Klar for nye eventyr 🌱

For noen år siden fikk jeg en plantekasse av mine foreldre til jul – og den har vært flittig brukt. Alt med mer eller mindre hell – for sånn er det i planteland – noen går bra, mens andre ting går dårligere. Det er alltid noe å lære hver gang en gror noe.

Nå er kassen tømt. Plastikken som var et lag mellom kassen og jorden, var begynt å smuldre opp. Med andre ord var plastikken et dårlig valg og vi har lært at den typen plastikk skal ikke brukes igjen på den måten i alle fall. (husker ikke hva slags plastikk det var, så ikke noe poeng å spørre)

Jeg plukket vekk så mye plastikk jeg kunne – jeg brukte til og med pinsett for å få med meg flest mulig av småbitene (!) – så det og litt jord gikk i restavfall. Resten av jorda fikk plass ute på et sted hvor det trengtes litt jord. Det var faktisk liv i jorda i plantekassen; diverse jorddyr og overraskende mange meitemark – noe som er et bra tegn for jorda.

Det blir lettere å flytte plantekassen til nytt hus når den er tom, så nå er den klar for nye eventyr på nytt sted (overtagelse om 8 dager!).

Politikere altså…

Noen ganger lurer jeg på om politikere er en egen folkerase. I alle fall når det gjelder oppførsel og hvordan de gjør ting (eller ikke gjør ting).

Det kan være at jeg en gang i tiden hadde tillit til politikere. Nå, vel, det er ikke så mye tillit igjen. Politikere skal være valgt av folket, og jobbe til det beste for de som har valgt dem – det er det jeg har innbilt meg – stadig oftere lurer jeg på om jeg har tatt feil?

Når en da finner gode forklaringer på hva en politiker er i en bok, så er det noen ganger mer opplysende enn andre ganger. Eller, opplysende blir på en måte litt feil, men det kan være gode forklaringer i alle fall.

Boken er “A column of fire” av Ken Follett; bok tre i Kingsbridge-serien.

I del to av boken som er om årene 1559 til 1563 blir det sagt:

Changing your beliefs with every change of monarch was called “policy”, and people who did it were “politicians”.

Med andre ord: en politiker snur meningene sine med vindene; det kalles vel også “populist” i disse dager?

Nå er riktignok ikke kongene i vår del av verden så mektige på samme måte som de var i denne boken; i tiden 1583 til 1589; men å være konge på den tiden var tydeligvis en variant av politiker:

The king … was what the English called a “politician” – in French un politique – meaning that he made decisions about religion according to what he thought would be good for his country, rather than the other way around.

Så tidene endret seg; politikerne skulle gjøre det som var bra for sitt land – skulle ønske dagens politikere var litt bedre på den biten. Det er jo derfor de er valgt er det ikke? Politikerne skal jobbe til det beste for sine velgere – og det vil jo være innbyggerne i landet de jobber som politikere i…

Det er noe av grunnen til at jeg syns det ofte kan være fascinerende å lese historiske romaner. Nei, alt er ikke historisk riktig, men å se hvilke innstillinger og hvilke tankesett som kan ha vært formende i ulike tidsperioder…

Jeg foretrekker nok en politiker som ikke snur seg etter vinden, men jobber til det beste for sitt land og sine innbyggere. En politiker som gjør så godt han eller hun gjør for å holde de løftene de har gitt. Slike politikere vil jeg respektere mer enn de som lyger, stjeler, meler sin egen kake og gir blaffen i landet og de som valgt dem.

Betyr det at jeg tenker at politikere må være feilfrie? Absolutt ikke! Ingen mennesker er feilfrie, men om en kan innrømme sine feil og jobbe for å bli bedre? Det står det respekt av – og det er den typen politikere jeg tror jeg helst vil ha.

Hva med deg? Har du tiltro til politikere? Hva slags type politikere ønsker du skal styre landet vårt?

Flytteforberedelsene er i gang!

Tiden nærmer seg med både museskritt og stormskritt på en gang. Nå er det ni dager til overtagelse.

Jeg har begynt å finne frem og vurdere hva som skal få bli med først på flyttelasset. Det er mye ting for å si det sånn. Noen av eskene er dessuten tyngre enn andre… Selv om jeg kvittet meg med omtrent halvparten av bøkene mine før jeg flyttet, er det overraskende mye bøker igjen.

Så nå er det bare å vurdere hva jeg vil ha mest behov for først. Med tanke på at jeg ikke har full oversikt over hva som er i de ulike eskene, er dette veldig spennende.

Målet var jo å flytte mye raskere enn det jeg har endt med å gjøre. Noe som er grunn til frustrasjon nå…Burde det vært bedre beskrevet hva som var innholdet i de ulike eskene? JA!!

På den lyse siden – jeg nærmer meg å finne ut av ting 😇

Lesingen må intensiveres!

Å kunne låne bøker på biblioteket er en fantastisk mulighet; spare både penger og plass (bøkene skal jo leveres igjen…).

