Drømmen om penger

Reklame | Meningstorget

Det er mange av oss som drømmer om penger; gjerne det å vinne i lotto. En fantastisk drøm, men den gjelder dessverre de færreste av oss. Spesielt de av oss som ikke engang spiller lotto…

En av grunnen til at jeg drømmer om penger er fordi jeg ønsker meg småbruk. Jeg vil ha stor plass til å dyrke egne grønnsaker og om jeg er heldig kan jeg kanskje ha noen dyr. For å komme dit er det et visst behov for penger for å si det sånn.

Penger er noe de fleste av oss får inn på konto en gang i måneden – også kjent som inntekt. En sum med penger vi får for å bytte bort tiden vår på å gjøre noe fornuftig for andre. Dette har jeg også, men jeg har innsett at det ikke helt når opp til målet mitt med småbruk.

Heldigvis har jeg hørt at alle monner drar, så jeg satser på et vis på det.

Noen ganger får jeg penger til jul og bursdag. Selv om jeg ikke sparer dette til drømmen min, så prøver jeg å være fornuftig med dem; klær, sko, sminke (det er mange ulike definisjoner av fornuftig).

Pante flasker er både bra for naturen og kan gi noen kroner ekstra til lommebokan, men det monner ikke så mye dessverre.

Noe annet jeg har testet er ulike nettsider hvor en svarer på meningsundersøkelser. Der er det variabelt hva en blir tilbydt som betaling; noen steder er det små ting, andre steder er det gavekort ulike steder og ett sted kunne en også velge penger. Jeg har testet tre ulike, men den ene er det så lenge siden jeg har brukt at jeg ikke husker hva den heter. Jeg brukte også Toluna.com og Meningstorget. Meningstorget er den jeg har brukt mest, for selv om det ikke gir mye penger i kassa så tror jeg det er den eneste jeg har funnet som gir cash (via PayPal).

Det finnes flere måter å få penger inn på; akkurat nå kommer jeg på to til: selge ting en skal kvitte seg med uansett og selge hjemmelagde håndarbeider. Ingen av delene har jeg gjort noe særlig av.

Har du andre måter å få inn litt ekstra penger på? Kom gjerne med tips i kommentarfeltet! 🙂

Har du husket å sjekke skattemeldingen?

Fristen for å sjekke og sende skattemeldingen nærmer seg med stormskritt.

Planen min var å sjekke den i påsken og den planen holdt på å gå i vasken fordi jeg manglet en årsoppgave… Jeg er nemlig en av dem som liker å sjekke om alle tallene faktisk stemmer.

Årsoppgaven som manglet etterspurte jeg, så den kom i posten i tide til påsken så jeg kunne sjekke.

I mitt tilfelle stemte alle tallene både for lån, eiendom og fond, så det eneste jeg gjorde var å legge til et privatlån og litt arv. Så vidt jeg vet kommer det ikke til å ha særlig betydning, men siden det har med staten å gjøre er det tryggest at alt er riktig.

I fjor hadde jeg et lite minus med restskatt, men det var definitivt høyere minus i år. Har innsett at dette er noe jeg burde finne ut av mer om. Grunnen er ikke at jeg ønsker å få masse tilbake på skatten, men fordi jeg heller ikke ønsker å ha et stort beløp som restskatt som skal betales.

Restskatten min i år var rett oppunder kr 8.000. Det har å gjøre med at jeg har vært flink og betalt inn en god sum ekstra på boliglånet totalt sett i 2018, men tenker at det også er litt kjipt å få restskatt fordi jeg har betalt ekstra. På den annen side så har jeg spart en god del renter, så selv om jeg ikke har regnet på det vil jeg tro at jeg uansett har vunnet på det.

Siden dette er bare mitt andre år med restskatt er jeg glad jeg husket en ting fra i fjor; en får ikke noen egen regning eller påminnelse om at restskatten skal betales. Det står nederst på siste side på skattemeldingen hvor pengene skal sendes og når fristen er (31.05.). Etter fristen ryker det raskt på ekstra renter, så det kan være en lur dato å skrive seg bak øret. Eller, du får regning, men da er det allerede kommet på renter (les mer på skatteetaten sin side).

Har du sjekket skattemeldingen din for i år eller er du en av dem som bare sjekker om du får penger tilbake?

Må jeg kvitte meg med bilen?

Bil er dyrt – det er det ingen tvil om. Det er dyrt å kjøpe, å vedlikeholde/reparere og bensin er heller ikke alltid billig. I tillegg er det selvfølgelig forsikring og generelt verditap. Forurenser gjør den jo også. Sånn sett kan en si at det er mye negativt med bil.

For min del har jeg en del positive tanker om bil også. Joda, alt over stemmer, men jeg liker friheten når jeg har bil. Jeg er ikke avhengig av kortere avstander som jeg ville vært om jeg skulle sykle eller gå. Jeg er ikke avhengig av kollektivtrafikken. Jeg har mulighet til å kjøre dit jeg ønsker når det passer meg.

