Budsjett for august

Budsjett er noe jeg er blitt bedre på det siste året, blant annet fordi jeg fant ut at det er et dynamisk verktøy (ikke et statisk et..). Så før hver måned starter, setter jeg meg ned og tenker gjennom hva som skal skje den neste måneden og lager budsjett basert på det.

Jeg bruker ikke noe fancy program til dette, men holder meg til god gammeldags notatbok. I løpet av måneden tar jeg vare på alt av kvitteringer og oppdaterer regnskapet hver søndag i forholdt til hvor mye jeg har brukt. På søndagen når jeg oppdaterer er jeg også alltid innom nettbanken for å sjekke at regninger er gått ut som de skal; både avtalegiroer og e-fakturaer.

Det finnes mange ulike programmer du kan bruke for å føre et budsjett, så der er det opp til hver enkelt å finne noe som passer for deg. Uansett er det viktigste å ha et budsjett som er i balanse/som går opp. Aldri bruk mer penger enn du får inn (noe som er grunnen til å alltid ha en buffer i tilfelle uforutsette utgifter).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

August er måneden hvor jeg starter min ny jobb, men siden jeg ikke starter før den 10. regner jeg ikke med å få full lønn den måneden. I juli startet jeg så vidt i en liten ekstrajobb, og den lønnen kommer inn i august (regner jeg med; timelister er i alle fall fyllt ut).

Budsjettet mitt er sånn at alt står sammen, men de faste utgiftene står øverst. De faste utgiftene er nettopp det; faste. Likevel er det noen av summene det er mulig å endre ved behov, sånn som ekstra nedbetaling av boliglån, fond og sparing.

Husleie 4.135
Boliglån (inkludert ekstra betaling) 2.500
Lån M&P 3.000
Strøm/nettleie 584,11
Forsikringer 978
Studielån 1.200
Linser 245
Fond 1.000
Sparing 1.500
Mobil 199

En annen endring som er mulig i budsjettet er studielån. Den egentlig nedbetalingen nå er kr 1.135, men fordi Ingrid fra bloggen Voksen, til slutt og jeg har en utfordring gående setter jeg den alltid opp til kr 1.200,-

Strøm og nettleie er en fast utgift fordi den kommer hver måned, men den er variabel fordi det avhenger helt av når på året det er og hva strømprisen er på det tidspunktet. Noe jeg føler er umulig å forutsi. Det eneste jeg vet er at strømmen generelt koster meg mer i vinterhalvåret fordi jeg bruker mye på oppvarming (jeg har et kaldt hus).

Dermed kan jeg endre noe i noen av summene om det skulle være behov for det.

De variable utgiftene mine er ganske faste de også egentlig.

Matbutikk 2.000
Transport + parkering 1.100
Bompenger 348
Klær og sko 0
Diverse 610,89
Bryllup 1.500

Matbutikk står generelt på samme beløp hver måned og jeg holder meg stort sett rundt den summen. Før jeg begynte med ordentlige budsjetter var denne veldig variabel. Nå er jeg blitt mye flinkere til å følge den summen, noe som har spart lommeboka en del. Jeg hadde noen måneder i fjor hvor jeg brukte rundt kr 3.500 i måneden på mat og lurer veldig på hvordan jeg fikk til det…

Bompenger har jeg skilt ut som egen post fordi det er en regning som kommer, den er også alltid noe variabel.

Jeg skal i bryllup i starten av august, så der har jeg satt av penger både til gave og hotell.

Har du lagd budsjett for august?

#budsjett #penger #planlegging #bryllup #august

Hvordan lage gode vaner?

Vaner er noe vi alle har/utfører. Rutiner er en form for vaner; men rutiner kan endre seg ved for eksempel ferie. Vaner er ofte så «inngrodd» i oss at vi i de fleste tilfeller ikke tenker over at vi faktisk gjør dem.

Vanen med å pusse tennene før jeg legger meg er så innarbeidet at jeg ikke tenker over at jeg gjør det – til det punktet at jeg ikke husker om jeg faktisk har gjort det når jeg legger meg ned i senga. Da hender det at jeg står opp og går inn på badet og innser at «jo, jeg pusset tennene». Skjønt, det kan jo være at hjernen bare later som den husker det?

Uansett, vaner er det de er. Noen er dårlige vaner, andre er gode vaner. Målet er jo å ha flest av de gode. Jeg tror nemlig ikke helt på at det er mulig å kun ha gode vaner – vi er tross alt mennesker.

