Lever du et komfortabelt liv?

Livet kan være komfortabelt og det kan være ukomfortabelt.

Om du er komfortabel der du er et det supert, men for de fleste betyr det også at de ikke utvikler seg på noe vis. Rett og slett fordi for de fleste er det ukomfortabelt å uvikle seg.

Å ha et komfortabelt liv ville vel mange syns er bra, men jeg har de siste årene begynt å endre litt mening.

Jeg mener det er sunt at ikke alt hele tiden er like komfortabelt fordi da blir en ofte sittende fast, en lærer ikke noe nytt og gjør dermed heller ikke noe mer ut av livet. Jeg sier ikke med det at alle må gjøre masse ut av livene sine, men det er mange som drømmer om ting, men er likevel såpass komfortable der de er at de aldri gjør noe med det. Noe som igjen kan føre til at de stadig er komfortable, men misfornøyde fordi livet er ikke som de egentlig ønsker.

Om det er fullstendig riktig eller ei aner jeg ikke, men en bitteliten del av meg startet å være misfornøyd med hele tiden å være komfortabel. Det kan nok virke rart for noen, men jeg har alltid likt å lære nye ting. Så det å utvide horisonten er viktig for meg (likevel er jeg ikke så reiseglad).

Å ha et komfortabelt liv og det å være fornøyd med livet sånn det er kan være sammenfallende, men ikke nødvendigvis.

Så spør deg selv: lever du et komfortabelt liv? Er du fornøyd med livet ditt eller er det ting du ønsker du hadde gjort/har lyst til å gjøre? I så fall, hvorfor gjør du det ikke? Er du redd at livet blir ukomfortabelt?

Er det noe du kan gjøre i hverdagen som du ikke egentlig er så glad i, men som hadde gjort at livet ditt ble bedre/mer komfortabelt om du gjorde det en gang i blant? Ville du vært villig til å gjøre det?

Og hva i livet ditt er komfortabelt, noe du tar for gitt, men du egentlig setter veldig pris på når du tenker deg om?

For meg så er svaret på siste spørsmålet en rolig kveld i sofaen med pledd, tekopp og enten lese en bok eller se på YouTube. Det er lettvint, krever lite av meg, men som jeg koser meg med.

#tanker #ideer #livet

Budsjett for desember 2018

Desember – advents- og julemåneden.

Julegaveshopping er selvfølgelig en av tingene som skjer denne måneden. Skjønt, jeg er faktisk halvferdig med julegavene allerede (noe jeg ikke hadde lagt inn i novemberbudsjettet så det er bra at budsjett er et dynamisk verktøy!).

Noe juleavslutninger og mye familietid er det også. Så vidt jeg vet foreløpig er det likevel ikke de største utgiftene for min del, men de kommer nok…

Selv om budsjettet mitt er dynamisk og det er fullt mulig å endre på ting, er det likevel mange ting som er omtrent like måned til måned.

Husleie 4.135
Boliglån (inkludert ekstra betaling) 10.000
Lån M&P 4.000
Strøm/nettleie 1.317,10
Forsikringer 1.003
Studielån 1.200
Linser 245
Fond 1.000
Sparing 1.500
Mobil 199
Bompenger 477,60

Forsikringene mine har gått opp i pris og jeg lurer fremdeles på når jeg kommer til å sjekke dem…

Studielånet rundes som vanlig opp til kr 1.200. Jeg merker ikke store forskjellen på denne opprundingen, men det gjør jo at jeg betaler litt ekstra hver måned.

Boliglånet får litt ekstra denne måneden, det er tross alt måneden for halvt skattetrekk med mindre en gjør noen endringer (og det har ikke jeg gjort).

Matbutikk 2.300
Transport/bil 1.000
Klær og sko 500
Diverse 2.000
Julegaver 1.500
DNT (Turistforeningen) 695

Denne måneden er årsbetalingen til Turistforeningen og som sagt må det settes av penger til de siste julegavene. Siden det er desember og jeg regner med at det sikkert blir litt ekstra både her og der, har jeg satt av (for meg) en stor sum til diverse. På den måten har jeg nok å rutte med uten å måtte tenke særlig over det.

Har du lagd budsjett for desember? og har du startet med julegavehandlingen?

#budsjett #penger #planlegging #desember #økonomi #boliglån #gjeld #studielån #nedbetaling #shopping #jul #julegaver

Tar du ansvar for eget liv?

Hørtes det brutalt ut?

