Hvordan gikk det med målene for 2018?

Jeg satte meg en del mål for 2018 i desember 2017. Noen av målene tok det ikke lang tid før jeg endret litt på, mens andre mål glemte jeg helt. Nå som oppgjørets time er kommet blir spørsmålet: hvordan gikk det egentlig med målene mine gjennom 2018??

Målene jeg startet 2018 med har jeg skrevet i kursiv (klipp og lim er en genial ting!!).

Økonomisk:

– Nedbetale boliglån med kr 60.000,- (første prioritet) Dette målet slo jeg langt ned i støvlene og er veldig stolt av det! Tallet her ble faktisk hele kr 86.614,52.

– Spare penger; totalt kr 30.000,- (andre prioritet) Siden jeg ikke hadde delt opp dette på noe vis tar jeg alle tallene samlet: kr 40.948. Wow! Så ikke helt den komme, men så regnet jeg ikke med å skifte jobb i løpet av året og dermed få utbetalt feriepenger. Disse feriepengene måtte jo selvfølgelig spares så jeg ikke avspiser meg selv med smuler sommeren 2019.

– Betale ekstra på studielån, ikke noe spesifikt tall her for det er bare om jeg får noe ekstra noe sted (tredje prioritet) Ja, betale ekstra hver måned her på grunn av studielånsutfordringen. Resultatet av det ekstra kan du finne her.

– Følge et nullbasert-budsjett jeg setter opp hver måned. Skjedde absolutt ikke, men innså at jeg ikke har behov for det da jeg er ganske god til å følge budsjettet mitt.

– Lære mer om økonomisk frihet; hva det kan bety og hvordan oppnå det. Har lest og hørt en god del om dette og tror jeg begynner å forstå litt av det. Heldigvis har jeg god tid til å lære og spare og tenke. Dette målet i seg selv var veldig lite målbart, men er fornøyd med den nye kunnskapen jeg har tilegnet meg i løpet av året.

Helse:

– Gå tur og gjøre litt styrkeøvelser hver dag (målet er å gå hytte-til-hytte på Hardangervidda sensommeren 2018, så her er det bare å begynne treningen ordentlig). Dette målet gikk nedenom og hjem og jeg kom meg aldri til Hardangervidda. Drømmen lever fremdeles!

Selvutvikling:

– Lese minst en fagbok om vaner, økonomi, suksess og lignende i måneden (jeg har en liste som kan vare i mange år; men nye tips er alltid interessant). Jeg startet bra, men så kom livet i veien en god stund. Dessuten; disse bøkene er så ulike i lengde og hvor mye informasjon de inneholder så jeg bruker ulik tid på dem. Totalt sett leste jeg 9 fagbøker om temaene jeg har nevnt. Så dette punktet blir forholdsvis godkjent.

– Ta opp igjen faget Videregående finansregnskap våren 2018 og få en god karakter på eksamen (jeg strøyk våren 2017, men målet blir å få en B…). Har ikke tatt opp igjen dette faget.

– Fortsette med resten av årsstudiet av Bedriftsøkonomi som jeg startet på? (denne er jeg usikker på om jeg får til, matematikk er ikke min sterkeste side; har så langt tatt noen av fagene på deltid). Dette er utsatt på ubestemt tid fordi livet skjedde. Nå har livet endret seg fra jeg startet på studiet, så aner ikke helt hvor dette skulle passet inn. For øyeblikket er jeg på et annet sted i livet, så mye kan skje.

Annet:

– Gjør noe for å få en liten ekstra inntekt (her må jeg gjøre litt research for å finne ut av hva det kan være; tips tas imot med stor takk!). Omtrent halvveis i 2018 byttet jeg fra en 100% stilling til en 80% stilling og en bitteliten deltidsjobb. Så teknisk sett har jeg fått meg en ekstra inntekt 🙂

– Blogge her annenhver dag (men bare om jeg har noe å si; tanker om alt mulig er en ting, mens svada er jeg ikke så fan av). I starten av året blogget jeg mer, før jeg blogget mindre og så blogget jeg  mer på slutten igjen. Dermed bestemmer jeg meg for at dette målet er oppnådd.

– Legge ut YouTube-videoer om bøker hver mandag. Totalt tror jeg at jeg hadde tre mandager i løpet av 2018 hvor jeg ikke la ut noen video. Jeg var syk et par uker (kjempeforkjølet) og så var julaften på en mandag og da ble det ingen video. Målet regnes for godkjent fra min side.

