Tilbakeblikk på 2017

2017 har vært et berg- og dalbane-år for meg. Det har vært oppturer og nedturer; noen store og noen små.

De fleste år er aldri helt ensformige og de går alltid litt opp og ned, men jeg føler at året som har gått har vært litt ekstra for min del.

Jeg startet året med å være sliten, finne ut at jeg strøyk på en eksamen og printeren min sluttet å fungere = nedtur.

Så kjøpte jeg meg en ny printer og tok opp igjen eksamen jeg strøyk på (fikk B!) = opptur!

Var fremdeles ikke i form; mistet timer og følte at jeg hele tiden gikk og dirret innvendig som en spent buestreng (dette er ikke sunt); gikk så til lege og ble sykmeldt = både nedtur og opptur. Nedtur fordi jeg er vant til å jobbe og ikke helt god til å innrømme følelser og sånt. Opptur fordi jeg har en god lege som tok meg på alvor og har hjulpet meg.

Sykemeldingen min startet i mars; 100 %. Nå i desember har jeg vært 40% sykemeldt. (fra januar 2018 skal jeg jobbe 80%, så håper det går bra.) Ved hjelp av skjemaer jeg har fyllt ut, samtaler med lege og mange tanker på egenhånd føler jeg at jeg er blitt litt bedre kjent med meg selv og lært mye dette året.

Jeg har lest mange bøker dette året; romaner, ungdomsbøker, fantasybøker, bøker om selvutvikling, økonomi, suksess og vaner. Noe for underholdningens skyld, noe av nysgjerrighet og noe for læring.

Blogger har jeg også lest en del av i år; spesielt blogger som omhandler personlig økonomi og bøker. Bloggene om bøker leser jeg fordi jeg liker å holde meg litt oppdatert på det området, og de om personlig økonomi leser jeg for å lære.

Studiene har det gått litt så som så med. Jeg har fått utsatt flere fag så jeg kan bruke lenger tid og gjøre mindre av gangen. Dette er noe jeg syns er helt fantastisk. Lære nye ting er noe jeg elsker, men jeg er ikke alltid den raskeste til å tilegne meg denne informasjonen. Ofte føler jeg at skolen går for fort frem, og da kunne bare ta et fag i semesteret er for meg en god løsning.

Oppussing er noe jeg har gjort litt av; gangen min fikk nytt gulv og nye skaper kom på plass. Heldigvis har jeg en far som kunne hjelpe meg med dette.

En ting jeg er stolt av i år er at jeg (etter å ha utsatt og skremt meg selv fra å gjøre det i TO år!) endelig startet en YouTube-kanal hvor jeg snakker på norsk om bøker. Jeg har ekstremt mye igjen å lære her, men jeg har startet – det er alltid første steget! Selv om jeg er stolt av å ha startet, føles det skummelt å dele det.

Økonomisk har dette vært et bra år for meg. Jeg har lært mye; både ved å tenke gjennom ting og lete meg frem til informasjon og det å lese ulike blogger og se på ulike YouTube-kanaler for å få ulike perspektiver på ting. Økonomisk frihet er noe jeg ikke hadde hørt om før i år, men som jeg har bestemt meg for at jeg vil oppnå. Når det skjer er umulig å si, men jeg har en tendens til å være sta. Jeg er blitt bedre på å lage (og følge – noe som er superviktig) budsjett. Jeg tror jeg har forstått det med sparerate, så jeg ble imponert over meg selv når jeg regnet den ut – resultatet: 45,6% i sparerate! (dette er litt sparing og mye nedbetaling av boliglån…)

Året 2017 startet ikke så bra for meg, men jeg avslutter året på en desidert bedre måte. I løpet av året har jeg lært mye; både om meg selv og om økonomi (generelt og om min egen økonomi). Jeg jobber med å lage meg gode mål jeg vil jobbe med i 2018 og en plan for hvordan jeg kan følge opp sånn at jeg kan se om ting jeg gjør hjelper meg å komme nærmere målene mine. (jeg elsker å lage lister og planlegge, så dette er noe jeg koser meg maks med!)

Hvordan har 2017 vært for deg? Hva har vært dine største oppturer og nedturer?

