Vært litt opptatt…

De siste dagene forsvant jeg plutselig litt fra bloggen – helt uten å mene det. Sånt skjer noen ganger – at jeg blir helt opphengt i ting og glemmer mye annet. Denne gangen er det boken som skulle leses til lesesirkelen i går. Jeg ble akkurat ikke ferdig med å lese boken, men lese de siste sidene i dag. Bra bok etter min mening. Det er første boken i en trilogi og jeg har lest alle tre før, men husket ingenting, så nå vil jeg gjerne få lest de to siste bøkene også. Ja, boken er forresten Veien til Jerusalem av Jan Guillou.

Noe annet jeg har vært opphengt i er puslespillet jeg fremdeles ikke er ferdig med. Tross alt tar det tid å finne ut hvor alle de 3.000 brikkene skal… Nå er jeg inne i min fjerde uke, men regner med at jeg ikke vil bruke like lang tid på resten av det. Tross alt startet jeg med det vanskeligste: blomstene og den blå himmelen. Resten burde være enklere og dermed ta kortere tid. Kanskje jeg blir ferdig i løpet av et par uker? Uvisst, men den som lever får se (om jeg husker å legge det ut på blogg).

Rekker jeg det??

Selv om jeg elsker å planlegge er det ikke dermed sagt at alt går etter planen…for eksempel nå. Jeg er med i en lesesirkel med venner og boken vi skal lese til neste gang er Veien til Jerusalem av Jan Guillou. Jeg har lest boken før, men det er så mange år siden at jeg ikke egentlig husker noe som helst. Så å lese boken nå er som å lese den for første gang.

For øyeblikket er jeg på side 197 og boken har 352 sider, så jeg er rett over halvveis. Det har jeg brukt omtrent tre uker på. Helt greit det. Hadde det bare ikke vært for at neste lesesirkel er til fredag…

Vi kan ikke spise penger

Verden er fremdeles ikke hengt riktig på hengslene igjen og nå nevnes det flere steder at mat blir dyrere og at en del ting er noe vanskeligere å få tak i. Det stemmer nok det (uten at jeg har undersøkt noe selv). Flere steder har jeg lest at det ikke vil bli et problem i Norge fordi vi er et rikt land – vi kan betale selv om prisen går opp. Det er godt mulig at det også stemmer. Likevel er det en ting jeg blir sittende og fundere over. Selv om Norge er et rikt land og vi kan betale for mat fra andre land selv om det blir dyrere – om andre land beslutter å ikke selge ting fordi de er nødt til å ha det selv…med andre ord at ingen selger – hva hjelper da pengene vi har? Om ingen selger noe er det jo heller ikke noe å kjøpe?

Nå tviler jeg på at vi vil komme i en så prekær situasjon, men jeg syns likevel det kan være lurt å ha vært innom den tanken? Eller kanskje bare det er jeg som liker å planlegge og være forberedt (og alltid være sikker på at jeg har nok å spise). Uansett, om en person er rik eller fattig – vi spiser jo ikke selve pengene, men maten noen har produsert…

Supersøndag?

Våknet tidlig i dag rett over klokka seks (!) på morgenen – helt uthvilt. Tenk så fantastisk det hadde vært om det skjedde hver dag… Ble liggende i senga til halv syv fordi den er så myk og god, men så følte jeg meg klar for å starte dagen. Litt frokost er spist, jeg har sjekket fremgangen på det jeg har sådd ute, men siden det er yr i lufta venter jeg med gåturen.

Reddikene har faktisk kommet så langt at de har begynt å lage en rad, og tre små, søte spinater har poppet hodet opp av jorden. Rødbetene jobber med saken, men er ikke langt nok til at de vil syns på et bilde enda. Hvor det blir av salaten lurer jeg veldig på, så mulig jeg skal så noen flere frø av de.

Håper du har en herlig søndag!

Dette blir min første!

Eller, om jeg klarer å strikke den ferdig vil det bli min første genser jeg har strikket. Vanligvis har jeg holdt meg til det trygge: sokker. Jeg hadde et lite sidesteg med å prøve meg på votter – der var tommelene litt fomlete, men det gikk til slutt. Nå er jeg klar for mitt største prosjekt noen gang på strikkefronten: en genser.

