Litt fremgang er også fremgang

Ullgarn + slankeprosjekt = sant.

Riktignok ble det mindre slanking av ullgarnet i går, men all fremgang er fremgang. Målet er jo å lage ting av ullgarnet jeg har (og alt det andre garnet også etterhvert, men jeg har startet med ullgarnet – slankeprosjektet ble tross alt startet i vinter…).

Neste mål vil være å selge mesteparten av det jeg lager.

For eksempel har jeg ikke behov for babytepper, men jeg har innsett at jeg virkelig liker å strikke dem. Så i går ble det 4,5 cm strikket og det er nå 16 g igjen av nøste nummer fire.

Pulsvarmere har jeg mange av etterhvert; flere par jeg bruker og en god bunke som jeg håper å få solgt. Jobber nå med enda ett par – disse er blå i perlestrikk. Foreløpig går det litt sakte, men så lenge det går fremover er jeg fornøyd. Jeg startet med 40g av det garnet i går og avsluttet med 36 g.

Totalen for gårsdagens strikking blir dermed: (32-16) + (40-36) = 20g. Med tanke på at garnnøster flest er 50g, så strikket jeg nesten et halvt nøste i går – fornøyd med det 🙂

Lodd?

Hender det at du kjøper skrapelodd? (og hva er det meste du har vunnet?)

Det er sjeldent jeg kjøper skrapelodd, men innimellom er det litt gøy. Jeg har kjøpt millionflax – der har jeg flere ganger vunnet kr 25 – så da bytter jeg det inn i ett nytt lodd og ender alltid opp med ingenting til slutt. Jeg har også kjøpt Flax for livet – og der har jeg vunnet mest: hele kr 500 vant jeg på mandagen som var. Mer er det ikke å skryte av, men det er gøy å ha flax en gang i blant. Har vurdert å gjøre det til en gøy ting hver måned – ett flaxlodd i måneden kanskje? 🙂

Ferdig!

Når puslespillet har 3.000 brikker (eller, egentlig er det 3.168 brikker, men runde tall ser ofte bedre ut?) – tar det tid å få lagt det ferdig. Rett over en måned har jeg brukt på dette puslespillet: Zodiac av Ravensburger. Hadde jeg jobbet ville jeg brukt mye lenger tid…

Som vanlig er det god kvalitet på puslespillet – det pleier å være det på puslespill fra Ravensburger. Brikkene holder godt sammen om du må flytte større seksjoner, men en ulempe med dette er “false fits”. Passformen på alle brikkene gjør det enkelt å vite om de hører hjemme der en legger de med med ett unntak: puslespillet er tydlig delt i to før de ble lagt i samme form for å stikke ut (? jeg vet ikke hvordan de egentlig deler det opp…) brikkene. Noe som gjør at i øverste høyre hjørne har brikkene akkurat samme passform som motsatte side – nederst i venstre hjørne. Det skapte store utfordringer med kanten – og hjørnene. (for øverst i venstre hjørne var jo også likt nederst i høyre hjørne)

Bortsett fra den irritasjonen likte jeg bildet veldig godt. Det hadde etter min mening en passe vanskelighetsgrad i forhold til størrelsen. Så jeg er veldig fornøyd med dette kjøpet. Innser at neste gang jeg legger det så vil jeg ikke begynne med kanten som vanlig, men heller spesifikke deler av bildet. Så får heller alle kantbrikkene som kan passe to steder og er veldig vanskelig å skille fra hverandre fordi alle er sorte heller bli lagt til slutt.

En ny start på pinnene

Ullgarnet mitt slankes fremdeles – fra nøster til ferdige ting.

De korte, hvite pulsvarmerne jeg bare måtte feste trådene på tenkte jeg ikke var behov for å ta med på bildet i dag da de egentlig var ferdig telt med grammene sine i går.

Babyteppet går sin gang – og jeg merker at mye av slankefokuset (eller hyggestrikkingen om du vil) ligger der. I går ble det nemlig hele 9 cm lenger. På den biten brukte jeg opp det lille som var igjen av et nøstet (10g) og startet på et nytt ett (51g). Ny innveiing på nøste nummer fire var 32g på morgenen i dag.

Det blå garnet som har blitt påbegynte pulsvarmere har jeg nøstet opp så jeg kan bruke fra begge ender av garnet. Grunnen til det er at jeg vil lage paret så like som mulig og bruke opp hele nøstet. Å kutte tråden fordi jeg tror jeg er på midten og det etterpå viser seg å være feil ville vært kjedelig. Jeg kom ikke så veldig langt, men det er fordi jeg startet hele tre ganger. Jeg var nemlig litt usikker på hvor mange masker jeg hadde behov for og startet stort med 56 masker, rakk det opp, prøvde igjen med 48 masker, rakk opp det også og nå har jeg bestemt meg for 44 masker. Det er ikke alltid like enkelt når det ikke er noe mønster som dikterer hva jeg skal gjøre. Perlestrikk blir det i alle fall fordi jeg syns det passer godt til både fargen og garnet.

