Litt ekstra

Egentlig skulle jeg bare bestille et hefte med to lover og deres forskrifter fordi jeg trenger det til eksamen. Det var målet, men jeg ville jo se om de (adlibris.no) hadde noen andre spennende bøker også. Det var da jeg fant ut at de også hadde garn! (farlig oppdagelse…)

Så selv om jeg egentlig ikke skulle kjøpe noe mer garn før jeg hadde brukt opp noe av alt det jeg har klarte jeg ikke å la være. Begge deler er ullgarn, det er mykt og godt og jeg gleder meg til å strikke sokker av det!

Det syns ikke så godt på bildet, men garnet som heter Wool har en nydelig grønnfarge, og Karisma-garnet til Drops er blå-melert med bittelitt hint av rosa i det (fargen heter petrol-cerise). Skal innrømme at jeg satt lenge for å velge type garn, og enda lenger for å velge hvilke farger jeg ønsket.

Sånn kan det gå når en driver med nettshopping og ikke har hundre prosent selvkontroll når det er snakk om garn…

Listelykke – bokanbefaling

//reklamelink

Lister! Jeg elsker dem. Rydding er jeg ikke så glad i, men jeg har faktisk lest noen bøker om det temaet etterhvert også. Når det da kom en bok med tittelen Listelykke, så måtte jeg jo lese den.

Selv om det var mer rydding enn lister i denne boka, var det likevel mange ulike lister. Jeg har skrevet mange ulike lister, men denne boka hadde tips til lister jeg enda ikke har skrevet (og noen jeg heller ikke hadde tenkt på før). Alt i alt en god bok med mange nyttige tips hvor jeg faktisk tror jeg kommer til å bruke noen av dem. Jeg har merket på meg selv i høst at jeg har hatt mye å gjøre, og dermed er det utrolig rotete hjemme hos meg. Når det er for rotete klarer jeg ikke å forholde meg til det, og får dermed ikke gjort noe med det fordi jeg blir helt overveldet.

Forfatteren har et eget kapittel med “smarte ryddetips” hvor det blant annet står om 10-minutter’n – at det å bryte ned et større prosjekt i små bolker kan hjelpe deg med å starte på dem. Det er det første tipset fra boka jeg skal starte med. Rydde ti minutter hver dag, alt er jo bedre enn ingenting…

Hvilken ryddemetode bruker du? og lager du lister for det?

#rydding #lister #planlegging #system

Jul og økonomi

Det regnes halv skatt på lønningen jeg får utbetalt i desember, så det gjelder nok for mange. Det er praktisk for de som ikke er best med penger så de også har litt ekstra å rutte med til kjøp av julegaver, julemat og andre juleting. For mange går det masse penger til jul. For en del går det dessverre ut litt for mye penger til jul. Jul er en tid en skal tilbringe med familien, og også litt vennehygge. Det er forventet at huset er pyntet, ofte at en har nye klær, har god mat og drikke når folk kommer på besøk og selvfølgelig gaver. Alt dette er ting som følger med jula.

Jeg har vært heldig, jeg vokste opp med foreldre som var gode med økonomien så jeg hadde alle disse tingene til jul. Det er dessverre ikke tilfellet for alle andre. Noen har rett og slett ikke råd, mens andre ikke er gode nok på det å håndtere økonomien sin. Det å lære om økonomi er noe de fleste gjør hjemme. Mye av problemet ligger faktisk der; om foreldrene ikke er gode på å håndtere økonomien sin, hvordan skal de klare å lære bort gode vaner til barna sine?

Derfor tenker jeg at vi alle burde tenke litt over dette, vær fornøyd når du får gaver fra noen, uansett hvilken verdi gaven har. De færreste liker å innrømme at de ikke har økonomi til alt de ønsker. Vær mer åpen om det er ting du ikke har råd til. Vær forståelsesfull når andre nøler med å skulle være med på et spleiselag når summen er bestemt. Foreslå at alle kan gi det de har mulighet til og ønsker ved et spleiselag. Kjøp god mat, men hva er galt i å be besøkende som kommer ta med noe de er spesielt flinke på å lage? På den måten kan alle nyte noe godt 🙂