De fleste av oss har en tendens til å skylde på enten andre personer eller ulike omstendigheter når ting skjærer seg. Om ting går bra derimot, tror jeg de fleste liker å få æren for det.

Jeg har lenge skyldt på omstendighetene om ting ikke går min vei, men har nå etterhvert sakte og sikkert begynt å skjønne at det bare er unnskyldninger. Unnskyldninger fordi jeg ikke har følt meg flink nok på ett eller annet vis. Unnskyldninger fordi jeg ikke ville ha ansvaret for at ting gikk galt. Unnskyldninger fordi jeg ikke følte meg klar til å ta tak i problemene. Unnskyldninger fordi det var ting jeg ikke egentlig ønsket å gjøre. Unnskyldninger for å ikke gjør det jeg ønsket (men var litt redd for).

Det kan være veldig vanskelig å ta ansvar for eget liv:

1. Tross alt var det ikke din feil at det var veiarbeid som gjorde at det ble lang kø og du kom for sent på jobb.

2. Tross alt var det ikke din feil at prosjektet ikke ble levert i tide, de andre på teamet hadde ikke gjort sin del.

3. Du føler du aldri har tid til det du ønsker.

4. Du klager over at du alltid har for mye å gjøre på jobben og at det er derfor du må jobbe overtid og er sliten hele tiden.

5. Jobben du ønsket deg, men du ikke søkte på fordi du ikke hadde alle kvalifikasjonene de etterspurte.

6. Du tenker at du er for gammel eller for ung til å gjøre noe.

Du er 100% ansvarlig for ditt eget liv. Du kan ikke velge hva andre gjør, men det er ditt valg hvordan du velger å reagerer på det som skjer.

Det er ditt valg om du hele tiden kommer opp med unnskyldninger til hvorfor du ikke gjør ting.

Ofte kan det nok føles som om andre mennesker stopper deg, men det er nettopp det det er: en følelse. Det som faktisk stopper deg er ofte deg selv og følelsen du har av ordet stopp.

Om du vil ta ansvar for ditt eget liv (og ja, det kan ofte være vanskelig, vondt og føles ekstremt ubehagelig), kan det være at du må lære deg å stille deg selv andre spørsmål.

Ta unnskyldningene over; om du tar ansvar for eget liv har jeg noen forslag til løsninger på utfordringene over:

1. Du kunne dratt hjemmefra tidligere så marginene ikke var så liten; på den måten ville du vært lenger frem i køen og mest sannsynlig rukket jobben.

2. Teamet kunne blitt enige om å holde hverandre oppdatert hele veien mens dere jobbet og hjulpet hverandre om noen ble litt bakpå. På den måten ville dere vært bedre rustet til å forhindre at alt gikk i vasken fordi en var syk et par dager.

3. Ta ansvar. Det er tross alt ditt liv og du bestemmer hvordan tiden din skal brukes. Må du stå en time i dusjen hver dag eller kan du dusje raskere noen dager i uka? Kan du slå av TV’en i en time eller to om kvelden så du kan bruke tiden til andre ting du ønsker som inspirerer deg og gir deg energi?

4. Kan du snakke med sjefen din om arbeidsoppgavene dine? Kanskje det er noe som kan delegeres til andre eller som faktisk egentlig ikke er behov for at det blir gjort? Kan det være noe du ikke trenger å gjøre så ofte? Om du får flere oppgaver kan det være at du burde gi beskjed om at du ikke har tid og at du og sjefen i fellesskap finner ut av hva som ikke skal gjøres.

5. Lær deg nye ting. Søk på jobben likevel, det kan være du har de personlige egenskapene de har behov for og at kvalifikasjonene kan læres i løpet av oppstarten i jobben.

6. Med mindre noe er ulovlig å gjøre i en viss alder (eks. kjøre bil som 14-åring), er det utrolig få ting det er aldersgrense på. I alle fall en skrevet en. Følelsen av en aldersgrense er ofte noe samfunnet ser ut til å mene og som derfor gjør at mange kvier seg for å gjøre ting. Et banalt eksempel (fordi jeg ikke kom på noe bedre akkurat nå); om du som 60-åring har lyst til å gå i miniskjørt: kjør på. Hvis du har lyst til å begynne å investere som 15-åring: kjør på. Hvis du vil starte en YouTube-kanal som 50-åring: kjør på.

