Nedbetaling av gjeld – prioriteringer

At jeg er opptatt av å betale ned gjeld, er ingen nyhet for de som har vært innom her. Det er noe jeg har jobbet med på ulikt vis: tilfeldig, hardt, sakte, smart. Spesielt i starten var det tilfeldighetene som hadde størst innvirkning. Så var det sakte og hardt som stadig byttet plass. Nå jobber jeg med å komme meg til det smarte stedet med nedbetaling av gjeld.

Det jeg har av gjeld er studielån, et privatlån til mine foreldre og et boliglån som er delt i to: en del med fastrente og en del med flytende rente. Sånn sett skal jeg ikke påstå at jeg har mye gjeld, men jeg vil uansett helst bli kvitt den.

Tross alt betaler en ikke bare tilbake selve beløpet en har lånt, men det er også stort sett ganske mye renter en også betaler tilbake. På den delen av boliglånet mitt som har fastrente så er nesten en tredjedel av beløpet som skal betales tilbake renter. Litt som når en koker ris; en del ris og to deler vann – bortsett fra at i dette tilfelle er vannet lånet og risen er renten. Så renter kan fort utgjøre mye, så det er absolutt et viktig tall å se på.

Alt dette (spesielt når jeg tenker på rentene) gjør at jeg nå (endelig) ønsker å finne den smarteste måten å nedbetale all gjelden. Den absolutt smarteste måten er jo å betale den med høyeste renten og høyeste lånebeløpet først, men så har jeg også andre prioriteringer. Disse prioriteringene mine gjør at det smarteste måten er ikke blir helt måten jeg velger. Jeg velger meg heller en variant hvor jeg kombinerer egne prioriteringer og triks jeg syns er smarte.

studielånet har jeg en utfordring gående sammen med Ingrid fra Voksen, til slutt. Vi runder opp beløpet vi betaler på studielånet til et passende beløp vi fint kan avse, men som likevel er noen kroner ekstra hver måned. Det er interessant å se hvor lite som skal til noen ganger. Jeg betaler rett over en femtilapp ekstra hver måned om omtrent hver annen måned går beløpet jeg må betale ned med ca en krone. Det høres veldig lite ut, men alle monner drar og det gjør noe med psyken at det er så lite som skal til for at det skal bli en liten forskjell.

Privatlånet til mine foreldre vil jeg gjerne betale tilbake så snart som mulig. Rett og slett fordi jeg ikke helt liker å ha lån til familie. For øyeblikket er økonomien min i en overgangsperiode grunnet jobb. Dette gjør at selv om jeg helst vil betale tilbake dette lånet så raskt som mulig, er det dette lånet som blir nedprioritert rett og slett fordi det er mulig.

Fastrentelånet mitt er nettopp det – et fastrentelån. Så det blir betalt sånn det skal hver måned, hverken mer eller mindre. Et interessant dilemma som kommer her veldig snart er at renten kun er bundet frem til sommeren. Noe som gjør at jeg da må ta et valg.

Boliglånet mitt med flytende rente er det lånet jeg fokuserer på. Det er dette lånet jeg betaler ekstra på når jeg har mulighet. I etterpåklokskapens lys burde jeg kanskje vært litt flinkere i starten til å betale ekstra her, men det gjorde jeg ikke. Det er noe jeg har blitt stadig mer ivrig på det siste året. Noe som kan være fordi nå har jeg startet å skrive ned hvor mye terminbeløpet er hver måned, og ikke minst hvor mye renter som er igjen. For hver gang jeg betaler noe ekstra går terminbeløpet ned, og rentene minsker.

Så selv om det økonomisk sett kanskje burde vært prioritert i en annen rekke følge for å totalt sett betale minst mulig i renter, så er jeg fornøyd med hvordan jeg har valgt å gjøre det. I dette tilfelle føler jeg at det er det viktigste; å bestemme meg for en variant og så holde meg til den.

Har du flere ulike lån? og har du en plan for hvilke lån du fokuserer på med nedbetalingen din?

#økonomi #penger #nedbetaling #boliglån #privatlån #studielån #utfordring #planer #prioriteringer

Podcast?

Jeg har vært storforbruker av bøker hele livet. Hovedsakelig har det gått i romaner og det har nesten utelukkende vært i papirformat.