Mønsteret var det enkleste jeg kunne finne – hvor det kun er strikking hele veien – igjen klipping, men jeg tror det er en liten bit med sying. Uansett, dette skal bli en genser i ragland (som er en strikketeknikk om jeg har forstått det riktig?). Garnet er tynt, en miks av ull og bomull. En utfordring jeg har er at jeg strikker stramt, så jeg har gått opp i pinnestørrelse, men er likevel usikker på om det vil bli bra. Vel, den som følger med får se? Til informasjon vil dette garantert ta lang tid… om jeg er heldig så kanskje jeg kan ha en tynn ullgenser til høsten – skjønt, mer realistisk blir neste vår?

Ønsk meg lykke til…jeg tror jeg kommer til å trenge det. Uansett hva du holder på med i dag så ønsker jeg det lykke til med det du gjør!

Jeg har startet med en arm fordi det var mindre avskrekkende. Dessuten hadde jeg strikkepinner som passet. For å kunne strikke bolen må jeg ha en lengre rundpinne enn det jeg har, så må skaffe det først.

Skattesmellen fra NAV

Jeg så på skattemeldingen i starten av april når den kom. Å sjekke alle tallene derimot, fikk jeg ikke suset meg til før i går. Det hjalp ingenting så vidt jeg kunne se, skattesmellen (den største jeg noen gang har fått) var fremdeles like stor. Etter litt leting og lesing på internett kan det se ut som jeg ikke var den eneste som har gått i denne “fellen” (som jeg ikke visste om engang…).

Vanligvis enten skylder jeg bittelitt eller så får jeg igjen bittelitt på skatten. I fjor fikk jeg skattesmell, men tenkte det var fordi jeg hadde betalt ekstra på boliglånet. I år hadde jeg tatt noen andre valg (sparing på konto fremfor ekstra nedbetaling av gjeld), men skattesmellen var som sagt overraskende nok den største jeg noen gang har fått. Så vidt jeg kan forstå burde noen ting vært bedre opplyst om fra NAV sin side? Eller så har jeg gått glipp av opplysninger eller misforstått noe. Uansett. Å være i delvis arbeid samtidig som en får AAP (arbeidsavklaringspenger) fra NAV gjør at NAV trekker mindre skatt enn de burde…Burde ikke NAV vite hvordan de trekker skatt så det blir riktig? (i alle fall mer riktig…)

Å få en overraskende regning som helst skal betales før 31. mai for å unngå renter på beløpet er en ting. Når regningen blir på over kr. 25.000,- føles det litt ubehagelig – spesielt fordi jeg trodde ting var gjort riktig… Jeg har heldigvis spart penger den siste tiden og har dermed nok penger på en sparekonto til å kunne betale restskatten. Sånn sett er jeg veldig heldig. Det kunne vært værre – jeg kunne vært en av de som ikke har noe ekstra så en så stor restskatt kunne veltet mange lass. Nok en gang tenker jeg at her burde NAV kanskje sjekke litt så dette blir mindre problemer for andre i fremtiden?

Blir det noen gang nok sokker?

Vel, da er jeg ferdig med enda et par hjemmestrikkede sokker…blir det noen gang nok? Både ja og nei. Jeg har definitivt nok sokker nok egentlig – for øyeblikket ligger det fire ferdigstrikkede par som ikke brukes fordi jeg ikke har slitt i stykker de jeg bruker og bytter på om dagen. På den annen side vil det aldri bli nok sokker – det er tross alt kjekt å alltid ha noen i bakhånd (spesielt siden jeg alltid er kald på føttene…).

Denne gangen strikket jeg de litt ulikt enn hva jeg har gjort tidligere – de fikk to rekker med fletter for oversiden av hver fot. Det er ikke så lenge siden jeg lærte meg å strikke fletter og når jeg lærer noe nytt vil jeg gjerne bruke det en del så jeg er sikker på å huske det til senere. Så derfor ble det flettesokker. Øverst på sokken er det en liten vrangbord – både fordi det var lettest å starte på den måten, men også for å få god elastikk så jeg er sikker på at sokkene vil sitte godt. Mulig jeg burde strikket føttene noe lenger, for etter å ha prøvd de på ser de ut til å være omtrent størrelse 37-38. Så de er faktisk litt snaue til meg, så kanskje jeg kan selge de til noen de passer bedre til? Jaja, uansett, jeg syns det ble innmari fine!

