Årets siste!

Nyttårsaften. Siste dagen i året.

Hva har skjedd, hva er blitt gjort, hva er ikke blitt gjort?

Å tenke gjennom det siste året – 2023 – både mye og lite er skjedd på en gang føles det som.

Jeg startet året 2023 i eget hus med fast inntekt fra fast jobb. Jeg avslutter året på pikerommet hos mine foreldre (et rom som ble gjort om til gjesterom tre dager etter at jeg flyttet ut for omtrent 17 år siden), uten hus, uten jobb, bittelitt arbeidsledighetspenger fra NAV og en godkjent eksamen i innføring i økologisk landbruk som er første semesteret på et nettbasert deltidsstudium.

Kan vel si at verden min har hatt en stor omveltning dette året… og jeg satser på at neste år vil gi meg nok et år med store omveltninger – forhåpentligvis gode omveltninger…

2023. Et vanskelig og slitsomt år. Et år med mye håndarbeid – både strikking og hekling. Et år med frustrasjon, glede, helsebekymringer, utforsking og læring. Et år med mange tanker om hvor veien vil gå videre – og hvor jeg ønsker at veien min skal gå videre.

Akkurat hvor veien min vil gå, vet jeg ikke, men jeg har mange ideer om hvor jeg vil. Om jeg vil få til det jeg ønsker, vet jeg ikke. Jeg har noen som heier på meg, og jeg har noen som er litt mer skeptiske. Jeg har også folk som prøver å fortelle meg at jeg ikke må forvente så mye, at jeg må senke forventningene og ta til takke med noe som er “greit nok” selv om det ikke er det jeg ønsker fordi en kan ikke forvente for mye.

Noen ganger lurer jeg litt på hvem av disse jeg burde høre på. Kanskje jeg forventer for mye og ønsker for mye? Men hvorfor skal jeg måtte ta til takke med ting jeg ikke ønsker?

Så jeg velger å følge egne tanker og mål; ikke legge for mye vekt på de som er skeptiske – kanskje de er blitt skeptiske fordi de selv ikke har klart å komme seg dit de ønsket? Eller kanskje de er skeptiske fordi de ikke ønsker at jeg skal bli skuffet? Uansett hvorfor de er skuffet, har det mer med dem å gjøre enn med meg.

Misforstå meg rett – jeg kan skuffe meg selv rett som det er, men jeg velger å fortsette – å stå på mitt og jobbe for å komme dit jeg ønsker så jeg kan leve livet mitt på min måte som passer for meg.

Det er ingen som sier det vil bli enkelt og gå fort, men ingenting er umulig – det tar bare litt lenger tid noen ganger.

Hm, mange tanker på årets siste dag. Tanker jeg har hatt før og vil sikkert ha igjen.

Har du gjort deg opp noen tanker om året som har gått og året som vil komme? Er livet ditt sånn du ønsker? Eller har du ting du jobber med å endre for å gjøre livet ditt litt mer som du selv ønsker?

Hvor du enn er i verden og hva du enn gjør i kveld, så ønsker jeg deg en god nyttårsaften og sender gode tanker for et nytt år!

Endelig garnshopping i ny butikk!

I går skjedde det. Min mor og jeg dro til Horten, til en garnbutikk jeg aldri hadde hørt om før: Garnhexene.

Tror faktisk det er den største garnbutikken jeg har vært i. De hadde et veldig godt utvalg av garn, små ting som er kjekt å ha når en driver med håndarbeid, strikkepakker, broderigarn, broderipakker, stoff og sikkert mer jeg ikke fikk med meg.

Jeg hadde en ide om hva jeg ville ha – noe som er lurt siden jeg har har delvis kjøpeforbud for garn over lang tid nå. Kjøpeforbudet har vært fordi jeg har så mye garn, men siden jeg fremdeles er i en mellomsituasjon i forhold til bosted er mye pakket bort.

Dermed hadde jeg en plan. Målet var å kun kjøpe garn til spesifikke prosjekter og det var det jeg gjorde.

Garnet jeg brukte lengst tid på å velge var bomullsgarn til et teppe jeg vil hekle. Ville jo ha farger som passet sammen (ikke min styrke å finne ut av det). Det skulle heller ikke bli for lyst, men på den annen side kommer jeg til å bruke det om sommeren så ville ikke ha for mørke farger heller.

Jeg kommer til å hekle med sikk-sakk-mønsteret jeg lærte meg ved starten av et ullrestepledd, men til bomullspleddet mitt har jeg kjøpt inn nok garn til å bli ferdig (håper jeg…). På bildet har jeg lagt garnnøstene i rekkefølgen jeg kommer til å bruke de – det vil bli et stripete pledd og jeg gleder meg som en liten unge på julaften til å begynne med det. Så det er nok lurt at jeg har lovet meg selv å fullføre sokkene jeg strikker før jeg starter med heklingen (hvis ikke vil det ta år og da før sokkene blir ferdige…).

