Budsjett for september

Notatbok, linjal, kalkulator og pen. Alt jeg bruker for å sette opp ett månedsbudsjett.

Joda, budsjett skal teknisk sett være dynamisk, men jeg vet stort sett hva som kommer til å skje i løpet av neste måned (og så legger jeg alltid inn litt ekstra buffer om jeg tror det skal skje noe jeg ikke har fått med meg). Derfor bruker jeg kulepenn når jeg fyller ut i budsjettet mitt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

September er første måneden min med full lønn fra den nye jobben. Det er også en måned hvor jeg får litt ekstra fra ekstrajobben fordi jeg har jobbet mer der enn det jeg vanligvis kommer til å gjøre. Så de to tingene gjør meg usikker på akkurat hvor mye jeg kommer til å få inn, men satser på at jeg er får ca det jeg tror…

Budsjettet mitt er sånn at alt står sammen, men de faste utgiftene står øverst. De faste utgiftene er nettopp det; faste. Likevel er det noen av summene det er mulig å endre ved behov, sånn som ekstra nedbetaling av boliglån, fond og sparing.

Husleie 4.135
Boliglån (inkludert ekstra betaling) 7.500
Lån M&P 4.000
Strøm/nettleie 626,70
Forsikringer 978
Studielån 1.200
Linser 245
Fond 1.000
Sparing 1.500
Mobil 199

En annen endring som er mulig i budsjettet er studielån. Den egentlig nedbetalingen nå er kr 1.134, men fordi Ingrid fra bloggen Voksen, til slutt og jeg har en utfordring gående setter jeg den alltid opp til kr 1.200,- Dette er noe jeg har sett litt på de siste dagene og funnet ut at jeg har tror jeg har lyst til å sette det enda noe mer opp over nyttår når jeg har betalt enda litt mer ned på boliglånet.

Strøm og nettleie er en fast utgift fordi den kommer hver måned, men den er variabel fordi det avhenger helt av når på året det er og hva strømprisen er på det tidspunktet. Noe jeg føler er umulig å forutsi. Det eneste jeg vet er at strømmen generelt koster meg mer i vinterhalvåret fordi jeg bruker mye på oppvarming (jeg har et kaldt hus).

Dermed kan jeg endre noe i noen av summene om det skulle være behov for det.

De variable utgiftene mine er ganske faste de også egentlig.

Matbutikk 2.000
Transport + parkering 1.000
Bompenger 300
Klær og sko 700
Diverse 1.716,30
Tannlege 1.200

Jeg jobber med å få det jeg bruker på parkering ned. Noe som for tiden fungerer ganske godt siden jeg stort sett har gratis parkering på min nye hovedjobb. Flaks for meg!

Bompenger er alltid litt variabelt og jeg skjønner meg aldri helt på den. Noen ganger kommer den hver måned, mens andre ganger kommer den omtrent annenhver måned. Beløpet er stort sett rundt kr 300, så det kan ha en sammenheng der.

Tannlegen har satt opp time til meg i september og selv om jeg helst vil droppe hele greia er det lurt å dra. Ja, det koster litt, men jeg føler meg trygg på tannlegen jeg går til. Det ville vært billigere om jeg gikk til tannpleier når det bare er sjekk, men siden tannlegeskrekken henger i føler jeg det er noe som er helt greit å bruke litt ekstra penger på for å slippe å bli supernervøs.

Vanligvis har jeg sjeldent et stort beløp på klær og sko, men jeg har slitt ut et par sko og jeg ønsker å kjøpe nye. Vurderer faktisk å bestille på nett siden jeg bare skal ha en ny utgave av noen jeg allerede har.

Har du lagd budsjett for september?

#budsjett #penger #planlegging #september #tannlege #tannlegeskrekk #sko #shopping

Avskjedsfest fra jobb

Nå er det riktignok nesten en måned siden jeg sluttet på jobben, men sånn er det å slutte midt i ferien. Avskjeden blir ikke akkurat når det faktisk skjer. Så lørdagen som var hadde vi avskjedsfest for både min sjef og meg. Det føltes litt merkelig, kanskje spesielt siden vi begge går fra samme sted til et nytt sted – hvor hun fortsetter som sjefen min. Jeg har aldri vært i den situasjonen før.

