Har du stilt klokka?

og ikke minst; pleier du å huske hvilken vei den skal stilles?

Med alt det digitale rundt oss er det mye lettere å huske å stille klokka i dag enn det var da jeg var liten. Heldigvis stiller klokkene på PC’en og mobilen seg selv, så det er ikke noe jeg trenger å tenke på. Det jeg må huske på er å stille klokka jeg alltid har på armen.

For det første blir en mint på det i nyhetene, i avisene og overalt føles det som. Jeg har også en dagsplaner hvor det står i kalenderen den dagen klokka skal stilles.

For det andre kan det være greit å huske hvilken vei klokka faktisk skal stilles. Igjen går det greit med PC og mobil, de stiller seg jo selv, men klokka på armen… ikke akkurat.

Heldigvis lærte jeg en liten greie når jeg var liten; klokka skal alltid stilles mot sommeren. En kollega lærte meg en engelsk variant som sier det samme; “spring forward, fall back”. Så om våren stilles klokka frem og vi “mister” en time, mens om høsten stilles klokka en time tilbake og da får vi jo tilbake den timen vi måtte gi fra oss om våren.

Hver gang klokka stilles, både vår og høst, så sliter jeg ofte i et par uker etterpå med å tilpasse søvnmønsteret mitt igjen. Dette er selvfølgelig fryktelig frustrerende, men jeg har funnet en måte som kan gjøre overgangen enklere for meg. Uken før og etter klokka stilles endrer jeg tiden for når jeg legger meg og når jeg står opp gradvis, sånn at det ikke plutselig blir en time forskjell, men heller litt av gangen. Eller, jeg har gjort det tidligere år og det har faktisk funket ganske bra. I år derimot, glemte jeg det helt bort (kan ikke huske alt til enhver tid…)

Så om du ikke har gjort det enda denne helga; husk å still klokka 🙂

To måneder igjen!

Jeg var innom matbutikken på vei hjem fra jobb i går, og så at pepperkaker og andre julekaker allerede var kommet frem i butikken og tenkte for meg selv: kan de i det minste ikke vente til Halloween er over. I dag slo det meg; det er faktisk bare to (!) måneder igjen til julaften. Det er tross alt mye som skal gjøres før den tid, og tiden har en tendens til å gå litt fort noen ganger.

Lenge har jeg tenkt at juleting ikke har særlig å gjøre med meg før enten 1. desember, eller første søndag i advent. Uansett er det ikke mulig å unngå å bli påvirket av alt som skjer rundt meg. På biblioteket jeg jobber innså vi plutselig at vi burde sette frem julebøkene veldig snart. Om noen vil lage noe fra hobbybøkene som har med jul og gjøre, så er tiden for å starte nå.

Riktignok er det en juleting jeg godt kan gjøre før det blir for nærme jul og det er å kjøpe julegaver. (noe jeg ikke akkurat er best på, men jeg har flaks og har en mamma som er villig til å hjelpe meg).

Baking av julekaker er noe jeg helst gjør i desember, men foreløpig aner jeg ikke hvilke småkaker jeg vil bake i år. Det er nok en sånn ting jeg tenker er så lenge til jeg skal gjøre, men plutselig står jeg der i desember og lurer på hvor tiden ble av. I alle fall er det sånn det pleier å være.

Når syns du at en kan begynne med juleting?

#jul #advent #forberedelse #ventetid #planlegging

Voksenlivet for begynnere (del 6)

For mange begynner voksenlivet når de flytter ut hjemmefra for å studere. Jeg begynte nesten der jeg også, jeg bodde for meg selv et år før jeg flyttet enda en gang og ble student i Oslo.