Vaner har et system: de begynner med en trigger, så utføres vanen, og til slutt kommer det en belønning i en eller annen form.

Jeg lager meg for tiden en ny vane – noe som ikke alltid er det enkleste. På tavlen hvor jeg skriver opp dagens gjøremål står det «gå 15 minutter». For meg blir det triggeren. Utføring er jo selvsagt at jeg går turen. Belønningen jeg får er både godfølelsen av å ha utført det jeg har bestemt meg for, men jeg krysser også av i kalenderen at jeg har gjort det. Å lage en sammenhengende kjede av slike kryss blir for meg en belønning for da kan jeg se hvor flink jeg har vært.

Triggeren og belønningen for vanen spiller en stor rolle. Vanen selv kan betraktes som mellomstadiet mellom de to tingene. Noe som gjør at en kan beholde både trigger og belønning og endre selve vanen – hva du faktisk gjør. Dette er noe som tar tid fordi det må innarbeides, men siden ingen vaner egentlig forsvinner kan det være smartere å endre hva du faktisk gjør. Eller du kan endre triggeren for å få et annet resultat.

Hva er triggeren din for den dårlige vanen og hva er triggeren for den gode vanen?

Blir du sittende i sofaen etter en dag på jobben uten å få gjort noe annet resten av kvelden? Hva er triggeren din? Hvorfor satte du deg ned? Fordi du var sliten og ønsket en pause? Hva med å sette deg et annet sted, for eksempel ved kjøkkenbordet og la tankene flyte mens kroppen henter inn litt energi. På den måten får du fremdeles en pause og litt avslapning, men du blir ikke sittende i sofaen resten av kvelden. Vanen og belønningen til hjernen og kroppen med litt avslapning er jo der likevel, men triggeren er endret og dermed endret på en måte hele vanen seg. Dette er noe som krever litt av deg i starten, men som går lettere etter hvert når den nye vanen fester seg bedre. Skjønt, noen ganger havner en bare tilbake i de vanene som har vært der veldig lenge?Ikke gi opp når det skjer, men ta en dag av gangen og start på nytt. Husk at du uansett har kommet lenger enn du var før.

Har du lagd deg noen nye vaner i det siste? Eller har du lyst til å lage noen nye vaner? Husk å starte med bare en av gangen – sannsynligheten for at du klarer å gjennomføre det blir større for de fleste på den måten.

#vaner #planlegge #mål #trigger #belønning

Overveldet?

Hvis det er for mye å gjøre er det ofte lett å bli overveldet – det syns i alle fall jeg. Da er det fort gjort å falle inn i en rytme med at du hele tiden har dårlig tid, for mye å gjøre og du er travel hele tiden, men hvor mye får du egentlig gjort de gangene? Hvis du hele tiden stresser med alt du må gjøre – får du faktisk gjort det?

Det å være stresset, overveldet og ha for mye å gjøre er ikke det samme som å være effektiv og få ting gjort. Stress betyr ikke at ting skjer; det er bare en reaksjon i kroppen som ikke alltid er bra. Ofte kan det lureste å gjøre når du er stresset og overveldet være å ta et skritt tilbake, ta ett minutt eller to og bare puste og fokuserer. Lag deg prioriteringer og utfør så oppgavene.

Ting kan haste, men være uviktige. Andre ting kan være viktige, men ikke haste. Andre kombinasjoner kan være uviktige ting som ikke haster og viktige ting som haster.

Finn ut hvor i firkanten dine ting eller oppgaver er og prioriter dem ut fra det. At noe er viktig for andre, gjør det ikke nødvendigvis viktig for deg.

Blir du overveldet at det virker til å være mye? Gjør deg selv en tjeneste: gå en femminutters tur i frisk luft mens du tenker på noe annet. Om det ikke er mulig – lukk øynene, la tankene fly og pust dypt noen ganger mens du fokuserer på pusten din. La underbevisstheten din rydde opp, den vet stort sett hva den holder på med så stol på den!

Tidsstyring og budsjett

Å sette opp og holde et økonomisk budsjett er noe jeg er blitt stadig bedre til i det siste; tidsstyring derimot – der har jeg litt å jobbe med.

Et spørsmål som har begynt å kjempe seg fremover i hjernen min den siste tiden er om tid kan styres litt på samme måte som et økonomiskt budsjett?

Til en viss grad planlegger jeg tiden min; ofte i form av gjøremålslister. Jeg vil gjerne få gjort “disse tingene” i løpet av dagen. Utfordringen blir da rekkelfølge, og hva jeg egentlig har lyst til å gjøre – noe som ofte fører til at en del ting ikke blir gjort.

