De fire store

Når jeg hører noen si “De fire store” tenker jeg automatisk på Ibsen, Bjørnson, Kielland og Lie. Hvorfor? Fordi det var det de ble kalt; i norskfaget og i litteraturhistorien som jeg kjenner den. Jeg er tross alt utdannet bibliotekar så det er kanskje derfor naturlig at tankene mine går den veien. Skjønt, selv om jeg har hørt om dem har jeg ikke lest noen av dem (det burde jeg kanskje ikke innrømme?). Mulig at jeg leser noe av dem i fremtiden en gang…

Uansett, det var ikke de fire store i litteraturen jeg tenkte på når jeg fant ut av denne bloggposten. Jeg hadde nemlig en samtale med en som innimellom har begynt å tenke over pensjon. Ikke fordi personen skal pensjonere seg i nærmeste fremtid, men fordi tiden går. Vi snakket litt om hva vi likte og gjøre og jeg ble gående og tenke over dette.

Det var da jeg innså at jeg hadde min egen variant av de fire store: lese, skrive, gå tur og holde på i hagen/stelle med plantene mine. Selvfølgelig har jeg også andre ting jeg liker, som for eksempel personlig økonomi og håndarbeid, men det er noen ting som føles mer livsviktig enn andre.

For meg er de fire store ting jeg har gjort omtrent hele livet og ikke klarer meg uten. De er ikke like viktige som luft og mat, men de er heller ikke så langt unna.

Nå som jeg har innsett noe jeg egentlig har visst lenge; kanskje det blir enklere for meg å faktisk fokusere mer på det? Jeg føler meg tross alt bedre når jeg gjør disse tingene og hvorfor skal jeg ikke være snill med meg selv?

Har du noen ting som er “de store tingene” for deg?

Oppdatering studielån #2

Det er den tiden av måneden; den tiden hvor jeg sjekker hvordan det går med studielånet mitt.

I mars var terminbeløpet kr 1.117 og jeg rundet det opp til kr 1.200 når jeg betalte. Alle monner drar tenkte jeg…

Lånet blir jo mindre for hver gang jeg betaler på det, men det er litt irriterende når renten går opp.

Lånebeløp Renter Terminbeløp Rente Dato
148,045.98 20,020.75 1,136.00 2.090% 06.01.2019
145,577.77 20,148.40 1,120.00 2.090% 16.01.2019
144,383.51 19,853.56 1,117.00 2.090% 17.02.2019
143,417.71 19,878.98 1,118.00 2.139% 18.03.2019

 

Selv om jeg betalte kr 83 mer enn regningen, gikk både terminbeløp og rentene opp fordi rentesatsen gikk opp. Heldigvis går i det minste selve lånebeløpet ned.

Av utgangspunktet fra studielånet har jeg enda 68,2% igjen å betale.

Som jeg skrev i en tidligere post her; vil jeg fokusere mest på å betale boliglånet fremfor studielånet på grunn av rentekostnadene. Jeg kommer likevel til å fortsette med å holde meg oppdatert på studielånet for å følge med på endringen i terminbeløpet. Det er ikke egentlig så viktig, men jeg syns det er litt interessant å se utviklingen.

 

Hobbyprosjekt

Å ha en (eller flere) hobbyer tror jeg er veldig sunt. Noe du trives med å gjøre, hvor du kan slappe av og bare kose deg. De fleste av oss har dette.

Hobbyer kan være dyre eller billige eller til og med gratis; det kommer helt ann på hva du velger.

For meg er en av de tingene planter og det å få ting til å spire og gro. Det har det egentlig vært hele livet. Jeg er nysgjerrig; klarer jeg å få det til å gro og spire? Hvordan blir resultatet til slutt?

Min hobby koster meg for øyeblikket lite fordi jeg ikke har plass til fullskala drivhus…

Jeg spiser ikke mye avokado, men en gang i blant kjøper jeg det på butikken og bruker det når jeg lager pai. Foreløpig har jeg fått to avokadoer til å spire og jeg er spent på hvordan de blir etterhvert.

Paprika er en annen ting jeg ofte kjøper på butikken. Denne paprikaplanten hadde levd litt, men ikke gitt noe frukt så planen var å kaste den. Når jeg så at det plutselig hadde fått nytt blad nederst på stammen ble jeg nok en gang nysgjerrig på hva som ville skje med den om jeg lot den leve litt til… Dette er den nyeste tilskuddet av paprikaplante; den er ganske nyfødt og jeg er spent på om den vil vokse opp og gi meg paprika.Dette er det nyeste prosjektet mitt. Jeg har en vedovn og pleier å plukke grankongler til å tørke for å bruke som oppfyringsved (gjør at jeg slipper å kjøpe tennbriketter). Alle disse konglene har stort sett haugevis av frø og nysgjerrig som jeg er lurte jeg veldig på om jeg ville klare å få noen av dem til å spire. Foreløpig svar er ja, tre stykker av dem og jeg håper de overlever fordi jeg syns det er så gøy.