Jeg hadde (heldigvis) jobbet før jeg ble student og hadde dermed spart meg opp litt penger. Noe jeg var veldig glad for når tiden var inne for å kjøpe pensumlitteratur. Flere av de jeg startet på studiet sammen med måtte vente med å kjøpe pensum til de fikk studielånet. Spesielt for et par av pensumbøkene ble det veldig upraktisk da studentbokhandelen ikke hadde så mange eksemplarer av den ene pensumboka. Så alle de som ikke hadde penger første dagen fikk rett og slett ikke tak i pensumboka. (dette er en god grunn til å ha litt ekstra penger ved studiestart – også før studielån og stipend kommer inn på konto)

Er det en ting jeg angrer på nå i forhold til studiene er det at jeg ikke solgte pensumbøkene og kompendiumene jeg var ferdig med til de som gikk året etter meg. Bunken med kompendiumer jeg har fra studietiden med bibliotek- og informasjonsvitenskap er ganske stor:

I et par av dem har jeg markert noe med markeringstusj, og i et par av dem har jeg oversatt engelske ord jeg ikke forstod når jeg leste dem. Bortsett fra det ser de nesten nye ut, bortsett fra at på noen av dem har prislappen falmet litt. Kjøpesummen for kompendiumene på bildet over er over kr 2.000,- ! – noe som kom i tillegg til all den andre pensumlitteraturen i bokform jeg også kjøpte. Disse dagene har jeg tydeligvis litt lyst til å rydde (!), og siden jeg ikke benytter meg av disse kompendiumene, kommer de til å gå i papirsøppel – jeg kildesorterer i det minste…

Noe av grunnen til at jeg tok vare på det var fordi jeg tenkte at jeg kanskje skulle se på de i ettertid, og kanskje fikk bruk for dem – ikke noe av det har skjedd. En annen grunn til at jeg ikke solgte dem var fordi jeg ikke følte meg komfortabel med å skulle stå og selge dem på skolen ved semesterstart – her burde jeg bare tenkt at den ukomfortable følelsen ville gå over så snart jeg hadde fått solgt dem og var ferdig.

Har du mulighet til å låne pensumlitteratur fra biblioteket, kjøpe det billigere (så fremt du får tak i riktig utgave) eller finner det på nett, så anbefales det. Ikke gjør samme feilen som meg om du ikke faktisk kommer til å se i bøkene etter endt studie.

Utfordringen her er jo at jeg ikke tar mitt eget råd. Jeg studerer fremdeles litt, og jeg har nok en gang kjøpt helt nye bøker. Ikke akkurat det mest økonomiske… Så lær av mine feil; eller gjør dine egne på dette området – det er helt opp til deg.

Pleier du å låne eller kjøpe pensumlitteraturen når du studerer?

#studier #økonomi #studentliv #studentøkonomi

Voksenlivet for begynnere (del 5)

Trening!

I starten når jeg meldte meg inn på et treningssenter, så benyttet jeg meg av det. Så ble det mer sporadisk og til slutt så sluttet jeg helt å bruke det. Siden jeg er et helt vanlig menneske gikk det en god stund fra jeg sluttet å trene på treningssenter til jeg faktisk sa opp medlemsskapet. Med andre ord var jeg støttemedlem; jeg betalte penger, men benyttet meg ikke av det jeg betalte for. Ikke akkurat smarteste økonomibeslutningen.

Heldigvis er det mange ulike måter en kan trene på. For de som betaler, og faktisk benytter seg av treningssenteret – bra for dem!

Bevegelse er viktig for at kroppen skal holde seg i gang; dette gjelder både fysisk og psykisk. Vi mennesker henger jo sammen hele veien, så det er logisk at bevegelse er bra for alle delene våre (med mindre du har en skade, da kan det være en god ide å ta det med ro).

Hjemme har jeg en treningsmatte, noen ganger gjør jeg noen styrkeøvelser der. Utviklingen min går saktere enn sneglefart, men det går fremover – noe jeg syns er det viktigste. Nå er jeg heller ikke den som gjør mest av det. Jeg klarer for eksempel fremdeles ikke å ta push-up på tærne; det holder lenge med å gjøre forsøk på å ta dem på knærne. De gangene jeg prøver å gjøre dem på tærne faller jeg mer langsomt ned mot gulvet i alle fall, nesten kontrollert, opp igjen kommer jeg derimot fremdeles ikke. Målet er å en gang klare det også.