#penger #privatøkonomi #personligøkonomi #blogg #blogging #youtube #sykmeldt #studier #student #studentliv #pensum #eksamen #karaterer

Studielån og en utfordring

Etter å ha betalt en liten sum ekstra på studielånet mitt i desember (eller var det november?), og i tillegg snakke litt med Ingrid fra Voksen, til slutt, fikk jeg litt blod på tann som det heter.

Jeg skrev tidligere at jeg hadde betalt litt ekstra på lånet og dermed hadde faktisk månedssummen jeg vanligvis betaler gått ned noe. Det mini-målet jeg ville teste ut har jeg nå oppgradert. Summen som nå dukker opp på e-fakturaen jeg får fra Lånekassen på kr 1.147. Siden jeg liker runde tall kommer jeg fra januar 2018 til å runde dette tallet opp til kr 1.200 for å se om det kommer til å utgjøre en forskjell.

For øyeblikket er tallene slik (pr. 28.12.2017):

Samlet gjeld kr 160.051 – Lånebeløp er kr 159.198,35 (hvorfor disse er forskjellige forstår jeg ikke – noen som har en god forklaring?)

Renter å betale kr 24.251,42 (rentesats: 2,168%)

Totalt å betale kr. 183.449,77

Lånesaldo pr 15.01.2019 skal ifølge dagens beregninger være kr 148.787,36

Med tanke på at jeg kommer til å betale kr 53 mer per måned blir det store spørsmålet: hvor mye (lite?) kommer endringene til å bli på tallene i forhold til hvor de står nå?

Forventningene mine til dette prosjektet er jo at totalsummen kommer til å gå ned. Noe som er ganske selvsagt når jeg skal betale bittelitt mer enn det som er planlagt. Jeg kommer til å sjekke tallene når det er gått et halvt år (01.07.2018) og når det er gått et år (01.01.2019). Må si at jeg ikke regner med den største forskjellen siden mitt ekstra beløp er såpass lite, men jeg har et håp om at månedssummen kan gå ned et par kroner i halvåret. Det høres kanskje ikke så mye ut, men alle monner drar 🙂

Utfordringen består i:

  • finn dine tall for studielånet og skriv dem ned et sted du ikke mister dem.
  • Når du betaler på studielånet; rund oppover til nærmeste hele tall du føler deg komfortabel med.
  • Sjekk tallene når det er gått et halv år (01.07.2018) og når det er gått et år (01.01.2019).
  • Del gjerne utfordringen med andre; og skriv om den (legg gjerne igjen en link i kommentarfeltet her om du skriver om det på en blogg).

#penger #privatøkonomi #lån #studielån #nedbetaling #utfordring #økonomi #personligøkonomi #efaktura #renter #gjeld

Sparerate

Nå har jeg sjekket nok en ting jeg ikke har tenkt på før.

Hva er spareraten min?

Det er et tall jeg har vært nysgjerrig på siden jeg så det ble nevnt i forbindelse med økonomisk uavhengighet på bloggen Pengeblogg.

Må si at tallet mitt var ganske demotiverende. Snittet av min sparerate i 2017 var på ynkelige 11,5%. Dette er alt jeg har satt på fond og på sparekontoer. Siden det tallet var så lite hadde jeg lyst til å gi meg selv et høyere tall. Det er jo noe av greia med tall, de kan trikses og mikses med.

Derfor la jeg til det jeg hadde betalt ned ekstra på boliglånet mitt; da ble spareraten hyggeligere (selv om teknisk sett mindre sann?). Da kom jeg helt opp i 24,7%. Fremdeles ganske demotiverende i forhold til tabellen på Pengeblogg, men likevel hyggeligere enn det andre, mindre tallet.

Må si jeg er spent på utviklingen av spareraten min i 2018. Fondssparing skal økes, men sparing på sparekontoer blir mye lavere enn den har vært i 2017. Totalen blir en god del lavere enn det har vært i 2017, mye fordi jeg vil kjøre opp nedbetalingen på den lille delen av boliglånet mitt. Om jeg tar med den ekstra nedbetalingen burde jeg derimot klare å høye den prosenten i alle fall.

Sannsynligheten for at jeg klarer å høyne spareraten drastisk er minimal – jeg har få muligheter til å få høyere lønn i min nåværende jobb. Det er ofte en god måte å øke sparing på; øke inntekten, men ikke øke utgiftene. Jeg kan jo også øke sparingen ved å kutte utgifter, men jeg har gått gjennom utgiftene mine og føler det er latterlig lite som er mulig å kutte ut.

