Første dagen i høstferien

Joda, hadde (selvfølgelig) fri i helga, men høstferien startet jo teoretisk ikke før i dag.

Så er spørsmålet: har jeg startet på listen over alle tingene jeg ønsket å gjøre i høstferien?

JA!

Jeg fikk rydde i alt garnet mitt og fant frem alt av klær som måtte repareres og alle halvferdige håndarbeider. Så flesteparten av sokkene er nå fikset. De to parene jeg ikke har fikset må jeg først kjøpe tråd til.

Lest ut en bok har jeg også gjort.

Når jeg gikk dagens tur, fikk jeg dessuten tatt noen fine bilder av høstfargene. Tror det er en av mine favoritt-ting med høsten: alle fargene.

Har du høstferie denne uka? og hva er din favoritt-ting med høsten?

Månedsoppdrag i oktober

Jeg elsker å lage lister og planlegge, men er ikke alltid like god på å gjennomføre. Det har mange grunner, men noen av dem er at jeg ikke er detaljert nok, bestemt nok og at jeg vil for mye på en gang. Det siste resulterer ofte i at lite blir gjennomført fordi det blir for overveldende.

Så jeg tenkte jeg skulle teste ut noe nytt i oktober. Ha kun to ting jeg prioriterer gjennom hele måneden. På den måten burde jeg klare å holde meg mer fokusert og dermed forhåpentligvis mer tilbøyelig med å faktisk gjennomføre.

Prioriteringene måtte være så få at jeg burde klare det, men også gjøre at jeg jobber med noe jeg virkelig ønsker.

Så oppdragene jeg gir meg selv i oktober er disse to:

 • skrive på roman totalt 20 av 31 dager i oktober (minimum 10 minutter hver skrivedag)
 • gå tur to dager i uken

Dette virker kanskje som veldig lite, men jeg ønsker at jeg skal klare å gjennomføre første månedsoppdrag og heller utvide det når jeg har fått opp selvfølelsen når det gjelder gjennomføring.

Bli gjerne med. Sett deg en prioritering (eller to) du skal ha i hele oktober måned og se om du gjennomfører.

Ferdig med lånet!

Dette er en gledens dag for meg.

Jeg jobbet ikke mest og hardest med det de første årene fordi da var jeg mest opptatt av hvordan få det til å gå rundt når jeg nettopp hadde kjøpt meg rekkehus.

Hvor mange ganger siden jeg kjøpte hus for over seks år jeg tenker at jeg er utrolig heldig som hadde foreldre som kunne hjelpe meg vet jeg ikke, men det er ingen tvil om at jeg er dem evig takknemlig. De hadde mulighet til å låne meg penger for at jeg skulle nå drømmen om å kjøpe eget bosted.

I starten betalte jeg bare renter til dem, men etterhvert begynte jeg å betale på selve lånebeløpet. Noen vil kanskje tenke at det er rart jeg betalte renter til mine foreldre for et privatlån, men sånn var reglene. Reglene er ikke sånn lenger så vidt jeg vet, og det er det sikkert noen som er fornøyd med.

Uansett, i dag gikk siste betalingen på privatlånet. Så nå har jeg kun et studielån til Lånekassen og et boliglån til banken igjen å kvitte meg med.

En annen grunn til at dette er en gledes dag er fordi siden jeg nå har betalt tilbake lånet til mine foreldre, så frigjør det penger hver måned som jeg kan bruke til å betale ned ekstra på boliglånet. Litt sånn snøballeffekt der 🙂

Snart høstferie!

En av fordelen med å jobbe i skoleverket med min stillingsprosent er at jeg får høstferie (egentlig avspasering, men jeg liker tanken på ferie).

Siden det er en hel uke uten jobb, har jeg mange ting jeg ønsker å få gjort. På spørsmålet om jeg kommer til å faktisk gjøre alt? Spør meg etter høstferien, kanskje jeg røper resultatet.

Uansett; her er en liste med ting jeg ønsker å få gjort:

 • vaske alle kjøkkenskapene. Dette var en av høstferiejobbene mine når jeg fremdeles bodde hos mine foreldre, så for meg er dette en vanlig tid å gjøre dette på.
 • ta opp poteter. Dette er det ganske mange år siden forrige gang jeg har gjort. Jeg forventer ikke mye av det i år fordi der jeg satte noen poteter er ikke jorden akkurat så veldig dyp… Om de har vokst og blir spiselige finner jeg jo ut av.
 • stoppe sokker. Jeg liker å strikke sokker og jeg bruker dem til det er hull i dem, men har en tendens til å bare la dem bli liggende. Nå er det på tide og ta opp nålen og stoppe de hælene som trenger det, så jeg kan bruke sokkene igjen.
 • gå turer
 • lese bøker
 • skrive (både på bokprosjektet og bloggen)
 • filme til YouTubekanalen min hvor jeg snakker om bøker
 • være sammen med venner og familie
 • plante om noen planter
 • samle sammen alle uferdige håndarbeider (strikking og hekling) så jeg får en oversikt. Deretter har jeg lyst til å være litt logisk og begynne ett sted og så gjøre dem ferdige så det ikke er så mange halve prosjekter rundt omkring i huset mitt.