Ved å søke på nettet er det mange styrkeøvelser en kan finne å gjøre hjemme. Så om du er som meg og ikke føler deg mest komfortabel på et treningssenter, så er ikke en treningsmatte den største investeringen. Finn noen youtube-videoer med styrkeøvelser du kan følge hjemme, det kan anbefales.

En annen form for trening jeg er veldig glad i er å gå tur, helst i skogen. Frisk luft, bevegelse og tid til å la tankene fly mens du plutselig ser at løvet beveger seg og et ekorn kommer hoppende ut, det er godt for både kropp og sjel. Jeg er (nesten) omvendt til å tenke at alt vær kan være turvær bare en kler seg passende. Bortsett fra når det regner masse, da nekter jeg å gå tur ute!

Hvilke type trening er din favoritt?

#trening #bevegelse #helse #gåtur

Voksenlivet for begynnere (del 4)

Regninger – det ordet som er det samme om du leser det vanlig eller baklengs. Så uansett hvordan du leser det er det akkurat det samme. Det er også en del av voksenlivet.

Jeg tenker at noe av det viktigste med regninger er å ha oversikten over dem. Får du dem fysisk i postkassen din, ikke la de ligge uåpnet i en haug i en skuff! Åpne konvoluttene og se hvem det er fra og hvilke summer det er. Føler du deg ikke komfortabel med dette, så få hjelp av familie og venner fordi dette er en utrolig viktig ting.

Forrige gang jeg fikk en regning i posten fikk jeg nesten litt sjokk fordi jeg er så vant til å få alle regninger enten som e-faktura eller som avtalegiro. Det er en stund siden, så jeg husker ikke hvem regningen var fra, men jeg husker at jeg nesten ikke visste helt hvor jeg skulle gjøre av meg et lite øyeblikk. Heldigvis for meg var det en regning jeg forventet, men det var skjedd en feil så den kom ikke elektronisk i nettbanken min som var vanlig.

Noe av fordel med nettbank som jeg ser det er muligheten for e-faktura og avtalegiro. Jeg har opprettet en egen konto som jeg kaller “regningskonto” og derfra går alle regningene mine ut. Jeg har opprettet et automatisk trekk som gjør at dagen etter jeg får lønn så går det en sum inn på regningskontoen for rett over beløpet regningene mine vil være på. På den måten er jeg sikker på at alle regningene mine blir betalt. Det jeg da sitter igjen med på den vanlige kontoen min er det beløpet som må holde frem til neste lønning. Noe som igjen gjør at ikke blir fristet til å bruke penger som skal gå til å betale regninger med.

Før jeg begynte med dette systemet (det tok meg en del år…), så ble regningene betalt fra den vanlige kontoen. Noe som gjorde at jeg stadig var usikker på hvor mye penger jeg hadde fordi jeg måtte regne meg fram for å være sikker på at det var igjen nok penger til regningene som skulle trekkes fra kontoen. Så for meg var det litt en aha-opplevelse å opprette en egen konto for å benytte den til å betale alle regningene fra.

Klarer du å holde oversikten over regningene dine, betale alt i tide og samtidig vite hvor mye penger du har på kontoen du bruker til alt: fantastisk! Jeg er derimot ikke så strukturert akkurat der, så jeg fant som sagt en løsning som fungerer for meg.

Anbefalingen i dag blir dermed: finn en løsning som fungerer for deg som gjør at regninger blir betalt i tide og som gir deg en oversikt over hva du har igjen på konto når regningene er betalt.

Betaler du regningene dine i tide, eller syns du det er vanskelig å ha kontroll? (ps. det finnes ofte hjelpemidler i nettbanken; og jeg har funnet ut at de som jobber i banken er vanlige mennesker som har forståelse for mange situasjoner, og de er også ofte villige til å hjelpe)

#økonomi #penger #privatøkonomi #personligøkonomi #regninger #e-faktura #avtalegiro

Blir det dyrt?