Om du sliter med kontroll på økonomien, ta kontakt med enten banken eller venner du har lagt merke til at er gode på sin økonomi og som du vet at du kan stole på. Gjerne gjør litt research, men husk at folk er forskjellige og at ulike tips passer til ulike mennesker. Ikke kjøp dyre gaver du ikke egentlig har råd til. Noen ganger er faktisk tid mer verdifullt enn dyre gaver. For noen år siden hadde jeg vært veldig opptatt hele høsten, og jeg merket at foreldrene mine syntes de hadde sett meg litt lite. Gaven min til dem det året var at de kunne velge seg hver sin dag med meg hvor de bestemte hva vi skulle gjøre. Min mor valgte at vi skulle dra og bowle fordi det hadde hun aldri gjort før, ansiktsutrykket hennes første gang hun kastet kula og traff kjeglene… fantastisk! Min far valgte en gåtur til en topp han aldri hadde vært på før. Prisen på disse gavene var veldig liten; bowling var helt grei pris, og gåturen kostet bare bensinen fram og tilbake fra der vi skulle gå. Begge disse to opplevelsene ga foreldrene mine og meg mye mer enn en ting ville gjort.

Husk at julen også skal handle om familie, venner og det å sette pris på hverandre ved å være sammen. Du trenger ikke masse nytt, du trenger tid med dine kjære 🙂 Prøv å bare bruk penger du har, kjøp mindre gaver, men legg omtanke i dem. Finn ut hvor mye du faktisk har til å bruke på god mat og gaver, og prøv å fordel det på en god måte.

#penger #økonomi #jul #personligøkonomi #julegaver

Uke 47

Denne uka har det vært mye jobb, også fordi jeg har jobbet lørdag og søndag. Det var nok en seminar på torsdagen. På onsdagskvelden var jeg sammen med jentene, vi skravlet hele kvelden så det var veldig hyggelig. I går var jeg i Drammen etter jobb, møtte ei venninne og gikk på kino: Fabeldyr – veldig morsom film som kan anbefales 🙂

Studier

Litt pensumlesing, mye panikkfølelse.

Fysisk aktivitet

Økonomi

Regnskapet er ikke oppdatert for øyeblikket, men tror jeg er ganske i rute for budsjettet for november.

Håndarbeider

Nærmer meg slutten av sokk nr to i et par 🙂

Mål for neste uke

FERIEUKE! 🙂

Vaske, rydde, lese pensum, ulike førjulsting, men selvfølgelig også slappe av og gjøre ingenting fordi det er viktig når en har ferie! 🙂

#studier #ukemål #planlegging

Adventstanker

I morgen er første søndag i advent. Det er tiden for å finne fram adventsstaken og julestjernen og tenne det første lyset.

Det er første dagen i året jeg får lov av meg selv til å høre på julemusikk og spise julemarsipan. Den er den dagen jeg alltid blir irritert på meg selv fordi jeg ikke har ryddet og vasket ferdig til advent så jeg bare kan nyte den dagen med lys og musikk og stemning. Dagen kommer aldri overraskende på meg for det er en dag jeg ser frem til hvert år. I den mørke tiden som er november er adventstiden med julemusikk og lyset fra adventsstjernen noe jeg ser frem til.

Jeg gleder meg til å gå ut og spise med foreldrene mine og gå på julegaveshopping i førjulstiden. Det er en fast tradisjon vi har hatt i flere år nå, og det er like hyggelig hver gang. Det er en egen stemning i byen i førjulstiden med alle lysene og juletreet midt i byen, julemusikk mange steder og siden vi gjør det tidlig i desember er folk fremdeles rolig og glade for førjulstiden (gjør en det for nærme jul er det så mange stressa folk ute og da blir det ikke samme gode stemningen).

Husk å ikke bare stresse med at det snart er jul, men nyt adventstiden og alt som hører med til førjulstiden 🙂

#førjulstid #advent #julemusikk

Ups…

Dagen i dag var ment til å bruke til studier. Jeg burde være vant til meg selv snart og vite at selv om jeg planlegger å gjøre noe i løpet av en dag er det ikke dermed sagt at jeg faktisk gjør det…

Dagen i dag var nemlig også dagen for Netflix’ Gilmore Girls revival…. så det er det jeg har gjort i dag. Jeg har sett på de fire nye episodene av Gilmore Girls. De var lange, de var gode og jeg er fornøyd med slutten (selv om jeg ser at mange på twitter ikke var det).