Så, det er en av hobbyene jeg koser meg med.

Har du noen hobbyer du slapper av med i hverdagen?

Hvordan snakker du om penger?

Penger og økonomi er noe alle har et forhold til enten de liker det eller ikke.

Om penger stadig er en kilde til bekymring, uro og krangling er det naturlig at en får negative følelser rundt dem.

Om penger derimot er noe du har og kan kose deg med, noe som hjelper det i livet og hverdagen og som snakkes om på en positiv måte, er det også naturlig at en får positive følelser rundt pengene.

Her er det store forskjeller blant folk.

Jeg har vært heldig i livet og det er stort sett blitt snakket positivt om penger der jeg kommer fra. Jeg lærte tidlig å håndtere penger fordi jeg fikk en viss sum i måneden som skulle holde til klær, sko, kino, godteri og den typen ting. I starten var det en ganske stor overgang; klær og sko var dyrere enn jeg forventet og jeg fikk forskudd.

Ulempen med forskuddet var jo at jeg hele tiden ikke hadde nok penger og det var da jeg innså det mine foreldre hadde forsøkt å lære meg; jeg måtte spare opp om det var større ting jeg skulle kjøpe – og det var alltid lurt å ha litt ekstra penger i bakhånd.

Sparing var dermed noe som hele tiden ble snakket positivt om, og jeg har i voksen alder innsett at betydningen av det har blitt overført til andre deler av livet mitt. Jeg tenker det er helt ok å utsette ting om det kan gi meg en større glede senere.

Hadde det vært en ting til jeg skulle ønske var blitt snakket om, ville det vært investering. Hvordan forvalte disse sparte midlene på best mulig måte for å få mest mulig tilbake med en risiko jeg var villig til å ta.

Hvordan er du vant til å snakke om penger? Har økonomi noe positivt eller noe negativt over seg for din del?

Studielån vs Boliglån

Både studielån og boliglån er noe de fleste har i løpet av livet; meg selv inkludert. Jeg har dessuten et privatlån som jeg betaler på.

Selv om hovedfokuset mitt nå om dagen er på å nedbetale privatlånet, klarer jeg ikke la være å hele tiden også ha en tanke for de to andre lånene mine.

Uansett om jeg betaler ekstra på studielånet eller boliglånet er det tilfredsstillende å se at det månedlige terminbeløpet blir mindre. Det er ikke alltid det utgjør mange kronene, men det gir meg likevel en følelse av at jeg kommer nærmere målet mitt.

En stund nå har jeg fokusert mer på studielånet enn på boliglånet fordi jeg rett og slett er lei av å ha det og dessuten er det det minste av de to. Dette gjør selvfølgelig at om jeg fokuserer på det blir det raskest borte.

På den annen side så er renten på studielånet mindre enn renten på boliglånet og dermed har jeg lenge visst at det økonomisk smarte trekket er å betale ekstra på lånet med høyest rente. Så nå har jeg endelig fått med meg resten av meg selv på å gjøre det økonomisk lure valget: fokuset mitt for ekstra nedbetaling på lån vil fra nå av være boliglånet.

For det er en ting med økonomi; det er fort gjort å la følelsene ta overhånd. Da kan det være lurt å snakke med noen andre om det en gang i blant så en innser at følelsene kom i veien og en må faktisk la logikken ta styringen over økonomien igjen.

Likevel, jeg vil fortsette å runde opp noe når jeg betaler studielånet mitt rett og slett fordi jeg blir litt ekstra glad når jeg ser terminbeløpet går ned. Fokuset derimot, blir på boliglånet – all annen ekstra nedbetaling skal til det lånet og så satser jeg på at det også har en innvirkning på terminbeløpet.

Hvordan prioriterer du nedbetaling av dine lån? Lar du følelsene styre eller klarer du å være økonomisk smart?

Hvor mange bøker leste du i februar?

Hvor mange bøker en leser i løpet av en måned kan være veldig variabelt; alt fra null til så mange dager det er i måneden (jeg har aldri klart det, men jeg kjenner ei som har gjort det!).

Siden jeg er glad i å konsumere historier og lære nye ting har jeg et ønske om å lese en bok i uka. Noen ganger fungerer det ikke, mens andre ganger fungerer det over all forventning. Februar var en sånn måned; totalt landet jeg på å ha lest hele 8 bøker og jeg lurer litt på hvordan jeg fikk det til.