Selv har jeg stadig utfordringer med å ta ansvar for eget liv. Heldigvis vet jeg at det er mulig å endre tankesettet. Å endre tankesett fra hele tiden gi unnskyldninger til å ta ansvar for eget liv er vanskelig, men det blir enklere etterhvert (håper jeg). Jeg har også tro på at livet generelt sett blir bedre av det fordi ved å ansvarliggjøre deg selv håper jeg at du faktisk får gjennomført mer.

Så, ligner du på meg ved å gi unnskyldninger for det meste som ikke går min vei, eller tar du faktisk ansvar for eget liv?

#tanker #ideer #ansvar #livet #utfordring #fremgang #utvikling

Førjulstid – hygge eller mas?

Pynte med adventsting, tenne adventslysene de fire søndagene før jul, bake julekaker, rydde og vaske huset til jul, pynte til jul, kjøpe julegaver, gå på juleavslutninger, lage julemat.

Det er mye som mange gjør før jul; noen ting kan fort bli masete, mens andre ting gjøres kun for kosens skyld. Mye av det de fleste av oss gjør før jul handler også om tradisjoner og hva vi føler vi er nødt til å gjøre.

Etter min mening er førjulstiden litt av begge deler.

Alle skal hele tiden være fornøyde og alt skal være så hyggelig før jul. Jeg liker det altså, men noen ganger trenger jeg en pause fordi det blir rent slitsomt. Enkelte ting blir så tvunget hyggelig at det ikke passer meg helt.

Andre ting kan være avslappende og kos uansett. Jeg elsker for eksempel å pynte til jul og det å kunne tenne adventslysene.

Sammen med min mor drar jeg på juleshopping hvert år. Det starter alltid med at pappa er med ut og spiser middag før min mor og jeg foretar julehandelen. Min mor har den største utfordringen der fordi det er hun som har oversikten over hva alle i familien ønsker seg og hvem som får hva av hvem. Noe som gjør at selve gavene på julaften nok ikke er det mest spennende for henne. Heldigvis for meg liker hun at vi tilbringer tid sammen på denne måten, så jeg får alltid gode råd og masse hjelp.

Jeg liker det å gi julegaver, men jeg har aldri vært noen verdensmester i å finne ut av hva jeg skal gi til folk. Så gaveinnkjøp føler jeg alltid er litt mas, men siden jeg får god hjelp av min mor blir det istedefor en hyggelig ting.

Dette gjør at det alltid er en liten ekstra utfordring å finne ut av hva jeg skal gi som julegave til min mor. Det er nemlig ikke så ofte det er mulig å overraske henne, men jeg gjør alltid et forsøk.

Hva syns du om førjulstiden; er det mest mas eller mest hygge?

Hva er din største utgift?

Hus, mat, bil. Dette er ofte store utgifter.

Hobbyer kan også være store utgifter, men det er en bit som kan være noe enklere å styre.

Husleie, boliglån og renter. Dette kan fort utgjøre større summer enn det du tenkte. Spesielt om du er huseier og dermed også må betale for oppgradering og oppussing og fiksing av ting som blir ødelagt. For de fleste er bolig en STOR utgiftspost hver måned. Husk at også hus- og innboforsikring går under denne kategorien. Mange regner også at strøm, kommunale utgifter, TV/internett også havner i denne kategorien.

Føler du snart at kategorien vokser litt ut av hodet på deg? Trøst deg med at du ikke er alene.

Mat kan også fort bli en dyr kategori om en ikke passer litt på. Noen matbutikker er dyrere enn andre, og dessuten er det en del ting i butikken som er dyrere enn andre typer varer.

Bil har mange av det jeg pleier å kalle “skjulte utgifter”. Bensin er ikke skjult og den er forholdsvis enkel å huske på. Der kan en jo styre utgiften noe ved å fylle når bensinen er priset noe lavere. Nye vinter- og sommerdekk kan derimot komme ganske overraskende innimellom. Det samme kan ulike reparasjoner som kan ha ulike utfall og priser. For bil gjelder også punktet med forsikring og så er det selvfølgelig slitasje på bilen.

Biten med slitasje på bilen er ikke noe jeg egentlig har tenkt på før nå i det siste. Hva gjør jeg når jeg ikke lenger kan ha nåværende bil, men må skifte til en ny bil? Tar jeg opp billån (og betaler masse renter) eller begynner jeg sparingen med en gang og håper å ha nok til å kjøpe en ny når behovet gjør seg gjeldende?

Alle disse tre store tingene (bolig, mat og bil) kan en ofte redusere utgiftene til. Noe kan reduseres mer enn annet selvfølgelig.

