Skulle gjerne hatt bilder…

Noen ganger går ikke ting på skinner av ulike grunner (jeg tror det kalles livet?). Jeg har kommet et stykke på julegavene jeg har startet å strikke (en av fordelene med å være forkjøla og ikke ha energi). Som enkelte andre syns jeg det er gøy å vise frem hva jeg gjør – bare fordi jeg kan (og fordi jeg er stolt av noe av det jeg får til). Tanken om å vise frem hvor langt jeg er kommet blir med tanken i dag – minnekortet i kameraet mitt har gjort noe med seg selv som gjør at jeg ikke får tatt bilder. Hva som egentlig har skjedd aner jeg ikke, så får håpe de kan fikse det i morgen – tenker jeg får ta med kameraet og dra innom butikken etter jobb i morgen… Det eneste som kommer opp er “write protect”…

Uansett, klokkene er stilt en time tilbake siden sommertiden er slutt i dag (når skal vi slutte med disse klokke-stille-greiene??). Så jeg føler jeg har god tid. Tatt ut søpla, strikket litt og tatt oppvasken (har ikke oppvaskmaskin) allerede i dag. Hva resten av dagen vil bringe – mat, strikking, kanskje en runde med støvsugeren og se etter hus.

Har du husket å stille klokka – eller har du bare duppeditter som gjør det selv?

Hijab-debatt?

Jeg har fått med meg at det er blitt debatt om temaet hijab – mye fordi NRK tenkte de skulle ha debatt om det, men av ulike (?) grunner ble den ikke noe av. At Masha Amini og hennes “feil” bruk av hijab førte til hennes død – noe som igjen har ført til mye som skjer, men som også mange ikke liker at blir nevnt så vidt jeg kan forstå?

I utgangspunktet tenker jeg at folk må få lov til å ha på seg akkurat det de ønsker – så lenge det er av fri vilje (da mener jeg faktisk fri vilje – ikke frivillig tvang – som er noe helt annet). På den annen side er ikke et plagg nødvendigvis bare et plagg – noen plagg (og symboler) har bredere og større betydning. En hijab har en større betydning enn at det er kun et tøystykke. En del plagg (og symboler) har religiøse, politiske og ideologiske betydninger. Jeg kan for lite om det til å kunne si noe bastant, men jeg vet at de har en betydning – og jeg har en anelse om at en del som bruker disse tøystykkene ikke nødvendigvis kan alt om det de på mange måter støtter opp under ved å bruke disse tøystykkene. For disse tøystykkene har en historie – så hvordan kan du si at de er en del av deg om du ikke kan historien og årsaken til at disse tøystykkene brukes (og skaper så mye bråk på ulike vis).

Å lese kommentarfeltene under ulike artikler og debatt-innlegg kan være fascinerende, frustrerende og lærerikt. Det er også interessant å se hvor opprørt enkelte blir når andre ikke er enige med dem. Disse tingene kommer ganske tydelig frem til tider i kommentarfeltene…

 

Bildet hentet fra Pixabay Image by <a href=”https://pixabay.com/users/aceembelif-6775153/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=5630849″>Hasyim Muhamzah</a> from <a href=”https://pixabay.com//?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=5630849″>Pixabay</a>

Fordelen med å være forkjølet

Det er kjipt å være forkjølet, men jeg har erfart at det også finnes fordeler (selv om det kanskje høres litt rart ut?). Joda, det er mye negativt med å være forkjølet – kroppen verker, nesa renner, energien er på bunn og det føles litt som om hodet har tatt fyr mens fingrene er mer som istapper (det siste er kanskje bare meg?). For min del startet forkjølelsen på fredagen og den sitter fremdeles i – satser på at den går over snart…

Så var det fordelen med å være forkjølet – den varierer sikkert litt med hvilke hobbyer og interesser du har så sånn sett er jeg heldig med ting jeg liker å gjøre. Joda, jeg kunne brukt mye tid på å sitte ved stuebordet og pusle; eller krøllet meg sammen på sofaen og lest en bok (eller tre). Det jeg valgte å gjøre i helgen – og i kveld – var å strikke. Sitte på sofaen med et pledd over beina, en varm kopp te, se på noe gøy på YouTube og strikke på det som skal bli en julegave.

Å strikke julegave gir aldri dårlig samvittighet, men å bare sitte å strikke på noe jeg ikke nødvendigvis trenger mens jeg ignorerer husvasken – der hender det at jeg sliter med med samvittigheten. Heldigvis er det en samvittighet jeg aldri trenger å tenke over når jeg er forkjølet – alle de tingene jeg “burde” gjøre – når en er forkjølet er hovedmålet å bli frisk igjen og det gjøre best (for min kropp i alle fall) ved å drikke nok og slappe av. Så pledd, tekopp og strikketøy er den beste medisinen for en forkjølelse 😊

Litt dårlig avslutning på helgen…

Selv om det bare er søndag formiddag vil jeg påstå at min helg ikke avsluttes best, men satser likevel på at det blir bedre ut over dagen. Jeg er blitt forkjøla og jeg klager når jeg er forkjøla… Det startet på fredag; i går våknet jeg opp med vondt i høyre side på halsen (ja, kun på en side – hva var greia med det lissom?) og i natt sov jeg ikke godt – blir ikke god søvn av å hoste og harke opp slim. Ble det for grafisk? Jeg mener – det fleste har vært forkjøla en eller flere ganger og vet hvordan det er – det er kjipt og det er begrenset hva en får gjort med det.