En annen positiv ting ved dagen i dag: jeg nærmer meg slutten på en sokk jeg strikker, så nå er snart nok et par hjemmestrikka sokker ferdig 🙂

Jeg hadde en del ting jeg ville gjøre i dag: lese pensum, ta klesvaska, handle litt, gå tur, rydde og vaske litt. Vel, jeg har i det minste spist mat flere ganger i løpet av dagen 🙂

Månedsprosjekt i desember

I flere år har jeg ønsket å gå hytte til hytte tur på Hardangervidda. Var nære ved å få det til for et par år siden, men det ble dessverre ikke fullført. En av utfordringene med ønsket er at jeg ikke ønsker å gå alene. De færreste av mine venner har dette ønsket om å gå en slik tur, noe som gjør de fleste av dem uaktuelle å prøve å få med seg. Ei av venninnene mine var villig til å gå sammen med meg om jeg ikke fant noen andre. Hun er ikke et tur-menneske på den måten, men hun har skjønt at jeg har veldig lyst til å gå en sånn tur og var villig til å “ofre” seg for at jeg skulle få gjennomført min drøm (fantastisk venninne!).

En annen venninne av meg har faktisk sagt at hun gjerne kan være med å gå en slik tur. Hun er ei jente som har konkurranseinstinktet i orden, og som ofte forventer at andre har hennes evne til å presse seg selv. Jeg vet godt med meg selv at jeg ikke har samme evnen til å presse meg selv (selv om jeg ofte ønsker at jeg hadde det). Jeg vil derfor være sikker på at jeg er i god form til sommer’n når vi (mest sannsynlig) skal gå 🙂

For at jeg skal klare å gjennomføre en sånn tur, må jeg begynne å trene nå. I det siste har det blitt lite fysisk aktivitet på meg. Jeg må derfor skjerpe meg. Jeg må bygg opp kondis, utholdenhet og styrke. Styrken trengs blant annet fordi vi må jo tross alt gå med store sekker med alle klær og mat i. Jeg må ha kondis til å holde et visst tempo. Utholdenheten er viktig siden dagsetappene ofte tar gjerne hele dagen å gå. Ikke noe av dette er noe jeg hadde vært i stand til for øyeblikket, derfor må jeg trene meg opp. Det er noe som heter bedre sent enn aldri, men i dette tilfellet er det best å begynne treningen så tidlig som mulig…

Derfor: månedsprosjektet mitt i desember er å gå minimum 20 minutter ute hver dag, bortsett fra dager jeg ikke har planer – da er målet å gå minimum 40 minutter ute.

#trening #planlegging #mål

Liste: kunnskap

I løpet av årene på grunnskolen lærte jeg masse, men ofte er det ikke alltid like spesialisert. Mange ganger gikk det litt for fort frem for meg for jeg ville gjerne lese mer om mye av det vi lærte, og derfor hang jeg ofte etter. Jeg har studert filosofi ved å ta ex.phil, men jeg strøyk på eksamen fordi jeg aldri rakk å lese. Jeg studerte til å bli advokatsekretær, fikk god karakter på det. Jeg har studert bibliotek- og informasjonsvitenskap – det var den bachelorgraden som gjorde at jeg nå kaller meg bibliotekar. Jeg studerte spansk et år på høgskolen uten å kunne noe spansk fra før av – det var utfordrende og kjempegøy! Nå har jeg startet å studere bedriftsøkonomi som er mye jobb, men det er spennende og interessant og jeg liker det veldig godt.

Som du skjønner liker jeg å lære nye ting, litt nerd på det området og stolt av det! Problemet med det er jo at det er så mye spennende ting en kan studere at det ikke er mulig å rekke alt. Likevel, jeg klarer ikke å la være å lage en liste over emner jeg syns kunne vært spennende å lære mer om.

  • kriminologi
  • historie (fra hele verden, ikke bare vestlig)
  • litteratur (fra hele verden, ikke bare den vestlige)
  • økonomi (det studerer jeg nå 🙂 )
  • jus
  • psykologi
  • markedsføring
  • statsvitenskap
  • tegnspråk

Dette er ikke en utfyllende liste for meg, men dette var de første tingene jeg kom på. Hva har du lyst til å lære om?