Likevel – jeg håper jeg klarer å høyne spareraten min noe i løpet av 2018.

Vet du hva spareraten din er? Har du noen gang tenkt over det?

#penger #motivasjon #demotiverende #økonomi #økonomiskuavhengighet #økonomiskfrihet #privatøkonomi #sparerate #sparing

God jul!

I dag er det julaften; jeg skal som vanlig kose meg med Tre nøtter til Askepott og alle andre ting som er tradisjon å se på TV.

Jeg håper alle har en fantastisk julaften og nyter familie, god mat og forhåpentligvis en avslappende tid.

Om det er noen som skal jobbe; håper jeg dere uansett har en super dag.

Noe en kanskje burde gjøre gjennom hele året, men som kanskje kan være enklere denne årstiden hvor snart et nytt år starter – er å tenke gjennom hva du har fått ut av året som har gått. Hva burde du gjort annerledes for å utnytte ditt potensiale på en god måte? Hva har du gjort i året som er gått som du er fornøyd med?

Husk at det er lov å være stolt av seg selv når du gjør noe bra, når du får til noe, når du er til hjelp for andre og når du er der for andre. Det er lov å skryte litt av seg selv (men det kan være greit å holde beina på jorda). Skryt gjerne av andre også om du ønsker. Tenk at dette er ting du kan gjøre året rundt, ikke bare i jula.

Jeg håper du har gitt etter evne og fått gaver du kan nyte med god samvittighet.

Jeg håper du har en fortreffelig jul!

#godjul #jul #juleønsker

Ønske vs. behov

Jeg har nettopp fått noen pakker i posten med bøker jeg hadde bestilt. Dette var definitivt et ønske, men ikke egentlig et behov.

Behov og ønsker kan noen ganger veldig enkelt skilles fra hverandre, mens andre ganger føles det litt mer som om det går i hverandre.

For eksempel kan mat og klær ofte være begge deler. Bøker er for meg et ønske, men sjeldent (eller aldri?) et behov. Jeg bruker biblioteket mitt, så det er ikke noe jeg vanligvis egentlig bruke penger på. Likevel gjør jeg det noen ganger fordi jeg har lyst. Andre ganger er det likevel et behov; for eksempel når jeg studerer og biblioteket ikke har mulighet til å låne meg en pensumbok hele semesteret. Da har jeg ofte et behov for å kjøpe den.

Bilen er for meg et annet behov jeg har. For andre kan dette være et ønske. Når jeg bodde i Oslo var bil hverken et behov eller ønske. Nå er det derimot et behov slik at jeg kan komme på til jobb i tide. Teknisk sett kunne jeg sikkert syklet til jobb, men å sykle tre mil hver vei på smale, svingete veier uten gatelys hvor mye av fartsgrensen er 80 kilometer i timen er ikke noe jeg ønsker. (ei heller føler jeg meg sprek nok til det; kanskje jeg kunne blitt det?)

Ved å tenke på økonomien i det hele er det nok mange ønsker en kan la være. Behov som er der må ofte fylles for at livet skal gå i sammen på en ok måte, mens ønsker kan være en luksus. En luksus en kanskje burde unngå om en sliter med økonomien. Utfordringen er jo at det ofte er så enkelt å bruke penger på ønsker.

Ny bil fremfor å fortsette å kjøre den gamle bilen som fortsatt går; ny PC selv om den gamle fungerer; nye klær, nytt servise – i mange tilfeller føler jeg at det er mye overlapping mellom ønske og behov og det å hele tiden måtte ha nye ting fremfor å bruke de tingene en allerede har til de på et eller annet vis er brukt opp. Mange ganger er behovet der for tingen en eier, mens ønsket sier at en vil heller ha den nyere utgaven av noe. Da kan det være greit å spørre seg selv: er det virkelig et behov for å oppgradere, eller er det ønsket som prøver å styre kjøpet ditt?

Jeg trodde jeg trengte nye klær, men så ryddet jeg i klesskapet og innså at det var ønsket som drev meg. Behovet var ikke egentlig til stede når jeg hadde ryddet i klesskapet og innsett hvor mye jeg egentlig hadde. Så noen ganger kan det fungerer å bare rydde litt så du ser hva du faktisk har.