Nå lurer selvfølgelig jeg på om du leste noen bøker i februar og hva du eventuelt syns om dem; så det kan du gjerne fortelle meg om i kommentarfeltet.

Lurer du på hvilke bøker jeg leste i februar så kan du se videoen under hvor jeg snakker om alle sammen:

Februar – sparerate og nettoverdi

Jeg har vært litt dårlig den siste tiden til å sette opp budsjett og føre regnskapet mitt, men heldigvis er det mye som er godt innarbeidet nå.

Til sparekontoer og fond har jeg faste trekk, noe som gjør at jeg aldri egentlig tenker over det. Det er en sånn genial ting, pengene kommer inn på konto når jeg får lønn og går ut dit det skal uten at jeg trenger å gjøre noe for det. Automatisering er gull verdt når det gjelder økonomi!

Nettoverdien min blir stadig bedre og stod på kr -419.235,29 akkurat ved månedsskiftet. Jeg liker absolutt veien det går og dermed bare fortsetter jeg på samme måte der. Ingen grunn til å endre ting som fungerer bra.

Når det gjelder spareraten min så regner jeg med studielånet selv om en kanskje strengt tatt egentlig ikke skal det. Likevel gjør jeg det; jeg har lyst til å gjøre det slik og det er tross alt min økonomi. Total sparerate for februar ble utrolige 52,51%. Dette inkluderer selvfølgelig også nedbetaling av lån. Ren sparing i februar var 9,59% så jeg har litt å jobbe med der siden jeg ønsker at det skal være minst 10%. Uansett så er det fremgang på ren sparing.

Fikk du til å spare noe i februar?

Gjennomføring av februarmål

Februar er over og det er på tide å se gjennom målene og gjøre noen vurderinger.

Jeg har en overordnet plan for hele 2019, men jeg bryter de målene opp i mindre mål så de skal føles mindre overveldende. Derfor setter jeg meg mindre mål hver måned.

Grunnen til at jeg går gjennom målene er jo for å se hvordan det gikk; hva gikk bra; hva gikk ikke bra og hva kan jeg forbedre. Om en ikke gjør det kan det være vanskelig å korrigerer et mål som fort kan komme litt ut av kurs.

Først de målene som er ganske like hver måned:

  • betale på et privatlån med kr 7.000,-. Jeg betalte kr 10.000, så målet er definitivt oppnådd.
  • betale på studielånet mitt med lønnen fra ekstrajobben. Ja, dette ble også gjennomført.
  • en gåtur på minimum 15 minutter hver dag. Vel, ikke akkurat en suksess – jeg gikk bare 17 av dagene i februar så forbedringspotensialet er ganske stort her…
  • en styrkeøvelse hver dag. Gjennomført! Ikke like mye hver dag, men jeg har gjort noe styrke hver dag og det er det som er poenget mitt.

3 av 4 gjennomført

Av de andre målene jeg satte meg for februar har det ikke akkurat gått så bra…

  • Jeg ville skrive bøker og håpet å skrive hovedplotet i en bok i løpet av vinterferien. NEI. Dette feilet jeg helt på; jeg skrev ikke et eneste ord på historien min. Selv om dette er noe jeg ønsker, er det (tydeligvis) ikke så viktig for meg for øyeblikket siden jeg hele tiden utsetter det.
  • Kontoret mitt ble pusset opp i påsken i fjor, men siste finpussen på malingen må gjøres. JA. Dette tok overraskende kort tid og jeg er endelig fornøyd med sluttresultatet.
  • Rydde viktige papirer. NEI. Burde hverken vært vanskelig eller tatt lang tid, men det har likevel ikke skjedd. Ups!
  • Møte med banken. JA. Jeg hadde møte med banken og selv om jeg glemte å spørre om et par ting, er jeg veldig fornøyd.

2 av 4 gjennomført.

Totalt gjennomførte jeg 5 av 8 mål i februar. Kunne vært bedre, kunne vært værre.

Gåturene er noe jeg må fokusere mer på for da har jeg lettere for å gjennomføre dem.

Jeg har mye jeg ønsker å gjøre og må bli bedre på å prioritere og fokusere og dermed utgår bokskriving for øyeblikket da jeg merker at det ikke er det jeg strekker meg etter først. Det samme gjelder rydding av papirer – det står egentlig ganske greit der de er og er dermed ikke en prioritet.

Det var min gjennomgang av februarmålene, så nå er jeg spent: Hadde du noen mål i februar og hvordan gikk det eventuelt med dem?