Lydbøker er noe jeg har forsøkt ved flere anledninger, men konsentrasjonen og fokuset mitt faller alltid fra. Så de som klarer å holde fokuset når de hører på lydbøker er jeg litt misunnelig på. Ikke fordi jeg ikke unner dem å høre på lydbøker, for det gjør jeg absolutt. Grunnen er vel heller at de klarer noe jeg ikke får til.

I dagens samfunn er det heldigvis mange ulike måter å ta inn medier og kunnskap på. Noe jeg har hørt snakk om ganske lenge er podcaster, og at det er så mange ulike å velge mellom at alle kan finne noe som passer for dem. Jeg var tvilende til om det var noe for meg med tanke på hvor mye jeg sliter med lydbøker.

Da en av YouTuberne jeg følger, Erin Henry, begynte med podcast ville jeg gjerne høre den. Så jeg fant frem til en gratis app – Acast – som jeg lastet ned for der kunne jeg finne mange podcaster, blant annet den som Erin har. Det er så mye interessant og spennende på den app’en når det gjelder podcaster, så nå har jeg noe å høre på å flere år fremover tror jeg.

Podcast er i motsetning til lydbøker mer som en god blanding av informasjon, skravling og intervjuer. Siden det er så variert kan jeg velge ut i fra humøret og hva jeg holder på med. Selv om noen av episodene til spesielt noen podcaster er lange, er det fint mulig å bare høre litt av gangen.

Så nå hører jeg på podcaster om jeg etter en lang gåtur strekker ut på gulvet i stua, når jeg henger opp klesvask, når jeg tar oppvasken og når jeg ordner meg om morgenen og kvelden. Eller, jeg hører ikke på podcast hele tiden disse gangene, men jeg har funnet ut at det er disse gangene det fungerer for meg. Det er de gangene jeg faktisk klarer å følge med på hva de snakker om uten å falle ut til stadighet.

Det er flere jeg er spent på å høre på, men tenkte jeg skulle velge meg ut noen i starten. Det er tross alt en del av dem som har ganske mange episoder. Så de jeg har startet å høre på er:

  • The Erin May Henry Show – “Personal branding for influencers, creatives and entrepreneurs”
  • The Clever Girls know – om økonomi, riktignok rettet mot amerikansk økonomi
  • The Blog Millionaire – om blogging
  • Amazing if: Squiggly careers – praktiske tips; hvordan ta kontroll over karrieren og ta bedre valg for fremtiden
  • Kalyn’s coffee talk – YouTuberen Kalyn Nicholson (som jeg har fulgt lenge nå), har nettopp startet en podcast, så gleder meg til hun får lagt ut flere episoder jeg kan høre på!

Alle disse er på engelsk. Så langt har jeg ikke funnet noen på norsk som var akkurat det jeg ønsket, så om du har noen tips til podcaster på norsk om økonomi, selvutvikling, bloggtips, karriere og personlig merkevarebygging – føl deg veldig velkommen til å dele 🙂

#blogg #blogging #podcast #økonomi #tips #liste #økonomi #penger

Budsjettoppdatering

Jeg satt på søndag og oppdaterte budsjettet mitt (noe jeg gjør hver søndag). Nå lurer jeg litt på hva jeg har holdt på med så langt i april, eller, hva jeg ikke har holdt på med.

Grunnen til at jeg lurte litt med en gang var at jeg bare hadde brukt rett over halvparten av matbudsjettet mitt; og tre fjerdedeler av måneden er gått. Så hva har jeg egentlig spist denne måneden? Har jeg glemt det?

Svaret er nei, jeg har ikke glemt å spise – ei heller å handle mat. Det jeg derimot har gjort er å planlegge matinnkjøpene og matlagingen min. Både frokost, lunsj og middag. Jeg har brukt av mat jeg allerede hadde i skaper og fryseren. Jeg har planlagt en del ut i fra hva det har vært salg på i matbutikken. Ikke minst så har jeg endret litt på hvilken butikk jeg handler i. Det siste, hvilken butikk jeg handler i, er nok det jeg innbiller meg at har utgjort den største forskjellen.

Vanligvis handler jeg på Meny fordi den ligger nærmest der jeg bor så det er veldig praktisk. Jeg liker også frukt- og grøntavdelingen deres veldig godt. Den siste tiden har jeg vært påpasselig med å bare handle på Meny når jeg har vært “nødt”. Alle andre ganger har jeg handlet på Rema 1000. Jeg har også den app’en til Rema, så jeg får 10% avslag på 10 varer jeg kjøper ofte. Noe som gjør at jeg sparer enda litt ekstra med penger.

