Selvutvikling om sommeren

Selvutvikling er et av disse ordene som blir brukt mye. Ofte brukes det i positiv forstand, men under så ligger det mange ganger en negativ klang.

Bøker, kurs og annet som hjelper deg med selvutvikling skal være så fint og flott. Når jeg skriver akkurat det hører jeg mitt tidligere jeg si det med sarkastisk stemme. Heldigvis lærer jeg stadig nye ting så den sarkasmen har nesten forsvunnet.

Det å hele tiden lære noe nytt vil jeg påstå er selvutvikling om du kan bruke det på ett eller annet vis i livet ditt; det være seg privat eller i en arbeidssituasjon. Å lære nye ting, å endre meninger, å bli mer bevisst og kjent med selv selv – det er etter min mening selvutvikling.

Av alle bøkene som finnes om det, har jeg bare lest et par stykker. Noe bra, noe dårlig, noe som passet for meg, noe jeg ikke skjønte bæret av fordi det blir litt for alternativt for min smak.

Likevel, det viktigste er kanskje ikke hvor du lærer ting fra, men at du hele tiden utfordrer deg selv og lærer nye ting så hjernen ikke skrumper inn fordi den ikke blir brukt. (tror ikke det siste skjer i virkeligheten, men tenkte at en ligner litt på en drue som blir til en gammel, inntørket og hard rosin når den ligger for lenge…)

Så spørsmålet blir: har du lært noe nytt i sommer? Enten i nyhetene, hvordan du gjør noe, lager noe, eller om deg selv.

For min egen del: jeg har lært at jeg elsker å ikke måtte stå opp tidlig fordi vekkeklokka ringer, men at om jeg skal få gjort noe som helt (selv ting jeg liker) er jeg avhengig av en eller annen form for struktur. Jeg har også fått bekreftet en tidligere antakelse om meg selv: jeg er ofte dårlig til å følge mine egne planer når de kun involverer meg selv.

Hvordan burde selvutviklingen min foregå siden jeg nå har fått ny innsikt i meg selv? Jeg må lage meg en struktur for fridager og jobbe med selvdisiplinen for å bli bedre til å følge egne planer.

Hva tjente jeg på bloggen i juni?

Det er mulig å tjene penger på blogging!

En nyhet som absolutt ikke kommer som et sjokk (satser jeg på…).

En av mange muligheter til å tjene penger på blogging er reklameinntekter og i blogg.no er det mulig å være i et partnerprogram hvor en får ta del i inntektene knyttet til reklamevisningene.

Alt vel og bra, men for små bloggere som meg utgjør det ikke akkurat store summene for å si det sånn. Likevel, siden jeg er så opphengt i økonomi som jeg er, er det artig å få en mail en gang i måneden med et lite tall.

I juni var inntekten min på hele 10,21 kroner! Det er det høyeste tallet jeg har fått (det minste jeg fikk var første måned: kr 0,90). Siden det stort sett har gått oppover hver måned, kan jeg jo si at jeg har høye forventninger.

Om et par år kan det jo hende at jeg har tjent inn så mye at jeg til og med kan få det utbetalt (med mindre reglene endres innen da…).

Har du tjent penger på noe du gjør online?

Å planlegge gir deg frihet og spontanitet

Er du spontan eller foretrekker du å planlegge alt?

Eller kanskje du er midt i mellom?

Når det gjelder økonomi er det en fordel å planlegge, også for spontanitet. Det kan gjøre at du slipper en plutselig kredittkortregning som du glemte fordi du hadde vært litt i overkant spontan.

For min del er jeg definitivt en som planlegger. Det gjør at jeg føler meg forberedt og dermed stort sett mindre nervøs. For en introvert som noen ganger sliter litt med angst er planlegging å foretrekke.

Det betyr derimot ikke at jeg aldri gjør noe impulsivt, men det er vel kanskje litt mer begrenset.

Økonomien planlegger jeg på en måte som gjør at jeg alltid har litt til overs. For noen ville dette kanske gjort at de alltid brukte opp alt likevel, men ikke for meg. Vi er alle ulike og jeg er heldig nok til å alltid klare å ha noe penger ekstra.