Det var både hyggelig og vemodig – jeg har tross alt vært der i nesten 7 år (manglet bare en måned..). Fikk en nydelig blomsterbukett som nå står midt på studebordet mitt og lyser opp stua. Fikk også et gavekort som jeg (foreløpig) ikke aner hva jeg vil bruke på.

Mat, drikke og godt selskap, og jeg som ikke husket å ta et eneste bilde.

#jobb #arbeid #avslutning #avskjed

Hva er suksess for deg?

Suksess kan omfatte mye, og bety ulike ting for forskjellige mennesker. Det kan være materielle goder, penger, familie, helse, kjærlighet, venner, kjendislivet og sikkert en hel masse andre ting.

Alt dette kan også endre seg etter hvor du er i livet ditt; hvordan livssituasjonen din er. Mange måler suksessen i livet etter hva de oppnår, men hvem er det som egentlig velger hva som måles og hva som kalles suksess?

Mye av suksessen folk snakker om er økonomisk, og i dagens samfunn gjelder også det med å være kjent på sosiale medier. Dette er ting som kanskje kan virke enkelt for noen, mens for andre virker det helt umulig. Uansett så tenker jeg det viktigste er å finne ut hva suksess er for deg; uten å legge til grunn hva andre kan finne på å mene om temaet.

Om suksess for deg omhandler å ha en familie og god helse; helt fantastisk! Ikke la andre overbevise deg om at du tar feil.

Om suksess for deg handler om å være rikest mulig; helt greit det også – så lenge det ikke går på bekostning etiske linjer.

Definer suksessen du ønsker og jobb mot den. La andre folk gjøre sin greie, og fokuser på din ting. Kan du hjelpe andre med å oppnå suksess skal du ikke se bortifra at de også kan hjelpe deg med å oppnå den suksessen du ønsker i livet ditt. Det er nemlig noe med det; at om du hjelper andre på dems vei, har ting en tendens til å komme tilbake for å hjelpe deg på din vei. Universet er litt magisk på den måten.

Når det gjelder suksess og påvirkning fra andre, gjelder det absolutt meg også – jeg er tross alt et menneske med alt det innebærer. Det er dessuten først nå den siste tiden jeg har begynt å tenke over det med suksess. Disse tankene kom nok spesielt fra to bøker jeg leste; The success principles av Jack Canfield og Secrets of the millionaire mind av Harv Eker. Dermed har jeg forsøkt å finne ut av hva suksess er for meg, men så langt er jeg litt usikker.

Foreløpig har jeg kommet fram til at for meg er suksess et godt liv med god helse, god kontakt med familien og en jobb jeg trives med. Etterhvert ønsker jeg å økonomisk frihet og et småbruk, men de to tingene er definitivt langtidsmål.

Hva samfunnet som helhet definerer som suksess har jeg innsett at jeg ikke har så stor interesse av. Det “hva’et” som interesserer meg derimot er hva enkeltmennesker definerer som suksess, så derfor spør jeg: Hva er suksess for deg? og har du en plan for hvordan du har tenkt til å oppnå den suksessen?

#suksess #tanker #ideer #selvutvikling #bøker #boktips #økonomi

Hvordan styre tiden din?

Har du noen gang tenkt over hvordan du egentlig styrer tiden din, eller bare føler du at den forsvinner som sand mellom fingrene på deg?

Det siste har ofte vært tilfellet for min del.

Alle har 24 timer i døgnet, men noen er bedre til å styre tiden sin på en mer fornuftig måte enn andre.

Jeg leste et sted for ikke så lenge siden at en lur måte å styre tiden på var at 8 timer skulle brukes til søvn, 8 timer til jobb og 8 timer til fritid. Det høres absolutt ikke så dumt ut, men hva med dem som sliter med å sovne (eller våkne, eller begge deler)? Hva med dem som har lang reisevei til jobb? Skal all fritiden bli brukt på reisevei til og fra jobb, matlaging og spising, vasking av hus, trening og alle småting som å bruke badet og pusse tennene og lignende? Da blir det plutselig ikke 8 timer igjen til fritid. Jeg regner nemlig at fritid er tid du har som du kan bruke på det du selv ønsker, ikke det du er nødt til å gjøre.