#behov #ønsker #økonomi #tanker

Studielån

Det er nå flere år siden jeg sluttet å studere på fulltid og rentene begynte å løpe på studielånet.

Studielånet er et lån veldig mange har, og det er et lån en betaler på lenge med mindre en gjør noe. Med det tenker jeg at en betaler det enten helt ned, eller om en betaler litt ekstra her og der for å minske det.

Lenge har jeg bare betalt lånet når det kommer på e-fakturaen i nettbanken. Eller det eneste jeg egentlig gjør er å trykke godkjenn og ikke tenke mer over det. Dermed har jeg heller ikke fulgt med på hvor stor del av det jeg betaler går til faktisk nedbetaling og hva som går til renter.

Jeg samler trumf-poeng, og når jeg tok de ut i penger tenkte jeg at jeg ville gjøre noe fornuftig med dem. Derfor bestemte jeg med for å sette summen inn på studielånet. Litt som et forsøk på hva som ville skje. Summen var ikke den største, og det står jo at omkostninger, renter og gebyrer blir dekket først før noe som helst går til selve lånet. Greit nok.

Når jeg da fikk neste e-faktura og ikke endret noe på den, var vel da testen egentlig startet. Det var samme summen som vanlig, men en liten del mer som gikk til lån fremfor alle de andre utgiftene som er knyttet til studielånet. Det i seg selv var en god følelse. Det som var enda litt gøyere var at månedsbeløpet som hele tiden har holdt seg på kr 1.150 etter dette gikk ned til kr 1.147.

Joda, tre kroner mindre i måneden er veldig lite – jeg er fullstendig klar over det. Greia fremover blir dermed å endre alle e-fakturaene jeg får fra Lånekassen fremover; sette dem opp til kr 1.150. “Alle monner drar” heter det jo, så spørsmålet mitt blir dermed – hvor mye?

Fokuset mitt kommer nemlig fremdeles til å være på boliglån, sparekonto og fondssparing. En test til kr 3 i måneden? For å finne ut av hvor lenge jeg må betale det ekstra før det endrer seg igjen? Nysgjerrigheten lenge leve…

Vet du hvor mye renter du egentlig betaler på studielånet ditt?

Betaler du ekstra på studielånet ditt, eller gjør du som jeg har gjort i årevis og bare betaler regningene fra Lånekassen uten å tenke mer på dem?

#studielån #studier #lån #lånekassen #boliglån #sparing #nedbetaling #privatøkonomi #penger #økonomi #personligøkonomi

Bolig som pensjonssparing?

Dette er noe jeg har sett nevnt ganske mange steder etterhvert. At nedbetaling av huslån er supert fordi da har du mer sikkerhet til pensjonen i form av verdien i boligen.

Nedbetaling av huslån er jeg enig i at er en smart ting å gjøre. Om du betaler ned raskere enn det som er planen sparer du også renter. Du får en lavere månedlig utgift på huslånet hver måned. Etterhvert eier du stadig mer av huset (eller leiligheten) selv. Alt dette er bra ting, det syns jeg ikke det er så mye tvil om.

Derimot at nedbetaling av huslån kan sees som pensjonssparing? Det har jeg den siste tiden blitt mer usikker på. Jeg mener, en må jo ha et sted å bo. Om du bor i en enebolig og etterhvert ønsker å nedskalere og eie en leilighet når du blir eldre, ja, da er det faktisk ikke så sikkert at du kommer til å ha så mye ekstra. Leiligheter har steget i pris i forhold til eneboliger. Uansett hvordan du snur og vender på det må du nesten ha et sted å bo.

Om du eier boligen din uten lån fra banken, supert, men de verdiene er likevel bundet opp til stedet der du bor. Om du skulle ha behov for verdiene som er i boligen din, måtte du enten tatt opp et nytt lån eller så måtte du solgt og funnet deg et billigere sted å bo.

Jeg vil nok aldri regne boligen min som pensjonssparing – for meg blir det to ulike ting. Det henger sammen fordi det handler om økonomi, men ikke så mye mer enn det heller. Boligen min er stedet jeg bor og verdien den har, har derfor mindre betydning for meg. Jeg betaler ekstra på boliglånet fordi jeg ønsker å eie mer av min egen bolig og slippe å ha så stort lån. Jo mindre lån, jo mindre renter.

Hva er dine tanker om bolig som pensjonssparing?