For å kunne planlegge både middager, andre måltider og innkjøp har jeg en rutine jeg stort sett gjør når jeg er ferdig med å oppdatere budsjettet mitt for uken. Jeg ser på tilbudsavisene til Rema 1000 på nettet, og sjekker nettbutikken til Meny for tilbud jeg kan være interessert i. Noe som igjen gjør at jeg ofte planlegger middager ut fra det, andre ganger planlegger jeg kun ut fra det jeg ønsker der og da. Heldigvis har jeg ofte noe i fryseren fra uken før, så det gir meg litt slingringsmonn.

#planlegging #middag #middagsplanlegging #handling #mat #matbutikk #budsjett #økonomi #penger

3 smarte måter å nedbetale lån

Boliglån, studielån, billån, kredittkort, forbrukslån, privatlån – det er mange ulike typer lån en kan ha. Noen svir nok kanskje litt mer enn andre i enkelte tilfeller.

Siden det er så mange ulike typer lån, har en ofte ulike renter og nedbetalingstid på de ulike lånene. Mange smarte mennesker har ulike teknikker for å gjøre nedbetalingen av disse forskjellige lånene på ulike måter. Det er spesielt to metoder som ser ut til å gå igjen: snøballmetoden og snøskredmetoden. (snow ball og snow avalanche)

Snøballmetoden er at en finner summen for de ulike lånene en har. Så settes de opp i en prioritert rekkefølge fra minste lånet til det største lånet. Metoden er å betale minimumsummen på alle bortsett fra det minste lånet. På det lånet betaler en så mye en klarer. Noe som gjør at det forsvinner først (naturlig nok). De pengene som da plutselig blir “frigitt” bruker en da til å betale på det nest minste lånet – som da er blitt det minste lånet.

Dette er metoden som passer de fleste best fordi det har med den menneskelige psyken å gjøre; vi liker å vinne. Hver gang en betaler ned en lån er det en seier, og det gjør at seierne kommer raskest i startet hvor en ofte har et stort behov for motivasjon til å fortsette. Noe som igjen gjør at mange finner denne måten inspirerende.

Snøskredmetoden er en metode som kan passe bedre for de som er veldig motiverte, de som tenker mer som en kalkulator blant annet på grunn av renter. Nok en gang; finn summene på alle lånene dine, men denne gangen skal du også finne frem hva rentene er på de ulike lånene. Grunnen til det er at med denne metoden er et av delmålene å betale totalt sett minst mulig, inkludert renter.

Jeg tenker at denne metoden har to varianter. Den ene varianten fokuserer først på lånet som har den høyeste renten for å få betalt det først. Mens den andre varianten fokuserer på lånet med høyest totalsum – og at rentene blir litt mer underordnet her. Det er i alle fall min tankegang.

Egne prioriteringer. Dette er vel egentlig ikke en metode, men heller en måte å velge ut hva som er viktig for deg. Starten blir lik som for de andre metodene; finn ut hvor mye lån du har og hva rentene er. Finn ut hvilke lån du har og gjerne hvorfor det er viktig for deg å kvitte deg med de ulike lånene. Dette er metoden jeg bruker og den fungerer for meg.

Flere jeg har hørt sier det er viktig å velge seg en metode og holde seg til den, da får det mest effekt. Det har jeg stor tro på fordi hvis en ikke gjør det kan det fort bli til at en hopper litt mellom metodene og dermed ikke klarer å fokusere på samme måte. Noe som igjen fører til at det ikke får den gode effekten og en fort kan ende opp med å miste motivasjonen.

Selv har jeg valgt å se på hvilke prioriteringer jeg har og så se på lånene ut fra det. Jeg har i teorien tre lån, men det ene er delt i to, noe som gjør at jeg i praksis regner at jeg har fire lån: studielån, boliglån, fastrentelån (også bolig) og privatlån.

Fastrentelånet mitt tenker jeg sjelden på fordi det trekkes automatisk fra BSU-kontoen min.

Studielånet mitt fokuserer jeg heller ikke særlig på, men det får bittelitt ekstra hver måned. Grunnen til det er en utfordring jeg har gående sammen med Ingrid fra Voksen, til slutt. Vi runder opp beløpet vi betaler på studielånet til et ønsket beløp. På den måten betaler vi hele tiden noe ekstra uten å føle at det går ut over noe annet. Fordelen med det er at månedsbeløpet minker, noe som igjen gjør at vi betaler totalt sett mer ekstra hver måned.