Når også sosiale medier, TV-titting og lignende også tar mye tid fungerer ikke det regnestykket helt for min del.

Derfor bestemte jeg meg for å bli bedre til å styre tiden min for på den måten kanskje få gjort det jeg er nødt til, men også ha nok tid til å gjøre det jeg selv ønsker. Mange dager går det ikke helt som jeg har tenkt, men heldigvis ser jeg forbedring.

For et par uker siden skrev jeg om hvordan jeg hadde begynt å nesten budsjettere tiden min, og det har gått over all forventning. Nå er ikke alle som meg som liker å ha faste rutiner og tidspunkter og en plan å forholde seg til, men for noen av oss er dette en måte å gjøre det på.

Jeg har dessuten lest boken 80/20 prinsippet av Koch og selv om det ikke var en ny favoritt, hadde han et par gode poenger. Sånn jeg forstår prinsippet er det at en ofte bruker 20% av tiden på det som gir 80% av resultatet. Så målet blir å utvide bruken av de 20% som gir best resultat. Jeg har mye tid jeg suser bort på ingenting, men når jeg først gjør noe er jeg forholdsvis effektiv. Derfor jobber jeg for å øke den effektive tiden hvor jeg faktisk gjør noe (og ikke bare sitter og sløver med Netflix og scroller gjennom Instagram).

Første poenget med å klare å styre tiden din blir å finne ut av hva du faktisk bruker tiden din på. Følg med på hva du gjør i løpet av en dag og sett deg ned på kvelden noen minutter og bli bevisst på det. Bestem deg for hvordan du ønsker å øke effektiviteten din neste dag, uten at du skal være nødt til å gjøre noe hele tiden. Pauser er tross alt viktige!

For å klare å styre hva du bruker tiden din på må du bevisstgjøre deg selv og bestemme deg for hvordan du ønsker å leve livet ditt. Det er ikke noe du trenger å planlegge, for i dette tilfellet kan bevisstgjøringen faktisk utgjøre en stor forskjell for mange. Spesielt når de innser hvor mye tid de egentlig bruker på internett (mange, mange timer hver dag i mitt tilfellet så noen ganger lurer jeg på hvordan jeg egentlig får gjort noe som helst….).

#tanker #bevistgjøring #tid #planlegging #tidsstyring

Planlegg skolestarten

Skolestarten er over oss. For de fleste er det allerede gått en uke.

Mange har som mål å være forberedt til skolestart og gjøre en god innsats dette året. Fordi dette er året hvor de ikke skal bli liggende bakpå, men heller i forkant og dermed slippe å stresse i siste liten før hver bidige innlevering.

De fleste av oss har gode og store intensjoner om å gjøre ting, men ofte er det det de blir intensjoner. Gjør noe mer praktisk med dem. Ikke bare tro at i år er året hvor du kommer til å få det til. Du må faktisk planlegge det.

Hvis du virkelig ønsker at dette året skal bli ulikt de andre, sett deg ned og planlegg når du skal gjøre hva. Husk å ha slingringsmonn på mye av det du vil/skal/må gjøre i tilfelle noe tar lenger tid enn du forventer. Finn ut når du skal lese pensum, når du skal jobbe med oppgaver, når du skal lese til prøver, når du skal se familie og venner (ja, disse tingene må også inn i planen!), når du skal ta pauser. Pass på at selv om du planlegger å være strukturert, så kommer det til å komme ting i veien. Du kommer til å bomme en del ganger, men da er det viktig at du ikke gir opp, men fortsetter med planen. Husk at livet består av en uendelig menge med endringer etter hverandre, så ikke få sjokk når de kommer. Planen du legger nå på starten kommer til å måtte endre seg.

Vær klar over at veien og målet burde stemme overens. De færreste av oss er overmennesker som får til absolutt alt, så ikke forvent det av deg selv. Forvent å gjør så godt du kan og husk at om du absolutt skal sammenligne deg med noen, så sammenlign deg med hvordan du var i går eller i forrige uke.