En spontan dagstur med litt shopping til en annen by: ikke noe problem. En spontan jentetur til Danmark i et par dager: heller ikke noe problem (så lenge vi finner et overnattingssted – en ting jeg absolutt vil ha klart før vi drar). Fordelen her er at et forvarsel stort sett kommer minst en dag eller to i forveien.

Å planlegge for noen eventualiteter i livet gjør at om de ikke skjer, har en plutselig ekstra tid eller penger, eller begge deler som en kan ha uforutsett gøy med.

Alt dette gjør at jeg ikke trenger å bekymre meg så mye og dermed kan jeg glede meg over spontaniteten når den dukker opp.

Hvis du planlegger absolutt all tiden din, eller bruker opp alle pengene dine, har du sjeldent mulighet til å være spontan (med mindre du bruker kredittkort og betaler for gammel moro i lang tid fremover…).

Klarer du å være spontan helt ut av det blå, eller liker du litt planlegging først?

Rydd i økonomien: Gjennomføring

Det er alltid flust av ideer og gode tips til det meste; også når det gjelder økonomien.

Selve gjennomføringen er det for så vidt også mange tips til, men utfordringen er jo å faktisk gjennomføre det selv. Der stopper det for fryktelig mange av oss.

Ofte blir det sagt at du må bare ha nok motivasjon, så kommer gjennomføringen av seg selv. For min del er jeg litt mer usikker fordi dørstokkmila kan en møte på hvor som helst.

Kan det være at du ikke har nok motivasjon, ville jeg satt meg ned og tenkt gjennom hvorfor du ønsker å gjennomføre det du setter deg som mål. Er det fordi du føler at du må eller burde? Er det fordi du vil at folk skal se opp til deg? Eller er det fordi det er en drøm for deg?

Uansett hva grunnen er, er det bare en måte å få det til på. GJØR NOE! Det høres så lett ut, men kan være så fryktelig vanskelig noen ganger. Likevel, det er det som må til.

Start et sted og ikke fokuser på alt som må til, men start med et lite steg i riktig retning. Et lite steg i riktig retning er nemlig utrolig mye mer enn ingenting!

Hvordan er du til å få gjennomført ting du ønsker? (spesielt når det gjelder økonomien din?)

Å nyte sommeren

Enten du har ferie eller jobber, om det er sol der du befinner deg eller om det bøtter ned, for mange er sommeren en tid på året da det skal nytes.

Både i vanlige media, sosiale medier og blant folk som snakker er det stort sett ferie og sol som er det viktigste. Gjerne at en skal gjøre en del også; dra steder, gjøre masse og være nesten konstant sosial.

I år nyter jeg sommeren uansett hvordan vær det er fordi jeg tilpasser hva jeg gjør til hvilket vær det er hver enkelt dag. Jeg har hjemmeferie, så jeg slapp å sjekke værmelding når jeg pakket til ferien.

Sommeren i år nytes blant annet ved å olje verandaen. Det høres kanskje ikke så gøy ut (og det var det heller ikke), men nå som jeg er ferdig, er det helt sykt digg! Følelsen av å ha gjort noe som jeg har skullet gjøre en god stund, er også en liten ekstra dopamin-boost for min hjerne i alle fall.

Jeg nyter alle dagene fordi jeg ikke må ha på vekkeklokke. Jeg nyter sommeren uansett vær: er det fint vær går jeg tur, jobber ute i hagen eller sitter på verandaen og leser. Er det grått og regn sitter jeg inne og leser, planlegger bloggen og YouTubekanalen (Lesejenta), suser rundt på internett og spiser god mat. Uansett vær kan jeg være sammen med venner og familie.

Så å nyte sommeren trenger ikke være ensbetydende med at det må være strålende sol hele tiden. Å nyte sommeren er å ta livet som det faller seg og leve i nuet og kose seg med det en gjør.

Jeg håper du nyter sommeren og lever i nuet.

Oppdatering studielån #6

Midt i sommerferien, men lån tar aldri pause før de er ferdig betalt.

Det går sakte, men sikkert nedover med selve lånesummen. Rentene derimot, der er det litt hopp og sprett.

