Digitalt rot?

En god stund nå har jeg ryddet i ting jeg har, og jeg har mye ting så det tar lang tid. Frem til for noen dager siden har jeg fokusert på fysiske ting jeg har hatt; klær, bøker, sko, kjøkkenting, papirer, generelt rot… De siste dagene derimot har jeg gått løs på noe som jeg nå allerede har brukt flere dager på: den ene eposten min.

Jeg rydder i mapper og sletter mail og mapper og går gjennom mail som har ligget ulest lenge. Heldigvis er ikke dette mail som er viktig å lese, men det er utrolig hvor mange ulike nyhetsbrev jeg (tydeligvis) har meldt meg på i løpet av en del år. Så nå har jeg meldt meg av en del nyhetsbrev som jeg ikke leser uansett.

Det er også en del blogger som jeg følger; disse har jeg delt inn i to mapper – en for bokblogger og en for alle andre blogger. Målet nå blir å etterhvert komme seg gjennom alle disse mailene, så jeg får ta noen av gangen. Utfordringen ligger akkurat nå i at det hele tiden kommer mail inn hver dag. Så om jeg skal fokusere på ny mail som kommer, eller om jeg skal fokusere på å minske mengden av uleste mail som ligger der, det er jeg litt usikker på.

Lenge har jeg ikke tenkt at mailen også er et sted som kan være lurt å rydde i, men nå som jeg først startet på det skjønner jeg ikke helt hvorfor jeg ikke har gjort det før. Å klare å få tømt en av mappene, så det enten bare ligger igjen mail jeg vil lese igjen ved en senere anledning eller at den faktisk er helt tom (og jeg i flere tilfeller dermed har slettet mappene), gir faktisk en god følelse selv om det ikke er noe fysisk jeg kan se i huset hele tiden.

Rot og ugjorte ting er rot og ugjort uansett om det er fysisk eller om det er digitalt. Så hvordan løse denne utfordringen?

Målet med mail blir denne uken å bruke 10-15 minutter hver dag på å holde innboksen tom, og om jeg har tid: se gjennom eldre mail. Sånn sett kan jeg nok kalle denne uken for “den digitale ryddeuken”.

Har du tenkt over at det kan være greit å rydde i ditt digitale liv som for eksempel e-post?

#mail #epost #rydding #kontroll #system #planlegging #orden

Filmbonanza

Noen ganger er det lov å gå amok på biblioteket (jeg mener ikke utagerende på noen måte). I går hadde jeg en liten raptus hvor jeg lånte med meg filmer; fordelen er at så lenge jeg leverer i tide (etter å ha fornyet de noen ganger…) er det gratis. Ofte gjør jeg det med bøker – det er noe jeg har gjort siden jeg var liten og var med foreldrene mine til biblioteket.

Det er en utfordring med å låne med seg så mange filmer hjem på en gang, og da er det ikke lånetiden jeg snakker om (som bare er på en uke…). Utfordringen er å velge hvilke film jeg vil se først; hvilke av filmene er jeg egentlig mest interessert i å se på?

Gårsdagens utvalg var mest action, spenning og verden som går under på ulike måter, og en komedie. Så jeg endte selvfølgelig opp med å se den ene komedien i går; Bad moms.

Bad moms har jeg hatt lyst til å se en stund, både fordi jeg liker flere av skuespillerne og fordi den ser rett og slett morsom ut. Jeg hadde rett, jeg likte filmen så nå må jeg bare vente til neste film kommer. Det kommer nemlig en to’er: A bad moms christmas – som selvfølgelig kommer på kino nærmere jul.

Neste utfordring med filmene jeg har lånt nå er jo å velge hvilke film jeg se neste gang. Blir vel en film om dagen en stund fremover…

Har du sett noen av disse filmene? Er det noen av dem du vil anbefale at jeg ser først?

#film #bibliotek #lån #filmbonanza #dvd

Hvorfor studier?