– Skrive en bok. Ups? Ikke akkurat en vinn her gitt. Jeg startet ikke så verst, men så innså jeg at det jeg ville skrive ikke egentlig hadde noen handling. Litt upraktisk, så der gikk jeg først litt under gulvet og så gikk jeg i tenkeboksen. Så her blir det lykke til i 2019 istedefor.

– Bli flinkere til å si nei når det er ting jeg ikke har tid/energi/lyst til – ikke bare automatisk si ja fordi det høres spennende ut der og da. Vel, å unngå et par ting fordi jeg ikke er så god på å si nei føler jeg ikke helt teller. Dette er noe jeg definitivt må jobbe med videre.

Totalt sett hadde jeg flere mål jeg klarte enn mål jeg ikke fikk gjennomført. Dermed vil jeg si at 2018 for meg var et år hvor jeg er fornøyd både med målene jeg satte meg og med det jeg fikk gjort.

Siden det alltid er rom for forbedringer ser jeg allerede nå at det kanskje er ting jeg blir nødt til å endre på for 2019-målene mine (og jeg innser også at jeg kanskje burde gjort denne gjennomgangen før jeg lagde meg nye mål for 2019…).

Satte du deg mål for 2018; og har du tatt en gjennomgang av dem?

Sparerate 2018

Alle har forskjellige utgangspunkt, så det lureste er ofte å sammenligne seg med seg selv (om du absolutt skal sammenligne deg med noen). Bare husk på at livet er ikke likt gjennom året. Mye kan skje; noe vet du om på forhånd, mens andre ting kommer veldig overraskende på.

Jeg var bedre til å holde øye med spareraten min gjennom 2018 enn jeg var i 2017.

Når jeg regner ut spareraten min tar jeg med all nedbetaling av gjeld, men rentene telles ikke. Selvfølgelig tar jeg også med all sparing; både i fond og på sparekonto.

Nedbetaling av gjeld var definitivt hovedfokuset mitt, men det ble også en liten dæsj med sparing.

I 2017 var den totale spareraten min på hele 45,6%! Og selv om jeg tenkte at 50% i 2018 ville vært helt fantastisk, så innså jeg et par måneder inn i 2018 at det ikke var realistisk i det hele tatt.

Spesielt mars, april og mai beviste de tankene for meg. Det var mye som skjedde i de månedene og månedene etter.

Likevel, den siste halvdelene av 2018 ble veldig mye bedre enn jeg forventet. Dermed landet jeg en total sparerate i 2018 på hele 47,48%!  Som jo er bedre enn året før, og faktisk ikke så langt unna det egentlige målet jeg hadde satt meg.

Hva jeg skal sette meg som total sparerate for 2019 er jeg litt usikker på, men jeg har litt (VELDIG) lyst til å slå meg selv.

Skal jeg nok en gang prøve meg på 50%?

Hva er dine tanker om sparerate? Er det noe du følger med på?

Budsjett januar 2019

Nytt år, ny måned, men veldig likt budsjett.

Fra januar går husleien min opp, noe som er litt kjipt, men også ganske naturlig når bygningene i borettslaget ikke er helt nye lenger.

Husleie 4.582
Lån M&P 8.000
Strøm/nettleie 1.930,21
Forsikringer 2.121
Studielån 3.249
Linser 245
Fond/sparing 2.500
Mobil 199
Bompenger 300
Netflix 89

Forsikringene ser veldig dyre ut denne måneden, men det er fordi det er en av forsikringene jeg bare betaler hvert halvår.

Jeg gleder meg til å betale ekstra på studielånet (enda mer enn jeg gjorde hver måned i 2018) og er spent på hvordan det vil ta i vei.

Ellers i januar er planen å bruke veldig lite penger, da jeg ikke har så mange planer.

Matbutikk 2.300
Transport/bil 1.000
Klær/sko 800
Diverse 500

Jeg har spurt meg selv hvorfor jeg legger ut budsjettet mitt hver måned når det meste er det samme og jeg ikke bruker så mye penger, men har foreløpig ikke kommet opp med et fantastisk svar. Jeg gjør det vel mest for å få en oversikt egentlig. Skjønt, den oversikten har jeg også et annet sted så kanskje jeg bare skal droppe det?

Hva tenker du om å legge ut budsjett hver måned?

Studielånutfordring – resultat 2018

Jeg kan kanskje ikke si at jeg vant utfordringen, men det var absolutt interessant.