Boliglånet elsker jeg å betale ekstra på fordi det syns så tydelig at det blir mindre. Både totalbeløpet, hvor mye renter jeg kommer til å betale og terminbeløpet går ned hver gang jeg betaler ekstra. For meg er dette veldig motiverende, så her kan jeg ofte betale litt ekstra bare for å se at tallene blir mindre.

Privatlånet er en egen greie. Jeg betaler også renter på dette lånet, rentene der følger normrenten så den er det ikke mye å gjøre med. Selve nedbetalingen styrer jeg også selv. Her har jeg hovedsaklig betalt samme beløp hver måned fordi det gjør det forutsigbart. Dette er også lånet som blir “skadelidende” når jeg får mindre penger en stund. Rett og slett fordi det er det som er lettest å justere.

Siden jeg hverken ønsker å ha staten (studielån) eller banken (fastrente- og boliglån) på nakken er jeg nøye på å alltid betale det jeg skal der. Så min egentlige prioritering kan jeg vel si er å betale så mye ekstra jeg kan på boliglånet fordi det er hovedfokuset mitt.

Hvilke metode bruker du på nedbetaling av dine lån? Har du andre metoder du liker bedre?

#økonomi #nedbetaling #lån #boliglån #studielån #privatlån #penger #gjeld #fastrentelån #metoder #nedbetalingsmetoder

Selvhjelpsbøker?

Selvhjelpsbøker – tull og tøys eller fornuftig?

Jeg kjenner til folk i begge leirene.

Noen mener at det er unødvendig og bortkastet; de himler med øynene og gir tydelig uttrykk for at de syns det er søppel.

Andre mener det har noe for seg. Ikke nødvendigvis at alle bøkene passer for alle, men at alle kan finne noe i de ulike bøkene som kan hjelpe dem på veien til å hele tiden å utvikle seg.

Lenge mente jeg at selvhjelpsbøker ikke hadde noe for seg, at det mest var for å få penger ut av folk som kanskje var litt stakkarslig og ikke klarte å finne ut av livet på egen hånd. Jeg visste tross alt hvor jeg var, hvor jeg var på vei og at jeg klarte meg helt fint. Det var ikke hyggelig tanker, ganske slemme egentlig, men sånn er det noen ganger at ikke alle tanker er de beste. Heldigvis er det mulig å endre slike tanker, så jeg kan trygt si at min mening nå ikke er den samme som den var tidligere på dette området.

Så smalt det; jeg ble syk og visste ikke helt hva jeg skulle gjøre med meg selv for å bli bedre. Jeg har aldri vært god på å snakke om følelser og sånt. Jeg fulgte stadig flere bloggere og youtubere jeg fant fascinerende på ulike måter. Det er mange motiverte og inspirerende mennesker, og mange av dem bruker mediene på internett for å kunne formidle det de brenner for. Flere bøker jeg regner som selvhjelpsbøker ble nevnt av flere av disse personene og jeg lot meg påvirke til å lese litt i noen av bøkene. Noen passet virkelig ikke for meg, mens andre hadde noe for seg som jeg kunne relatere til. De skrev om dagligdagse ting jeg kunne kjenne igjen og se fornuften i.

Er jeg så blitt helt omvendt når det gjelder selvhjelpsbøker? Det enkle svaret er nei, men ofte er ikke det enkle det som er hele sannheten. Det er fremdeles mye i de bøkene jeg ikke får tak i, eller som jeg er totalt uenig i. Heldigvis finnes det mange bøker og jeg har funnet noen som resonnerer med meg, som jeg føler jeg kan benytte meg av for å bli både bedre kjent med meg selv, men også hjelpe meg til å tenke over en del ting. Rett og slett bøker som er hjelp til selvhjelp – og det er vel derfor de heter selvhjelpsbøker?

Å blottlegge meg og mine tanker om et tema på denne måten er skummelt, nervepirrende og ukomfortabelt. Nå skal det sies at de selvhjelpsbøkene jeg har lest så langt er ganske enig om enkelte ting; for eksempel at det å være litt ukomfortabel – så lenge det er på en “god” måte er bra fordi det betyr at du er i endring. En endring som forhåpentligvis utvikler deg på en god måte. Så jeg kan vel si at det er det jeg gjør et forsøk på her. Å ta et lite oppgjør med meg selv. Å snakke alvorlig til meg selv om ting jeg burde ta tak i. Ikke fordi dagens utgave av meg ikke er bra, men blant annet fordi jeg ikke ønsker å stå på stedet hvil. Jeg elsker å lære nye ting og for å gjøre det må jeg klare å utvikle meg.