Det siste punktet er nok det som på mange måter kommer til å ta lengst tid.

Har du noen planer for enten høstferien (om du har det) eller for høsten generelt?

Hva tjente jeg på bloggen i august?

Selv om jeg blogger av en enkelt grunn: jeg koser meg med å skrive, så er det gøy å se hvilket tall det lander på hver måned.

Hver måned er jeg likevel spent på hvilket tall som kommer i mailen (og når mailen kommer – det er litt variabelt).

Jeg ser ut til å ha stabilisert meg sånn omtrentlig på hva jeg tjener hver måned og denne måneden var ikke noe unntak. Likevel tangerer jeg meg selv denne måneden også. Kr 11,43 er tallet for august.

Det er ikke akkurat den beste timebetalingen, men jeg tror det er sunt å holde på med hobbyer bare for gøy. Penger tjener jeg jo på den vanlige jobben jeg har.

Uansett, med nåværende fart på inntjeningen på bloggen så kan det være at jeg kan få det utbetalt om omtrent tre år! LOL!

Jeg håper du koser deg med blogging og blogglesing i dag 🙂

Bowling!

Det er lenge siden forrige gang jeg bowlet, og nå lurer jeg på hvorfor? Det er jo så gøy!

Grunnen til at jeg var på bowling i dag, var fordi jeg ga en litt annerledes bursdagsgave til min mor i år. Hun fikk tid med meg og kunne velge hva vi skulle gjøre. Hun valgte bowling, så i dag har vi bowlet.

Tre serier spilte vi, med en liten pause etter andre serie. Da spiste vi pizza og hvilte høyrearmen…

Tredje og avsluttende serie ble min beste og avslutningen var helt fenomenal!

Det var såpass gøy at vi var helt enige om å ikke vente i over ti år til neste gang. Kanskje vi til og med skal gjøre det en gang i året?

Håper du har en fin helg 🙂

Oppdatering studielån #8

Jeg er glad for at jeg tok utdanningen jeg gjorde, men noen ganger syns jeg det er litt kjipt å ha studielån. Likevel, hadde jeg studert lenger, ville lånet vært mye høyere så sånn sett er jeg fornøyd.

Dessuten, lånet blir mindre for hver måned jeg betaler på det.

Rentene derimot, de svinger oppover om dagen dessverre.

Lånebeløp Renter Terminbeløp Rente Dato
145,577.77 20,148.40 1,120.00 2.090% 16.01.2019
144,383.51 19,853.56 1,117.00 2.090% 17.02.2019
143,417.71 19,878.98 1,118.00 2.139% 18.03.2019
142,560.26 19,618.50 1,118.00 2.139% 15.04.2019
141,612.33 19,627.93 1,120.00 2.168% 15.05.2019
140,607.77 19,318.65 1,118.00 2.168% 18.06.2019
139,643.23 19,416.65 1,120.00 2.198% 16.07.2019
138,703.92 19,144.93 1,120.00 2.198% 16.08.2019
137,773.44 20,890.30 1,133.00 2.237% 17.09.2019

Selve lånebeløpet blir heldigvis mindre, men innrømmer glatt at jeg syns det er litt kjipt at rentene jeg nå har igjen å betale er et høyere beløp enn da året begynte. Sånn blir det når rentene går oppover.

Jeg har satt mitt eget terminbeløp på hva jeg betaler hver måned på kr 1.200,- Med tanke på at rentene skal øke enda en gang i november begynner jeg å lure litt på om jeg skal sette opp mitt eget terminbeløp.

Irritasjonen nå er fordi selv på sparekontoen min er rentene mye lavere (joda, jeg burde snakke med banken; eventuelt bytte bank for sparepengene mine…) enn hva rentene på lånet er. Jeg vurderer dermed å kaste litt ekstra penger inn på studielånet hver gang, men er usikker på som kommer til å lønne seg i det lange løp.

Ville du betalt mer på studielån, satt mer penger på sparekonto eller betalt ned ekstra på boliglånet? Og hvorfor ville du tatt valget du gjorde?