Utfordringen med å betale inn ekstra på studielånet hele 2018 hadde jeg sammen med Ingrid fra Voksen, til slutt. Jeg rundet opp tallet til kr 1.200 pr måned, fra et utgangspunkt på kr 1.147.

Så da blir spørsmålet: Hvor mye forandret rentene seg og hva ble den totale endringen?

28.12.2017 25.06.2018 19.12.2018
Lånebeløp 159,198.35 154,554.50 148,940.04
Renter å betale 24,251.42 21,563.68 20,262.70
Rentesats 2.168% 2.08% 2.002%
Totalt å betale 183,449.77 175,249.75 169,202.74
Lånesaldo 15.01.2019 148,787.36 148,446.86 148,046.39

På grunn av rente-endring både ned og opp var månedsbeløpet nede i kr 1.131, men landet på kr 1.136 ved siste sjekk.

Totalt har lånesaldoen pr 15.01.2019 gått ned med kr 740,97. Det jeg har betalt inn ekstra i løpet av året beløper seg til kr 729, så forskjellen var ikke akkurat til å skryte helt av føler jeg. På den annen side, det har bevist at selv små summer har en betydning (om enn en liten en).

Jeg kommer ikke til å ha noen utfordring med spesifikke tall i forhold til studielån i 2019. Likevel, så langt det er mulig blir målet at det jeg tjener på ekstrajobben min skal dekke studielånet, og gjerne mer.

Har du betalt ned ekstra på studielånet ditt? Eller kanskje du har planer om det i 2019?

Mål for 2019

Å sette seg mål og planlegge hvordan gjennomføre det er noe jeg liker veldig godt. Selve gjennomføringen pleier å være litt mer så som så, men jeg håper å klare å endre litt på det til neste år. Derfor har jeg begynt å jobbe med enkelte av tingene allerede i desember.

Første målet for bloggen blir å slutte å være forvirret over det nye utseendet (og slutte å irriterer meg at det nye formatet gjør at ord deles midt i bare for å få en “firkantet” tekst).

Økonomi

Lillelånet (den lille delen av boliglånet mitt) kommer jeg til å innfri i januar (men jeg skal minske den så mye jeg kan før vi bikker nyttår).

Lånet jeg har til mine foreldre kommer til å få en større del av kaka hver måned. Der kommer det til å gå fra å bli betalt kr 4.000 i måneden til 7-10.000 i måneden. Målet her er å være ferdig i desember, men jeg har et lite håp om å få det til noe tidligere.

Jeg vil fortsette å følge med på nettoverdien og spareraten min fordi jeg syns det gir en god indikasjon på hvor jeg er og hva jeg får til.

Studielånet har jeg også lyst til å fjerne litt av, så der kommer nok hele lønnen fra ekstrajobben min til å gå. Så vidt jeg vet burde den klare å dekke hele månedsbeløpet og litt ekstra hver måned. Dermed blir det ekstra nedbetaling, men uten at jeg spesifiserer hvor mye.

Helse

Siden jeg vet jeg fort kan få vondt i ryggen om jeg blir sittende for lenge, er styrketrening og gåturer egentlig et must (men jeg har ikke vært så flink til det i det siste).

Målet blir å gå en lengre tur hver dag jeg har fri, men også å gå en kort tur de dagene jeg jobber. Fridagene (som generelt bare er søndager) er det vanligvis lett å gå en lang tur, så det er jobbdagene som blir utfordringen. Styrke er alltid utfordrende, men så lenge jeg gjør en styrkeøvelse hver dag skal jeg si meg fornøyd.

Lesing

Her har jeg mange tanker, men de kommer senere når jeg får formulert dem slik jeg vil ha dem.

Andre mål

Maling – jeg må male ferdig huset mitt innvending der det mangler (flikking på et kontor, gulvlister i en gang og et par dørkarmer) og utvendig (verandaen trenger et strøk til). Borettslaget der jeg bor har dessuten gitt beskjed om at alle andelseierne må male utvendig før utgangen av 2019, så jeg vet hva jeg skal i sommerferien…

Rydding – jeg har “lyst” til å rydde hele huset mitt og kvitte meg med ting jeg ikke bruker lenger eller ikke har behov for av ulike grunner. Dette er noe jeg har begynt med, men det tar lang tid – både ryddingen og det å få tingene ut av huset.

Bokskriving! Jeg har lyst til å skrive romaner, men er litt usikker på hvordan jeg skal klare å skrive en hel historie og få den til å både være logisk og henge sammen hele veien.