#økonomi #penger #personligøkonomi #privatøkonomi #huslån #bolig #boliglån #pensjon #pensjonssparing

Bøker og penger

Jeg vet ikke når jeg startet å lese bøker, men når jeg først startet stoppet jeg liksom aldri. Joda, jeg har hatt noen år her og der hvor jeg ikke leste like mye – ofte på grunn av studier, men jeg har aldri stoppet helt opp.

Bokhyllene mine er nesten fulle av bøker; stort sett romaner. Bøkene har jeg fått tak i på ulikt vis; gaver, loppemarked, boksalg på biblioteket, bytte og bokhandel på både nett og fysisk. Det er ulike typer bøker; fagbøker, biografier, historie, fantasy, samtidsromaner, ungdomsbøker, barnebøker, klassikere og historiske romaner.

Stua er stedet hvor jeg har flesteparten av bøkene min. Bøker jeg har lest fyller en hylle, mens to andre er ganske fulle av bøker jeg ikke enda har lest. Skulle kanskje tro at jeg ville fokusere på å lese ut disse før jeg kjøpte flere? Dette er noe jeg er blitt flinkere til det siste året; jeg leser to bøker fra bokhylla før jeg får lov av meg selv til å kjøpe en ny bok. Jeg kommer med andre ord ikke til å gå tom for bøker å lese med det første.

Helt siden jeg var liten har jeg brukt mitt lokale folkebibliotek flittig. Jeg husker fremdeles rekorden jeg hadde på antall bøker lånt med hjem på en gang: hele 36 stykker! Så vidt jeg husker så var det sommerstengt i et par uker og jeg ville være sikker på at jeg ikke kom til å slippe opp for lesestoff…

Noen ganger har jeg tenkt over; hva om jeg skulle kjøpt alle bøkene jeg har lest i løpet av livet. Ikke at jeg har en liste på hvor mange bøker jeg har lest i løpet av livet, men jeg vet det er mange. I flere år har jeg skrevet opp bøkene jeg har lest og de siste fem årene har jeg totalt sett lest 480 bøker. Det er nesten 100 bøker i året!

Bøkene har selvfølgelig litt variende pris, men om jeg regner med at gjennomsnittsboken har en pris på kr 250; ville jeg de siste fem årene brukt kr 120.000 på bøker. Det er kr 24.000 i året. Takk og pris for folkebibliotek som gir meg mulighet til å utforske bøkenes verden uten å bli blakk.

Et interessant regnestykke (syns i alle fall jeg) kunne vært om jeg visste hvor mange bøker jeg hadde lest i løpet av livet og så regnet et snittpris og fått et tall på hvor stort verdi min lesing ville hatt i løpet av livet. Barnebøker er nok ofte billigere, men så leste jeg flere av dem fordi de var kortere, så jeg er ikke sikker på om totalen ville vært så mye mindre.

Et tenkt regnestykke: 100 bøker i året siden jeg var fem år. Kr 200 pr bok. 100*29*200=580.000. Det er mye penger!

Har du noen gang tenkt over hvor mange bøker du har lest i løpet av livet? (og ikke minst; hvor mye det totalt ville kostet om du hadde kjøpt alle sammen?)

#bøker #penger #privatøkonomi #personligøkonomi #bok #bibliotek #folkebibliotek

Halv skatt og ekstra penger

Fordelen med desemberlønna er at en bare blir trukket halv skatt. Dermed er beløpet som kommer inn på kontoen i desember større enn beløpet en vanlig lønningsmåned. Det er alltid en hyggelig ting syns jeg.

Før har jeg bare latt disse pengene, som føles som “ekstra” penger bare gått inn i mitt vanlige budsjett. Nå som jeg er blitt stadig bedre med planlegging og budsjettering, kommer jeg til å endre noe?

For mange går nok de ekstra pengene til julegaver, spesielt for de som kanskje føler at de stadig har litt lite penger – kanskje det også går til vanlige utgifter?

En ting som er sikkert, er i alle fall planen min å planlegge litt mer med de pengene. Jeg har jo noen ideer og ønsker, så må jeg bare få det inn i budsjettet på en god og logisk måte. Mine foreløpige tanker er i alle fall at noe kommer til å bli brukt til julegaver, men kan jeg også bruke pengene på flere ting? Investere noe? Betale noe ekstra på boliglånet eller studielånet? Hva med å spare litt ekstra? Eller hva med å unne meg selv noe ekstra?