Så lenge bilen har bensin og ikke står på verkstedet selvfølgelig…

Misforstå meg rett, jeg er veldig glad i kollektivtrafikk, men mange ganger er den ikke et reelt alternativ. For eksempel: om jeg vil besøke mine foreldre i en helg og skal spise søndagsmiddag ville jeg ikke rukket jobben på mandag morgen… det ville jo vært litt upraktisk.

Andre ganger kan kollektivtrafikk være helt supert. For eksempel: jeg skulle på kurs og visste at bussen gikk rett ved og var virkelig ikke sikker på hvor jeg kunne parkert; så da ble det buss. Eller i forrige uke når bilden måtte på verkstedet og den måtte repareres litt mer enn forventet så jeg ikke fikk den tilbake før neste dag; da ble det buss hjem fra jobb og til jobb neste dag.

Verkstedregningen forrige uke er grunnen til denne posten. Bilen hadde knirket bak en stund og jeg ville først og fremst ha vekk den lyden, men hadde også en følelse av at bilen trang omsorg og bestilte dermed en time til service. Selv om det ble dyrt var det et godt valg. Verkstedet fant et par ting som måtte fikses som var lurt å få gjort så raskt som mulig. De gav meg et prisoverslag og fikk bilen inn en dag til så det kunnen bli fikset. Det var da de fant ut at det var en del til som måtte byttes, noe som gjorde at totalen for alt ble en del penger for å si det sånn.

Verkstedregningen ble totalt kr 12.280 og så måtte jeg jo betale to bussbilletter (som virket som småpenger med sine totalt kr 71).

Så det er absolutt noen ganger jeg tenker at å kvitte seg med bilen kanskje ville vært en god ide.

Hvilke transportmåte bruker du mest; og har du bil?

Oppdatering studielån #3

Det er påske denne uken, men vi er halvveis i april så jeg har som vanlig sett på hvordan utviklingen for studielånet mitt er.

For øyeblikket er renten fremdeles på 2,139%, men i mai vil den nok en gang gå opp litt så jeg er spent på hvordan den vil påvirke månedsbeløpet da. Det er å ta det litt på forskudd, for dette skulle handle om april.

Som vanlig betalte jeg inn en minisum ekstra og beløpet jeg betalte var kr 1.200,-

Lånebeløp Renter Terminbeløp Rente Dato
148,045.98 20,020.75 1,136.00 2.090% 06.01.2019
145,577.77 20,148.40 1,120.00 2.090% 16.01.2019
144,383.51 19,853.56 1,117.00 2.090% 17.02.2019
143,417.71 19,878.98 1,118.00 2.139% 18.03.2019
142,560.26 19,618.50 1,118.00 2.139% 15.04.2019

Denne gangen gav det ingen utslag på terminbeløpet, men på den lyse siden: terminbeløpet gikk heller ikke opp mer.

En del av meg har fremdeles lyst til å fokusere på studielånet for å få det bort, men renten er mye lavere enn på boliglånet så jeg nøyer meg med å runde opp til nærmeste 100.

Studielån er kanskje ikke det de fleste tenker mest på å påsken uansett; det er vel heller feriedager, kvikk lunsj, appelsin, egg, påskegodteri og eventuelt ski om en er et sted med snø.

GOD PÅSKE!

Mars – sparerate og nettoverdi

Nok en måned er over og da er det selvfølgelig oppdatering på økonomifronten.

Mars var nok en veldig god måned økonomisk for min del.

Var en tur hos tannlegen – alltid dyrt, men også veldig verdt det. Satser jo på å ha alle tennene i behold så lenge det er mulig, så det er noe jeg syns er greit som utgift.

I forrige uke hadde jeg bursdag og gaven til meg selv var en tur på kino (The Hate U Give) og tre nye bøker. Kanskje ikke det mest fornuftige, men det er viktig å unne seg noe ekstra en gang i blant. Litt sånn “fordi jeg fortjener det”; jeg har jo tross alt bursdag bare en gang i året.

Når det gjelder nettoverdien min nærmer jeg meg nok en skille. Dagens røde tall er på kr -403.142,22. Så nok en STOR forbedring fra forrige måned (er du nysgjerrig se her). Dette gjør også at jeg gleder meg til tallet i slutten av april; da blir første tallet endre til ett tre-tall!!

Spareraten min fikk også en god oppsving. Den totale spareraten i mars var på 64,12 %. Ren sparing var på 9,73% og er (selvfølgelig) inkludert i den store prosenten. Grunnen til at spareraten var så utrolig var fordi jeg betalte litt ekstra på boliglånet. Skjønt, jeg burde vel også informere om at selv om jeg regner spareraten som all sparing og nedbetaling delt på inntekt stemmer det ikke helt. Grunnen til dette er fordi det er de tallene som er enkle å finne. Mange ganger akkumulerer pengene på konto og når det blir en god ekstra slump som står det overfører jeg det til boliglånet; noe som gjør at tallene bare gir en indikasjon og ikke et helt riktig fasitsvar for å si det på den måten.

Hvordan gikk din økonomiske mars? Unnet du deg noe ekstra bare fordi?