Huset ditt er ingen investering!

I Norge er det vanlig å snakke om at en må kjøpe hus (eller leilighet) for å bo. Så mange regner at huset de bor i er en investering – at når de selger det så vil de tjene på det fordi alt er blitt dyrere og prisene har gått oppover.

For det første: huset du kjøper og tenker å bo i – du skal bo der… så så lenge du bor der vil ikke prisstigningen spille noen rolle.

For det andre: selv om du selger for en høyere pris enn du kjøpte – alt annet i samfunnet har også økt i pris. Dessuten – det koster å eie et hus: vedlikehold og oppgraderinger.

Om du kjøper for å pusse opp og selge så kan jeg være enig, så fremt du gjør det på en god måte. Med det så mener jeg at du pusser opp og så selger for en pris som er såpass høyere at du “får tilbake” kjøpsprisen, summen av all oppussing og kostnadene ved kjøp og salg. For at det dermed skal lønne seg må prisen være ganske mye høyere når du selger enn når du kjøpte…poenget er jo tross alt ikke å gå i null, men faktisk tjene på det.

Huset ditt kan være en investering om du kjøper en hel tomannsbolig; bor i en del og leier du den andre delen. Det ville vært en investering.

Eller om du kjøper en bolig du ikke har tenkt til å bo i selv, men heller leie ut til andre. Da kan det være en investering for leietakeren betaler jo husleie. Husk likevel at det koster å eie – som boligeier må du betale kommunale avgifter, vedlikehold og oppgraderinger. Kanskje har du også lån på boligen som skal betales tilbake. Alle disse utgiftene må dekkes av husleien, så om du skal tjene penger kan det være at husleien ikke blir så billig som du i utgangspunktet tenkte.

Når jeg ser i media ser det ut til at mange klager over at husleien ofte er dyr, men den skal tross alt dekke en god del ulike utgifter. Dessuten – det er huseier som har risikoen ved å eie et hus.

Mitt hus er ingen investering (selv om jeg trodde det når jeg kjøpte meg hus), men der jeg bor – og en utgift.

Boligpolitikken i Norge er så vidt jeg kan forstå tilpasset de som eier bolig og ikke de som leier. Hvorfor det er sånn er jeg litt usikker på. Selv om jeg nå vet at bolig er en utgift og ikke en investering, trives jeg med å eie egen bolig.

Nytt hjem på mandag (eller tirsdag)?

Jeg har mange planter og de tar noen ganger litt over – omtrent hele huset…

En del av plantene på stuebordet mitt blir kanskje de heldige “vinner’ne” på mandag eller tirsdag. Da er det mulig at de får nye hjem. Noe som også vil frigi stuebordet til at jeg kan enten pynte det – eller ta vekk duken en stund og legge et puslespill eller to…

Målet er faktisk å ha noen færre planter enn jeg for øyeblikket har. Jeg elsker plantene mine og kan ikke leve uten, men nå er det blitt så mange at jeg føler at jeg noen ganger forsømmer de litt mer enn jeg burde. Så jeg håper de vil bli fornøyd når de (forhåpentligvis) får et nytt hjem på mandag eller tirsdag til uken.

Plantene som venter på nye hjem er aloe vera, pengetre, grønnrenner og en striperenner.

Salg!

Jeg er ikke en person som handler mest av alt mulig forskjellig, men mat handler jeg hver uke. Derfor følger jeg med på hva som er billigere den enkelte uke på de to matbutikkene som er nærmest der jeg bor. Rema1000 og Meny.

Denne uken har Meny 10 kroners tilbud og jeg har benyttet meg av noen av dem. Sausen, pølsene og makrell i tomat er ting jeg spiser en del av så greit å handle litt mer når det er på salg. Kremosten spiser jeg lite av, men det er godt på salte kjeks innimellom. Melon syns jeg er veldig godt, men glemmer fort at jeg har kjøpt det så jeg kjøper det ikke så ofte.

Uansett; noen ting kjøper jeg mer sjelden for å kunne nyte det mer. Gir det mening til andre? Melon er ikke noe jeg har hver uke, så da er det litt ekstra godt når jeg først har det. For meg er det en veldig enkel måte å lage luksus i hverdagen. Luksus er for meg nemlig ikke noe som trenger å være dyrt, men noe som jeg ikke gjør hver dag.

Takk for at du leser.

Studielån og skolestart

Nok en måned hvor jeg har betalt studielånet – gjør for så vidt det hver måned… Siden det er august er det også skolestart, men ikke for meg. Jeg går ikke på skolen om dagen – jeg bare jobber der.

Uansett, i august betalte jeg bittelitt ekstra (kr 300) fordi jeg har et mål for hvilket tall jeg ønsker skal være igjen ved nyttår (eller, aller helst vil jeg være gjeldfri, men det tar litt lenger tid…). Kan du gjette hvilket tall jeg jobber mot?

Jeg får dessuten hjelp fra rentene – de er på vei noe ned? Nåværende rente er 1.421%, mens ny rente fra 1. september skal være 1,342%. Kanskje ikke den største endringen, men sammen med den lille ekstra betaling blir terminbeløpet mitt også mindre.