Spørsmålet mitt er større enn bare de ekstra pengene jeg føler jeg får ved halvt skattetrekk. Jeg får også utbetalt litt for en god del timer jeg har jobbet. Det kommer til å utgjøre en liten sum. Hvor stor både den summen er og hvor stor lønn som blir utbetalt når jeg har halvt skattetrekk i desember er jeg usikker på. Totalen der blir dermed spennende å se.

Uansett vet jeg at jeg kommer til å ha litt ekstra å rutte med, så jeg har bestemt meg for et par ting. Jeg vil sette av et par tusen til investering i fond, betale noe ekstra på boliglånet og sette inn en liten sum på sparekontoen. En liten sum vil også bli brukt til å kjøpe bøker for, men dette henger sammen med et annet mål jeg satte meg i starten av året.

Ofte leser jeg nesten bare bøker fra biblioteket, men med tanke på at jeg har rundt 200 uleste bøker i bokhyllen min hadde jeg et ønske om å lese en del av dem også. Derfor lagde jeg meg en regel med at når jeg hadde lest to bøker fra bokhylla, så kunne jeg kjøpe meg en ny bok om jeg ønsket. Siden jeg også elsker å få pakker i posten, så har jeg spart opp så jeg kunne kjøpe flere bøker på en gang. Så nå har jeg nettopp bestilt seks bøker 🙂

Så det var mine planer for det som føles som ekstra penger.

Hva er dine planer for de “ekstra” pengene du får utbetalt når det bare trekkes halv skatt av lønnen din? (om du har noen planer – noe jeg sterkt anbefaler)

#økonomi #penger #privatøkonomi #personligøkonomi #lønn #desemberlønn #halvskatt #ekstrapenger #planlegging #budsjett #budsjettering

Jeg – en potensiell morder

At jeg er en potensiell morder (mot min vilje vel å merke), er noe jeg ofte tenker på om vinteren.

Det høres unektelig dramatisk ut, men det er det jo. Hver gang jeg er ute å kjører bil om vinteren når det er mørkt, sitter jeg anspent og nervøs. Det er ikke fordi jeg er en dårlig sjåfør, ei heller fordi det er mørkt, eller glatt. Nei, grunnen til at jeg hele vinterhalvåret føler meg som en potensiell morder har med synlighet å gjøre.

Jeg elsker gatelys langs veien, og helst når det er gang og sykkelvei adskilt fra bilveien, sånn litt på siden med en liten grøft mellom. Grunnen til dette er mennesker. Mennesker som ofte har på seg mørke klær, noen går tur med hunden, sammen med andre mennesker, eller alene.

Skjønner du hvor jeg vil hen?

REFLEKS!!! BRUK REFLEKS! Dette kan ikke ropes høyt nok og ofte nok.

En bitteliten refleks som snurrer litt rundt. En bittelite blinkende farget lys på overarmen som nesten forsvinner inn i jakken som sikkert er varm og god og myk. Dette er ikke nok til at jeg ser deg som går langs veien når jeg kommer kjørende. Spesielt om det ikke er gatelys der du går. Jeg ser deg ikke før jeg nesten treffer deg. Selv ved lav fart er det ikke alltid like enkelt å bråbremse og faktisk stoppe bilen på vinterføre. Det er ofte glatt om vinteren noe som gjør at distansen fra jeg ser deg og starter å bremse fram til jeg er like ved å treffe deg, tar utrolig kort tid og strekningen kan også være veldig kort.

Ta på hunden din en refleksvest – jeg tar det litt for gitt at du har det når du har hund. De fleste tar godt vare på kjæledyrene sine. Mens du er i gang, ta på deg en refleksvest du også. Om du har kan du godt ta på deg refleksbånd på hvert ben også.

Husk at om du har på deg refleksvest, hjelper det faktisk lite bakfra om du går med en sekk som dekker vesten – da får den ikke akkurat den effekten den burde ha. Sett fast reflekser på sekker også (og vesker og andre ting).

Dette er min bønn til deg: BRUK REFLEKS! Jeg har ikke lyst til å skade noen for resten av livet dems, ei heller bli en morder.

Hjelp meg med å passe på livene til de rundt deg og deg selv, BRUK REFLEKS!