Alle har gode og dårlige dager, så når du har en dårlig dag, minn deg selv på de gode dagene. Når du har en god dag, vær fornøyd!

#tanker #meninger #motivasjon

Ny jobb [2]

Fredag 10. august var introduksjonsdag for nyansatte på den nye jobben min. Mandag 13. august var første “ordentlige” dag på jobb, men det var også en dag med mye informasjon.

En ting jeg syns ble veldig hyggelig første ordentlige dagen var at de spanderte lunsj på alle sammen. Det var hamburger og pølser som var en helt fantastisk greie; spesielt siden jeg var veldig sulten når det endelig var på tide med lunsj. Været var varmt med masse sol. Siden det ikke var nok benkeplass til alle ble det til at en del av oss satte oss på det brunsvidde gresset. Noe som igjen gjorde at jeg ble sittende med noen jeg visste hvem var og andre jeg aldri hadde møtt før.

Noe av det jeg syns er litt skummelt med ny jobb er alt det sosiale; mest fordi jeg foreløpig ikke akkurat er best på small-talk. Hva spør du folk om? Hva snakker du med de om når du ikke vet noen ting om dem bortsett fra at dere skal jobbe i de samme bygningene fremover? Hm, kanskje jeg skal se om det finnes en bok “smalltalk for dummies”?

Jeg er spent på å ta fatt på oppgavene mine, må bare få litt mer informasjon om hva som blir mine hovedoppgaver. Uansett så blir det å låne ut skolebøker en stor ting i starten så vidt jeg kan forstå. Dessuten må jeg lære meg et datasystem som er helt nytt for meg, så det blir en interessant utfordring. Spesielt med tanke på at det systemet jeg har jobbet med til nå er det eneste biblioteksystemet jeg noen gang har jobbet med. Etter omtrent ti år med ett system lære seg et nytt system helst i løpet av den første uken kan bli en spennende opplevelse. Heldigvis er jeg ikke så bekymret for å teste ut nye ting (stort sett kan noen andre mer enn meg og kan dermed fikse det om jeg gjør noe galt).

For meg er det nok en fordel med den nye jobben, det er gratis parkering (så lenge jeg kommer tidlig nok). Innser at det nok ikke er en ting de fleste tenker på, men jeg ser på det som en ekstra bonus. Ekstra bonus føler jeg også det er at nå har jeg en egen jobb-PC. På den måten slipper jeg å risikere å måtte ta med min egen PC når jeg skal på kurs. For mange kan det være at det er en selvfølge, men noen ganger har det bare vært luksus på min gamle jobb. Skjønt, det er ikke noe som har plaget meg nevneverdig da jeg ofte liker å ta notater for hånd.

Totalt sett tror jeg at dette blir en utviklende ny jobb hvor jeg for øyeblikket er mest spent på å ta fatt på alle oppgaver som kommer mot meg.

Har du startet med noe nytt i det siste?

#tanker #jobb #arbeidsliv #nyjobb #smalltalk

Ny vane | oppdatering

Hele juli jobbet jeg for å lage meg en ny, god vane.Boken Vanens makt av Charles Duhigg hjalp meg absolutt et stykke på vei (må så lese den om igjen!)

Vanen jeg ønsket å lage meg var å gå en liten tur hver dag. Målet i juli var kun 15 minutter hver dag. Det høres så veldig lite ute, men når dørstokkmila er lang og høy og det som verre er, så er det ikke alltid så enkelt. Derfor lagde jeg flere triggere og belønninger for meg selv. En av triggerne var at jeg skrev det opp på whiteboarden jeg har hvor jeg skriver en daglig “to do” liste. Den er jeg blitt bedre til å følge de siste ukene, noe som også gjør gåturen lettere å få gjennomført.

Belønningen jeg gir meg selv høres kanskje ikke så mye ut den heller; jeg krysser ut oppgaven på tavlen min og jeg setter en rød ring rundt datoen i kalenderen min hver gang jeg har gjennomført. Å kunne se kalenderen for hele måneden med ringer rundt nesten hver dag var en nesten litt magisk følelse på slutten av måneden.