– det er spørsmål jeg stiller hver gang bilen skal en tur på verksted. Stort sett virker svaret til å være: det kommer ann på hvor mye som skal gjøres. Noe som er helt naturlig svar; om det ikke er noe som må fikses tar det jo ikke lang tid og som mange vet heter det jo at “tid er penger”.

Her om dagen var jeg nemlig innom verkstedet for å bestille time til bilen min; den må gjennom periodisk kjøretøykontroll (eller EU-godkjenning som jeg vanligvis kaller det). Fyren som tok imot bestillingen min lurte på hvordan det sto til med bremsene mine, og hvor langt bilen var gått. Der ble jeg litt svar skyldig. Jeg er ikke akkurat bilkyndig for å si det sånn. Jeg kan kjøre, sjekke olje (men ikke skifte) og skifte dekk, men bortsett fra det har jeg ikke særlig peiling på bil.

Heldigvis har jeg brukt det samme verkstedet i flere år, så de hadde litt informasjon om bilen min allerede. Flaks for meg; mindre å svare på.

Jeg ville også ha service på bilen, den fortjener det en gang i blant, og nå er det blitt lenge siden den fikk det sist.

Siden det også var et par andre ting jeg ønsket at de ville sjekke, måtte jeg jo stille spørsmålet: “omtrent hvor mye tror du det kan komme til å koste?”

Svaret: godt mulig det blir opptil kr 9.000,- Bil er dyrt! Heldigvis har jeg spart opp litt penger til denne typen ting, for jeg vet jo at det kommer. Service, periodisk kjøretøykontroll, deler som må byttes, nye dekk når de gamle er utslitt, årsavgift på bil. Ja, det går mye penger når en eier en bil.

(PS: årsavgiften på bil skal erstattes av trafikkforsikringsavgiften i 2018 og betales inn via forsikringsselskapet; les mer på regjeringens sider her)

I tillegg til alle disse “ekstra” utgiftene kommer jo de vanlige bilutgiftene som bensin, parkeringsavgift og bompenger.

Så har du bil er det en fordel å alltid ha litt ekstra penger i bakhånd sånn at du ikke plutselig sliter veldig når ting skjer.

#bil #økonomi #penger #privatøkonomi #utgifter #reparasjon #verksted

5 ting å gjøre om høsten

Høsten er en fin tid med mye fine farger ute i naturen, men den kommer også ofte med ikke bare solskinnsvær for å si det sånn. Det blåser, regner, er kaldt og mørkt. Da er det fint å kunne tilbringe tid inne i varmen når det er surest vær, og klare å kose seg ute når det er friskt.

1. Gå tur ute når det er lyst og sola skinner. Jeg syns i alle fall det er deilig å gå ute i skogen i den friske lufta, høre fuglene kvitre og skvette når det rasler i løvet og jeg innser at jeg har skremt opp noen ekorn som så fyker oppover trestammene så fort at jeg aldri rekker å ta bilde av dem. Rett og slett bare nyte livet og naturen.

2. Når det mørkner om kvelden; tenne noen stearinlys, lage te, sette meg under et teppe og lese en bok. Bare slappe av uten forventninger fra hverken meg selv eller verden rundt meg. Det er avslappende det.

3. Ta en dag du har god tid og lage grønnsaksuppe. Bruke tid på å kutte opp grønnsaker du liker og koke dem mens du hører på en podcast eller musikk for så å sette deg ned med en netflix-serie mens du spiser og bare nyte at du har lagd middagen selv. For min egen del liker jeg denne godt fordi jeg pleier å lage masse mat så jeg kan fryse ned i porsjoner til andre dager jeg ikke har så god tid.

4. Bruke de mykeste plaggene du har mens du småpusler rundt i huset med ting som skal gjøres. Spesielt ullsokkene, de er viktig for meg i vinterhalvåret.