Hva tenker du om selvhjelpsbøker?

#selvhjelspbøker #tanker #bøker #selvhjelp #utvikling #endring #tankesett

Fra pikerom til kontor – del 2

Dag to og dag tre i påsken fortsatte oppussingen av pikerommet som skulle forvandles til et kontor. Dag to ble i sin helhet brukt til å male.

Dette bildet tok jeg etter jeg hadde brukt nesten tre timer (!) på å male første strøket. Det så veldig skjoldete ut og jeg ble litt bekymret for hvordan sluttresultatet ville bli.

Heldigvis, etter andre strøket (som tok kortere tid å male enn første) så det helt supert ut. Fargen har det passende navnet morgendis, og siden det er litt blått i fargen matcher det også den lysblå fargen jeg har i gangen. Endelig blir det litt mer helhetlig fargevalg rundt i boligen min.

Dag tre kom med mine foreldre. Min far streket opp hvor det skulle sages på gulvplankene og jeg sprang ned og opp trappen for å sage mens han la gulvet. Det var en måte som fungerte veldig bra, men jeg må innrømme at jeg ble ganske lei av å fly opp og ned den trappa etterhvert.

Å sage gulvlistene ble litt av et mareritt – det er nemlig eikelister og nå vet jeg en gang for alle at eik er et veldig hardt treslag. Følte jeg ristet mer enn saga når jeg skulle sage gjennom dem. Det ble ikke bedre når stikksaga gikk tok for batteri og pappa ikke hadde med laderen. Da måtte den andre saga han hadde med til pers. Ulempen var at den ville ikke jeg bruke fordi den bråket og skremte meg litt. Heldigvis var taklisten av et mykere treverk og var mye lettere å håndtere.

Skrivepulten fikk jeg av mine foreldre fordi de skulle kvitte seg med den. Noe som også var grunnen til at jeg faktisk fikk ut fingeren for å få pusset opp rommet, det var på en måte den ekstra “unnskyldningen” jeg måtte ha for å faktisk få gjort det.

Hvor mange timer totalt vi brukte på oppussingen er jeg ikke sikker på, men jeg er heldig som fikk hjelp i bursdagsgave av foreldrene og ikke måtte betale noen en timepris for det.

Materialene jeg brukte kostet jo tross alt også litt, men det hadde jeg heldigvis spart litt opp til. Gulv, strietapet, lim, maling, gulvlister og taklister. Listene var definitivt det dyreste. (papp til å ha under gulvet hadde jeg fra en gang tidligere jeg hadde pusset opp litt) Siden jeg er USBL-medlem fikk jeg litt rabatt i den ene butikken jeg handlet, så det var bra jeg husket å bruke medlemskortet. Totalsummen for det jeg handlet var rett over kr 2.800. Så med tanke på at jeg hadde tippet ca kr 3.000 før jeg hadde sjekket noe som helst sier jeg meg fornøyd med.

Så tips om du skal pusse opp: bruk medlemskort om du har der du skal handle (det gjelder egentlig alle andre ting også; ta med deg de rabattene du kan der du har mulighet – det føles på mange måter litt som “gratis penger”.)

#oppussing #maling #gulv #tapetsering #lister #økonomi #penger

Vanen med ekstra nedbetaling på boliglån

Jeg har lenge nå fulgt ekstra med på hvor mye blant annet månedsbeløpet på boliglånet går ned når jeg betaler ekstra på lånet.

Siden jeg er i en overgangssituasjon for øyeblikket med økonomien hvor jeg kommer til å få mindre penger inn en stund tenkte jeg at jeg kunne la være å betale ekstra. Grunnen til dette var fordi jeg ønsket å ikke føle at jeg kunne kjøpe nødvendige ting om det skulle dukke opp noe. Jeg ville heller venne meg til lavere lønn og dermed mindre ekstra å rutte med på alle områder før jeg fortsatte med ekstra nedbetaling.