Dette er et spørsmål jeg har fått av flere etter at jeg begynte å studere. Tross alt er jeg utdannet bibliotekar og har en jobb, så hvorfor utsette meg for studier? Spesielt når jeg allerede er sliten; hvorfor slite enda mer? Det at jeg var sliten før jeg begynte med studiene gjør det enda mer uforståelig for mange virker det som (selv om de færreste visste hvor sliten jeg var).

De dagene jeg ikke har overskudd til studier, så gjør jeg ikke noe med dem og jeg har heller ikke dårlig samvittighet når jeg ikke gjør noe. Jeg studerer fordi jeg liker å lære nye ting, og økonomi er et emne jeg finner fascinerende. Det er min hovedgrunn for å studere. Om jeg ikke ønsker å fortsette, eller syns det blir for mye dårlig stress og lignende av det er det faktisk så enkelt at jeg bare slutter. Værre er det ikke. Studiene har ingen direkte påvirkning på min nåværende jobb (selv om jeg har gjort nytte av det jeg lærer på studiene i jobben).

En del spør, når de får vite at jeg studerer og hva jeg studerer, om jeg vil benytte meg av det for å kunne bli biblioteksjef etterhvert. Så vidt jeg vet pleier ikke økonomiutdannelse være krav for å bli biblioteksjef, men at det kan være nyttig er det nok ingen tvil om. Jeg kjenner mange som aldri kunne tenke seg å være sjef. For min egen del tenker jeg vel heller: hvorfor ikke være sjef? Jeg har litt av Pippi i meg og tenker at det har jeg ikke gjort før, så det blir sikkert bra!

Studiene gir meg mer energi de dagene jeg har overskudd til å gjøre noe med dem. De gjør at jeg utvikler meg og lærer ny kunnskap. Om jeg har en litt tung dag og likevel jobber litt med studiene og faktisk forstår og husker det jeg holder på med, så gir det meg energi og gjør at dagen kanskje ikke føles så tung. Kunnskap og læring har alltid gitt meg god energi – vel og merke så lenge det er noe jeg ønsker å lære og syns er interessant.

Etter min mening burde studier en holder på med være noe en syns er interessant og som gir deg energi. Forhåpentligvis kan du også bruke de til noe fornuftig når du er ferdig.

Fortell meg gjerne hva du har studert eller studerer, og hva med studiene du syntes var mest interessant.

#studier #studentliv #hverdag #arbeidsliv #arbeidogstudier

Nedbetaling

Studielån, boliglån og privatlån – det er lånene jeg har som jeg betaler ned på.

Studielånet går sin vante gang, jeg betaler det jeg får beskjed om. Jeg har vurdert om jeg skal betale ekstra på det noen ganger, men renta er forholdsvis lav og det regnes for å være et “bra” lån.

Privatlånet mitt er et lån jeg har til mine foreldre. Jeg var utrolig heldig og fikk hjelp fra dem når jeg kjøpte huset mitt. Det betaler jeg på hver måned, inkludert normrente – på den måten er jeg sikker på at det ikke kommer til å bli noe surr med skatt og sånt.

Boliglånet mitt er delt i to: fastrentelån og boliglån. Fastrentelånet er akkurat hva det gir seg ut for å være: et lån med fast rente. På det lånet er renten bundet – kanskje ikke på det beste tidspunktet fordi renta er mye lavere nå enn når jeg bandt den… Likevel er jeg fornøyd med at jeg gjorde det. Ja, jeg betaler mer, men det gav meg forutsigbarhet jeg ønsket på det tidspunktet.

Den minste delen av boliglånet mitt har flytende rente. Når jeg kjøpte huset delte jeg boliglånet i 80/20, hvor 20% var delen med flytende rente. Det var fordi jeg ønsket muligheten til å betale ekstra, men jeg ville også ha en sikkerthet. Jeg har betalt en god del ekstra på den lille delen av lånet – faktisk så mye at lånetiden er blitt 6 år kortere.