Mat må en ha, men hva med å foreta mesteparten av innkjøpene på Rema1000 fremfor Meny? Det er mitt bidrag til meg selv og jeg sparer faktisk en del penger på det.

Når det gjelder bilen: ta godt vare på den og dekkene. Heller føre var enn å vente til ting går dukken fordi det ofte blir mye dyrere å fikse. Jeg bruker Mastercard fra DNB fordi det gir meg 3% rabatt når jeg fyller bensin, i tillegg til å at jeg forsøker å huske å fylle på dagene det er noe billigere. Jeg sparer litt penger hver måned til ny bil så jeg har pengene når den tid kommer, det samme gjorde jeg når det var behov for nye dekk.

Bolig derimot, der kan jeg innrømme at jeg sliter litt mer. Jeg har kjøpt og har dermed et huslån, så det å flytte til et billigere (og mindre) sted ville ikke vært gjort i en håndvending. På den annen side betaler jeg ekstra på boliglånet hver måned, så det er mitt bidrag til meg selv.

Hva er din største utgift hver måned, og kan du gjøre noe for å minske den noe?

#penger #økonomi #privatøkonomi #personligøkonomi #boliglån #gjeld #utgifter #mat #bil

Bli kvitt gjeld og bygg formue

Hvordan bli kvitt gjeld?

Betal ned.

Å kvitte seg med gjeld er det mange som har sagt mye om. Personlig tenker jeg at det ofte krever en del innsats. Det er ulike måter å betale ned gjeld på; enten ved å ta minste lånesummer først eller ved å betale lånet som har størt rente først. Disse kalles henholdsvis snøballmetoden og snørasmetoden.

Det viktigste er jo å betale på gjelden sin. Gjerne også betale ekstra hvis og når du har mulighet for på den måten hjelpe gjelden med å forsvinne fortere.

For å kvitte meg med gjelden min fokuserer jeg på ett lån av gangen; jeg bruker for øyeblikket snøballmetoden. Noe som ikke egentlig var et bevist valg på grunn av størrelsen på lånene, men heller grunner som var logiske for meg der og da.

Å bli kvitt gjelden sin er noe en må bestemme seg for, og så jobbe mot det målet. Det kan ofte være lurest å bestemme seg for en rekkefølge og så holde seg til den.

Hvordan bygge formue?

Invester i gode objekter og verdier.

Høres enkelt ut, men gjennomføringen og det å skaffe seg nødvendig kunnskap derimot – ikke alltid like lett.

Bygging av formue er noe jeg foreløpig ikke har kommet så langt med, men jeg investerer i fond hver måned fordi jeg mener at det er viktig å ha litt i bakhånd i tilfelle noe skulle skje.

Jeg prøvde å høre med banken min, men personen jeg snakket med der sa at jeg så ut til å ha det under kontroll fordi jeg sparte i fond og hadde penger på sparekonto. Ikke akkurat det mest hjelpsomme møtet jeg har hatt. Jeg ønsket meg informasjon om hvordan jeg kunne investere og tips til hvordan gjøre det med ikke den største inntekten, men likevel få gode nok resultater.

Resultatet er at jeg har lest mange blogger; både norske og engelskspråklige. Jeg har også sett på utallige YouTubevideoer om temaet. Dette ville nok hjulpet meg mye om jeg bare hadde husket all informasjonen (noe jeg dessverre ikke gjør).

Dessuten er dette temaet så stort at jeg er litt i villrede med tanke på hvor jeg skal starte – så tips tas imot med takk!

Uansett blir dette nok et tema for bloggen fremover fordi jeg vet at jeg lærer mer og bedre om jeg forsøker å videreformidle informasjon jeg vil lære meg.

Hva er dine tanker om det å bygge formue?

#økonomi #penger #privatøkonomi #sparing #formue #tanker #FIRE #gjeld #nedbetaling

Hvordan holde ut når ting er vanskelig

For de fleste av oss går livet litt opp og ned. Noen ganger irriterende, mens andre ganger er det kanskje greit.

Tenk om livet alltid hadde vært fantastisk – ville du faktisk klart å legge merke til det?

Det har tatt meg lang tid, men jeg har endelig innsett at det faktisk er en bra ting at livet går litt opp og ned så lenge det ikke går for mye ned. Om livet er bra blir en veldig vant med det og en del av oss kan fort komme til å tenke på alle de tingene vi ønsket var bedre og som vi ønsker å endre. Helt greit det altså, men noen ganger kan det være lurt å få litt perspektiv på eget liv.