Slappe av, passe på at en er varm nok (bortsett fra at jeg holdt på å smelte en stund i går?), og at en drikker (og spiser) nok. Te med masse honning i er det jeg regner som “mirakelkur” – om noen andre har flere gode tips tar jeg de imot med takk!

På den lyse siden (alle saker har tross alt mer enn en side) så har jeg kost meg med å pusle litt og å strikke en del. Jeg er glad jeg har hobbyer jeg kan gjøre selv om jeg har lite energi (eller mye energi – da blir det ofte også turgåing i skogen). Så selv med noe negativt finnes det også positive ting – i dag hadde jeg ikke hatt lyst til å gå tur uansett fordi det regner litt, så jeg ville uansett vært inne og strikket 🙂

Når plantene er borte…

Lenge hadde jeg spisestuebordet fullt av planter – rett og slett fordi jeg hadde mange planter og for lite plass å spre de utover. Så hva er omtrent det første jeg gjør når mange planter er gitt bort og jeg kun har duk på bordet? Jo, jeg bretter sammen duken og starter å legge et stort puslespill…

En kan jo kanskje spørre seg hvorfor – jeg så frem til å få tilbake stuebordet mitt. På den annen side så liker jeg å legge puslespill. Tror det er tredje gangen jeg legger dette puslespillet – og det er tredje variasjon av rekkefølge å legge det (bortsett fra kanten rundt – jeg legger omtrent alltid kanten rundt først på puslespill – da er det lettere å vite omtrentlig hvor andre biter skal være). Dette puslespillet har 2.000 brikker og har tittelen Floral greeting.

Julegaver allerede?

Det er bare litt over to måneder til jul – og det er flere måneder siden jeg var ferdig med den første julegaven. Vanligvis handler jeg de fleste julegavene i starten av desember. Ofte sliter jeg også med å vite hva jeg skal gi – jeg liker å gi gaver, men å vite hva jeg skal gi? supervanskelig!

For omtrent to uker siden, med litt hjelp fra en kollega, fant jeg ut en god ide. På tirsdag forrige uke spurte jeg min mor om råd og hun syns ideen var god. Så på onsdag forrige uke bestilte jeg garn på nettet. Jeg regnet med det ville ta kanskje nesten to uker før jeg fikk garnet i posten fordi jeg ikke betalte for ekstra rask ekspedering – jeg tok feil. Når jeg kom hjem fra jobb på onsdagen som var – altså akkurat en uke etter at jeg la inn bestillingen – ventet det en pakke på meg. Selv om jeg visste akkurat hva som var i pakken, elsker jeg å få pakker jeg kan åpne (selv når vi får bokpakker på jobb syns jeg det er kjempegøy å åpne for å se hva det er).

Hva skal jeg lage? Jo, ideen er å strikke en klut og et lite håndkle i tre ulike farger: blå, rosa og brunt. Det røde garnet er til et annet prosjekt som det ikke er noen tidsfrist på. Mønstrene tar jeg mest sannsynlig fra en bok som finnes på biblioteket jeg jobber.

Garnet er Safran og er i 100% bomull så satser på at det er et greit garn å bruke – det så i alle fall sånn ut på nettsiden til Garnius som var der jeg bestilte garnet fra.

Har du begynt på julegaver? Lager du noen selv? Hvilke nettbutikker pleier du å handle garn i – eller pleier du å handle i fysiske butikker?

#garnius @garnius.no

De to første!

Jeg har startet å hekle servietter! Disse er ikke endelige resultater jeg kommer til å å bruke mest, disse er mer for å teste ut mønster – hvilke mønster er fine (ikke bare i boken, men i virkeligheten) og hvilke liker jeg å lage? Litt som prøvelapper egentlig. Uansett er det gøy å teste ut nye ting og det å bruke ting mange ganger skal jo være bra for miljøet? (hva er best egentlig? papir-, tøy- eller heklede servietter?)

Til venstre er en kaffeserviett i ubleket bomullsgarn 8/4. Den måler 20 x 20 cm; liten og søt og enkel å hekle. Den til høyre er heklet i en lys sjøgrønn farge i mer uvisst garn, men jeg tror det også er bomullsgarn? Den måler 21 x 21 cm og til en viss grad føler jeg det er smått utrolig at de begge ble kvadratiske… Selv om det var ulikt garn heklet jeg begge med heklenål 3 mm. De må (selvfølgelig) presses før bruk for kantene var ikke mulig å få helt flate, men på den annen side vil de ikke holde seg flate når de blir brukt så det er kanskje ikke nødvendig?