Her om dagen hadde jeg litt ekstra penger igjen fra forrige lønn, så jeg betale nok en gang litt ekstra inn på boliglånet mitt (kr 3.000). Det gjorde at terminbeløpet gikk fra kr 926 til kr 898 pr måned. Det var også en del rente som bare “forsvant”, den gikk fra kr 20.935,28 til kr 20.267,37 – så hele kr 667,91 av rentene som jeg aldri kommer til å måtte betale. Jeg hadde ikke tenkt over rentetallet før, men når jeg nå ser hvor mye det faktisk gikk ned blir jeg jo litt nysgjerrig på hvor mye renter jeg egentlig har spart på å betale ned alt det ekstra jeg har betalt…

#penger #lån #boliglån #økonomi #personligøkonomi #studielån #privatlån

Bryllup!

I går var jeg så heldig at jeg var invitert i bryllupet til ei venninne av meg. Vi har kjent hverandre i mange år, og det var herlig å få delta i den store dagen.

Vielsen i kirken var nydelig og festen etterpå helt super. Jeg koste meg masse, så jeg er passe sliten i dag for å si det sånn. Kjolen min var nyinnkjøpt for anledningen, men jeg har fremdeles ikke helt mestret kunsten å bli tatt bilde av (sier meg stort sett fornøyd så lenge øynene er åpne og det er en viss grad av smil å spore…).

Jeg fikk lagt meg før klokka tre på natta, men likevel våknet jeg før syv… Så akkurat nå “fungerer” jeg på omtrent fire timers søvn.

En god stund nå har jeg jobbet med å lære meg å våkne tidligere så jeg får startet dagen på en bra måte. Utfordringen blir da dager som i dag hvor jeg har mulighet til å sove lenger; kroppen har vendt seg til å våkne tidligere så jeg får ikke sove mer (selv om jeg er trøtt).

Uansett, dagen i går var helt fantastisk. Føttene er en smule vonde etter mange timer i høyhelede sko, og kinna er ømme etter all smilingen – men det er så utrolig verdt det! Den absolutt beste dagen jeg har hatt på lenge.

#bryllup #bestedagen #kjole

Forandringer

I en måned skal jeg nå jobbe et annet sted enn jeg er vant med. Det blir uvant, men spennende. Selv om jeg kjenner de som jobber på det stedet litt fra før av, blir dette likevel annerledes. Nå skal jeg jo tross alt jobbe der, ikke bare være på halv- eller heldagskurs med noen av dem.

Hjemme har jeg lagd litt forandringer ved å planlegge middagene mine på en annen måte enn jeg pleier. Andre endringer jeg jobber med er når jeg legger meg; etterhvert er planen å jobbe mer med morgenrutinene mine også. Den siste tiden har jeg lest noe hver dag; for meg er dette en enkel rutine og noe jeg gjennomfører hver dag. Dette er både noe jeg liker og noe som er bra for mestringsfølelsen; jeg har tross alt lagd meg en ny rutine – det er ikke bare bare.

Mens jeg hadde sommerferie startet jeg å pusse opp gangen, men jeg ble ikke ferdig. Gangen står der fremdeles, uferdig og fin. Så jeg har jo startet den forandringen, men er ikke ferdig med å gjennomføre den enda. Det er egentlig ikke så mye jeg har igjen; må få lagt på gulvlister (må bare finne ut hvilke jeg vil ha først). Etter det blir det bare å sette opp skapet jeg kjøpte på IKEA (og som ligger midt på stuegulvet fremdeles…) og flytte bokhylla tilbake til gangen der den sto (for øyeblikket står den inne på et annet rom der det heldigvis var plass til den).

Andre endringer i livet mitt? Egentlig ikke, eller, jeg begynner endelig å se litt lysere på livet igjen. Det er fantastisk følelse (anbefaler alle å se lyst på livet!). Jeg tenkte også jeg skulle se om jeg skjønte noe av den nye aksjesparekontoen som en nå kan opprette. I dette tilfellet liker jeg tanken på utsatt skatt; da kan jeg investere gevinsten uten å skatte nå, og skattleggingen skjer først når jeg faktisk tar ut gevisten jeg (forhåpentligvis) har opparbeidet meg.