Det ble lettere å få ting gjort når jeg kvelden i forveien hadde prioritert rekkefølgen på ting jeg ville få gjort, men likevel slet jeg med å få gjort det. Med tanke på at jeg enkelte dager hadde en hel dag til rådighet og gjøremålene definitivt ikke burde tatt hele dagen, kan det virke rart at jeg likevel ikke fikk gjort alt.

Onsdag og torsdag denne uken har jeg derfor utfordret meg selv: jeg ville prøve å “budsjettere” tiden min. Som vanlig lagde jeg en oversikt på kvelden hva som var gjøremålene dagen etter. Forskjellen nå var at jeg også satte opp tidspunkter når en oppgave skulle starte. Jeg satte av god tid til å spising og hadde noen buffere innimellom hvor jeg regnet med at det jeg skulle gjøre kom til å ta kortere tid enn til neste punkt.

Onsdagen gikk greit nok. Fra morgenen og frem til rundt kl 14 gjennomførte jeg. Så kom bøygen og slo meg ut. Jeg manglet motivasjon til resten av gjøremålene den dagen, men følte likevel at jeg hadde startet bra. Så det var et forbedringspotensiale.

Torsdagen hadde jeg ikke gitt meg selv så mange ting å gjennomføre fordi jeg skulle jobbe ettermiddagen og kvelden. Dagen startet nok en gang bra, spesielt siden jeg våknet tidligere enn forventet og startet dermed tidligere. Hadde et lite opphold for å ringe Canal Digial for å høre hvor det ble av modemet de lovet å sende meg – det jeg pleide å bruke døde forrige torsdag. De hadde lovet at det skulle komme tirsdag eller onsdag, men når det ikke dukket opp hverken da eller i postkassen på torsdag, ringte jeg dem.

På mobilabonnementet mitt har jeg ikke så stor datapakke fordi jeg nesten alltid bruker Wifi, men når jeg nå har vært uten internett på grunn av modemet i en uke sliter jeg litt… De lovet i det minste å sjekke hvor det ble av pakken som ble sendt forrige fredag…

Bortsett fra manglende internett har de to siste dagene med tidsstyring gått overraskende bra. Jeg liker jo kontroll og rutiner, så dette blir nok noe jeg fortsetter med. For min del liker jeg spesielt det kicket jeg får av å krysse ting av fra listen – det gjør at jeg føler at jeg får fullført ting.

Dagens spørsmål: Pleier du å styre tiden din på noe vis? Har du en plan selv på fridager?

#tid #planlegging #tidsstyring #budsjett #fritid #internett

Ny jobb [1]

I går var første dagen på ny jobb. Sånt er alltid litt nervepirrende og spennende – spesielt siden det er en stund siden forrige gang jeg begynte i en ny jobb.

Jeg følte det gikk ganske greit. Generelt ble jeg stående i kassa, men jeg gjorde bare en litt større bommert. Heldigvis var kollegaen min klar til å rydde opp og jeg kunne “skylde på” at jeg var ny.

Boktips var det ikke mye av, men jeg fikk i alle fall gitt noen anbefalinger. Hovedsakelig følte jeg at jeg ble kjent med kassa – det tok litt tid siden det var lenge siden forrige gang jeg har jobbet med ordentlig kasse.

Jeg skal tilbake igjen i dag og jobbe et par timer. Det var ikke planen, men jeg er glad for at det skjer siden torsdag er Handelens dag i Sandefjord og det er en veldig hektisk dag stort sett. En dag med masse tilbud og mye som skjer.

Var ikke så mye annet å melde bortsett fra at om en vet en får bra kollegaer er det ikke egentlig noe poeng å bli nervøs for første dag på jobb. Det er i alle fall noe jeg kan ta med meg til neste nye jobb jeg skal starte på i år.

Har du startet noen ny jobb i det siste? Hvordan følte du at første dagen din gikk? Ble du godt tatt imot?

#nyjobb #jobb #arbeid #hverdagsliv

Bloggen 2 år!

Ville bare feire denne dagen litt for meg selv; i dag har denne bloggen 2 års bursdag!

Naturligvis vokser og endrer ting seg, og en to-åring er ganske annerledes enn en som er helt nyfødt.

