Det spirer og det gror!

Jeg har lenge ønsket meg småbruk, men selv om jeg ikke har det foreløpig (jobber med saken…) betyr ikke det at jeg ikke kan gjøre noe. Derfor tester jeg ut ting i plantekasser for øyeblikket og det har begynt å spire.

Så var det det store spørsmålet – hva er det egentlig jeg har plantet hvor?

Det husker jeg jo ikke, men når alt vokser til enda litt mer skal jeg sammenligne det som vokser med bildene på frøpakkene.

Forhåpentligvis vil jeg da vite sikkert hva som er hvor.

En ting er sikkert; på bildet over er det karse! Jeg putter stadig nye frø i den lille potten fordi de gror så fort – og jeg spiser litt av den hver dag 🙂

Disse plantene tør jeg ikke ta ut av vinduet for å ta bedre bilder til dere. Rett og slett fordi jeg er redd det skal gå galt og at noe vil knekke av.

Fra venstre er rekkefølgen: paprika, cantaloupemelon, paprika og mandarin. Cantaloupemelonen er første gang jeg prøver og selv om jeg ikke forventer noe frukt har det vært gøy å se de søte, gule blomstene som har dukket opp. Jeg har ikke gjort annet enn å putte frø i jorda, men har innsett at dette nok er en plante som ønsker å vandre langs bakken og det har jeg ikke mulighet til der den er.

Mandarinen får for øyeblikket litt mindre lys enn den ønsker fordi melonbladene er så store at de skygger for sola.

Selv om disse paprikaene ikke er så store, er det gøy å vite at når de har stått lenge nok vil de bli røde og at jeg da kan spise dem. Hadde jeg vært flinkere til å gjødsle dem hadde de blitt større, men siden jeg stort sett bare gir de vann forblir de små.

Hvordan overleve uten TV, Netflix og andre strømmetjenester?

Forrige gang jeg hadde TV var for omtrent 8-9 år siden og da var det en passe størrelse boks (med bærehåndtak!). Så hver gang folk nevner noe som går på vanlig TV føler jeg meg litt som et spørsmålstegn.

Netflix har jeg ikke hatt på omtrent ett år. Har jeg savnet det? Innimellom, men stort sett ikke. Joda, det er noen serier jeg tenker kunne vært artig å sett, men behovet har ikke vært stort nok til at jeg har abonnert igjen.

Andre strømmetjenester har jeg ikke hatt, så det har jeg heller ikke savnet. Bortsett fra når Game of Thrones gikk på HBO – men da var det kjekt å kunne dra på besøk til venninner så vi kunne se episodene sammen!

Så, hvordan overlever jeg uten dette? Ikke minst, hvorfor jeg ikke har det er det mange som spør om.

Det handler ikke så mye om penger, for det var ikke så mye å spare for min del. Jeg mener, Netlix koster kun kr 89,- per måned. Så det er ikke akkurat den største utgiften. På den annen side, “alle bekker små gjør stor å” – og alle monner drar når jeg jobber mot målet om å skaffe meg småbruk…

Jeg avsluttet Netflix-abonnementet mitt av to grunner:

1. finne ut av hvor avhenging jeg egentlig var av det

2. slutte å binge serier fordi det tok veldig mye tid – tid jeg ønsket å bruke på andre ting (skrive, gå tur, lese, gjøre håndarbeid, lage BookTube-videoer, holde på i hagen og med plantene mine generelt)

Joda, jeg har savnet det noen ganger, men overraskende sjeldent. Mye av det er fordi jeg har internett og fordi YouTube finnes. På YouTube er det uendelig mye en kan se på til enhver tid og det benytter jeg meg av hver dag. Så tiden jeg brukte på Netflix har jeg egentlig bare byttet ut med å se på YouTube – hvor fornuftig det var er en helt annen sak…

Poenget er; det er fullt mulig å leve uten de tingene (men jeg gir aldri opp internett og YouTube!). Det er mange andre ting en kan ta seg til, det er bare fantasien som setter grenser.

Plantelykke

Jeg sådde noen frø for en stund siden, men jeg husker ikke hva jeg sådde hvor så jeg er spent på hva som er i ferd med å dukke opp…

Kan du tro at jeg faktisk har to mandarintre som spirer? Det kommer nok aldri til å bli noe frukt på de fordi frøene jeg brukte var fra mandariner jeg kjøpte på butikken, men jeg syns det er så gøy at de faktisk har spirt!

Mange ganger har jeg sådd frø fra paprika jeg har kjøpt på butikken, men jeg har innsett at jeg har glemt å gjødsle dem. Så jeg syns litt synd på dem, men det er likevel gøy at de blomstrer (og at den ene er i ferd med å få en underlig utseendet paprika).

 

Å så paprikafrø har jeg gjort flere ganger før, men fremdeles er det like gøy hver gang det fungerer. Forskjellen er at mine ofte blir mye mindre (gjødsel ville garantert hjulpet…), og at de både blir nesten mer knasende og de har mye mer fargestoff i seg.

Mitt nyeste prosjekt var cantaloupe-melon. Dette er noe jeg ikke hadde testet før så jeg var veldig usikker på hva jeg kunne forvente, men det spirer – og det har kommet med en liten blomst!

Noe sier meg at denne nok hadde hatt det bedre om den kunne være ute og få bedre plass på bakken – det ser ut til at det er en krypende plante, men det er jo ikke mulig i vinduskarmen min når den står i en vanlig potte.

Så der har du det, det var dagens plantelykke fra meg.

Har du planter du er overrasket over – eller tester du som meg ut å bare så ting og se hva som fungerer og ikke?