Så til totalen som jeg strikket i går: 10 + (51-32) + (44-40) = 33g. Altså ble 33 gram garn slanket bort i går og jeg er veldig fornøyd med resultatet. Hvor mye det blir for dagen i dag kommer det en oppdatering på i morgen.

Dagens pengetips

Nå er ikke jeg noen ekspert, men jeg har mye egen erfaring – og det kan være nyttig noen ganger.

Så dagens pengetips er ikke å tippe i lotto eller kjøpe haugevis av skrapelodd (selv om jeg faktisk vant her om dagen) – sannsynligheten for å vinne store summer er ekstremt liten.

For mange som har lån har den siste tiden blitt stadig mer utfordrende – og så vidt jeg kan forstå er de ikke ferdig med å sette opp rentene, så det blir ikke noe enklere fremover heller. Dessverre. Den biten får jeg ikke gjort en ting med.

Selv har jeg to lån: boliglån og studielån. Boliglånet er større og har høyere rente enn studielånet; noe som selvfølgelig gjør at terminbeløpet er mye høyere for boliglånet og rentene har enda større utslag. Jo større lån en har, jo mer utgjør rentene. Hadde jeg kunnet velge ville jeg ikke hatt lån i det hele tatt, men enn så lenge er det lite jeg kan gjøre med totalen.

Det jeg kan gjøre noe med, og det som er dagens pengetips, er ekstra nedbetalinger. Høres fint ut om en har masse ekstra penger liggende rundt (hvem har det om dagen lissom?).

Jeg har hørt mange tips om å “betale deg selv først” – altså å sette av penger til sparing og ekstra nedbetaling av lån før du betaler regninger og kjøper mat. Det kan sikkert fungere for noen, men absolutt ikke for alle. Hva med alle de som hovedsakelig er nødt til å bruke alle pengene de får inn fordi de ikke får så mye penger inn? De som pleier å gå i null, men nå som rentene går opp, ender med å gå i minus hver måned? Det er for sent å mase om at det er viktig å opparbeide seg en buffer når det ikke er noe penger å lage en buffer av (og som dessuten ville blitt brukt opp veldig raskt når alt har blitt mye dyrere veldig raskt).

Burde jeg ikke snart komme til poenget med tipset?

Vel; jeg har nevnt det: ekstra nedbetaling på lån. Men: kun om en faktisk har ekstra penger – ikke lån ekstra penger for å betale ekstra – det er å skyte seg selv i foten (frarådes!!). Jeg hadde kjempeflaks og vant på et skrapelodd (som jeg kjøpte til meg selv som en bursdagsgave) – noe av summen brukte jeg til å bytte til meg nye skrapelodd (dårlig uttelling på de…), men resten av summen skal jeg sette som ekstra nedbetaling på studielånet mitt. Nå er kanskje ikke kr 425 så mye ekstra å skryte av, men alle kronene teller. Dessuten er dette penger jeg ikke ville hatt – de er ekstra. Akkurat som de kronene jeg tjente på å selge to par med pulsvarmere – de pengene ble også lagt til som ekstra betaling på studielånet.

Så tipset er IKKE å kjøpe skrapelodd, men om du skulle slumpe til å plutselig få ekstra penger du ikke hadde regnet med – bruk de til å betale ekstra på lån (eller betale regninger som du ikke er ajour, eller kjøpe mat om du ikke egentlig hadde nok penger til det). Poenget med å betale ekstra på lånet (selv om det kanskje ikke gir deg et like stort kick som det gir meg) er at jo mindre lånet er, jo mindre renter blir det å betale. Så enkelt, så irriterende vanskelig noen ganger. Prøv å se gleden ved å betale ekstra – det gir deg kanskje ikke noe ekstra akkurat når du gjør det, men det lønner seg i det lange løp.

Har du noen gode pengetips å dele?

Nesten ferdig, halvferdig og starten på noe nytt?

Slankeprosjektet for ullgarn fortsetter med daglige oppdateringer. (gårsdagens oppdatering)

Jeg ble nesten ferdig med de korte pulsvarmerne i går – måtte feste trådene på morgenen i dag. Så de to grammene er ferdig brukt.

På babyteppet kom jeg langt i går – hele 11 cm strikket jeg. Der startet jeg med 44 g og på morgenen i dag var det bare 10 g igjen, så der har jeg veid inn et nytt nøste (nummer fire på babyteppet) – og det nøstet veier 51 g til å starte med.