Årets sjekk er unnagjort

For mange år siden startet jeg å bruke linser (etter påtrykk fra venninne…).

Hver morgen og hver kveld føler jeg litt på at jeg stikker fingeren i øynene. Jeg bruker nemlig dagslinser.

Jeg håper at jeg kommer til å beholde synet mitt livet ut og dermed er det viktig å ta vare på det; som en burde gjøre med resten av helsen.

Hvor lang tid det vil ta før synet mitt er stabilisert og jeg ikke trenger å endre styrken på linsene en gang i blant vet jeg ikke, men nå er jeg ferdig med sjekk for denne gangen. Nye styrker skal prøves ut og som vanlig håper jeg det blir bra.

Ofte føles det litt merkelig de første dagene med en annen styrke enn jeg er vant med, men jeg stoler på at han som sjekker synet mitt hos Brilleland vet hva han holder på med.

Har du sjekket synet ditt i det siste?

Har du en plan?

Du kan lage planer for det meste i livet og selv om de ikke trenger å være helt fastlåste, kan de gi deg en ide om hvilken retning du er på vei.

Fra midt i tenårene starter den virkelige planen. Studier – hvilke retning velger du? Har du lagt en langtidsplan ut fra dette, eller valgte du bare fordi det ble sånn? Dessuten; hvordan kan du velge for “resten av livet” så tidlig i livet?

Når du har valgt en studieretning, blir ofte arbeidslivet og karrieren påvirket av det. Naturlig nok. Retningen er lagt, men livet er ikke alltid lineært, så her er det mye som kan endre seg i forhold til den opprinnelige planen (om du hadde en i alle fall).

Livets plan har mange sider: studier, karriere, økonomi, familie og venner og ikke minst helse (både fysisk og mental).

Det er ikke alt det er mulig å planlegge, men å ha en viss ide om hvor du ønsker at veien skal gå kan være en god ide.

Jeg var lenge planløs, men har endelig begynt å få en ide om hvor jeg vil. Hvordan jeg skal komme meg dit er jeg mer usikker på, men det er definitivt enklere å lage en plan nå som jeg vet hvordan jeg ønsker en del ting. Har jeg en full plan for livets mange sider? Nei, men jeg jobber med saken med å lage meg en og sånn sett er jeg mye lenger enn hva jeg var tidligere.

Nyt fremskrittene du gjør, og ha en ide om hva slags plan du vil lage deg.

Lærelyst eller lærevegring?

Elsker du å lære nye ting, eller syns du det blir vanskelig/slitsomt/ubehagelig (sett inn eventuelle andre ord du føler passer) ?

Jeg elsker å lære nye ting, men jeg syns alltid det gikk litt fort på skolen. Helst ville jeg fordype meg i ett tema av gangen og bruke masse tid på det for å lære det ordentlig.

Fremdeles har jeg mange ting jeg ønsker å lære, så hvorfor starter jeg bare ikke?

De fleste av oss har ting vi ønsker å lære, men vi lar være. Det føles som om det er noe som hindrer oss i å komme i gang.

Redselen for å ikke få til ting. Den kjipe følelsen av å være ny og ikke klare noe. Tiden strekker ikke til. Du kan aldri rekke å ta igjen de andre som startet å lære det lenge før deg.

Unnskyldningene er mange, men om du ser mer helthetlig på det bunner det i det samme: frykt.

Mange ting kan gjøres lettere om du har en god grunn til hvorfor du ønsker å lære noe eller gjøre noe. Vær litt djevelens advokat mot deg selv og svar på din egen unnskyldning.

– Ny: alle er nye på noe mange ganger i livet, det er tross alt der vi alle starter.

– Redselen for å feile: du er ny!

– Lite tid: du klarer å finne tid til det du virkelig vil. (Netflix og sosial medier tar fort mye tid; kan du kutte ned på noe av tiden du bruker på det kanskje?)

Kanskje du ikke egentlig lider av lærevegring, kanskje du bare enten ikke har funnet det du helst vil drive med så motivasjonen ikke er til stede, eller så lar du frykten styre livet ditt.

Alle må begynne et sted og det er stort sett på bunnen. Husk bare at når du tester noe, går det enten bra eller dårlig. Finn ut av hvorfor det gikk den ene eller andre veien og juster det som trengs til neste gang du prøver. Husk også å ikke start med for mye for fort. Tenk stort, men start smått. Ikke gi opp; Roma ble tross alt ikke bygget på en dag…

Hva har du lyst til å lære som du hele tiden fortsetter å utsette?