For flere måneder siden (?) strikket jeg en ullshorts og jeg har allerede brukt den mer enn jeg forventet jeg ville gjøre totalt sett, så jeg ville kjøpe garn til å strikke en til. Så det gjorde jeg. 8 nøster av Drops Merino Extra Fine i en mørk grå farge.

Så nå har jeg mye gøy å jobbe med fremover garnmessig. Snakk om en herlig julegave å kjøpe til seg selv (noen av pengene var julegave, men måtte spytte i litt fra egen lomme så det var bra jeg hadde fått solgt noen pulsvarmere!). Må bare få strikket ferdig sokkene jeg holder på med!

Karisma

Det er mange garn med mange ulike navn i mange ulike farger. Dagens garn er Karisma fra Drops. Pulsvarmerne jeg nå har strikket er bare andre prosjekt jeg lager med dette garnet.

Første gang jeg strikket med Karisma strikket jeg et par ullsokker – noe som var en skikkelig dårlig ide siden garnet er 100% ull. Rakk ikke bruke de sokkene lenge før det ble hull for å si det sånn.

Pulsvarmere derimot, slites ikke på samme måte som sokker, ei heller like mye vil jeg tro. Så den lille resten jeg hadde igjen har bare ligget og ventet på at jeg skulle gjøre noe i mange år. Endelig har jeg gjort noe – og det ble pulsvarmere for jeg visste ikke hva annet jeg kunne gjøre med så lite garn.

Vrangbord med to rett og to vrang var enkelt og de ble hele 16 cm lange – da var det slutt på garnet. Så nå kan de også legges til salg for kr 150,-

Over en uke

Enda et sokkepar er ferdig.

Har jeg allerede flere par enn jeg har behov for? Ja. På den annen side – jeg har ingen andre i denne fargen med dette mønsteret…

Burde jeg selge noen av de mange ferdig sokkeparene jeg har så jeg ikke får et for stort lager? Ja.

Kommer jeg til å fortsette å strikke sokker? Ja.

Hm, så mange ting å svare ja på – jeg tror jeg er positiv! Noe som alltid er hyggelig. Selv om jeg er fornøyd med sokkene har jeg likevel et par små endring jeg ønsker. Sånn tror jeg omtrent det alltid er; små justeringer for å bli enda mer fornøyd enn jeg allerede er – det er det ingenting i veien med. Det er mange måter å varierer på, så det er nok også en grunn til at jeg liker å strikke sokker.

Uansett, disse er strikket i Sisu garn på pinne 3 mm. Jeg har glemt å måle lengden på leggen, men jeg strikket de tå opp så jeg kunne bruke opp hele nøstet. Fordelen med å bruke hele nøstet er jo at det ikke blir rester jeg må lure på hva jeg skal gjøre med.

Jeg startet å strikke på sokkene 16. desember og var ferdig på julaften, så det tok rett over en uke (eller, 8 dager, men jeg startet på resteullgarnsteppet 21. desember, så noen av dagene strikket jeg nesten ikke).

Fortsetter å lage ting jeg ikke skal bruke…

Håper du har hatt noen fine juledager!

Der jeg bor har det vært familie, skikkelig gode middager, og for min del: håndarbeid (når er det ikke håndarbeid?).

Strikkingen fortsetter for fullt – nå som jeg ikke har mer garn å hekle på ullgarnresteteppet mitt.

Endelig har jeg festet trådene på et pannebånd jeg strikket – rosa og enklet, men garnet er mykt og deilig. Rosa er ikke helt min farge, så jeg håper at noen vil være villige til å kjøpe det av meg (garnet rakk ikke til noe annet, så da ble det et helt enkelt pannebånd).

Kanskje jeg til neste år endelig får vært på en julemesse eller annen messe hvor jeg kan stå med stand og selge noe (eller alt?) jeg har laget – det ville vært utrolig praktisk. For eksempel trenger jeg ikke over 25 par med pulsvarmere, men heller ikke et rosa pannebånd.

Enn så lenge kommer jeg nok til å fortsette å lage ting jeg ikke kommer til å bruke selv, så får vi se hvor det tar i vei hen. Fikk noe penger til jul og da er det lov å kjøpe litt garn, så kanskje det blir andre ting også snart?

God jul!!

Dårlig start på julaften: hodepine, øm i rygg og nakke og begynnende vondt i halsen…

Nå er jeg heldigvis noe bedre; hodepinen er mindre, og det samme er ømheten. Halsvondten derimot – for øyeblikket ser den ut til å ville være med på julefeiringen selv om den ikke er invitert.