Redigering. Jeg har en YouTubekanal hvor jeg snakker på norsk om bøker, men jeg har et stykke å gå på kvaliteten når det gjelder redigering. Hvis du er nysgjerrig på den, så heter kanalen Lesejenta og link er her.

Bli inspirert og motivert av andre er også et av mine mål. Riktignok et mål jeg ikke kommer til å måle fordi jeg vet ikke hvordan jeg skulle målt det.

Så det var målene jeg har satt meg for 2019; nå blir det å planlegg hvordan jeg faktisk skal klare å gjennomføre alt sammen. Har du satt deg noen mål for 2019? Og har du tenkt på gjennomføringen av dem?

Hva er du stolt av?

Folk er forskjellige, det er det ingen tvil om. Dermed blir vi også fornøyd med og stolt av ulike ting.

Hva du er stolt av kan være noe helt annet enn hva andre du kjenner er stolte av (dere har vel dessuten ulike liv, så noe annet ville vært rart).

Noen er stolte av å ha klart å komme seg gjennom dagen. Andre er stolt av hvor mange venner de har og hvor omgjengelige de er. Andre igjen er stolt av karrieren sin, familien sin, barna sine, huset sitt, utseendet sitt, pengene sine, tålmodigheten sin, styrken sin, motet sitt, følelsene sine.

Å ha noe å være stolt av gjør noe med selvbildet ditt og med selvtilliten din. Det gir deg en boost.

Hva du er stolt av selv og hva andre tenker du kan være stolt av kan også være fullstendig forskjellige ting.

Siden de fleste av oss også har dårlige dager, hva med å lage en “stolt av” liste?

Små ting, store ting – det spiller ingen rolle hva det er så lenge du er stolt av det på ett eller annet vis. Husk å skrive på listen din hvorfor du er stolt av det, å bli påminnet slike ting kan gjøre deg godt på kjipe dager.

Min stolt-liste:

  • Gjennomførte og besto et år med spanskstudier på Høgskolenivå. Fordi: hadde ingen tidligere kjennskap til språket.
  • Fullførte og besto en bachelorgrad i bibliotek- og informasjonsvitenskap. Fordi: ny by og mye pensum på engelsk, i tillegg til at jeg bruker tid på å lære meg teoretiske ting.
  • Tok ansvar og grep i forhold til min mentale helse som gjør at jeg nå har det mye bedre. Fordi: jeg ignorerte det veldig lenge med håp om at det ville forsvinne av seg selv (spoiler-alert: det gjør ikke det…), men ved å ta grep beviste jeg for meg selv at jeg kan få det til.
  • Har hatt en YouTubekanal i over ett år hvor jeg snakker om bøker. Fordi: jeg endelig hoppet i det etter å hatt lyst til å gjøre det i to år…
  • Kjøpte hus alene (med litt hjelp fra foreldre). Fordi: jeg fikk det til.
  • Bestilte flybilletter alene. Fordi: stor greie for meg fordi jeg er så redd for at noe skal gå galt (og på vei var det ikke så langt unna, men heldigvis ordnet det seg).

Har du noen ting på din stolt-liste du er villig til å dele?

Gjør deg klar for 2019

Er du en av de som lager nyttårsforsetter og starter bra, men så blir det for mye tredje uken i januar så du bare kutter ut alt?

Trøst deg med at du ikke er alene.

Har du lyst til å gjøre endringer i 2019 er du ikke nødt til å begynne 1. januar, du kan begynne akkurat når det måtte passe. Du kan faktisk begynne nå!

Med tanke på at vi er midt i innspurten til julen med alt som hører til syns du kanskje det virker litt merkelig å skulle gjøre enda mer nå? Det er faktisk ikke det. Å slippe å bli overveldet i starten av januar av alt du tenkte du skulle gjøre i løpet av 2019 er ofte ikke det beste utgangspunktet.

Vær snill med deg selv og gi deg selv et bedre utgangspunkt denne gangen. Du vet hvor du er i livet akkurat nå (håper jeg), men vet du egentlig hvor du vil? Starten med å lage en plan er faktisk å vite hvor du vil, eller i det minste ha en ide om hvilken retning du vil gå.

Dette er ting du kan tenke over mens du vasker og rydder og baker kaker til jul. Ha gjerne en notatblokk og penn eller andre måter å kunne finne igjen tankene dine på når du har tid til å sette deg ned med dem.

Se for deg hvordan du vil at livet ditt skal være om ett år; desember 2019. Hva har du lyst til å klare å få gjort i løpet av neste år? Hva er målene dine?