Siden jeg får lønn den 15. i hver måned er det nå straks lønning. Jeg vet jeg har en utgift snart i forhold til å måtte kjøpe nye sommerdekk. Derfor følte jeg det var ekstra viktig at jeg visste jeg hadde nok på konto. Det hadde jeg jo og da tok vanen overhånd.

Så nå har jeg satt inn kr 1.000 ekstra på boliglånet bare fordi jeg ikke ville betale samme beløpet på lånet denne måneden også. Jeg fikk en intens lyst til å gjøre det sånn at månedsbeløpet skulle minske denne måneden også. Lysten kom nok hovedsakelig av følelsen jeg får når jeg ser at terminbeløpet er blitt mindre, det er et skikkelig kick!

Hvem skulle trodd det var vanen og følelsen av det kicket som gjorde at jeg tenkte jeg får heller snurpe inn på annen pengebruk så jeg får i alle fall betalt litt ekstra? Tenk å bli avhengig av å betale inn ekstra på lånet? Vel, så lenge økonomien min går opp ellers kan jeg ikke se et eneste minus med det.

Dessuten er jeg fornøyd med at det er den typen pengevane som har satt seg, og ikke shopping… Det kunne det veldig fort vært. Å bli avhengig av kick som gir deg godfølelse tenker jeg er ganske naturlig. Så det gjelder å finne vaner som gir deg kick på en økonomisk positiv måte.

#økonomi #pengevaner #penger #boliglån #nedbetaling #ekstra

Hvordan gikk det med skattemeldingen din?

Jeg sjekket skattemeldingen dagen den ble lagt ut og ble mildt sagt litt overrasket. Jeg får baksmell i år!

Siden det er første gang jeg har fått det ble jeg veldig overrasket for å si det sånn. Jeg har vært vant til å få igjen et par tusen, så nå at det plutselig var motsatt vei var en total overraskelse for meg.

Jeg har spart i fond, noe jeg ikke har gjort særlig mye av før for å si det sånn. Jeg sparer heller ikke i BSU lenger fordi nå er jeg blitt for gammel til det. BSU er jo faktisk noe av det som har hjulpet med å gjøre så jeg alltid får igjen penger på skatten. Riktignok brukes nå BSU’en min til det den skal nå, nemlig å betale store deler av boliglånet mitt.

I helgen fant jeg frem alle papirene jeg måtte ha for å få sjekket alle tallene. Alle tallene som stod hos meg stemte, men som vanlig måtte jeg selv legge inn privatlånet jeg har til mine foreldre. Akkurat hvor jeg skulle legge det inn var det ikke nødvendig for meg å sjekke selv, Ingrid fra Voksen, til slutt hadde nemlig sjekket det. Selve lånet skulle inn på post 4.8.1, rentene kunne jeg slenge på i samme posten bare jeg passet på at det stod på renter betalt.

Siden jeg hadde den lille endringen ble jeg usikker på om kanskje restskatten min ville forsvinne siden jeg da hadde mer i gjeld. Så jeg sjekket kalkulatoren de har på Skatteetaten sin side. Så vidt jeg klarte å se ble skattesmellen min større? Må innrømme at jeg ikke helt skjønner den og tenker at jeg kanskje har gått glipp av noe?

Mange ulike sider skriver om dagen at det er viktig å sjekke at du får alle fradragene du kan få. Jeg kan ikke skjønne at jeg skal ha noen fradrag, men dette er absolutt viktig for alle å sjekke – det kan jo være du kan enten minke baksmellen eller til og med få tilbake mer om du sjekker alt og finner noen fradrag du kan få.

Klarte du å finne alle papirene du hadde behov for når du sjekket tallene? Fant du noen flere fradrag du kunne få?

#baksmell #skatt #skattemelding #boliglån #privatlån #økonomi #penger

Mars 2018

Jeg satte en del mål for 2018 i starten av desember 2017 – de har jeg (selvfølgelig) allerede endret litt på. Flere av målene har med økonomi å gjøre, og de kommer jeg til å sjekke inn med hver måned.

Når det gjelder studielånet har jeg satt at totalen jeg skal betale hver måned (inkludert renter og andre gebyrer) skal være kr 1.200. I januar 2018 var månedsbeløpet jeg skulle betale kr 1.147, i april kommer det til å være 1.145. Selv om det ikke utgjør mye, så teller hver krone. Bli med på utfordringen du også; rund opp tallet du betaler på studielånet til nærmeste tall du er komfortabel med – sånn at det blir litt ekstra, men ikke så mye at det går ut over andre ting.