Personlig hadde jeg en lang nedoverbakke og har de siste to årene klatret oppover igjen. Jeg har fremdeles dårlig dager innimellom, men jeg er desto gladere for de gode dagene. De dagene jeg tok for gitt før. De bra dagene jeg ofte tenkte ikke var helt bra nok og ønsket at var bedre. Jeg vet at mange andre også har dårlig perioder og jeg skulle ønske de slapp det.

Likevel, selv så langt nede jeg var har jeg lært noe. Jeg har lært at når livet er vanskelig kan det faktisk være lurt å endre tankegang. Min tankegang var nemlig slik:

Her er problemet: det er ikke alltid alle ting går over av seg selv. Noen ganger er det behov for hjelp. Hjelp fra familie, fra venner eller fra profesjonelle.

Poenget er at noen ganger skal du ikke holde ut. Noen ganger skal du spørre om hjelp.

Det er vanskelig for noen, og det kan være vanskelig for andre. Noen ganger kan det også være vanskelig å ta imot hjelp du blir tilbydt eller har spurt etter.

Hvor du havner vet du selv. Det viktigste er at om du merker at ting er vanskelig og du ikke er sikker på om det går over av seg selv: du skal du ikke holde ut. Andre ganger kan det være at å holde ut faktisk er det riktige. Det valget kan være et vanskelig valg, men ofte er du den eneste som kan ta valget for deg.

Jeg har lært litt, men er fremdeles ikke alltid like flink til å si ifra. Så der satser jeg på at øvelse gjør mester.

Så om du syns livet er vanskelig, spør deg selv: tror jeg virkelig at dette kommer til å gå over av seg selv; eller skal jeg ta et vanskelig, men også et smart valg om å be om hjelp på et eller annet vis?

Husk at livet er en berg- og dalbane, du må ha både oppturer og nedturer, men du kan være med å velge hvilke berg-og dalbane som skal være ditt liv.

#tanker #livet

Er du klar for en ny uke?

Jeg sjekker kalenderen og ser hva jeg har av planer. Alt av planer skriver jeg opp på en whiteboard jeg har på veggen på hjemmekontoret mitt. På den måten er det enkelt å få oversikt over hvordan uken ser ut og jeg planlegger også hva jeg skal ha til middag hver dag.

Grunnen til at jeg lager en oversikt over hva jeg skal ha til middag hver dag er for å gjøre det enklere for meg selv når jeg skal skrive handleliste. Ofte handler jeg på vei hjem fra jobb på mandag – det er storhandlingen min. Stort sett fyller jeg på med mindre ting enten på torsdag eller fredag; melk, brød og eventuelt frukt. Det begynner å bli såpass godt innarbeidet at jeg ikke tenker over det.

Siden jeg fra mandagen av har alt jeg skal ha til middag hele uken er det fritt frem for å bytte om på hva jeg spiser til middag de ulike dagene, så da har jeg likevel valgmuligheter.

Jeg ser også over regnskapet mitt hver uke og legger inn penger jeg brukte i uken som var. Dessuten finner jeg ut av hvor mye jeg kan bruke i den kommende uken og ser hvordan jeg er  i forhold til budsjettet mitt. De gangene jeg er for lat til å gjøre det arbeidet er (nesten uten unntak) de gangene jeg bruker over budsjettet.

Når det gjelder bloggen er søndagen ofte dagen hvor jeg skriver poster for kommende uke, for på den måten frigjør jeg tid i ukedagene når jeg kanskje ikke alltid har like mye energi til den typen ting.

Andre generelle rutiner jeg har på søndagene er å passe på at huset ser greit nok ut; ryddig og rent nok.

Generelt liker jeg å lese blogger på søndager fordi da føler jeg at jeg har bedre tid, det samme med å se på de jeg følger på YouTube.

Har du noen søndagsrutiner du stort sett gjør året rundt uansett hvilken årstid det er?

#planlegging #tidsstyring #rydding #økonomi #penger

Julegaver og utfordringer

Jeg har ikke så mange jeg kjøper julegaver til, men det er likevel ikke enkelt. De fleste har det de trenger og ønsker seg lite, så det å finne noe å gi som de vil sette pris på er ikke det enkleste.

