Hvordan gjennomføre STORE mål?

På mange måter er det likt å gjennomføre enten det gjelder små eller store mål, men noen ganger kan de store målene føles mye mer uoppnåelig. Så da begynner en fort å spørre seg om det i det hele tatt er realistisk?

Det enkle svaret er JA, selvfølgelig er det realistisk, men bare fordi noe er enkelt betyr ikke det at det er lett å gjennomføre.

Jeg skrev om å gjennomføre små mål her, så nå tenkte jeg at jeg ville se litt større på det.

Å bryte ned store mål til små og så gjennomføre det som delmål er ofte en lur måte å starte på. Med tanke på hvor mange små mål et stort mål kan bli til, kan det fort bli litt mye. Det er fort gjort å glemme å se på både delene og helheten. Kanskje du må oftere minne deg selv på hvorfor målet ditt er målet ditt.

For det er en greie med store mål, mye kan endre seg på veien. Om du har et gigantisk mål kan det dermed være lurt å innimellom ta en sjekk. Er du fremdeles på riktig vei, eller har målet ditt endret seg ettersom du har endret deg?

Ikke bli fortvilet om du noen ganger syns du kommer til kort, eller om målet har endret seg – det er en del av livet. Eller, ikke det å komme til kort, men å huske at store mål tar LANG tid. Da er det viktig å se på alt du allerede har gjort – hvor langt du faktisk har kommet.

Noen ganger må du justere planen din og det kan det være mange grunner til. Uforutsette ting kan skje, du endrer deg som person og ønsker andre ting enn du gjorde for fem år siden (eller ett år siden for den saks skyld).

For det er jo greia med mål og store planer. De burde endres. Det er svært sjeldent at alt går akkurat som du tenker hele tiden og det å revurdere planer du har lagt og store mål du ønsker, er en del av planen. Eller, det burde være en del av planen.

I økonomien snakkes det om budsjett og regnskap. Budsjettet er planen du lager deg. Regnskapet er for å kunne se hvordan det er gått. Neste budsjett du lager, lager du ved å sammenligne forrige budsjett og regnskap. Hva stemte; hva stemte ikke? Hva gikk bedre enn du trodde, og hva gikk dårligere enn du trodde? Hva er en realistisk vei videre?

Uansett hvilke mål du har, vil jeg anbefale å lage en plan. Det betyr ikke at du må følge planen slavisk – det ville nemlig ikke nødvendigvis vært den beste ideen. En plan er til for å endres!

Potte om planter

Planter vokser og gror – med mindre de blir syke og dør selvfølgelig.

Heldigvis er de fleste av mine planter ganske hardføre. De som ikke er hardføre, de dør. Jeg kan glemme å vanne dem, og så vanne jeg dem plutselig litt i overkant mye. Eller så burde de vært pottet om, men det tar noen ganger lang tid før jeg får suset meg til det.

Å bare gi noen av plantene større potter er en ting, men noen ganger så formerer plantene seg og da blir det flere av dem. Noe som kan være en utfordring da jeg allerede har så mange at jeg ikke egentlig helt har plass til dem alle.

Denne gangen var det en renner (striperenner) som lagde nye planter med røtter i plantene, og noen aloe vera som lå litt i overkant flatt i potten sin. Dermed ble det litt endringer (og jeg fikk enda et par nye potteplanter som jeg ikke helt har plass til).

Om du lurer på hvordan jeg gjør det når jeg potter om planter (renner og aloe vera), kan du se videoen over her. Har du andre tips og triks, legg de gjerne i kommentarfeltet.

Potter du om plantene dine av og til?

reklame – ellos

Globen lighting//Kave Home//Bloomingville//Nordic Furniture Group

Tom bokhylle – hva skjer?

reklame – ellos, jotex

Bokhyllen min har tidligere vært så full at det ikke er plass til alle bøkene og jeg har måtte bruke kreative stablemåter for å få plass til alt.

Verden har endret seg dette året, på mer enn en måte. Det er fremdeles mange bøker i bokhyllen min, men det er flere helt tomme hyller.

Tom bokhylle

Folk organiserer bokhyllene sine på ulike måter og jeg har delt bøkene mine i flere deler. Faglitteratur og skjønnlitteratur er hver for seg, og innad i de to gruppene er bøkene delt i hvilke jeg har lest og hvilke som er uleste.

Det er grunnen til at bokhyllen min med skjønnlitteratur ser litt tom ut. Ikke fordi jeg har kvittet meg med alle bøkene (bare noen av dem), men fordi det var litt overveldende å ha fire fulle hyller med uleste bøker.