Har du gjort noen forandringer i livet ditt den siste tiden?

#planlegging #forandring #livsstil

Gjennomføring?

Planlegging er noe jeg trives med å gjøre. Jeg kan planlegge det meste; hvilke bøker jeg skal lese, hva jeg skal gjøre i løpet av en dag, hvilke bøker jeg vil kjøpe, hvilke håndarbeid jeg vil holde på med, når jeg vil være sosial og mye annet. Det har jeg aldri noen utfordringer med.

Det jeg derimot har en utfordring med er gjennomføringen av alt jeg planlegger. Ikke fordi jeg nødvendigvis planlegger for mye ting å gjøre; jeg planlegger jo tid for å slappe av og ta pauser også, men det er selve gjennomføringen det står på. Jeg liker å lese, jeg liker å studere, jeg liker å gå tur, jeg liker å ha et rent og ryddig hus.

Så hvorfor er det så vanskelig å gjennomføre det jeg ønsker å gjøre? Driver jeg med selv-sabotasje? Har jeg ikke egentlig lyst til å gjøre tingene jeg planlegger? (å vaske badet er et godt eksempel her – jeg kan ikke fordra å gjøre det, men det er så utrolig digg når jeg er ferdig…)

For eksempel å feste tråder når jeg strikker sokker, det er ikke akkurat favorittdelen min – strikkingen elsker jeg, men å feste tråder? vel…

En gang i blant skjer det et mirakel, og jeg har endelig festet trådene på disse sokkene (som har vært ferdigstrikket i over en måned tror jeg…). Skjønt, det var ikke planlagt… Så myke, gode og varme sokker er ferdige – men av en eller annen grunn nesten i minste laget til meg selv – selv om jeg trodde jeg strikket dem til meg selv?

Er du god til å gjennomføre ting du planlegger? (og har du noen gode tips til meg?)

#planlegging #strikking #sokker #sokkestrikking #ikkegjennomføringsevne

Selvutvikling

Det er flere veier å gå med selvutvikling; en kan enten stå på stedet hvil, gå bakover eller gå fremover. Min oppfatning er at de færreste går bakover med mindre det er noe veldig spesielt. Når det gjelder å gå fremover, er det etter min oppfatning få som gjør det også. Å stå på stedet hvil derimot, der jeg har jeg troen på at mange er.

I flere omganger har jeg vært en av de mange som står på stedet hvil. Noen ganger fordi det er et fint sted å være, mens andre ganger fordi det føles for skummelt å gjøre noe annet. Hvorfor det er sånn kan en jo spørre seg, men det er noe med det å være i det trygge og kjente fremfor å plutselig gjøre noe en er usikker på og samtidig være på ukjent grunn. På jobb har jeg mange ganger følt at jeg har gjort ting jeg ikke kan, det er skummelt, men går generelt omtrent alltid bra. Selv om det kan føles skummelt, så er jeg likevel på trygg grunn, så det er mindre skummelt enn om jeg skulle gjort det et annet sted.

Utfordringen er jo at det er når en er litt ukomfortabel og det noen ganger føles litt skummelt, det er da det er mye utvikling på gang. Jeg husker ikke hvor jeg leste om det, men det å undersøke ting før en setter i gang er vel og bra, men en eller annen gang må du faktisk ta sjansen på å begynne. Du kommer aldri til å ha alle svarene før det begynner, det er ikke sånn det fungerer. Du kan ha mye informasjon, og så finne ut av resten på veien.

Jeg tenker at litt undersøkelser i starten før en begynner på noe er lurt, men så må en faktisk begynne. I de fleste tilfeller er det noen som kan hjelpe deg på vei, noen du kan spørre, noen som vil vise forståelse, steder du kan finne informasjon. Likevel, det er en terskel å gå over, og i noen tilfeller er den veldig høy.

Fordelen med å gjøre noe som kan føles litt skremmende, som du ikke kan ordentlig, som du ikke har gjort før, som er utenfor din komfortsone – du lærer, det blir mindre skremmende og etterhvert utvider komfortsonen din seg. Det er utvikling.