Føler litt at jeg kaster stein i glasshus her siden jeg også har det jeg trenger og dermed sliter med å finne ting å sette på ønskelisten. Eller, jeg har noen ting jeg ønsker meg, men de er litt i dyreste laget til å sette på ønskelisten – og de ville heller aldri fått plass under juletreet… (for eksempel 4-mannsbolig og småbruk/gård…)

Heldigvis har jeg en mor som hjelper meg med dette. Ulempen for henne er at hun vet hva alle får og dermed er det ikke så spennende for henne når gavene pakkes opp på julaften.

Dette er nok et tegn i tiden at vi lever i et materialistisk samfunn. Helt greit for min del siden jeg liker tingene jeg har, men det blir som sagt en liten utfordring ut av det.

Gavene skal gjerne heller ikke være for dyre fordi pengene går veldig fort da, og jeg liker å kunne betale regningene mine og ikke måtte tenke “dagen derpå” fordi det ble litt mye utgifter til julegavene.

Noe av det jeg liker med julegaver er å få en ting (som jeg forhåpentligvis ikke vet hva er) og så pakke opp for å se hva som er gjemt inni papiret. Skjønt, siden jeg ikke har så mange ønsker har jeg også en god ide om hva innholdet i pakken er før jeg får pakket den opp.

Kanskje det er viktig å utfordre seg selv litt: ønske seg noe i begynnelsen av året som du vet du ikke kommer til å kjøpe selv og “håpe” at du glemmer hva du har ønsket deg så du blir overrasket til jul. Det er en tanke jeg liker!

Er du god til å vite hva du skal gi i julegave til andre? og ikke minst; setter du deg et øvre tak på hvor mye du tenker å bruke på julegaver?

#penger #økonomi #jul #julegaver #gaver #utfordringer #ønskeliste

Pensjon – et tema for alle

Bedre sent enn aldri?

Absolutt, men jo tidligere jo bedre.

Hvorfor mener jeg dette?

Av flere grunner:

  • Det er alltid kjekt å ha litt ekstra i bakhånd
  • De fleste ønsker å gjøre ting når de blir pensjonert og det meste i dagens samfunn koster penger
  • Du vil at pengene skal vokse mest mulig av seg selv
  • Du vil være sikker på at du faktisk har nok å leve av når du blir pensjonist og ikke må ta opp lån for å leve

Lenge var pensjon noe jeg ikke tenkte over i det hele tatt.

Jeg regnet med at en fikk noe mindre når en gikk av med pensjon, men jeg visste jo også at en får pensjon fra folketrygden så jeg tok det litt for gitt at det ville være helt ok.

Så var jeg på et seminar og fikk noen fakta (som jeg selvfølgelig ikke husker ordentlig). Det jeg husker var at det var tre ulike varianter av utregningen og at jeg som er født i 1983 kom dårligere ut av det enn de som er født tidligere. Blant annet fordi det justeres etter forventet levetid, noe som gjør at jeg kommer til å måtte stå i jobb til jeg er over 70 år.

En annen ulempe så vidt jeg husker var at jeg også ville få mindre enn det jeg trodde. Mange (meg selv inkludert) tar det for gitt at en får rundt 66 % av det sluttlønnen var i pensjon. Så vidt jeg husker og forsto av seminaret er ikke dette tallet sikkert. Fordi vi blir fler og fler eldre mennsker og færre jobber og dermed spytter inn penger til mulige pensjonsutbetalinger kan det være at min pensjonsutbetaling fra folketrygden blir mindre. Noe som igjen gjør det enda viktigere å spare selv til egen pensjon.

For de som tenker at pensjonsalderen er lenge til og at de dermed ikke trenger å spare; lær litt om rentes-rente effekten. Jeg innrømmer glatt at jeg ikke helt har forstått den, men jeg har skjønt at det er en fantastisk ting når det gjelder formue (og helt forferdelig når det er snakk om gjeld). Det er rentesrente effekten som gjør at formuen (eller gjelden) vokser med gallopperende fart.

Jeg skulle ønske jeg hadde tenkt tanken når jeg begynte å tjene penger og satt av litt hver måned, men bedre sent enn aldri, så jeg setter av litt penger i fond hver måned nå i alle fall.

Har du tenkt over pensjon? Har du brukt sider som nav.no, minpensjon.no eller norskpensjon.no til å sjekke hvor mye (eller hvor lite) det kan være du får i pensjon?

Jeg sjekket nemlig prognosen for meg selv og jeg innså at jeg absolutt vil spare litt ekstra penger for jeg vil ha mer enn det å rutte med….

#pensjon #penger #økonomi #privatøkonomi #personligøkonomi #fremtid #planlegging #sparing