5. Spille brettspill med venner. Samle folk en kveld hvor dere har satt av hele kvelden til å spise god mat, spille brettspill og skravle hele kvelden (kan ofte være lurt å være sikker på at du ikke skal på jobb dagen etter…)

Fortell meg gjerne hvilke ting du liker å gjøre om høsten.

#høst #gjøreliste #liste #tips

Voksenlivet for begynnere (del 3)

Mat! – en viktig del av alle menneskers liv. Frokost, lunsj, middag, mellommåltider, snacks. Noen liker matlaging, andre foretrekker kakebaking, mens andre igjen bare spiser når de må. Så har vi også de som liker mat, men som ikke liker å lage den selv. Heldigvis er det mange ulike muligheter i dagens samfunn.

Frokost er en ting jeg spiser hver dag, ikke nødvendigvis fordi jeg alltid er kjempesulten når jeg står opp, men fordi det er en vane jeg har. Jeg står opp, ordner meg, spiser frokost og gjør meg klar til resten av dagen.

Dager jeg er på jobb og dermed spiser lunsj der, er det alltid litt styr å smøre niste som jeg skal ha med. Lenge hadde jeg det samme på nista uansett, men en liten periode gjorde jeg litt mer ut av det. Nå om dagen har jeg knekkebrød liggende på jobb og vi har heldigvis et kjøleskap hvor jeg kan oppbevare pålegg, sånn at det er nista. Noen smører niste om kvelden fordi de liker å sove lenge, eller bare ikke ønsker å lage lunsj om morgenen. Det viktigste er uansett å spise litt lunsj hver dag.

Jeg har nemlig hørt at det er sunt å spise hver dag, kroppen liker å få næring hver dag.

Om du bor sammen med noen andre i starten av voksenlivet er det kanskje lettere å lage middag, men jeg flyttet for meg selv når jeg flyttet hjemmefra. Det å lage middag hver dag når en bor alene – det er ikke alltid like gøy. Heldigvis hadde jeg gode vaner på dette hjemmefra, men når jeg flyttet for meg selv var det ikke alltid like lett. Mange dager ble det til at jeg spiste en brødskive til middag, eller at det ble en grandiosa eller lignende. Jeg pleide å trøste meg selv med at selv om det ikke var middag (brødskive), så var det i alle fall mat.

I perioder blir det nemlig litt ensomt å spise middag alene hver dag. Her blir det derfor viktig å vise litt initiativ: inviter venner og familie på middag, inviter deg selv på middag til venner og familie, gå ut og spis sammen med venner og familie. Mange er heldige med familiene sine og har et godt forhold til dem, andre er ikke så heldige. Så selv om det føles som familien kanskje ikke passer, så håper jeg du har venner. Vennene dine er vennene dine av en grunn – de er glad i deg og vil deg vel, så det er lov å vise dem at du trenger dem (dette gjelder selvfølgelig familie også).

Så poenget er: husk å spise mat hver dag! Del gjerne måltider med andre mennesker – det er generelt en veldig hyggelig greie.

#mat #ernæring #voksenlivet

Voksenlivet for begynnere (del 2)

Økonomi. Penger. Privatøkonomi. Personlig økonomi. Studielån. Forbrukslån. Kredittkort. Forsikringer. Budsjett. Regnskap. Boliglån. Billån. Inkasso. Purregebyr. Statens innkrevningssentral. Mislighold av lån. Ekstra nedbetaling. Nedbetalingstid. Renter. Renters rente. Nettbank. Utgifter. Inntekter. Medlemsskap. Kommunale avgifter. Avdragsfrihet. Betalingsutsettelse. Konkurs. Formue. Passiv inntekt. Lønn. Skatt. Regninger. Sparing. Aksjer. Fond. Pensjon. Trygd. Skattelettelser. Stønader. Gjeld. E-faktura. (se så mange ord jeg kan om temaet økonomi :p )

Mange av disse ordene fremkaller ulike følelser hos forskjellige personer; noen gode følelser, noen panikkaktige følelser, noe resignasjon, noe nysgjerrighet, noe glede. Dessverre er det mange som ikke kan nok om sin egen økonomi før de flytter ut hjemmefra. Noen ganger fordi de ikke har vært interessert, noen ganger fordi de ikke har ville høre på sine foreldre, og noen ganger fordi foreldrene heller ikke egentlig kan nok om økonomi. Det er veldig vanskelig å lære bort noe du ikke kan.

