seg av – vi har alle våre spesialiteter.

Hele året har jeg lett etter hus – uten å finne noe som passet meg å kjøpe – bedre lykke neste år håper jeg ?!

Jeg syns det er vanskelig å huske alt som har skjedd i løpet av et år, så om du vil se mer av hva jeg har gjort i løpet av året som er gått – kan jeg anbefale å lese bakover i bloggen? for jeg har faktisk blogget en del i år 🙂

Nå nærmer vi oss!

Siste torsdagen for i år. Neste år starter allerede på søndag. Hm, burde en starte planleggingen for neste år? Det vil jeg tro kommer ann på hva slags person du er og hva du ønsker å gjøre. Selv syns jeg det blir vanskelig å planlegge mye for neste år – det blir heller mer spenning for hva som vil skje. Uansett så nærmer vi oss et nytt år – og mange lager nyttårsforsetter (som de stort sett bryter eller lar gå i glemmeboken rundt midten av februar).

Noe annet vi nærmer oss er tiden hvor det begynner å smelle raketter overalt – det gjør det jo ofte i dagene før nyttårsaften, men det er ofte også overraskende angrep på uvisse kvelder etter nyttår. Jeg syns raketter var gøy når jeg var liten fordi de var fine, men jeg syns også de var litt skumle fordi de bråket så fælt (og jeg likte ikke røyklaget som alltid la seg). Rakett-biten gleder jeg meg ikke til for å si det sånn – hva med å heller ha et lysshow?? Da får du “fordelene” (pent), og slipper ulempene (røyk, bråk og redde dyr og mennesker – skader også…). Kunne vi nærmet oss det (lysshow fremfor raketter) så ville jeg satt stor pris på det.

Andre ting vi nærmer oss er blant annet lysere tider – noe jeg ser frem til, men jeg kommer også til å savne mørket.

Hjem til jul – og hjem fra jul

Håper du har en fin romjul enten du jobber eller har fri!

Jeg har fri denne romjulen så jeg var hos mine foreldre og feiret jul. Dro til dem utpå dagen på julaften – senere enn jeg planla – garasjeporten var frosset fast så det tok litt tid… En hyggelig julemiddag med resten av familien – og noen hyggelige juledager. Pakker under treet var det også og jeg fikk flere av tingene jeg ønsket meg (forventet ikke å få et småbruk for de er så vanskelige å pakke inn – så det var naturligvis ikke under treet – ei heller andre steder). Nytt puslespill derimot ble det. En ny pysj – myk og søt med snøkrystaller. En digital kjøkkenvekt (som jeg kommer til å bruke både til baking og å veie garn…) og flere andre småting. Det er en greie med å bli eldre – færre gaver. Helt greit egentlig – jeg har omtrent alt jeg trenger. På den annen side – å pakke opp pakker er noe jeg tror jeg aldri kommer til å bli lei av…

Kom hjem igjen i går og da var det mer problemer med garasjeporten. Sånt skjer? Får vel til å fikse det etterhvert.

Uansett; i dag snødde det når jeg gikk til butikken – glatt var det også så jeg gikk forsiktig.

Bloggingen har blitt satt litt på vent i juledagene fordi det var familietid for min del. Å ikke være innom internett på noen dager var veldig uvant, men jeg tror det var sunt for meg. Resten av romjula blir absolutt ikke fri for internett – jeg mener, jeg er jo her igjen 🙂

Manglende julestemning

Da jeg var liten tror jeg at jeg hadde julestemning hver jul – og i adventstiden. Etter at jeg er blitt voksen har julestemningen vært mer varierende. Noen år har jeg hatt litt julestemning, mens andre år har det vært mer julestemning. I år derimot – dessverre ikke et fnugg av julestemning – og jeg vet ikke hvordan jeg skal få det heller.

At det i forrige uke var kaldt og snøen dalte og det var vinteridyll så det glitret, mens denne uken ble det varmere og tilnærmet all snøen er regnet bort gjorde det ikke bedre. Så middagen i kveld blir risengrynsgrøt med smør, sukker og kanel mens jeg ser en julefilm. Når middagen er over blir det gløgg, pepperkaker og marsipangris (og strikking – fordi hvorfor ikke – og dessuten – må jo prøve ut min nye, fine maskemarkør som jeg vant i Bunny‘s julekalender).

Har du noen tips til å få julestemningen i siste liten?

Den perfekte gaven fra Bunny!