Noe av det viktigste når du velger deg mål er at du vet hvorfor du vil nå akkurat de målene du har satt deg. Grunnen til målene dine trenger ikke gi mening til andre, så lenge de gir mening til deg og motiverer deg til å faktisk klare å gjennomføre dem.

Skriv ned målene dine og hvorfor du vil nå akkurat disse målene. Husk at du ikke burde ha for mange mål på en gang, da blir det vanskeligere å gjennomføre alt fordi fokuset ditt blir delt og det kan blir vanskelig å ha fullt fokus på det du vil få til.

Når du har bestemt deg for hva målene dine er, legg en slagplan og del opp målene i mindre biter.

Du vet nå hvor du ønsker å være om ett år, men hvor er du nødt til å være i juli for å nå desembermålet ditt? Hva med i april? Hva må du begynne med i januar for å nærme deg målet ditt?

Husk å minne deg selv på de store målene dine ved å ha dem et sted du ser dem til stadighet, helst sammen med listen over hvorfor du ønsker å nå disse målene.

Minn deg selv på de små målene ved å gjøre noe hver dag. Husk at ikke alle dager er like så noen dager får du gjort mer enn andre, men så lenge du gjør noe kommer du hele tiden nærmere målet ditt.

Hva er din favoritt-ting med penger?

Jeg ser en del på YouTube og der kom jeg over en video hvor spørsmålet “Hva er din favoritt-ting med penger” ble stilt som en del av et intervju. Lenge etter jeg hadde sett ferdig videoen ble jeg sittende og tenke over dette spørsmålet.

Mitt svar: å ha penger er vel favoritten min med dem. Ikke sånn å forstå at jeg er rik (det tar tid å jobbe med den saken…), men fordi jeg ikke ville trives med å leve på kreditt.

Dessverre er det mange som lever på kreditt; de har store (eller små) lån som de sliter med å betale, de tar opp forbruksgjeld (med høy rente) og bruker kredittkort for å få hverdagen til å gå rundt. Med en gang en begynner å bruke kreditt for å få hverdagen til å gå rundt begynner de større utfordringene. En kjip spiral jeg tror det nok ofte kan føles nesten umulig å komme seg vekk fra.

Derfor er det å ha penger en fantastisk ting.

Å ha nok penger til å betale regningene. Å ha nok penger til å ikke måtte sette meg i stor gjeld. Å klare å betjene boliglån og studielån. Å ha litt ekstra penger hver måned jeg kan velge hva jeg vil gjøre med. Å ha muligheten til å betale en overraskende verkstedregning på bilen min uten å måtte bruke kredittkortet. Å ha muligheten til å investere noen av pengene i fond i håp om at de kommer til å vokse og bli enda litt mer. Å ha nok penger til å kjøpe nye sko eller en ny jakke om jeg har behov for det.

Alle disse tingene gjør at jeg er glad for å ha penger, men aller mest er jeg glad for friheten penger gir meg. Friheten til å velge hva jeg skal ha til middag. Friheten til å velge hva jeg skal gjøre. Friheten fra å måtte bekymre meg for penger til å betale regningene. Friheten til å lære mer om penger; både sparing og inntjening.

Har du noen gang tenkt over hva din favoritt-ting med penger er?

#penger #økonomi #personligøkonomi #tanker #favoritt

Ta en pause i julestria

Julestria kan slite ut selv den med de beste intensjoner.

Alt skal være rent og pent. Det skal pyntes og bakes. Avslutninger for det meste må en også finne tid til å være med på. Julematen må handles inn og en må kjøpe alle julegavene en husker på. De julegavene en nesten har glemt at en må kjøpe skjer siste uka før jul og de blir aldri helt som du tenkte, men du hadde rett og slett ikke nok tid igjen.

Høres det kjent ut?

Å lære seg å stresse ned og slappe av kan føles fryktelig vanskelig noen ganger når det er så mye som må gjøres.

Skjønt, må det egentlig gjøres? Må alt være perfekt til jul?

NEI!

Alt trenger ikke være gullende rent. Du trenger ikke bake alle slagene dere pleier å ha; for det pleier vel å være igjen noen kaker etter jul som ikke så mange egentlig spiser, men du føler at du må lage de fordi det er tradisjon? Du kan gå hjem tidligere fra avslutninger, eller til og med innrømme at du ikke har tid og la være å gå. Julematen kan du bestille på nettet og få levert på døra og det samme med mange julegaver. (selv om julegavene kanskje burde være bestilt veldig snart om du håper det skal komme frem til jul) Er du dessuten sikker på at det ikke holder med de gavene du har kjøpt inn? Selv om pengeverdien kanskje ikke er lik på alle, er faktisk ikke det et krav.