 Denne månedenTotaltMål
Boliglån1.544,3910.612,0850.000
Superspar & Sparekonto06.90832.000
Fond1.0005.00012.000
Studielån54161(53*12=636)

Jeg har gått sykmeldt en stund (heldigvis på bedringens vei, men det tar laaang tid…), og kommer nå fremover til å få mindre lønn enn hva jeg er vant med. Dermed får jeg en overgangsperiode med mindre penger å rutte med. Den virkelige overgangsperioden for økonomien min starter ikke for fullt før i april, men jeg har likevel vært veldig nøktern når det gjelder ekstra nedbetaling og lite sparing.

Jeg har delt boliglånet mitt i to, og på den lille delen har jeg flytende rente, så der syns jeg det er gøy å følge med på at rentene går ned ved betaling. Spesielt gøy er det når ekstra betaling blir registrert og både renter og terminbeløp minsker.

DatoLånesum     Renter (totalt å betale)Gebyr (totalt å betaleTerminbeløp
01.03.201899.93016.183,068.000,-776,-
31.03.201898.385,6115.839,397.950,-769,-

Det minker stadig på lilledelen av lånet mitt. Det var veldig stas å komme under kr 100.000, og siden jeg er veldig glad i runde tall gleder jeg meg til jeg kommer under kr 90.000. Det kommer til å ta ganske lang tid nå når jeg ikke kan betale så mye ekstra. Heldigvis har det foreløpig ikke påvirket motivasjonen, jeg har bare måttet erkjenne at det kommer til å ta lenger tid enn jeg ønsket. Livet går opp og ned og da er det viktig å fokusere på at jeg faktisk jo betaler ned på lånet hver måned og at totalsummen blir mindre for hver gang.

Når det gjelder formuen var det røde tallet i starten av mars kr -807.804. Når jeg sjekket tallet 31. mars hadde det røde tallet bedret seg mye mer enn jeg forventet. Pr 31.mars var mitt røde tall kr -798.526,- Med andre ord: det røde tallet er under kr 800.000!!! Jeg forventet ikke at det hadde bedret seg så mye, så jeg var mildt sagt litt satt ut. Siden det tallet var så lovende klarte jeg ikke la være å regne på det jeg vil anta blir april-tallene – de er ikke like lovende, men jeg ser ut til å holde meg på riktig side av 800.000… heldigvis!

Hvordan gikk det med din sparing og betaling på lån i mars?

#boliglån #nedbetaling #studielån #sparing #økonomi #penger #personligøkonomi #privatøkonomi #lån

Fra pikerom til kontor – del 1

Påsken er overstått og jeg er omtrent helt ferdig med oppussingen av rommet. Rommet er gått fra å ha teppe på gulvet og en søt, men ødelagt tapet på veggene til å ha malt strie på veggene, nye lister og et pent gulv.

Å ta av tapet er noe som er slitsomt og tar lang tid. Heldigvis hadde jeg fått låne en damp-greie fra ei venninne som gjorde at det bakerste laget av tapeten – den delen med alt limet, ble noe lettere å fjerne. Det var styrete, men likevel forholdsvis greit. Det som nesten var mest irriterende under denne delen var å måtte samle opp alle smådelene det ble av den avrevne tapeten. Det fyllte en hel søplesekk når vi var ferdige. Teppet ble også fjernet, og så var det klart for neste trinn.

Tapetsering. Faren min er ikke ekspert, men jeg syns han klarte seg strålende! Spesielt med tanke på at det kun var en lengde på hele rommet som ikke måtte modereres på noe vis. Alle de andre tapetlengdene måtte tilpasses, enten vindu, dør eller skråtak.

Derfor ble det ganske sent den dagen før vi ble ferdige med å lime på all tapeten.

Vi startet dagen i 11-tiden, og var ikke ferdige før rundt kl 20 den kvelden. Mens pappa og jeg styret så mye vi kunne med rommet, tok mamma hovedansvaret for å lage mat og bære ut ting i bilen. Det var ikke lite hun tok ut i bilen; en seng med fire små skuffer og en stor sengeskuff, og et stort skap. Alt dette måtte selvfølgelig demonteres og deles opp for å få plass i bilen, så det ble det også brukt mye tid på.

Dagen etter malte jeg vegger (noe som tok overraskende lang tid – spesielt første strøket…).

#oppussing #maling #teppe