Siden jeg liker å ha litt variasjon på det jeg gjør – også fordi babytepper blir “tunge” å strikke på når de blir større – veide jeg inn et nytt garn i tillegg. Om jeg får startet på det blå garnet i dag – vel, tiden vil vise. Startvekten er uansett 44 g og målet er (som vanlig?) et par med pulsvarmere. Mulig jeg kommer til å strikke det garnet fra begge sider for å være sikker på at det blir likest mulig. Hvilket mønster jeg skal velge har jeg foreløpig ikke bestemt meg for, men jeg vet om to det ikke blir. Noe av grunnen til at jeg valgte det blå garnet denne gangen er fordi jeg har startet to ganger på det allerede, men ikke blitt enig med meg selv om hvilket mønster jeg ville velge. At jeg fikk solgt det forrige paret med pulsvarmere jeg strikket av dette garnet er også en grunn til å strikke et par til. Har jeg solgt ett par, kan jeg sikkert få solgt ett til – ikke sant?

Så totalen for det jeg strikket opp i går var: 2 + (44-10) = 36 g

Hvor ofte?

Hvor ofte vanner du plantene dine (om du har noen levende – plastblomster anbefales ikke å vannes så vidt jeg vet…lol)?

Jeg har i mange år hatt som fast regel å vanne plantene mine hver søndag. Det er målet, men som de fleste mål er det ikke alltid ting går som planlagt…så innimellom får plantene mine vann hver søndag, mens andre ganger kan det gå to-tre uker mellom hver gang. Heldigvis har jeg hovedsakelig grønne planter og alle plantene som bor hos meg kjenner til de variable vanningsrutinene – så de gangene det blir for ille (les: for lenge uten vann) så har de sine metoder for å si ifra at nå burde jeg skjerpe meg… LOL!

Hyggelig overraskelse på døra!

Om du ikke har fått det med deg: jeg hadde bursdag i går – og jeg elsker blomster, å gro noe grønt, garn, strikking og en haug med andre ting.

At jeg ikke alltid har plass til alle plantene mine er tidvis en utfordring, så noen ganger har jeg gitt bort grønne planter og et par av dem har jeg solgt.

Grønne planter er forholdsvis enkelt å holde liv i (burde sikkert vanne de jeg har når jeg tenker meg om – tror ikke de har fått vann på et par uker…). Blomster derimot – de sliter jeg mye mer med. Blomsterbuketter har jeg for lite erfaring med til å kunne si noe spesifikt om.

Nå kan jeg bruke en uke eller to (hvor lenge vet jeg jo foreløpig ikke) på å se hvor lenge jeg kan holde liv i tulipaner. Det kom nemlig en bukett med tulipaner på døra mi i går – mine tidligere kollegaer (jeg ble nedbemannet for en måned siden og kan dermed ikke si kollegaene mine lenger) husket på bursdagen min! Snakk om å bli overrasket – på en utrolig hyggelig måte!

Siden jeg har begrenset med store blomstervaser måtte buketten deles i to ulike vaser – helt greit for da kan jeg flytte de litt rundt for å lyse opp to steder istedefor ett. Så det eneste jeg egentlig er litt usikker på er hvor lenge de vil vare 🙂

Strikkefremgang

Strikking – en greie jeg gjør hver dag. Nå har jeg lagt til en ekstra ting jeg gjør hver dag (vi får se hvor lenge det varer…).

Hver morgen vil jeg ta et bilde av gårsdagens fremgang og veie inn garnet. På den måten vil jeg se utviklingen av slankekuren daglig. Slankekuren gjelder ullgarnet mitt nå om dagen, men etterhvert vil det bli byttet ut med bomullsgarnet mitt (ikke fordi jeg tror jeg vil bli ferdig med ullgarnet snart, men heller fordi jeg vil ha litt variasjon).

Morgenens innveiing for å se hva jeg gjorde i går var mindre enn dagen før.

Jeg er nesten blitt ferdig allerede med de korte, hvite pulsvarmerne – der har jeg bare to gram igjen av garnet. De strikker jeg dessuten på to sett pinner og strikker fra hver sin side av garnet for å gjøre de så like som mulig.

Når det gjelder babyteppet brukte jeg opp siste rest med 7 gram og startet et nytt nøste. Før jeg startet det nye nøstet veide jeg det – og startvekten var faktisk 52 gram. Nå har jeg strikket så resten der er 44 gram. Det ble omtrent 5 cm i høyden på strikketøyet.

Totalt sett i går strikket jeg dermed opp (11-2) + 7 + (52-44) = 24 gram.

Jeg gjorde en del andre ting i går også enn bare å strikke, i tillegg til at pulsvarmerne jeg strikker på fire pinner tar lenger tid enn å bare strikke frem og tilbake på babyteppet.

Regn eller tåke?

Hva ville du valgt: regn eller tåke en gråværsdag?

De siste dagene nå har det vært en del av begge deler hvor jeg bor – og aller helst ville jeg nok foretrukket sol, men om jeg må velge en så må det faktisk bli tåke. Joda, det begrenser sikt og utsikt og kan være veldig fuktig, men det er ikke noe problem å gå tur i tåke så lenge du kjenner stien. Regn derimot, er mye kjipere å gå tur i – kanskje spesielt siden regntøyet mitt ikke holder helt tett…