Så sett bort fra at jeg har gjeld, er jeg fornøyd med utviklingen på studielånet om dagen.

Takk for at du leser.

Håndarbeid på pause

Noen håndarbeid er større enn andre, og et sengeteppe er definitivt et av dem. Mitt er nå for øyeblikket på pause. Hvorfor er jeg litt mer usikker på, men det er en stor jobb.

Jeg har startet å sy sammen remsene og er nesten ferdig med de to første. Skjønt, det er en god del flere igjen…

Det ligger fire (eller er det seks?) remser til som skal syes på så det blir et sengeteppe som kan passe på en enkeltseng.

Riktignok har jeg ikke enkeltseng for øyeblikket, men jeg har allerede laget sengeteppe i samme mønster til dobbeltsengen jeg bruker. Så hva skal jeg egentlig med det? Vel, det kan jo være at jeg en gang får plass til å ha en enkelt gjesteseng om det skulle være behov. Da er det hyggelig om det kan se pent ut når den ikke er i bruk. Det er i alle fall tanken 🙂

Takk for at du leser.

Solgt!

Jeg har mye ting – spesielt planter. Plantene mine tar litt over huset mitt; spesielt stua og spisestuebordet. Noen ganger må jeg derfor ta noen drastiske grep.

Siden jeg ikke har hjerte til å kaste levende planter – og av en eller annen grunn overlever de det meste hos meg (både overvanning og tørke), så de dør jo nesten aldri. Noe som i utgangspunktet jeg setter stor pris på, men når det blir litt mange av dem hender det at jeg ønsker livet av noen av dem. Ofte blir dermed løsningen å enten gi dem bort eller å prøve å selge dem. De plantene som formerer seg villig vekk er greie å gi bort (selv om jord – og ofte potter – koster penger). Andre planter er ikke like formeringsvillige, så de har jeg et større “behov” for å selge.

To planter som ikke er med på dette bildet er paraplyplantene mine. De er nå solgt. Den ene kjøpte jeg for noen år siden og har siden tatt tre avleggere av den – kun en av dem overlevde og de ble solgt samlet. Hvorfor solgte jeg en plante jeg hadde kjøpt og som ikke er like enkel å formere som noen av de andre jeg har? Den var rett og slett blitt større enn jeg ønsket. Misforstå meg rett – jeg syns planten er utrolig stilig, men jeg følte ikke lenger at jeg hadde noen god plassering for den.

Sånn er det noen ganger med planter. En kan like de så mye en bare vil, men noen ganger er det rett og slett ikke nok plass.

Målet nå er å få solgt og/eller gitt bort noen flere planter så jeg får litt bedre plass igjen. Jeg har gjerne en sånn “opprydning” en gang eller to i løpet av året.

Takk for at du leser.

Back in business

Bedre kjent som: tilbake til jobb etter ferien.

Det nærmer seg skolestart og for meg som jobber i skolevesenet er det mye som skal på plass før elevene er tilbake. Nå om dagen er det kontorarbeid med systemer: elever, klasser og programfag. Det er mye å gjøre, men jeg liker orden og systematikk så selv om jeg føler at jeg får firkantede øyne av å se på mye og lenge på en dataskjerm trives jeg med oppgaven.

Kanskje det er derfor jeg også trives med å skrive blogg? (jeg har tross alt blogget på ulike plattformer siden høsten 2011…) For flere år siden fikk jeg en tekopp fra min tante som jeg syns passer godt (og den er stor nok til å være perfekt).

Mulig det er bare meg, men jeg føler alltid at jeg jobber litt bedre når jeg kan drikke te mens jeg holder på.

Takk for at du leser.

Visste du at..?

Jeg liker hagen min (og at jeg har en YouTubekanal)? Spesielt kjøkkenhagen hvor jeg gror grønne ting – noen av dem får jeg til og med spiste selv (resten blir spist av diverse insekter og det som ofte kalles “skadedyr”). Noe blir dårlig fordi vannmengden ikke akkurat er den mest kontrollerte (noen av tomatene måtte fjernes på grunn av griffelråte). Likevel, forandringen i hagen fra uke til uke er fascinerende å følge med på så jeg lagde nok en ukentlig video – se den under her.

Søndag 1. august

Ny dag, ny måned.

Med tanke på hvordan været har vært den siste uken her jeg bor, begynner det å føles som om sommeren er over. Jeg har likevel en uke igjen av sommerferien og har en del ting jeg vil ha gjort, men sånn er det jo alltid. Rydding og vasking er ikke favoritt-tingene mine å gjøre, men når jeg bare tar litt av gangen er det faktisk helt ok.

På regnværsdager som i dag tar jeg det rolig inne; rydder litt, ser litt på YouTube, vasker litt, skriver litt på bloggen, drikker te og danser litt rundt i stua for å få beveget meg litt.

Den siste tiden har jeg sluntrert litt unna planlegging, så i dag blir det å sette meg noen mål for august. Akkurat hva de blir vet jeg foreløpig ikke, men å bevege seg vil være en del av det i alle fall.