Denne to-åringen startet ett sted, og har nå utviklet seg helt annerledes enn jeg forventet. Likevel er jeg glad i to-åringen min; den er min, den inspirerer meg og motiverer meg. Jeg lærer hele tiden nye ting; også fra de nye vennene som dagens bursdagsbarn har – de er nemlig en del av inspirasjonene og motivasjonen min.

Ofte glemmer en å feire seg selv og det en gjør fordi janteloven stadig er til stede, og jeg syns ofte det er enklere å huske å feire andre.

Jeg vil ikke at folk skal bli selvgode – det er bare slitsomt, men jeg syns vi alle burde bli flinkere til å skryte av oss selv når vi gjør noe bra. At andre også legger merke til det og nevner det, er absolutt en hyggelig bonus.

Bloggen har ikke blitt oppdatert hver dag, ei heller annenhver dag. Den siste tiden har jeg i det minste klart å få til å legge ut noe to ganger i uken og sier meg godt fornøyd med det.

Så det var feiringen av to-årsdagen. Siden livet og bloggen fortsetter bruker jeg denne muligheten til også å se litt fremover; om ting går som jeg planlegger – det er det ingen som vet (ei heller jeg), men den som leser får se. Håpet er å utvikle bloggen litt; skrive fornuftige ting og kanskje begynne å poste tre ganger i uka? Den skal jo tross alt bli tre år, så det ville vært passende. Nå er to-åringer kjent for å innimellom være i trassalderen, så det er jo ikke sikkert at vi blir enige med det første.

Om du har en blogg; hvor gammel er bloggen din? Pleier du å markere bursdagene dens?

#blogg #planlegging #toåring #bursdag

Siste arbeidsdag

Dagen i dag er litt vemodig samtidig som jeg ser fremover til nye eventyr. I dag er nemlig siste arbeidsdagen min på Sandefjord bibliotek.

Jeg begynte i den jobben høsten 2011 og føler jeg har lært mye der. Dessuten har jeg stadig utfordret meg selv ved å gjøre ting jeg ikke kan – heldigvis har det i de aller fleste tilfellene gått veldig bra. Overraskende bra vil jeg kanskje si i enkelte tilfeller – i alle fall etter min mening. En del andre virker til å ha ment at en del av de tingene selvfølgelig har gått bra, og at jeg er den eneste som var overrasket over at det gikk bra. Så det er alltid hyggelig at andre tenker jeg vet hva jeg holder på med og gjør en god jobb! (kanskje jeg burde bli flinkere til å skryte av meg selv?)

Det har vært oppturer og nedturer og bortoverturer. Det har vært mange kollegaer; noen har kommet og gått som vikarer, noen har funnet andre jobber, noen har pensjonert seg, og mange har fortsatt. Det har vært organisasjonsendringer og kommunesammenslåing. Det har vært forvirring og kommunikasjon. Det har vært frustrasjon og glede. Best oppsummert: det har med mennesker å gjøre på alle mulige måter.

Det er mange jeg kommer til å savne, men siden jeg fortsetter å bo i samme by er det ikke så vanskelig å dra innom å si hei!

Nok et kapittel i min bok er avsluttet, men nye kapitler skal skrives.

#jobb #arbeid #avslutning

Ha en plan!

Jeg elsker å lage planer og skrive lister; gjennomføring derimot – kan det ofte være litt mer så som så med. Selv om jeg elsker å lage planer, har jeg ikke alltid vært like god på å planlegge livet mitt. Det høres kanskje selvmotsigende ut, men for meg er det bare sånn jeg har vært.

Det er en av fordelene med å være et tenkende menneske – vi endrer og utvikler oss og lærer nye ting.

For mange år siden var planen å kjøpe hus. Hadde jeg en plan og jobbet hardt for det? Ja. Jobbet jeg målbevist? Ja. Jobbet jeg utifra en god plan? Vel, til en viss grad. Planen var å spare opp til et visst beløp og så kjøpe hus. Noe som gjorde at jeg en periode hadde tre jobber og sparte alt jeg tjente på den ene jobben for å nå dette målet. Kunne jeg gjort ting på en annen måte? Ja, men det er så lett å innse sånt i etterkant. Jeg gjorde det beste jeg kunne med den informasjonen jeg hadde på det tidspunktet.

Etter å ha kjøpt huset var planen å betale ned ekstra på boliglånet. Det var hele planen. Etter min mening var det en fabelaktig plan når jeg lagde den, men jeg glemte at det kommer noe etter – at det er viktig å ha mål å strekke seg etter. Om en ikke har et mål å strekke seg etter blir en fort komfortabel der en er; en slutter å drømme og lære og utvikle seg – det gjorde i alle fall jeg en lang stund. Jeg hadde jo ikke noen flere store mål.