Så nå er det bare en hylle med uleste romaner som står i bokhylla, de jeg aller mest gleder meg til å lese akkurat nå.

Resten av bøkene, de har jeg stablet i en eske. Der står de og venter på at jeg skal lese ut noen av bøkene som står i bokhyllen så de vil bli deres tur til å komme tilbake dit og vente på å bli lest.

Det gjør det dessuten enklere å velge hvilken bok jeg skal lese når jeg er ferdig med en bok. Når det blir for mange valgmuligheter sliter jeg med å velge. På denne måten blir det mindre å velge mellom og dermed lettere for meg å ta et valg (selv om jeg gjerne skulle lest alle bøkene samtidig – men det er jo ikke mulig).

Har du mange uleste bøker i bokhyllen din?

Bokhyllene mine er Billy bokhylle fra IKEA. Jeg har to brede og en smal, alle i mørk brun farge.

Det passer greit inn, men det er så mange ulike varianter av bokhyller å velge mellom. Ofte liker jeg det tradisjonelle, men det er så mye annet kult også.

ANDELI//WOOOD//WOOOD

Drømmen om småbruk

For mange, mange år siden skrev jeg en liste med ting jeg ønsket meg i livet.

På et tidspunkt var det mange tvilere, men jeg var fast bestemt på å kjøpe meg hus alene.

Jeg regnet ikke med å få akkurat det jeg ønsket meg og det gjorde jeg heller ikke. Heldigvis har jeg hovedsaklig vært fornøyd med rekkehuset jeg kjøpte.

Listen jeg skrev kom jeg over igjen for noen år siden og har siden innrømt både for meg selv og andre det jeg ikke torde innrømme når jeg skrev listen: jeg ønsker meg småbruk. (med tanke på hvor mye som stod på den listen, ville det ikke vært plass i en liten enebolig på en liten tomt)

Småbruket jeg ønsker meg er det fremdeles mange som er tvilende til, men når jeg fikk boken “Drømmen om småbruk” som bursdagsgave tidligere i år fra mine foreldre ble jeg veldig fornøyd. Både fordi jeg hadde sett på boken og ønsket meg den, men også fordi jeg følte at de tror på drømmen min.

En stor drøm jeg jobber med at skal bli et reelt mål.

Følg meg gjerne både her på bloggen og på YouTubekanalen min Kjersti Gulli om du vil følge min vei mot den store drømmen.

Kanskje du blir inspirert til å følge din egen drøm; ikke fordi alt kommer til å være enkelt, men fordi det er fantastisk å heie på hverandre og hjelpe hverandre fremover. Del derfor gjerne DIN drøm i kommentarfeltet 🥰

Hva tjente jeg på bloggen i juni?

Hver gang jeg kommer over en tittel som jeg har her, klarer jeg ikke å la være å klikke på den. Nysgjerrigheten og interessen for tall slår til.

Selv om mine tall er ekstremt små, syns jeg dette er så gøy at jeg fortsetter å dele. Lurer du på hva tallet mitt var i mai, kan du klikke her.

Tallet for juni ble bedre. Hele kr 9,54 var inntekten min på bloggen i juni.

Usikker på hva jeg kunne brukt “alle” de pengene til.

Vanligvis når jeg får mail om hva inntjeningen er, står det at det er under utbetalingsgrensen som er kr 500 og at beløpet dermed blir overført til neste måned.

Selv om jeg fremdeles ikke har nådd den “magiske grensen”, ser det ut til at dette har endret seg. For denne gangen fikk jeg et fakturagrunnlag og den tidligere nevnte grensen ble ikke nevnt.

Betyr dette at jeg faktisk kan få utbetalt et par øre hver måned? Tross alt vil sider en kan bruke til å lage faktura ta noen prosenter betalt (de driver tross alt business så det er veldig logisk). Så smulene som blir igjen til meg; er det verdt det?

Lurer på om jeg bare kan la være å lage faktura; vil det fortsette å “rulle over” til neste måned?

Om du vet noe om dette, mottas tips i kommentarfeltet 😊

Mine små (men tidkrevende) mål

De fleste av oss har vel drømmer og mål om ting vi ønsker å gjøre?

Det har i alle fall jeg. Noen mål kan virke små, men det betyr ikke at de er enkle eller at de tar kort tid.

Hardangersøm

Min oldemor drev med hardangersøm og sydde både små og store ting. Jeg har alltid syns det ser vakkert ut, så skulle gjerne likt å kunne gjøre det selv.