Dette gjorde at jeg i juli totalt sett gikk 27 av 31 dager!

Så selv om jeg ikke gikk alle dagene, føles det som en stor suksess for min del!

Grunnen til at jeg vil lage meg denne vanene er blant annet at jeg har i flere år hatt en ønske om å gå hytte til hytte på Hardangervidda. For å kunne gjøre det må jeg jo ha kondis til det.

Siden målet i juli gikk så bra, øker jeg målet noe for august. Gå en tur på 20 minutter hver dag. Jeg kjenner nemlig meg selv godt nok til å vite at om jeg prøver å bite over for mye og ikke får det til så bare gir jeg opp.

Utfordringen jeg vil gi til deg blir dermed: beveg deg utendør minst 15 minutter hver dag. Tar du utfordringen?

#utfordring #vane #bøker #boktips #gåtur #drøm #ønske #trim #trening

Bøker lest i juli

Leah on the offbeat av Becky Albertalli. For noen år siden leste jeg Simon vs. the homo sapiens agenda av samme forfatter, og jeg husker at jeg likte boka veldig godt. Kan like gjerne innrømme at jeg ikke husker karakteren Leah fra den boka, men det gjorde ingenting. Hun er en verdig hovedperson som var artig å lese om. Jeg koste meg masse med denne boka og kommer nok til å lese mer som den forfatteren gir ut.

Fyrvokterens døtre av Jean E Pendziwol. Familie, urokråke, hemmeligheter og sammenhenger. Dette er det jeg ofte ville kategorisert som en «god bok» fordi den har en varm og god tone i bunnen med masse drama og forviklinger på overflaten. Hovedpersonene Morgan og Elizabeth har sine karakteristikker, og de passer godt sammen. Vi får innblikk en liten del av liten til hver av dem siden de forteller hver sine kapitler.

Isla og den store kjærligheten av Stephanie Perkins. Søtsuppe av en annen verden, men jeg elsker den typen bøker om jeg skal på stranda eller bare ligge ute i sola og kose meg. Da vil jeg ha lett underholdning med en dæsj romantikk. I denne boka er det ganske mye mer enn en liten dæsj med kjærlighet, men den er herlig og på de fleste måter ganske ukomplisert. Akkurat det som passer i sola.

Doctor Who: Revolutions of terror. Tegneserier er ikke det jeg leser mest av. Jeg har heller ikke sett Doctor Who selv om jeg er blitt anbefalt det mange ganger. Forrige gang jeg sjekket Netflix var ikke alle sesongene der så det burde de gjøre noe med ? jeg kan jo ikke starte en serie midt i? Burde nok også finne ut av om jeg skal starte med den nye eller den gamle serien. Uansett, jeg vil veldig gjerne lese mer av denne tegneserien!

Libromancer av Jim C Hines. Hva gjør jeg når jeg er på besøk hos ei venninne og ikke har med egen bok? Finner en i bokhylla hennes selvfølgelig! Dette er første bok i en serie; det er magi, bibliotek, bibliotekarer (den magiske varianten), ulike overnaturlige vesener og masse action. Mange ting jeg elsker med andre ord. Spesielt godt likte jeg magien i denne boka, jeg har aldri hørt om lignende magi.

The influential mind av Tali Sharot. En bok jeg så må lese flere ganger (så jeg må nok kjøpe denne). Jeg liker ikke tanken på å manipulere andre, men å forstå hvorfor folk reagerer som de gjør i mange tilfeller er absolutt veldig interessant. Jeg hadde en del aha-momenter; det er så mye jeg ikke tenker over, men når jeg leser det ble jeg en del overrasket over hvor korrekt det føltes.

Hunden frå Baskerville av Sir Arthur Conan Doyle. En kollega på jobb anbefalte denne når jeg var på jakt etter historisk roman for ungdom. Jeg har kommet til at jeg nok ikke ville kalt den det. En kriminalroman derimot, virker mer riktig. Det var en god historie som fløt lett. Det var en ting som irriterte meg litt med denne og det var jeg ikke følte at jeg fikk all informasjonen og nå sitter jeg og lurer på om det er fordi jeg lever i en annen tid enn når boken er skrevet.