Lenge stod jeg på stedet hvil, men jeg vil fremover, jeg vil lære mer, jeg vil bli enda bedre enn jeg er. Derfor prøver jeg å utfordre meg selv – gjøre noe som er litt utenfor min komfortsone. Det trenger ikke være store ting, det kan være små, men det viktige er at en bestemmer seg og faktisk gjennomfører det. Noe som er lite for noen kan være gigantiske ting for andre.

Derfor utfordrer jeg deg denne uka; gjør noe som er utenfor din komfortsone. Om du forteller andre om det eller ikke spiller ingen rolle, så lenge du selv vet hva du har gjort (og hvorfor) 🙂

#selvutvikling #motivasjon

Bøker lest i august

Helt siden jeg var liten har jeg elsket historier. Jeg har vært i utallige land rundt om i verden, jeg har reist under vann, jeg har vært ute i universet og jeg har vært på planeter som eksisterer i vår verden. Jeg har reist tilbake i tid, jeg har vært andre personer, jeg har vært verdensmester, jeg har vært en kjempesuksess, jeg har vært fortapt og ensom. Jeg har vært nesten alle du kan tenke deg og sett mer enn mange kan forestille seg.

For meg er det helt naturlig å lese bøker, det er noe jeg har gjort nesten hele livet. Jeg føler at det mangler noe om jeg ikke får lest på mange dager, at en liten del av meg mangler. I august har jeg vært hel; totalt sett har jeg lest fem romaner og en fagbok.

Denne boken kjøpte jeg for en stund siden, men har ikke rukket å lese før nå. Det er high fantasy med demoner og magi. Den har flere fortellere og er nesten 500 sider. Children of fire er første boka i serien Chaos born og jeg må kjøpt de neste bøkene så jeg kan lese mer av den serien fordi den fascinerte meg.

Dette er første (Ink and bone) og andre (Paper and fire) bok i serien The great library (jeg leser på tredje bok (Ash and quill) nå). Jeg kjøpte inn første og andre bok samtidig fordi jeg hørte ikke om den før etter at andre bok var kommet ut. Serien er basert på at biblioteket i Alexandria aldri brant ned til grunnen, og dette biblioteket sitter dermed med all kunnskapen og velger også hva alle får tilgang til. Det har gjort at svartebørsen for bøker er stor industri. Premisset for boka gjorde at jeg bare måtte ha serien og jeg ventet til tredje boka kom ut før jeg kjøpte den også så jeg kunne lese de sammen. Når så tredje bok kom ut og jeg begynte å lese fant jeg ut at det som skulle være en trilogi er blitt utvidet til en fem-bok serie. Noe som gjorde meg irritert og fornøyd på en gang. Jeg elsket de to første bøkene, og så langt er tredje boka like bra!

Denne boka leste jeg fordi det finnes en bok (i flere utgaver) med tittelen “1001 bøker du må lese før du dør”, hvor jeg har satt meg som mål å lese et par av forslagene fra den boka hvert år. Så nå har jeg lest en bok av Graham Greene, ikke noe jeg kommer til å gjøre igjen med det første da det ikke var helt min stil.

Jeg syns alltid det er inspirerende å lese om folk som har fått det til innen sitt felt, men denne boka gav meg dessverre ikke så veldig mye inspirasjon til tross for alle personene som er intervjuet.

Blodets hevnere er andre boka i serien Nattjegerne. Jeg leste første boka (Blodets galskap) for et par år siden når den kom ut og har ventet på denne boka siden den gang. Den var verdt å vente på! Jeg håper bare at ventetiden til bok tre blir noe kortere.

Jeg har startet på et par andre bøker, men de er jeg ikke ferdig med enda – så de har jeg ikke gjort meg opp en ferdig mening om enda.

Hvilke bøker leste du i august, og har du lest noe av bøkene jeg nevner her?

#bøker #anbefaling #boktips #bokanbefaling