Det tar nok tid å lære seg, men det er også noe jeg tenker kan være avslappende. Sitte på sofaen, kanskje om kvelden en regnvåt høstdag. Eller om vinteren når snøen laver ned ute, med fyr i peisen, tente stearinlys, en tekopp og sytøyet. Blir nesten litt bonderomantisk følelse over dette her.

Mønsterstrikking

Jeg er skikkelig god på å strikke sokker (og skjerf), men har aldri klart å lese mønster.

Jeg har gjort mange forsøk, men foreløpig har jeg bare blitt irritert fordi jeg ikke får det til. En eller annen gang skal jeg sette meg ned, gjerne med en som kan lære meg, så jeg endelig kan klare å strikke etter mønster.

Hva jeg har lyst til å lære meg å strikke? Vanter, votter, pannebånd og genser er vel de tingene som står høyest på listen.

Skrive bøker

Dette er kanske et for stort mål til å stå på en liste med små mål? Kanskje spesielt siden jeg har skrevet det i flertall…

Grunnen til at det blir stående på listen over små mål er at jeg må jo ikke skrive hele boken i løpet av en måned. Jeg kan bruke tid og skrive litt av gangen. En side her og en side der.

Lese bøker fra egen bokhylle

Jeg leser jo bøker til stadighet, men jeg kjøper også nye bøker noen ganger. Prøver å unngå å kjøpe for mange bøker om dagen fordi jeg har omtrent 80 uleste bøker i bokhylla. Det vil ta meg litt tid å lese gjennom alle de for å si det sånn.

Joda, jeg leser en del, men likevel…80 uleste bøker?

Prøve nye middagsretter

Dette er muliggens det enkleste målet å starte med. Kanskje et evigvarende mål? Tross alt så er det uendelig mange varianter og kombinasjoner av matretter så det ville sikkert vært mulig å spist en ny rett hver dag resten av livet.

Jeg har en tendens til å spise de samme middagsrettene hele tiden. De rettene vet jeg jo at jeg liker og jeg vet hvordan jeg lager de, så det er så enkelt.

Utfordringen er også at jeg har noen matallergier (blant annet løk) og noen ting jeg ikke liker så godt grunnet konsistens og smak. Så jeg gjør det ikke akkurat enklest for meg selv.

Likevel, jeg vil gjerne prøve ut nye middagsretter, så om du har en favoritt (eller flere) du vil anbefale kan du veldig gjerne gjøre det i kommentarfeltet. Kanskje andre også kan få nye ideer?

Kan det bli for mange grønne planter?

Vel, jeg har alltid vært en av dem som sier NEI høyt og tydelig om jeg får det spørsmålet.

Nå har jeg likevel begynt å lure på om det kanskje ikke er så rett frem som et ja/nei-spørsmål.

Kanskje kan det bli litt i overkant mange planter.

Misforstå meg rett, jeg elsker planter og vil gjerne ha noen på bordet fordi jeg syns de pynter opp. Likevel, når de er i ferd med å ta over stuebordet mitt så det ville vært vanskelig å ha folk over på middag begynner det kanskje å bli nok?

Hva er dine tanker om grønne planter?

Hvordan gjennomføre små mål (med eksempel)

Jeg vet ikke med deg, men jeg har mange både små og store mål jeg har lyst til å oppnå. Så hvorfor ikke tipse deg om hvordan jeg løser mine mindre mål – og kanskje få noen gode tips tilbake som kan deles med enda flere?

Det er mange ulike teknikker for å gjennomføre mål, men det viktigste er å starte!

Første punktet er å finne ut av hva du ønsker og hvorfor du ønsker nettopp dette. Dette har med motivasjonen å gjøre. Om du innser at du ikke vet hva du ønsker eller hvorfor du ønsker å nå dette målet burde du starte med å finne ut av det. Grunnen til det er at motivasjon kan være en viktig faktor for om du klarer å gjennomføre eller ikke. Dette punktet kan også i mange tilfeller være målbart, noe som kan gjøre det lettere fordi du vet akkurat hva du skal strekke deg mot.

Eksempel.

Mål: Å skrive en bloggpost hver uke. Hvorfor? fordi jeg liker å skrive og ønsker å underholde/lære bort noe til andre.

Andre punktet er å finne ut av om målet er sånn at du kan dele det opp i mindre biter. (hvis ikke det kan deles i det hele tatt og er litt som et miniatyrmål – bare gjør det – du vil takke deg selv senere!) Om du fort føler det blir for mye, del opp målet i så små biter at det er greit å gjennomføre dem.

Eksempel.

Finne tittel/overskrift. Ta bilder. Skrive tekst. Korrekturlese teksten. Formater tekst. Publisere.