Nemi: Skumle damen av Lise Myhre. Elsker Nemi! mer er det ikke å si.

Vanens makt av Charles Duhigg. Nok en bok jeg må lese flere ganger. Her var det mye informasjon på ett sted, men heldigvis var det greit forklart. Så nå må jeg bare klare å huske og lære meg all informasjonen. Å kunne endre vaner og å kunne se hvilke triggere en del vaner har kan være en stor fordel siden så mye av livet handler om vaner.

Den siste boka jeg ble ferdig med i juli har jeg ikke noe bilde av, men det var 80/20 prinsippet av Richard Koch. Dette ble ikke en ny favoritt, så selv om den var ok er det ikke noe jeg kommer til å lese om igjen.

Har du lest noen bøker i juli? (og hva syns du om dem?)

Juli 2018

Økonomi-sjekken min for juli kommer her.

  Denne måneden Totalt Mål
Boliglån 7.357,52 41.541,64 50.000
Superspar & Sparekonto 500 7.408 32.000
Fond 1.000 9.000 12.000
Studielån 62 396 (53*12=636)
Bilsparing 1.000 1.000  

Først studielånet: månedsbeløp i januar var kr 1.147, mens det i juli var kr 1.138. Dette har litt å gjøre med at jeg betaler noen kroner ekstra hver måned, og at renta går litt ned er heller ikke noe som sier meg imot.

Sparingen har endelig startet igjen! Fra nå av skal kr 500 inn på sparekonto. Jeg har også lagt til en ny linje og grunnen til det er at selv om bilen jeg har nå fungerer helt fint og kommer til å vare i mange år fremover, så er det ikke til å nekte for at den ikke er helt ny. Denne sparingen har jeg opprettet konto til en annen bank enn jeg vanligvis bruker. Grunnen til det er at den effektive rente var mye høyere (og kapitaliseringsperioden er månedlig så da syns det bedre).

Jeg har delt boliglånet mitt i to, og på den lille delen har jeg flytende rente, så der syns jeg det er gøy å følge med på at rentene går ned ved betaling. Spesielt gøy er det når ekstra betalinger blir registrert, og både renter og terminbeløp minsker.

Dato Lånesum   Renter (totalt å betale) Gebyr (totalt å betale) Terminbeløp
01.07.2018 74.813,57 11.801,65 7.800,- 608,53
31.07.2018 67.456,05 10.570,40 7.750,- 554,-

På den store delen av lånet går det veldig sakte, men det er likevel spennende å følge fremgangen.

Dato Lånesum Renter (totalt å betale) Gebyr (totalt å betale) Terminbeløp
01.07.2018 834.835,72 259.221,62 11.700,- 4.725,-
31.07.2018 832.150,60 257.231,74 11.650,- 4.725,-

Nettoverdien har jeg også begynt å følge med på fordi det er gøy å se at tallet hver måned endrer seg litt og litt til det bedre.

Når det gjelder formuen var det røde tallet i 30. juni kr -773.190,73. Pr 31. juli var mitt røde tall kr -763.087,34. Om du lurer på hvordan jeg kommer frem til tallet mitt når det gjelder nettoverdi har jeg skrevet om det her. Jeg leste ett eller annet sted noe om at det du følger med på har en tendens til å forbedre seg (og det virker til å stemme!). Derfor har jeg også lagt til nettoverdien min i månedsoppdateringen.

Neste store mål blir å komme under kr -700.000, men det kommer til å ta en stund. Skjønt, med tanke på at jeg rundet -800.000 i mars så er det håp. Feriepengene gav et gigantisk hopp, men den siste måneden var ikke akkurat så verst den heller. Mon tro om jeg klarer å komme under -700.000 før nyttår?

Hvordan gikk det med din sparing og betaling på lån i juli? Tror du at jeg kommer til å klare å kommer under -700.000 før nyttår?

#boliglån #nedbetaling #studielån #sparing #økonomi #penger #personligøkonomi #privatøkonomi #lån