Lånebeløp Renter Terminbeløp Rente Dato
144,383.51 19,853.56 1,117.00 2.090% 17.02.2019
143,417.71 19,878.98 1,118.00 2.139% 18.03.2019
142,560.26 19,618.50 1,118.00 2.139% 15.04.2019
141,612.33 19,627.93 1,120.00 2.168% 15.05.2019
140,607.77 19,318.65 1,118.00 2.168% 18.06.2019
139,643.23 19,416.65 1,120.00 2.198% 16.07.2019

Rentene er fremdeles på vei oppover, men det er uansett fint å se at ekstra betaling lønner seg. Det syns ikke i denne tabellen, men jeg sjekket dagen før den nyeste betalingen ble registrert inn og da stod det at terminbeløpet var kr 1.121,-

Å stadig bli minnet på at rentene jobber mot en når det gjelder lån er ikke alltid like hyggelig, men en sånn påminnelse gjør at jeg blir oppmerksom på det.

Betalingen ble som vanlig foretatt på den 15., og at rentene går opp er litt i overkant tydelig på selve rentebeløpet mellom juni og juni. Selv om jeg har betalt er det plutselig mer renter igjen å betale enn det var forrige måned.

Heldigvis har jeg ikke det største studielånet. Dessuten er det et av de bedre lånene en kan ha.

Følger du med på om selve rentebeløpet ditt endrer seg, eller tenker du ikke over det?

Rydd i økonomien: Hva prioriterer du?

Regninger, buffer, forsikringer og budsjett – det er mye som er lurt i privatøkonomiens verden.

Noen ting burde bli automatisk prioritert: mat, bolig, regninger og forsikringer.

Andre ting går mer på automatikken: bensin om du har bil og reparasjon av bil og/eller sykkel om du har det.

Hva så med alt det andre en ofte bruker penger på?

Bruker du bare penger du har eller prioriterer du bevisst hva du bruker penger på?

Lever du kun i øyeblikket, planlegger du for fremtiden eller er du så opphengt i fremtiden at du glemmer å leve her og nå?

I løpet av livet har jeg vært hver enkelt av de tre. Når jeg var liten levde jeg kun i øyeblikket og ofret ikke fremtiden en tanke. De siste årene har jeg beveget meg mer og mer mot fremtiden og glemt litt at livet er nå. Heldigvis har jeg testet ut og lært ting og er nå endelig en miks av de to første. Jeg tror nemlig ikke det er sunt å være for mye enten i den ene eller andre varianten, så jeg er veldig fornøyd med å ha kommet dit jeg er.

Prioriteringer i økonomien sier noe om hvordan du lever livet ditt. For å vite hvordan du skal prioritere økonomien, burde du ha en ide om livet ditt. Hvordan ønsker du å leve nå? Hvor vil du i livet fremover? Hva forventer du av livet ditt?

Alle valgene du tar har konsekvenser, men det er så fort gjort å glemme i hverdagen. Skal du kjøpe to nye gensere selv om du allerede har for mange i skapet ditt eller vil du en tur på restaurant eller kanske gi til veldedighet eller betale ekstra på et lån du har?

Noen ganger kan det være lurt å minne seg selv på alternativkostnaden. Å velge en ting betyr også å velge bort noe annet. Når du sier ja til noe, sier du også nei til noe annet. Du må finne ut av hva du sier nei til når du sier ja til noe annet.

Har du tenkt over hvilke prioriteringer du har i livet ditt akkurat nå?

Hvordan utnytter du ferien din?

Enten du snart er ferdig med ferien, midt i eller nettopp har startet ferien har du sikkert hatt noen tanker om hva du ønsket å bruke den til denne sommeren.

Mange drar bort; enten til varmere strøk (i tilfellet varmen ikke helt kommer til Norge) eller med venner og familie rundt om i Norges land.

Så er det de av oss som holder oss hjemme. Dette kan det være mange grunner til: lite fleksibel økonomi, et ønske om å bare ha late dager i egen hage, heller vil ta korte turer til byer og strender i nærheten, eller at ting må gjøres på et hus en har.