Neste punkt er å spørre deg selv: hvorfor har du ikke startet enda? Er det noen grunn til å utsette det? Har du ikke startet fordi du mangler noe kunnskap (hint: en del av målet er da å skaffe seg kunnskapen…) Hvor er egentlig “startproblemene” for dette målet?

Eksempel

Noen ganger er det vanskelig å finne en tittel, så hva med å bare skrive teksten først – eller velge hvilke bilder jeg vil vise frem.

En annen viktig ting kan være, spesielt om målet er målbart, når skal målet være nådd? Når er tidsfristen du har gitt deg selv?

Eksempel

Senest hver søndag skal det være en ny bloggpost.

Den siste delen av gjennomføringen av mål er det mange som glemmer (inkludert meg selv…).

Har du gjennomført målet ditt? Tenk gjennom; hva gikk bra, hva gikk ikke bra, og hva kan forbedres om du skal gjøre samme eller lignende mål igjen?

Penger og bøker

På mange måter er det gøyere å vinne bøker enn å måtte betale for de selv, for da kan jeg bruke penger på andre ting jeg også har lyst på.

For en stund tilbake så vant jeg en giveaway, som igjen gjorde at jeg brukte penger på andre bøker. Mest fordi jeg hadde hørt om en forfatter og bøkene hans så lenge at jeg var supernysgjerrig. Så når jeg da hadde lest en av bøkene hans, ville jeg ha flere av dem.

Om du er nysgjerrig på hvilke bøker det er snakk om, kan du gjerne ta en titt på videoen under hvor jeg snakker om dem.

Er du også interessert i å høre meg snakke mer om bøker, og etterhvert andre ting, kan du gjerne abonnere på kanalen min (og husk å trykke på bjelle ikonet så du får varsel om når jeg legger ut nye videoer) her.

Det går fremover (og litt bakover?) med plantene

Noe av det jeg liker med å teste ut ting er (selvfølgelig) å se utviklingen.

For omtrent en måned siden hadde jeg en liten oppdatering her på bloggen om noe av det jeg har sådd (du kan lese om det her), så nå tenkte jeg at det var på tide med en liten oppdatering.

Cantaloupemelon

Jeg vet ikke helt hva melonen holder på med, men den er blitt lang? Dessverre har den ikke fått flere blomster etter at jeg måtte flytte den ut, så det blir nok ingen frukt for å si det sånn. Har dessuten lest at den bruke knipes så den ikke blir så lang og det gir den bedre sjanser. Så her er det et forbedringspotensiale (og tips tas imot med stor TAKK!)

“Juletreet” mitt er nå en ett-åring! Så å kalle det juletre er kanskje litt i tidligste laget, men det er viktig å ha store mål.

Den lysegrønne salaten spiser jeg av hver dag, men den gror fortere enn jeg spiser. Ingen fare for at jeg skal slippe opp for salat med det første…

De to som står nærmest skal bli kål av noe slag, og de som er lengst vekk fra kameraet er rødbeter. Jeg tok opp en rødbete for jeg visste ikke hvor lenge de må gro, men den var veldig liten (smakte godt da!). Ifølge min mor burde rødbetene stå til høsten, så da skal de få lov til det.

Paprikaene mine er ikke blitt så store og det bruker mye lenger enn jeg trodde på å bli røde, men nå ser det i alle fall ut som de nærmer seg spiseklare.

Mandarinene er et annet langtidsprosjekt jeg har, men de ser i det minste ut til å trives. Selv om det tar lang tid liker jeg å følge med på når det kommer nye, bittesmå grønne tutter ut for de blir jo til blader.

Karse er et innslag jeg har noen ganger, for på den måten er jeg sikker på at jeg spiser noe grønt hver dag. Jeg har nemlig hørt at det er viktig å starte i det små, og karsen er definitivt liten.

Om du lurer på de to søte små kattepusene jeg også har i vinduskarmen, så er de laget av min søster med en teknikk som heter hakking.

Ruccolaen gikk i stokk og blomst og smakte dermed ikke så godt lenger, så den klipte jeg ned. Den var søt så lenge den stod der, men det var ikke akkurat sånn jeg tenkte det skulle være.

Tross alt er det en greie når en tester ut ting, alt blir ikke som en tenker – i alle fall ikke i min verden…

Så sånn er ståa med hovedsaklig spiselig ting jeg gror om dagen.

Håper du har en fin dag med været du liker.

Her har det nemlig regnet nesten helt frem til nå, så er glad for at solen er i ferd med å titte frem.

Nå skal jeg straks sette brødene i ovnen, så jeg kan spise ferskt brød til kvelds.