Eller, det er ikke helt sant, men jeg tok det litt for gitt at jeg ikke kom til å komme lenger – og det hadde jeg jo helt rett i når jeg hadde den innstillingen.

Ha store drømmer og mål. Ha en plan og en retning for hvor du vil. Hvordan veien er vil tiden vise, men det er viktig å sette seg mål – å jobbe mot noe. Veien mot målet kan endre seg; målet kan også endre seg, men en retning er alltid smart å ha. Hvor er det egentlig du vil?

Jeg drømmer om å ha en gård med noen dyr. Jeg drømmer om å ikke være nødt til å jobbe fullt, men ha nok ressurser til at jeg kan velge. Jeg drømmer om å kunne være en inspirasjon for andre; en som kan motivere andre til at de også kan følge drømmen sin.

Jeg trodde at jeg aldri kom til å oppnå de tingene – at de var for store, men jeg har endret mening – hvorfor skulle ikke jeg klare det når andre har klart det?

Planen min er for øyeblikket under utvikling fordi jeg har ikke virkelig forstått før i det siste at det er mulig å oppnå drømmene sine. (det er også viktig å ha en plan for fortsettelsen…!!) Jeg har forstått at det å nå det store målet er faktisk ikke poenget, men å jobbe mot et stort (og kanskje litt usannsynlig til tider) mål kan være det. Å hele tiden utvikle målet til å inneholde stadig mer om en kommer nærme målet en satte seg i utgangspunktet.

Så lær og kjenne deg selv; finn ut hva du faktisk har lyst til, lag en plan og forvent at den kommer til å endres mange ganger på veien og husk å hele tiden ha mål å strekke deg etter. Med mindre du kommer til å være 100% fornøyd med å være der du er akkurat nå resten av livet ditt – da trenger du jo ikke å planlegge…

Jeg vil gå fra å tenke hvorfor, til å tenke hvorfor ikke?

#planlegging #livet #fremtid #planer #ønsker #mål #drømmer #drømmelivet

Ny vane på vei (håper jeg)

Jeg har en tendens til å sette meg store og små mål og så aldri helt få fullført dem. Ikke nødvendigvis det smarteste, men jeg gir meg heller ikke så jeg fortsetter og sette meg mål jeg vil forsøke å oppnå.

Da jeg var liten, gikk min mor og min tante turer på Hardangervidda; sånne hytte til hytte-turer. Siden jeg var liten fikk jeg ikke være med – helt forståelig – jeg ville aldri klart å gå så langt med en så stor sekk på ryggen.

Nå derimot, nå er jeg voksen og føler at jeg burde klare det. Drømmen om å gjøre det har jeg vel egentlig hatt siden jeg var liten, men jeg sa det aldri høyt som et mål før omtrent ti år siden. Foreløpig har det ikke skjedd.

Hver gang jeg nevner at jeg har et ønske om å gjøre det, spør folk om hvorfor jeg ikke bare gjør det – jeg virker jo sprek? Vel, skinnet kan bedra. For øyeblikket har jeg hverken styrke eller kondis til å gå en slik tur. Håpet er å ha nok av begge de to tingene neste sommer og så faktisk gjennomføre en tur da. For å kunne gjøre det må jeg trene meg opp.

Jeg vet hva målet er, og jeg vet til en viss grad hva jeg er nødt til å gjøre. Starten på målet er å få bedre kondis. Så vanen jeg jobber med nå er å gå tur hver dag. For å faktisk få gjennomført dette og lagd det til en vane, begynner jeg forsiktig (for forsiktig ville nok mange sagt). Jeg har bestemt meg for at jeg i juli skal gå i minimum 15 minutter hver dag. Det høres veldig lite ut, men det er en start og det får meg faktisk ut hver dag. Hadde jeg sagt at jeg skulle ut en halv time hver dag ville det vært mye vanskeligere (jeg vet for jeg har prøvd det før).

En vane er noe du gjør uten å tenke så veldig mye over det, men det tar tid før noe blir en vane. Så for å gjøre dette til en ny vane for meg velger jeg meg en vei med minst mulig motstand mens jeg likevel får gjort det jeg har sagt jeg skal gjøre.

Skulle gjerne lagt til meg andre gode vaner også, men jeg innbiller meg at jeg kommer til å ha større suksess når jeg fokuserer på å bygge en vane av gangen. Dermed; målet er å gå minst 15 minutter ute hver dag i juli.