Det viktigste med ferie sånn jeg ser det er at den skal brukes til å gjøre noe annet enn du vanligvis gjør. Med andre ord: ikke være på den vanlige jobben din. Det betyr ikke at du burde sette deg ned å ikke gjøre en ting.

Ta livet med ro og ikke stress. Lag litt ekstra god mat eller prøv ut nye matretter nå som du har bedre tid. Gå tur et sted du vanligvis ikke er. Besøk venner og familie du ikke rekker å se så ofte resten av året. Puss opp det rommet du har tenkt på lenge. Ordne i hagen så den blir akkurat som du ønsker.

Egentlig er ikke det viktigste hva du gjør eller hvordan du gjør, men at du klarer å koble av fra jobb og nyte livet.

Håper sommeren din stort sett blir slik du ønsker!

Rydd i økonomien: Er budsjett nødvendig?

For de aller fleste av oss kan det være lurt å ta en gjennomgang av privatøkonomien en gang i blant. Finne ut av hva en egentlig bruker penger på. Få en oversikt som en kan jobbe ut ifra.

Budsjett er et ord som kan fremkalle mange følelser, men det er viktig å huske på at det finnes flere ulike varianter å sette opp et budsjett. Poenget er å finne budsjettmetoden som passer til deg og ditt liv.

Et spørsmål mange stiller seg er om de egentlig trenger et budsjett. JA er mitt korte og enkel svar.

Hvorfor tenker jeg at det er viktig å ha et budsjett? Fordi det kan hjelpe deg til å oppnå det du ønsker i livet. Det kan gjøre at du får mindre bekymringer. Det kan gi deg en retning.

For min egen del tok det lang tid før jeg skjønte poenget med å ha et budsjett, mye av det var fordi jeg brukte det feil. Jeg satte noen tall for hva jeg trodde jeg kom til å bruke på ulike ting neste måned og jeg brukte samme tallene hele året gjennom.

Et budsjett er et dynamisk verktøy. Et budsjett endrer seg gjennom året. Et budsjett må oppdateres. Et budsjett kan være veldig enkelt eller det kan være mer komplisert satt opp – alt etter hva du ønsker og har behov for.

Gjør litt undersøkelser og test ut hva som kan passe for deg.

En enkel variant av et budsjett: inntekter – utgifter = sum. Summen burde virkelig ikke være i minus…

Poenget med budsjettet er i første omgang en oversikt og så kan du videreutvikle det dit du føler passer for deg så du når de målene du ønsker.

Pleier du å sette opp et budsjett hver måned? og ikke minst: pleier du å sjekke innimellom hva du har brukt penger på og hvordan det er i forhold til hva du skrev i budsjettet ditt?

Hobbyprosjekt: Planter #2

For en god stund siden skrev jeg om planteprosjektet mitt (her). Jeg har ikke drivhus (men ønsker meg…), men jeg har vinduskarmer jeg utnytter så godt jeg kan.

Noe av det jeg testet gikk bra, noe gikk ikke bra og noe går over all forventning.

Om avokadoene noen gang kommer til å gi frukt er usikkert, men de ser ut til å trives greit nok i alle fall. Den minste holder til og med på å gi meg enda en liten overraskelse:

Nok en liten en er på vei!

Paprikaen som var veldig liten, vokser og gror og ser ut til å komme med hele tre (!) paprikaer. Spørsmålet er jo om planten tåler enda flere frukter siden den fortsetter å komme med blomster.

Neste prosjektet er et som kommer til å ta tiår….

Joda, det er litt ugress i potta også, men jeg tenkte at mitt fremtidige juletre skulle slippe å være ensomt. Jeg startet med tre små stilker som prøvde å overleve. Kun en klarte det, men den ser i det minste ut til å trives litt.

Det siste prosjektet er også et som teoretisk sett kan bli spiselig når det vokser opp.

Jeg sådde tre klementinfrø fra frukt jeg kjøpte på butikken og spiste. Den ene vokser (utrolig nok) opp ser det ut til.

Selvfølgelig tar jeg var på alle sammen så godt jeg kan (i tillegg til alle de andre plantene mine).

Har du sådd og fått noe til å spire i det siste som du syns var litt gøy?