For et tiår!

Nå som 2019 går over i 2020 er nok et tiår over.

Det føles som tiden stadig går fortere og fortere og jeg lurer ofte på hvor den egentlig er blitt av og hva jeg egentlig har gjort. Har du det også sånn noen ganger?

Et år er på mange måter ikke så lenge, men et tiår derimot – det er tross alt ti ganger så langt. Etter å ha sett en tråd på twitter hvor noen hadde stilt spørsmålet “hva har du gjort dette tiåret?” begynte jeg å tenke. Noen ting var store og enkle å komme på, mens andre ting kom jeg ikke på før jeg hadde tenkt en stund. Så begynte jeg å skrive det ned og det var da jeg skjønte at jeg har kommet en lang vei og at jeg har gjort masse i tiåret som har vært.

Selv om jeg ikke reiser mye har jeg likevel vært i Bulgaria, Amsterdam, Berlin og Edinburg.

Andre ting jeg har gjort:

 • Kjøpt rekkehus!
 • Pusset opp to rom i rekkehuset, lagd ny veranda (den gamle hadde en knekt bjelke under midten) og lagd 2. etasje i uteboden.
 • Gjort ferdig en bachelorgrad (bibliotek- og informasjonsvitenskap – jeg ble ferdig våren 2010 så det teller!)
 • Studert spansk ett år
 • Byttet jobb flere ganger
 • Byttet bil to ganger
 • Betalt ned et stort privatlån (fra foreldrene så jeg kunne kjøpe huset jeg ønsket meg)
 • Flyttet totalt fire ganger
 • Startet å studere regnskap og rakk å få gode karakterer i tre av åtte fag før jeg droppet ut grunnet mental helse
 • Fått noen nye gode venner 🙂
 • Betalt halvparten av boliglånet jeg tok når jeg kjøpte rekkehuset!
 • Startet totalt tre blogger! (denne bloggen, en bokblogg hvor jeg fremdeles skriver om bøkene jeg leser og en blogg jeg ikke oppdaterer lenger)
 • Startet to (!) YouTube kanaler. En jeg hadde i litt over to år og en som jeg lagde denne høsten som jeg er mer fornøyd med.
 • Startet å skrive på en bok – joda det går sakte, men det går fremover (og litt bakover noen ganger).

Dessuten har jeg innsett at drømmen om et småbruk ikke trenger å bare være en drøm, den kan faktisk være et oppnåelig mål. Et mål som noen dager føles helt gigantisk, men likefremt et mål som jeg kan klare å nå med målbevisst jobbing.

Noen av disse tingene er større, mens andre er mindre. Likevel er de alle ting som har hatt stor betydning for livet mitt på en eller annen måte.

Enkelte ganger har jeg behov for en oversikt over hva jeg har gjort for å klare å se for meg hvor mye som egentlig har endret seg over tid. De fleste endringer skjer tross alt så sakte at en ofte ikke legger merke til det. Små nyanser kan være vanskelig å se, så perspektiv er ofte nyttig for å få et bedre bilde av en situasjon.

Jeg kunne sagt mye om hver enkelt ting som er listet opp her, men da er jeg ikke sikker på om jeg ville blitt ferdig i år…

Har du tenkt over hvor mye du faktisk har gjort i dette tiåret vi straks er ferdig med?

Hvordan gikk det med målene i 2019?

For omtrent ett år siden satte jeg meg en del mål for 2019, så jeg tenkte å se hva jeg har gjennomført, hva jeg ikke har gjort (og hva jeg har glemt…).

Økonomi – fantastisk gjennomføring!

Når jeg tok opp boliglån, delte jeg det i to (80/20) – en del med fastrente og en del med flytende rente. Et mål i 2019 var å betale det resterende av den lille delen – et mål jeg gjennomførte i januar.

Jeg fikk et privatlån av mine foreldre når jeg kjøpte meg bolig for flere år siden. Målet var å betale resten av det i 2019 og jeg håpet jeg ville klare det i desember. Dette målet gikk strålende og jeg gjennomførte det i august!

Jeg fulgte med på nettoverdien og spareraten min hver måned og jeg er veldig fornøyd med hvordan det endte.

Studielånet var det siste økonomiske målet mitt. Jeg hadde en ekstrajobb første halvdel av 2019 hvor mye av den lønnen gikk til studielånet. Resten av året har jeg rundet betalingen opp til nærmeste 100. Det er ikke mye ekstra hver måned (spesielt ikke nå som rentene på det lånet øker), men alle monner drar. Godt gjennomført mål her også.

Helse – ikke gjennomført/glemt…

Siden jeg vet jeg fort kan få vondt i ryggen om jeg blir sittende for lenge, er styrketrening og gåturer egentlig et must (men jeg har ikke vært så flink til det i det siste).

Målet blir å gå en lengre tur hver dag jeg har fri, men også å gå en kort tur de dagene jeg jobber. Fridagene (som generelt bare er søndager) er det vanligvis lett å gå en lang tur, så det er jobbdagene som blir utfordringen. Styrke er alltid utfordrende, men så lenge jeg gjør en styrkeøvelse hver dag skal jeg si meg fornøyd.

Dette gikk så utrolig dårlig! Målet ble ikke nådd i det hele tatt… ups! Her må nok lista legges mye lavere om jeg skal klare å gjennomføre (med mindre noen har noen ekstremt gode tips…)

Andre mål – delvis godkjent?

Maling – jeg må male ferdig huset mitt innvending der det mangler (flikking på et kontor, gulvlister i en gang og et par dørkarmer) og utvendig (verandaen trenger et strøk til). Kontor og lister ble malt. Dørkarmene derimot – ikke akkurat. Fikk gjort en ting med verandaen og det var å vaske og olje den. Skrev litt om det her.

Rydding – jeg har “lyst” til å rydde hele huset mitt og kvitte meg med ting jeg ikke bruker lenger eller ikke har behov for av ulike grunner. Her har jeg gjort en god jobb. Jeg har kvittet meg med mange ting, men det betyr ikke at huset er tomt. Likevel, jeg er fornøyd med gjennomføringen av dette punktet.

Bokskriving! Jeg har lyst til å skrive romaner. Jeg startet veldig bra i sommerferien, men så var jeg litt usikker på retningen på historien og da stoppet det helt opp. Dermed er ikke dette godkjent, men jeg tenker mye på historien og skriver noen ord og tanker her og der.

Redigering. Jeg har en YouTubekanal hvor jeg snakker på norsk om bøker, men jeg har et stykke å gå på kvaliteten når det gjelder redigering. Hvis du er nysgjerrig på den, så heter kanalen Lesejenta og link er her. Vel, jeg ble noe bedre på redigerer og liker det bedre nå, men tok på meg litt for å mye å gjøre så denne kanalen er nå pauset…

Bli inspirert og motivert av andre er også et av mine mål. Jeg finner stadig nye personer å bli inspirert og motivert av, så denne er automatisk godkjent 🙂

Resultat

Totalt sett er jeg fornøyd med gjennomføringen av målene jeg satte meg for 2019. Definitivt mest med de økonomiske målene, men så er det også de jeg har fokusert mest på. Jeg har en jobb å gjøre med helsen, men kommer til å starte med lavere mål. Hvilke andre ting jeg ønsker å fokusere på fremover har jeg fremdeles ikke helt bestemt meg for, men jeg har mange tanker.

Om du satte deg mål for 2019; har du tatt en gjennomgang av dem? og har du lagd nye mål for 2020?