Grunnen til at jeg må intensivere lesingen den neste uken er fordi jeg vil ha lest og bladd gjennom alle bøkene jeg har lånt fra biblioteket før jeg flytter. Jeg ser ingen grunn til å flytte med meg bibliotekbøker; jeg har mer enn nok annet som skal flyttes.

Riktignok vil jeg nok ikke lese alle bøkene fra perm til perm, men mye blir lest. Bøkene om fermentering vil jeg tro har en del oppskrifter – de vil jeg ikke lese. Greia nå er at jeg vil komme gjennom disse bøkene; finne ut av om jeg skal ønske meg bøkene for å ha de senere, om noen er slik at jeg vil låne de igjen senere – uten at jeg trenger å eie de selv, og om noen er uaktuelle for meg.

Om bare ti dager tar jeg over huset mitt; så jeg vil helst være ferdig med bøkene så jeg kan levere de på biblioteket før jeg flytter. Sånn sett regner jeg at jeg har bare åtte dager på meg på den bunken med bøker. Tror du jeg vil klare det??

Klar, ferdig, halvveis?

Å ha nedtelling til ulike ting kan være bra, men noen ganger tar det på fordi det føles så lenge til… Nå er det 11 dager til jeg overtar huset.

For å få tankene over på andre ting, gikk jeg en lang tur i skogen. Måtte jo finne på noe ute nå som jeg er ferdig med å sage og hogge opp veden min far hadde hentet.

Jeg har også stablet ved i kjelleren, men det er jo inne og siden det var fint vær ville jeg være ute. Riktignok regnet det masse natten som var så en del av det høye grasset var fremdeles ganske vått…

Likevel, en gåtur gjør underverker for sjelen etter min mening. Det er noe med å traske rundt i skauen, se på alle de klare fargene, speide etter dyr (jeg så ingen denne gangen), høre på alle fuglene og alle de summende insektene og rett og slett bare nyte naturen og livet.

Har du gått tur i skogen i dag?

Regnværsdager til nytte og hygge

I går regnet det en del. Det regner i dag også, men jeg har også sett små flekker med blå himmel så jeg håper det vil klarne opp etterhvert.

På regnværsdager er det perfekt å finne “inneting” å gjøre. Siden mesteparten av tingene mine er pakket, trenger jeg foreløpig ikke gjøre mest med det før flyttingen (men det ville vært perfekt vær til å forberede).

Er det en ting jeg gjør om dagen, så er det å lese. Lesing kan være både hygge og nytte – alt etter hva en leser og hvorfor en leser det. Kingsbridge-serien til Ken Follett er hygge; jeg ble ferdig med bok tre i serien på morgenen i dag. Så i den serien har jeg nå bare to bøker igjen å lese; fjerde bok og en ‘prequel’ (en “før”-bok). Jeg flytter til et sted hvor biblioteket er stengt i juli, så jeg får ikke fortsatt før tidligst i august – helt greit siden jeg garantert vil ha andre ting å gjøre…

Andre ting jeg leser om dagen omhandler beskjæring av trær, planteformering, fermentering og andre ting som kan være nyttig etter flytting. Så den lesing er mer nytte-lesing. Prøver å trykke mest mulig informasjon inn i hjernen og håpe at den holder seg der til jeg trenger den. Eller i det minste vite hvilke bøker jeg vil låne på nytt fra biblioteket…

Hyggeting kan også være så mangt, men en av mine favoritter er håndarbeid. Strikking er avslappende, tidvis utfordrende og brukbart (enten for meg selv eller for andre om jeg selger det).

Begge delene (lesing og håndarbeid) er noe jeg gjør tilnærmet hver dag. Om det klarner opp etterhvert i dag, vil det også bli ved-jobbing: sage, hogge, fylle sekker og stable. Eller, stablingen i kjelleren kan jeg fint gjøre mens det regner ute…

Ha en herlig søndag folkens!

Delvis overraskende penger

Penger! Jeg liker å ha det – og vil gjerne ha mer av det (jeg tror det gjør meg ganske lik veldig mange andre…).

God økonomi kan være veldig praktisk. Å ha nok penger betyr mindre bekymringer. Det kan også bety å kjøpe ting en ønsker seg.

Pengene som nå kom inn på konto var bare delvis overraskende. Feriepenger fra jobben jeg hadde i starten av året i fjor har nå kommet inn på konto. Jeg visste det ville komme noe, men jeg husket ikke når og jeg ante ikke hvor mye (eller lite – det kommer ann på hvordan du ser det).

Nå er pengene kommet inn, og det vil komme godt med når jeg må kjøpe diverse møbler til mitt nye hus.

Med tanke på at jeg foreløpig ikke har fått jobb på mitt nye bosted, trenger jeg alle pengene jeg kan få… Jeg kan jo selge noe av håndarbeidet jeg har laget, men jeg har innsett at å selge på internett ikke er min styrke (tips mottas med takk!). Så jeg må finne et marked av noe slag jeg kan sitte på. Om noen vet om noen salgsmarkeder i områdene Vestfold, Telemark og Agder – ville jeg satt stor pris på informasjon 🥰

Helt fantastisk!!