Her om dagen var jeg heldig nok til å vinne i en julekalender – Bunny sin julekalender! (fremdeles mulighet til å delta!). Hva jeg vant viste jeg ikke, bortsett fra at i noen av julepakkekalenderne var det også Flax-lodd – ei heller om det ville rekke frem før jul (jeg får veldig sjeldent ting å posten, så vet ikke hva leveringstid på ting er).

I dag var det siste arbeidsdag på jobb før jul – så nå har jeg juleferie. Det er farlig glatt ute mange steder – og det regner – så jeg kjørte veldig forsiktig hjem. Siden det regnet en del tenkte jeg å bare gå rett inn hjemme, men jeg tenkte på Bunny‘en der jeg gikk fra garasjen så jeg stoppet bortom postkassen – og tror du ikke jeg hadde fått brev i postkassen?? En liten hvit konvolutt med noe inni.

Så det første jeg gjorde når jeg kom inn var selvfølgelig å åpne for å finne ut av hva den mystiske lille klumpen var. At det i tillegg var et flax-lodd der var en hyggelig bonus (selv om jeg dessverre ikke vant noe denne gangen). Hva den lille søte tingen egentlig skal brukes til er jeg litt usikker på – på nøkkelknippet eller noe kanskje? Uansett, jeg vet akkurat hva jeg skal bruke den til – noe jeg faktisk har tenkt på at jeg ønsker meg i noen uker nå (men som jeg ikke har sagt til en levende sjel). Jeg skal bruke den som en markør for å se hvor mye jeg strikker fra gang til gang – så det blir lettere å se hva jeg faktisk har gjort.

Om Bunny er tankeleser tviler jeg litt på, men det føltes nesten litt sånn denne gangen fordi det var akkurat det jeg ønsket meg – så det var en helt perfekt julekalendergave som jeg kommer til å bruke masse og sette stor pris på 🥰

Så Bunny – tusen takk både for kalendergave og for at du lager en kalender og gøy for oss alle!

På bare fire og en halv uke??

Fredag 25. november – på kvelden – la jeg opp maskene som var starten på denne genseren. Det er nå fire og en halv uke (nesten fem) siden. Siden den dagen har jeg strikket noen andre småting også, men genseren har hatt mye av fokuset – så det er kanskje ikke så rart at jeg har kommet så langt som jeg har?

Uansett. For- og bakstykket ble strikket. To armer ble strikket. De tre delene ble strikket sammen. Nå feller jeg til halsen før jeg skal strikke halskanten. Etter det er det bare igjen å feste tråder. I år er første gang jeg har strikket en genser. Eller skal jeg si snart tre? For dette er nemlig den tredje genseren jeg strikker i år! (og jeg som trodde at å strikke en genser var skikkelig vanskelig… – jeg tok feil – JIPPI!)

Selvfølgelig kunne jeg ønske at jeg hadde tatt mot til meg for flere år siden, men bedre sent enn aldri er det noe som heter – så kanskje det er derfor jeg er så ivrig nå som jeg endelig har skjønt det? Har noen andre ting jeg også vil strikke, men det vil også bli flere gensere etterhvert – med mønster kanskje også?

En ting jeg er ganske sikker på nå i alle fall er at jeg vil bli ferdig med denne genseren før nyttår!

Kanskje bli deltidspolitiker?

Jeg liker, som jeg vil tro de fleste av oss gjør, å få penger inn på konto for så å kunne bruke de akkurat som jeg selv ønsker. Enn så lenge har jeg en jobb som gjør dette mulig for meg. Minuset for meg er nå at min stilling der jeg jobber kuttes og dermed har jeg bare lønninger frem til februar – etter det – vel, det er to muligheter: ny jobb eller arbeidsledighetspenger fra NAV (som så vidt jeg har regnet meg frem til ikke vil dekke mer enn vanlige regninger – mat og bensin og sånn blir det dårlig med?).

Riktignok bor jeg ikke i riktig fylke for denne biten, men en jobb som deltidspolitiker i det fylket ville gjort susen for en god del av økonomien min i alle fall… Misforstå meg rett – raushet er viktig, men der virker det til å ta litt i overkant av? (eller er det bare min mening?)

Jeg er absolutt for at arbeid en gjør skal en få betalt for, men noen ganger så kan en jo begynne å lure litt på en del politikere. Denne gangen var det i Viken fylke, men politikere og penger og det å få mer og mer virker ikke nødvendigvis til å alltid være den beste kombinasjonen?