Det er fremdeles en god del dager igjen til julaften så gjør deg selv en tjeneste: ta en kveld og ettermiddag fri fra alt mas og bare slapp av. Finn noe lystbetont å gjøre som du velger helt selv uavhengig andre.

Har du lyst til å gå på vindusshopping? Gjør det.

Har du lyst til å gå en lang tur i skogen? Gjør det.

Har du lyst til å ta en kveld med Netflix og vin? Gjør det.

Har du lyst til å samle venner eller familie, spise god mat og bare skravle? Gjør det.

Uansett hva du velger; pass på at du velger det fordi det er noe du ønsker å gjøre som hjelper deg med å slappe av.

Julen er ment til å være en hyggelig tid med familie og venner, ikke dager du er redd for å ikke strekke til så du stresser hele tiden.

Jeg gir deg tillatelse til å slappe av en dag før jul så du ikke er helt utslitt når julen faktisk er her.

Nyt freden og roen og førjulstiden!

Ekstrajobb(er)

De fleste jeg kjenner enten har full, fast jobb, eller så ønsker de seg det. Jeg var også der veldig lenge; mye fordi jeg trodde at det var sånn det skulle være – alle enten gjorde det eller drømte om det.

Jeg hadde det en stund jeg også, 100% fast jobb. Kan ikke påstå at jeg kjenner så mange som har det og en ekstrajobb.

Noen jeg vet om har mindre stillinger, og så fyller de opp med andre ting for å få så nærme full jobb de kan. De fleste av disse ønsker seg også en full, fast jobb så vidt jeg vet.

At mange ønsker seg en slik jobb er naturlig da det ofte er det som gir best uttelling når det kommer til lønn.

På den annen side, en ekstrajobb kan gi deg andre ting.

Min ekstrajobb er på en måte i samme fagfeltet jeg har hovedjobben min; bøker. For øyeblikket er jeg ikke nødt til å ha den ekstrajobben på grunn av penger, men jeg liker den. Jeg får andre og nye impulser som gjør at jeg bruke meg selv på ulike måter i de ulike jobbene. Jobbene gir et avbrekk fra hverandre fordi det er fokus på ulike ting. Det er forskjellige kollegaer som gir meg ulike input og motiverer meg på varierende måter. Selvfølgelig er lønnen som følger med ekstrajobben en bonus (hvem liker ikke litt ekstra penger?)

Noen tar seg en ekstrajobb fordi de har et behov for ekstra penger; enten midlertidig eller mer permanent.

Andre igjen tar seg ekstrajobber fordi de bare ønsker mer penger så de kan gjøre mer av det de ønsker som koster penger.

Så er det alle de andre som har ekstrajobber av mange ulike grunner; jeg håper i alle fall at en grunn til å ha en ekstrajobb er fordi de liker jobben. Sånn er det i alle fall med meg.

På mange måter kan en ekstrajobb være en god investering i deg selv. Ikke bare fordi du får en ekstra lønn, men fordi du ofte må bli bedre til å prioritere og gjennomføre ting fordi du har mindre tid. Selv om mange klager over at de har lite tid, har de fleste en mulighet til å lage seg tid for å jobbe mer eller ekstra ved å kutte ned på andre ting: Netflix for eksempel eller susing på internett (begge ting jeg selv bruker uhorvelig mye unødvendig tid på).

En ekstrajobb kan lære deg nye, nyttige ferdigheter som du kan benytte deg i mange tilfeller. Det kan hjelpe deg i hovedjobben din. Det kan hjelpe deg for å utvikle deg; både som person og som arbeidstaker. Det kan gjøre deg mer attraktiv på arbeidsmarkedet om du skulle ønske å bytte jobb på et tidspunkt. Det kan gjøre at du kan knytte nye og nyttige kontakter som kan være lure å ha i fremtiden; enten de kan hjelpe deg eller du kan hjelpe dem.

Så mye godt kan komme ut av en ekstrajobb. Bare pass på at du ikke sliter deg ut, det er det stort sett ikke verdt.

Fokuser på hva en ekstrajobb kan gi deg om du vurderer den veien. Det kan gi deg mange spennende muligheter i fremtiden.

#jobb #arbeidsliv #penger #ferdigheter