Når det gjelder økonomi er det mange som mener mye, men noe av det viktigste mener jeg er å ha en oversikt: hvor mye har/får du og hvor mye bruker du? Dette vil alltid være utgangspunktet. Jo lenger du venter med å få en oversikt, jo fortere kan det gå dårlig. Om du derimot har kontroll, kan du få til utrolig mye!

Siden jeg var heldig og hadde foreldre som hadde delt sin kunnskap om økonomi med meg, skulle en kanskje tro jeg hadde god kontroll på pengene når jeg flyttet hjemmefra. Til en viss grad hadde jeg det, jeg betalte alle regningene mine i tide og brukte ikke penger jeg ikke hadde (kreditt). Å ha noe sparepenger i bakhånd om det skjedde noe, det hadde jeg derimot ikke. Så den ene gangen jobben hadde klart å gjøre en feil, så lønnen min var gått til en kollega og ikke meg, måtte jeg utsette å betale husleien fordi jeg ikke hadde nok penger. Heldigvis fant jeg raskt ut av det og hadde også en hyggelig huseier som forstod situasjonen – hvis ikke kunne det gått dårlig.

Så, første bud for penger i voksenlivet – alltid ha litt penger i bakhånd i tilfelle noe skjer, da slipper du å bli superstresset når det skjer noe. Disse ekstra pengene burde være enkle å få tak i raskt, men pass på at de kun blir brukt i helt krisetilfeller. (husk at å ikke finne noe å ha på seg når du skal ut, eller den ekstra drinken på by’n – det er ikke krisetilfeller…)

Hvor mye ville du hatt i en slik krisebuffer?

#økonomi #penger #privatøkonomi #voksenlivet

Voksenlivet for begynnere (del 1)

Første tanken som slo meg når jeg skrev overskriften var: blir det flere deler?

Voksenlivet består av utrolig mange deler; jeg har testet ut noen av dem, mens andre igjen har jeg fremdeles ikke snøring på. En ting er sikkert, selv om jeg har vært voksen i flere år, føler jeg meg ofte ikke voksen.

Min første del av voksenlivet var å flytte for meg selv. Jeg var lei av å hele tiden måtte holde foreldrene oppdatert på hvor jeg var og når jeg kom hjem – de måtte jo vite om utelyset skulle stå på så jeg fant nøkkelhullet når jeg låste meg inn. Dessuten følte jeg det var på tide når jeg flyttet ut; jeg var tross alt 23 år og hadde jobbet i en del år.

Jeg flyttet hjemmefra når det var nesten blitt sommer og lyst ute nesten hele tiden. Så det var ikke før på høsten jeg først la merke til og forsto det helt. Slå på utelyset før du drar hjemmefra når det er mulig at det er mørkt ute når du kommer hjem igjen. Jeg vet ikke hvor mange jeg stod i mørket og lette etter nøkkelhullet så jeg kunne låse opp døren. Det var ikke det første tingen jeg lærte når jeg flyttet hjemmefra, men det er en ting jeg fremdeles ofte glemmer… (nå har jeg heldigvis en liten lykt i sekken jeg vanligvis bruker, bare sånn i tilfelle…)

Andre ting i voksenlivet: penger, uteliv, vasking, sosialt, jobb, bil, fikse ting, flytting, naboer, rydding, studentliv, hobbyer, bolig (og boliglån)….

Voksenlivet – hvilke områder skulle du ønske noen hadde tipset deg om før du var der?

#voksenlivet #voksen