Har sett på Tre nøtter til Askepott, Reisen til julestjernen og fått med meg Timmy Gresshoppe synge “When you wish upon a star” – så de bitene av tradisjonsjulen er i boks. Straks skal det legges pakker under treet og julemiddagen forventes kl 17 som alltid.

Jeg har heklet opp resten av Fabel-garnet, så nå må jeg skaffe mer om jeg skal fortsette med restegarnsullteppet mitt.

Pakket og klart

Lille julaften – butikkene er alle stengt i morgen, så jeg er veldig fornøyd med at alt er pakket og klart i dag.

Faktisk så var alt pakket og klart på torsdag kveld, så der har jeg kunnet slappe av. Heldigvis. Stress før jul er ikke akkurat en favoritt-ting, men den siste tingen ble ferdig torsdag etter middag… Sånn blir det når jeg var litt sent ute med å bestille noe (for jeg tenkte det var i butikken, men det var ikke flere igjen).

Håndarbeide går fremover (som vanlig); mer om det senere i dag (eller i morgen).

Mye av de siste ting i heimen som må bli ferdig – siste rydding og vask for eksempel. Så om jeg ikke er her igjen før en gang i morgen – kommer dere til å se på Grevinnen og Hovmesteren i kveld? Og hva med i morgen formiddag – blir det Tre nøtter til Askepott? Eller har du andre ting som er tradisjon?

Årets beste julegave?

Riktignok er det ikke julaften før i overimorgen, men jeg har allerede fått årets beste julegave.

Faktisk er det en gave jeg har jobbet hardt for til meg selv. Jeg har ventet i mange dager på å få den; helt fra 8. desember.

Jeg var ikke sikker på om jeg ville få årets beste julegave; ei heller var jeg sikker på akkurat når  jeg skulle få den. I går kom den: eksamen i innføring i økologisk landbruk er herved bestått og jeg kan slappe av før neste semester (som vil bestå av forholdsvis tørt faktastoff – så det kan bli en interessant utfordring om det vil gå bra).

Førjulsfremgang

I går startet jeg et nytt prosjekt – et heklet lite ullteppe. Det går overraskende fort å hekle. Sikkert også fordi jeg har nesten totalt ignorert sokkene jeg også jobber med.

Det er noe med det – nye ting er ofte mer interessante og mer gøy enn ting en allerede har.

Så førjulsfremgangen er egentlig helt vanlig fremgang, men kanskje jeg burde fokusere på å gjøre ferdig sokkene. Tross alt er det bare litt igjen. Tre fletter til og en kant med vrangbord. Selvfølgelig også å feste tråder på sokkene, men siden jeg bruker ett nøste per sokk i dette tilfellet vil det være to tråder per sokk å feste. Greit det altså, så det vil ikke ta lang tid.

Ullteppet vil være restegarn, men frem til jeg får flere rester av det samme garnet vil det ikke bli ferdig. På den lyse siden: jeg har foreløpig noe mer restegarn igjen av Fabel fra drops, så enn så lenge kan jeg fortsette å hekle på resteteppet også.

Fabel heklet resteullteppe, sisu strikkede ullsokker

Starten på noe nytt

Restegarn-prosjekt…

Å starte på nye ting er gøy, men noen ganger må en bruke opp ting (les: garn) en har. I dette tilfellet er det starten på noe nytt. Et lite restegarnsteppe heklet med en teknikk jeg aldri har testet ut før.

Hekling med ullgarn har jeg ikke gjort mest av – og det er en stund siden forrige gang – så det var på tide. Dessuten – ullgarn jeg nå tester ut har jeg brukt til utallige par med sokker, så det er på tide at det blir testet ut til noe annet.

Teknikken er fra en gammel bok. Eller, det er vel egentlig ikke en teknikk, bare en mønstervariant?

Jeg har en gammel heklebok fra 1981 (så den er eldre enn meg), og der var det et sikk-sakk-mønster jeg ville teste. Enn så lenge måtte jeg gjøre litt matte for å få det som jeg ville (og bommet de to første gangene), men jeg tror jeg får det til nå.

Satser på at jeg finner ut av det – jeg klarte i alle fall første runde, men det er kanskje andre runde som er mer utfordrende? Ikke vet jeg, men jeg har i alle fall startet en test. På nåværende tidspunkt har jeg noen rester av Drops-garnet Fabel, men ikke nok til å fullføre prosjektet. Med andre ord vil jeg nok kjøpe inn mer av garnet for å strikke sokker, og så bruke restene til å fortsette det lille teppet. For det blir et lite teppe, ikke et stort.

Om jeg liker det godt nok så blir det kanskje et stort også en gang, eller et med samme mønster i bomullsgarn så jeg har et teppe til kjølige sommerkvelder.