Mitt første studieår av et toårig deltidsstudie i økologisk landbruk er herved over. Før jul tok jeg en eksamen og fikk bestått.

Nå har jeg nettopp fått beste starten på denne helgen ved å få sensuren på eksamen fra vårens semester. Det er den mest arbeidsintensive eksamen jeg noen gang har hatt (og jeg var ikke den eneste som syns det var overveldende mye å gjøre på eksamen…).

Så naturlig nok har jeg vært spent på karakteren. Eller, først og fremst var jeg spent på om jeg ville bestå – og det regnet jeg faktisk med. Med tanke på hvor mye jeg har jobbet med studiene i våres…ville jeg vært temmelig tjukk i hue om jeg ikke hadde stått.

Heldigvis er jeg ikke tjukk i hue – ikke i det hele tatt faktisk. For jeg fikk B på eksamen i jordøkologi – et tema jeg ikke kunne noe som helst om i utgangspunktet. Så nå er jeg absolutt stolt av meg selv!

Kjemien var vanskelig, gjødselplanlegging er fremdeles et mysterium – og jeg ønsker nok en gang at jeg kunne mer matematikk (mulig jeg må ta noen matematikk-kurs når jeg er ferdig med studiene i økologisk landbruk?). Matematikk finnes overalt i samfunnet og det dukker stadig opp områder hvor jeg har behov for mer mattekunnskaper (økologisk landbruk, jordøkologi, håndarbeid)…

Uansett, i kveld skal jeg kose meg med te, strikking og sensuren på eksamen – jeg mener – en B?! 🤩

Pakker bort siste rest av vinteren…

Å pakke bort vinteren tar tid…med tanke på at vi har hatt en runde med sommer, er det virkelig på tide å bli ferdig med vinteren…!

Selv om været nå om dagen føles litt som en pussig miks av vår og høst; så er vi tross alt midt i juni og det er teoretisk sett sommer.

Siste rest av vinteren jeg nå pakker bort (det må bare tørke først), er to par votter og et skjerf. Alt er i ull og strikket av meg; siden jeg brukte det i vinter ville jeg gjerne skylle det før jeg la det bort. Det har tatt litt tid å komme dit, men nå er det ikke mer enn tida av veien igjen. Snart flytter jeg nemlig og jeg ville være ferdig før det.

Dermed startet jeg dagen i dag med å skylle det, så det kan ligge til tørk noen dager. Vil jo ikke legge bort gode ullklær før de er helt tørre.

Ofte holder det å bare lufte ullklær, men etter å ha brukt det i hele vinter føltes det lurest å faktisk skylle det litt. Da vil det også føles bedre når jeg har behov for å bruke det igjen når det blir kaldt.

Penger inn, penger ut…

Økonomi er noe som påvirker oss alle på ulike vis. Jeg har for eksempel kjøpt meg hus (som jeg snart overtar!), og leter febrilsk etter jobb på det som vil være mitt nye hjemsted så jeg kan betale regninger.

En hyggelig dag i går gjorde at jeg både fikk penger inn, men også at penger gikk ut. Med salg av tre par pulsvarmere kom det penger inn. Pengene som gikk ut, var at jeg kjøpte noen nye garnnøster. Siden jeg elsker å holde på med håndarbeid, men ikke har plass til å beholde alt og heller ikke bruk for alt, er det supert å få solgt noe av det. Å kjøpe litt garn gjør dermed at jeg kan fortsette å holde på med noe jeg liker veldig godt.

Totalen ble fem nye nøster – alle fra Sandnes garn denne gangen. Fire nøster Tynn merinoull; to i rust (3355) og to i støva oliven (9871) – og ett nøste Sunday i lys grå (1045). Jeg passet på at jeg brukte mindre penger på å kjøpe garnet, enn det jeg hadde fått inn på salgene. Det er viktig å ikke bruke alle pengene en får inn; lage seg en liten buffer og spare opp litt i tilfelle noe skulle skje.

Jeg har dessverre ikke lært meg å få fargene helt riktig på bildene; det har sikkert med bakgrunn og lys å gjøre. Uansett, jeg likte alle fargene 😊 (hadde jeg ikke likt dem, hadde jeg ikke kjøpt dem).

Allerede vet jeg akkurat hva jeg skal lage – hadde jeg ikke vist det ville jeg ikke kjøpt garnet. Et mål når jeg nå kjøper garn er nemlig å vite hva jeg skal lage av det. Nøstene av Tynn merinoull skal bli til to luer (en i hver farge), og nøstet av Sunday skal bli til et par pulsvarmere (eller to om mulig). På den måten har jeg timesvis med kosejobbing foran meg, og så håper jeg selvfølgelig å få solgt alt sammen når jeg er ferdig… Jeg har nok både luer og pulsvarmere; og vil gjerne få inn penger til å kjøpe enda mer garn for å lage ting… 😊