Uansett, de ble veldig søte og det er smått genialt å ha ulike størrelser på kaffe- og middagsservietter – det er tross alt ulikt sølepotensiale…

Kjøkkenprosjektet altså…

For en liten stund siden satte jeg i gang et lite prosjekt på kjøkkenet – bare for å se om det var mulig. For øyeblikket går det kun bra med en av tre ting… Jeg puttet jord og frø i to hvite dingser. Den ene fikk frø av bladsalat – snakk om dårlig spiring (og de få som har spirt har enten på “hatten” fremdeles eller så har de kommet opp for å dø? “hatten” er forresten frøkapslen som de aldri har vokst fra).

Den andre sådde jeg to ting i: karse – som er alltid veldig effektivt til å spire og spinat – som spirte i grei fart (det var bare det med fortsettelsen…). Karsen spiser jeg ikke så mye av, men den er min fleipete måte å spise litt grønt hver dag… Spinaten kom opp, fikk sine to frøblad, og så virker de til å føle seg ferdige med jobben? Uansett, det var verdt et forsøk.

Vel, jeg regnet jo ikke med at det ville gå veldig bra, men det er alltid gøy med noen forsøk. Jeg får spise litt mer grønt hver dag så jeg får spist opp karsen og så kanskje vente til solsnu har vært så dagene blir lengre igjen (selv om det ikke føles sånn i begynnelsen). Det er uansett artig å teste ut nye ting for å finne ut av hvilke resultater som passer meg best.

En annen ting er at kjøkkenvinduet mitt er østvendt – og det hjelper nok heller ikke at bordet er lavere enn vinduskarmen – noe som ikke akkurat gjør det lysere. Kanskje neste test blir i det vestvendte stuevinduet?

Heklede servietter??

Håndarbeid er noe jeg har holdt på med mesteparten av livet i en eller annen form. Noe har andre lært meg, andre ting er selvlært. Hekling er noe jeg har lært meg selv så der mangler jeg mye kunnskap fordi jeg aldri har jobbet for å utvide kunnskapen. Det er alltid gøy å komme over nye ting og noe jeg ikke hadde tenkt over kunne være en mulighet var å hekle servietter.

Papirservietter er et velkjent fenomen – har ikke vi alle brukt det? Tøyservietter minner meg mer om fancy restauranter, men heklede servietter tror jeg faktisk ikke at jeg har vært borti før? Uansett, vi fikk inn en bok på jobben som jeg bare “måtte” ha med meg hjem for å se i:

Så selvfølgelig er jeg i full gang med å teste ut hvilke mønster jeg både liker utseendet på og som jeg liker å hekle.

Ble også sittende og lure på hvor bærekraftig det er – altså hva er best totalt sett: papirservietter, tøyservietter eller heklede (sikkert også strikkede) servietter? Det som kan vaskes bruker jo selvfølgelig energi, vann og vaskemiddel når det vaskes, men de kan til gjengjeld brukes utallige ganger. Papirservietter må lages nye for hver gang og har bare en bruk i seg før de går i søpla. Hvordan en kan finne ut av hva som er best vet jeg ikke helt, men tanken slo meg at det kanskje en noe en burde sjekke litt ut?

Når økonomien ikke går som tenkt

Dagens blogginnlegg tenkte jeg å være om studielån, renter og nedbetaling. For å skrive det var planen å sjekke hvordan ståa var etter at månedens innbetaling hadde funnet sted. Studielånet mitt skal i teorien trekkes den 15. hver måned. Siden 15. var lørdag skjer det jo ingenting før vanlig arbeidsdag (noe som for meg er fullstendig ulogisk – hvordan skjer det ikke den 15. hver måned – om det er lørdag, søndag eller vanlig ukedag burde ikke ha noe å si siden det er digitalt??)

Uansett, siden det er 17. i dag tenkte jeg det skulle gå greit. Pengene er trukket fra kontoen min i banken, så hvorfor det ikke er registrert inn hos lånekassen aner jeg ikke (om noen kan forklare det ville jeg blitt takknemlig!).

Så noen ganger går ikke økonomien helt som tenkt. På den annen side, jeg har ikke betalt noe ekstra på studielånet de siste gangen, så sånn sett vil det jo bare være å sjekke nedbetalingsplanen…

Rentene går oppover – så terminbeløpet bli høyere. Nå har jeg vært heldig/god til å planlegge så jeg har innimellom betalt litt ekstra på studielånet slik at terminbeløpet mitt er ganske lavt. Det lever jeg godt med nå som rentene går oppover for da er ikke økningen så høy og avskrekkende (boliglånet er det værre med). Riktignok er det mange som ser ut til å mene at studielånet er det siste lånet en skal betale ekstra på fordi det har så gode betingelser – noe jeg for så vidt er enig i  – men så var det den psykologiske effekten av å bli kvitt lån…og jeg vil helst ha så lite lån som mulig fordi da føler jeg at pengene mine er mer mine… Kanskje det kommer en oppdatering på studielånet mitt senere i uka når det faktisk blir registrert hos lånekassen?