Bruk biblioteket – spar penger!

Jeg har brukt biblioteket hele livet og egentlig aldri tenkt over hvor mye penger det sparer meg.

Selv om det er utrolig mange ulike ting en kan bruke biblioteket til, er min hovedsyssel der å låne bøker. Siden jeg leser mye bøker har jeg alltid visst at dette er veldig økonomisk lurt av meg, men her om dagen begynte jeg å lure på hvor fantastisk det egentlig var.

Derfor brukte jeg litt tid på å se gjennom listen med bøker jeg leste i 2019. Totalt leste jeg 87 bøker. Av disse var 39 lånt fra biblioteket. De andre bøkene enten hadde jeg i bokhyllen allerede, jeg kjøpte noen, fikk et par i gave og lånte fra venner. Tror for så vidt at det er første året hvor antall bøker jeg låner er lavere enn de jeg får tak i på andre måter.

Tanken på at jeg i løpet av 2019 lånet bøker for totalt kr 9.845 og at det faktisk ikke engang var halvparten av bøkene jeg leste i løpet av det året…vel…det er mye penger å spare!

Den summer gir et gjennomsnitt på bøkene jeg lånte på kr 252,- Noe av grunnen til det er fordi jeg blant annet leser en god del på engelsk. Likevel, at det å bruke biblioteket sparte meg nærmere 10.000 kroner i løpet av et år er stort. Særlig siden det var året jeg brukte det “lite” til meg å være. Tenk så mye penger jeg har spart hvert år på å bruke biblioteket?

Har du noen gang tenkt over hvor mye du sparer i løpet av et år om du låner bøkene på biblioteket fremfor å kjøpe alle selv?

Spar penger på bensin

Det føles som om bensinprisene her i landet bare går en vei: oppover. Det meste av økonomien gjør det totalt sett, så sånn sett er det ikke så ille. Bensinprisene virker bare til å ha tatt av litt og går oppover raskere enn det føles som det meste andre gjør.

Jeg bruker Mastercard fra DNB og der har jeg i 2019 oppdaget at jeg kan få bonus (eller, avslag i prisen som jeg kaller det). Det er selvfølgelig utrolig viktig å huske på å betale fakturaen når den kommer for hvis ikke så blir det renter…

Kredittkort kan være en god ting, men bare om du bruker det smart og alltid betaler før rentene begynner å påløpe. Dette kan ikke sies for ofte og det er viktig å tenke om kredittkort virkelig er noe for deg.

Min bruk av kredittkort er veldig begrenset, men jeg bruker det når jeg fyller bensin. Grunnet til det er som sagt bonusen jeg får på bensinstasjoner. Mastercardet jeg har fra DNB gir meg 3% bonus og det har gjort at jeg i løpet av 2019 har spart penger på bensin.

Jeg prøver å begrense bilbruken, både for miljøet, men også for lommeboka sin skyld. Alle monner drar er det noe som heter og jeg har stor tro på det uttrykket. Så jeg er fornøyd med sparingen på bensin for der er matematikken enkel. Hadde jeg spart mer (i alle fall med helt like forutsetninger), så hadde jeg også brukt mer.

Hva slags bil har du og prøver du å være gjennomtenkt med bilbruken din?

Spar penger på matinnkjøp

Joda, vi begynner å være godt inn i et nytt år, men jeg syns det er gøy med tall. Derfor har jeg sett litt på tallene for hva jeg sparte på matinnkjøp i løpet av 2019.

Æ-appen til Rema1000 og Trumf-bonus jeg blant annet får på Meny gjorde at jeg klarte å spare litt. Dette i tillegg til å se ann salg på ulike matvarer og kjøpe inn salgsvarer av ulike varianter. Nedprisede varer som ikke registreres som avslag i appene har jeg ikke regnet med fordi jeg ikke tenkte over det. Likevel, det har nok også bidratt selv om det ikke er med i summen her.

Dessuten har jeg grodd egen paprika i sommerhalvåret og selv om det ikke var nok til å dekke behovet gjorde det at jeg kunne kjøpe noe mindre.

Så, med disse små triksene sparte jeg kr 929,08. Det høres kanskje ikke så mye ut, men ved å følge med på salgsvarer har jeg totalt sett spart mer (det bare kommer ikke frem så tydelig).

Har du noen tanke om hvor mye penger du har spart i matbutikken i løpet av 2019?

Nyttårsforsetter? eller bare mål for januar?

De fleste klarer å holde nyttårsforsettene de første to ukene av året og så forsvinner de uten at vi hverken merker det eller husker dem etterhvert.

Så jeg har generelt aldri nyttårsforsetter; hva er poenget med å planlegge å feile…?

Mål er dermed noe jeg heller liker å lage meg, men noen ganger er det vanskelig å velge ut hvilke mål som er viktige å jobbe med. Spesielt når det er så mye en har lyst til, men lite energi å ta av.

Gå turer og trene styrke. Lære meg å strikke etter mønster. Spise nogenlunde sunt. Tilbringe tid med venner og familie. Skrive (både bloggposter og romaner). Ta bilder til Instagram. Filme og redigere videoer til YouTubekanalen min. Lære noe nytt (begynne å studere noe? men da blir også spørsmålet hva?…). Lese bøker (både romaner og fagbøker av ulike varianter).

Det er mye å velge mellom, men prioriteringene er ikke like lette å gjøre.

Har du nyttårsforsetter eller lager du deg korte eller lange mål?