#lister #listemani #lærdom #kunnskap #fagområder

The Gilmore Girls tag

Jeg er veldig glad i tv-serien Gilmore Girls. Jeg har sett hele serien flere ganger, men likevel husker jeg ikke alt og dermed gjør det ikke noe å se den igjen. Nå har tiden endelig kommet, Netflix-revival episodene kommer!

På youtube har det gått en Gilmore Girls tag som jeg ønsket å gjøre, men siden jeg ikke filmer kommer den her i skriftlig form 🙂

Basic Questions
How did you discover the show? Jeg husker ikke, men vil tro jeg kom over det når det gikk på tv og at jeg bare fortsatte 🙂
Do you own the collection? Nei, men jeg har lyst på den.
Favorite Season? Kan jeg svare alle sammen her? De hører sammen så jeg klarer ikke helt å se de som separate enheter.
Least Favorite Season? Ingen, jeg liker hele serien.
Favorite Episode? Jeg har ikke egentlig noen favorittepisode, men jeg har mange scener i ulike episoder som jeg liker: bursdagsselskapet til Rory hvor Emily og Richard kommer, når Luke dytter Jess i innsjøen, dansemaratonet, Life and death brigade hvor Rory og Logan hopper med paraplyer.

Luke’s Diner Dash (Lighting Round)
Favorite Character? Hm, dette har endret seg flere ganger siden jeg har sett serien mange ganger: Rory, Lorelai, Luke, Gypsy, Jess, Logan, Jackson, Michel, Richard…
Least Favorite Character? Kirk
Dave or Zack? Zack
Luke or Christopher? Luke
Dean or Jess? Jess
Lorelai or Rory? Rory

Opinions
Do you think Lorelai over-reacts with her parents? Noen ganger ja, andre ganger nei.
Do you think Emily & Richard over-reacts with Lorelai? Samme som andre veien: noen ganger ja, andre ganger nei.
In the big fight that Rory and Lorelei had, who’s side were you on? Lorelai, selv om hun ikke hadde rett om alt.
In a fight between Taylor and Mrs. Kim who would win? Mrs. Kim!
Who would spread the fastest rumor Babette or Miss Patty? Miss Patty
How much do you dislike April? Svært lite, hun var tross alt et barn. Det jeg misliker er hvordan moren hennes og Luke håndterte hele greiene.

Revival Round
How excited for the revival are you? Veldig!! Var superfornøyd når vi endelig fikk en dato, og jeg kunne begynne nedtellingen 🙂
If you could have dinner with any cast member, who would it be, and what kind of questions would you ask them? Tror faktisk ikke jeg ville hatt det, jeg elsker serien og vil derfor ikke risikere noe :p
How do you want it to end? Luke og Lorelai sammen og fornøyde; Rory med en jobb hun elsker og at hun er sammen med noen som er likeverdig og for det meste dramafri. Selv om jeg vet at det ikke er noen mulighet skulle jeg også ønske at Emily og Richard kunne komme til en felles forståelse med Lorelai, og at familien som helhet kunne trives sammen.

Har du sett på Gilmore Girls? Er du spent på de fire episodene som kommer på Netflix?

#tvserier #netflix #gilmoregirls

Uke 46

Denne uka har vært et sammensurium av konferanser og møter, litt rollespill og litt studier. Noen ganger går tiden veldig fort. Spesielt med tanke på tiden det er igjen til eksamen…

Studier

Jeg har lest noe pensum denne uka, men ikke helt nok dessverre. Likevel, jeg kommer stadig lenger 🙂

Fysisk aktivitet

Denne har jeg lyst til å forbigå i stillhet denne gangen…men jeg begynner å innse hvor dårlig form jeg egentlig er i så her må noe gjøres…

Økonomi

Regnskapet er oppdatert. Har betalt inn litt ekstra til huslånet denne måneden. Det er nok en gang en deilig følelse 🙂

Håndarbeider

Ferdig med første sokk i nytt par, og har startet på sokk nummer to så de kan bli et par når jeg er ferdig 🙂

Mål for neste uke

Neste uke er det nok en gang en del som skjer på jobb, noe jeg gleder meg til og noe jeg grugleder meg til.

Jeg skal selvfølgelig ta meg tid til studier neste uke (selv om det ikke ble mest av det denne uka). Satser på å få inn en gåtur en av dagene, kanskje rydde litt i huset sånn at jeg er mer klar til advent neste helg.

#studier #ukemål #planlegging