Hvor mye kommune- og fylkespolitikerne tjener her jeg bor aner jeg ikke, men noen ganger blir en jo litt nysgjerrig…

Skjønt, om jeg skulle blitt politiker av noe slag måtte jeg nok bundet meg til et parti…så hvilket skulle en valgt?

Noe opp – noe litt ned

Jeg har en vane med å sjekke studielånet mitt den 16. hver måned fordi da er månedens betaling gått inn. Det begynte jeg med fordi jeg betalte ekstra – og selv om jeg ikke har betalt særlig ekstra i det siste har jeg fortsatt med samme vanen. Denne måneden betalte jeg faktisk noen kroner ekstra fordi jeg fikk bittelitt trumf-bonus og solgte et par hjemmestrikkede sokker. Sånne ekstra ting gjør at terminbeløpet noen ganger går litt ned – hvorfor går det ikke alltid ned kan en jo spørre seg om en betaler ekstra, men rentene er på vei opp og har vært det annenhver måned en god stund nå. Neste økning på studielånsrenta er litt større en enkelte av de andre har vært…

Terminbeløpet derimot – har mindre endring. Denne gangen gikk det bittelitt ned, men jeg regner med at det vil gå mer opp i januar…

Tross alt stiger rentene i januar, så terminbeløpet og rentene jeg må betale tilbake – begge de beløpene tar jeg for gitt at øker i januar. Mange har høyere studielån enn meg så de vil merke renteøkningen mye mer. Andre igjen har enten ikke hatt studielån eller de er ferdig med å betale det ned.

Ifølge nedbetalingsplanen vil jeg betale på dette lånet til mai i 2031 eller noe tror jeg. Noe jeg ikke har planer om i det hele tatt – jeg vil ha betalt det ned lenge før det. Hvor lenge før vet jeg foreløpig ikke. Riktignok vil det ikke frigjøre så mye penger hver måned, men alle monner drar og jeg vil bli kvitt den utgiften et studielån er.

Så, det var litt pengesnakk på en fredagskveld.

Jeg er forresten i lykkelige omstendigheter i kveld – mitt gamle fryseskap er nå ute av huset og en ny fryseboks har ankommet. Kan det omtales som en pussig glede? Er det en ting jeg er nysgjerrig på i forhold til det med å bytte fryser er om det vil gjøre utslag på strømregningen…

GOD HELG!

Vel, det tok lenger tid enn jeg trodde…

I morgen skjer det som gjorde at jeg måtte forberede en del i dag. Å av-ise et fryseskap tar tid… Heldigvis hadde jeg avspasert fra jobb i dag – hvis jeg ikke hadde gjort det ville det blitt ekstremt sent i sengs i dag…For dette har jeg brukt hele dagen på.

Fryseskapet mitt er det ingen som vet hvor gammelt er, men det har hanglet lenge nå. Siden det er et skap og ikke en boks gjør det at kulden ikke holder seg inne i det når det åpnes opp for å ta ut eller legge inn ting. At det også har brukt lenger og lenger tid på å forsegle seg ordentlig etter å ha vært åpent har heller ikke gjort det bedre. Pakningen (?) har vært så dårlig at jeg har hørt det suse i et par minutter for det er fullstendig lukket når jeg har måttet åpne det. Disse to tingene har gjort at det som har vært i fryseskapet har fått stadig mer islag og iskrystaller – selv ting som ikke nødvendigvis har vært der så lenge.

Så i slutten av forrige uke tok jeg avgjørelsen å bestilte ny fryseboks (ja, boks denne gangen – ikke skap). Leveringen av ny fryseboks skjer i morgen – og da tar de med seg det gamle fryseskapet – noe jeg setter pris på både fordi det er fryktelig tungt (og dermed vanskelig å flytte på) og da slipper jeg å styre mer med det.

Jeg har av-iset fryseskapet før så jeg vet det tar lang tid (noe som har gjort at jeg gjør det sjeldent – og dermed blir det jo værre…). Likevel – det tok vel totalt omtrent åtte timer – så reine arbeidsdagen… Så det var begrenset hva annet jeg fikk gjort i dag – for jeg måtte stadig vekk se til fryseskapet så jeg fikk vridd opp håndkleene jeg hadde inni og under foran så det ikke skulle bli vann over hele gulvet i boden… Uansett, nå er det gjort (og noen av pausene fra å vri opp håndkler har blitt brukt til strikking – så det har vært kos 🙂 )

Har jeg flaks med den nye fryseren bruker den sikkert mindre strøm også – og det ville blitt satt pris på i disse tider…