God påskemorgen!

God morgen – eller, for noen er det sikkert allerede et stykke inn i dagen, mens for andre er det en stund til det er morgen. Godt vi er forskjellig er det ikke? (satser på at det fleste sier ja på dette – tenk så kjedelig det ville blitt om alle var helt like?)

Uansett, jeg har vært litt opptatt….med et puslespill… det er ikke akkurat noe nytt, men dette er et av de største jeg har så det tar litt tid. At alle blomsterfargene glir i hverandre og gjør det litt vanskelig til tider er en ting. Blå himmel derimot – er alltid vanskelig. Jeg mener: det er kun en farge, haugevis av brikker og lite variasjon på brikkene så jeg kan ikke se etter former engang fordi de er alle nesten helt like. De små forskjellene som er ser ikke engang ut til å være på alle brikkene.

Vanligvis pleide jeg å vente med himmelen til slutt, men denne gangen skal jeg kose meg med fjellene til slutt fordi jeg tror de er noe av det som er enklere. På den måten koser jeg meg med hele puslespillet.

Så i dag blir det puslespill mye av dagen, med små avbrudd av spising, vasking, hagearbeid (som ikke bråker – raking, luking, klippe litt av noen busker med en liten håndholdt saks og litt vanning) og YouTube-titting (fordi jeg ikke har TV). Håper du har hatt en fin påske, men husk at den er ikke over enda – resten av dagen i dag og hele morgendagen er også påskedager!

Dagen forsvant i hagearbeid

Dagens gåtur var like før lunsjtid, så jeg var ikke egentlig sent ute i dag. Når resten av dagen har gått bort til hagearbeid derimot, var det begrenset med andre ting som skjedde – helt greit egentlig. Tross alt liker jeg hagearbeid. Dagens hagearbeid var litt opprydding (borettslaget jeg bor i har container til hageavfall i påsken så den må jo benyttes!). Fikk ryddet og kostet litt i uteboden – det var det behov for!

Noe av det mest spennende var kanskje at jeg sådde blomsterfrø i blomsterbedene mine – solsikker, kornblomst, kamille og ringblomster. Hvor lang tid det vil ta før de dukker opp av jorda er jeg ikke sikker på, så nå blir det å studere blomsterbedene hver dag fremover. Lurer på når jeg må begynne sneglejakten?

Uansett, i går filmet jeg litt til YouTubekanalen min hvor jeg snakker om hagen min; hva jeg har lyst til å gjøre og hva jeg gjør. Så legger ved den videoen her. Forresten, om du har lagd te av kamilleblomst før og har noen tips…ville jeg satt stor pris på de fordi det er et av målene i år 🙂

Vær forsiktig med krydderet…

Noen går det litt fort i svingene og utfallet blir ikke nødvendigvis helt som forventet… Nå står det riktig, men når jeg tok tak i de to vante krydderglassene for å krydre ytrefileet jeg skulle ha til middag var jeg litt uforsiktig. Jeg tok bare to glass som vanlig og startet å krydre kjøttet. Mens jeg krydret den ene siden før jeg la kjøttet i pannen syns jeg det var noe rart. Det hadde jeg rett i…

Istedefor å få tak i salt og pepper som jeg vanligvis bruker, hadde jeg klart å ta tak i salt og kanel… Å steke kjøtt med kanel lukter noe pussig – mulig kanel ikke er lagd for å bli stekt? Føler egentlig det er ganske utrolig siden jeg bor alene og er den eneste som styrer med krydderhyllen min… Vel, nå skal jeg straks spise ytrefilet med salt, kanel og pepper (det ble pepper på andre siden i alle fall). Ønsk meg lykke til neste gang jeg lager mat (kanskje jeg burde lese på krydderglasset før jeg bruker det?).