Foreløpig har det gått forholdsvis greit – kan ha med været å gjøre; varmt og godt gjør at det ikke er så stort tiltak å komme seg ut. (bortsett fra på søndagen som var; det var dagen derpå etter et utdrikningslag…men jeg kom meg ut å gikk – noe som overrasket meg).

Så da lurer jeg på; har du noen vaner du ønsker å lage deg?

Juni 2018

Økonomi-sjekken min for juni kommer her.

  Denne måneden Totalt Mål
Boliglån 20.724,51 34.184,12 50.000
Superspar & Sparekonto 0 6.908 32.000
Fond 1.000 8.000 12.000
Studielån 62 334 (53*12=636)

Først studielånet: månedsbeløp i januar var kr 1.147, mens det i juni var kr 1.138. Dette har litt å gjøre med at jeg betaler noen kroner ekstra hver måned, og at renta går litt ned er heller ikke noe som sier meg imot.

Sparingen fortsetter på kr 0 denne måneden også. Fra juli kommer det i alle fall til å komme noe inn der, men ikke så mye at jeg regner med å nå målet. Fondssparingen går sin vanlige gang; der har jeg ikke tenkt til å gjøre noe. Det jeg har et lite ønske om er å lære meg mer om investering i aksjer, så vi får se hva som skjer der fremover – etterhvert…

Boliglånet fikk et kjempehopp denne måneden. Det var tross alt feriepengetid og siden jeg ikke har planlagt å dra noe sted ble det litt ekstra å rutte med der. At jeg de siste månedene har jobbet med å minske utgiftene mine generelt sett var heller ikke noe ulempe der for å si det sånn. Forrige måned tvilte jeg ekstremt på at jeg kom til å nå målet mitt for boliglånet; nå er jeg ganske sikker på at jeg kommer til å slå det uten for store problemer. En sånn utvikling er alltid gøy!

Jeg har delt boliglånet mitt i to, og på den lille delen har jeg flytende rente, så der syns jeg det er gøy å følge med på at rentene går ned ved betaling. Spesielt gøy er det når ekstra betalinger blir registrert, og både renter og terminbeløp minsker.

Dato Lånesum   Renter (totalt å betale) Gebyr (totalt å betale) Terminbeløp
01.06.2018 95.538,08 15.173,35 7.850,- 756,05
30.06.2018 74.813,57 11.801,65 7.800,- 608,53

Sjekk forandringen på boliglånet! Skikkelig stolt av den utviklingen (“sponset av årets feriepenger”). Kunne godt blitt vant til det for å si det sånn.

Den andre delen av boliglånet mitt har nå landet med den flytende renten, noe som gjorde at terminbeløpet gikk ned med kr 559 og at de totale rentene gikk ned med ca kr 130.000 i løpet av mai.

Dato Lånesum Renter (totalt å betale) Gebyr (totalt å betale) Terminbeløp
01.06.2018 837.448,08 262.059,76 11.750,- 5.500,50
30.06.2018 834.835,72 259.221,62 11.700,- 4.725,-

Nettoverdien har jeg også begynt å følge med på fordi det er gøy å se at tallet hver måned endrer seg litt og litt til det bedre.

Når det gjelder formuen var det røde tallet i 31. mai kr -793.795,59. Pr 30. juni var mitt røde tall kr -773.190,73. Nok en gang takk til årets feriepenger som ikke gikk til ferietur, men til nedbetaling av lån. Om du lurer på hvordan jeg kommer frem til tallet mitt når det gjelder nettoverdi har jeg skrevet om det her. Jeg leste ett eller annet sted noe om at det du følger med på har en tendens til å forbedre seg. Derfor har jeg også lagt til nettoverdien min i månedsoppdateringen.

Neste store mål blir å komme under kr 700.000, men det kommer til å ta en stund. I mai stilte jeg spørsmålet om når jeg kom til å komme under kr 790.000, men den milepælen suste jeg jo bare forbi. Kanskje jeg skal fokusere på større mål enn “tier’ne”? Hele og halve tall istedefor kanskje? (kr 750.000 og kr 700.000) På den annen side er det ikke så ofte jeg får feriepenger og kan betale så mye ekstra…

Hvordan gikk det med din sparing og betaling på lån i juni? Hadde du noen økonomiske mål for året; har du i så fall sjekket hvordan du ligger ann?

#boliglån #nedbetaling #studielån #sparing #økonomi #penger #personligøkonomi #privatøkonomi #lån