Har DU en plan for bloggen din?

… det hadde ikke jeg helt når jeg startet.

Utgangspunktet var å blogge om å studere ved siden av full jobb, litt tilfeldige skriblerier om livet mitt, økonomi og håndarbeid.

Livet forandrer seg, og det har denne bloggen også gjort. Jeg skriver fremdeles om livet mitt, men studiene (som var grunnen til at jeg startet bloggen) har jeg tatt en pause fra. Håndarbeidene mine har jeg vel knapt rørt det siste året, men økonomien min – den har fått plass i forsetet. Andre ting som er i ferd med å få en større plass er selvutvikling; kanskje litt vaner og det og starte i en ny jobb.

Jeg merker når jeg skriver at det blir enklere å komme på ideer når jeg har en retning – en plan. Fordelen med planer er at de ikke er skrevet i stein, de kan endres og utvikles – alt etter hva du ønsker og hvordan du og livet ditt utvikler seg.

Skriver du en blogg fordi du bare vil ha et sted å skrive ned ting og tanker? eller skriver du til et publikum? Har du et ønske om å nå ut til andre med dine tanker, meninger og ideer?

For min del har jeg frem til nå vært litt av begge deler. Jeg skriver mye for min egen del; for å rydde opp i tanker og meninger og klare å formulere dem. Jeg har også lyst til å nå andre fordi jeg ønsker å inspirere og motivere andre; her føler jeg at jeg kort sagt har mye å jobbe med. Om det kommer til å fortsette på denne måten? Ganske sannsynlig.

Så til deg som har en blogg; hadde du en klar (eller en diffus) plan når du startet? Hadde du et mål eller et ønske med bloggen? Hva er dine tanker om blogging generelt? (og har du noen forslag til hva du ønsker jeg skal skrive om; klar ferdig kommentarfelt 🙂

#planlegging #blogging #tanker

Studielånutfordring – halvårsoppdatering

I slutten av desember 2017 ble jeg, sammen med Ingrid fra Voksen, til slutt, enig om en liten utfordring. Du kan lese mer om den her.

Nå som vi er kommet til midten av 2018 er det tid for en liten sjekk hvordan det står til med tallene. Utgangspunktet var fakturaen fra Lånekassen som var på kr 1.147. I tillegg til å runde opp beløpet til kr 1.200 hver måned har det dessuten vært en renteendring.

Tallene i sort er tallene fra 28.12.2017, mens tallene i rødt er tallene pr 25.06.2018.

Lånebeløp kr 159.198,35; kr 154.554,50

Renter å betale kr 24.251,42 (rentesats: 2,168%); kr 21.563,68 (rentesats fra 01.07.: 2,080%)

Totalt å betale kr. 183.449,77; kr 175.249,75

Lånesaldo pr 15.01.2019: kr 148.787,36; kr 148.446,86 Forskjell her er på kr 340,50; av dette har jeg betalt inn kr 334 – resten vil jeg tro er forsvunnet på grunn av renter? Innrømmer glatt at jeg ikke alltid skjønner meg helt på utregningene til Lånekassen, men lånet er der, det betales og det blir mindre (og tilslutt vekk – som er det viktigste).

Forventningene til prosjektet var at totalsummen skulle gå litt ned, men jeg regnet ikke med mye siden den ekstra betalingen er såpass liten. Så selv om ikke det er mye, er det gøy å se at dagens månedsbeløp å betale er gått ned; nå er det på kr 1.138,-

At månedsbeløpet går ned gjør jo at den ekstra betalingen blir større – og den går i sin helhet til lånet (ikke rentene) siden jeg bare justerer e-fakturaene når den kommer fra Lånekassen.

#penger #privatøkonomi #lån #studielån #nedbetaling #utfordring #økonomi #personligøkonomi #efaktura #renter #gjeld

Pause i hverdagen

Det er absolutt flest hverdager, så hvorfor er vi ofte så opptatt av helgen?

Jeg har ikke noe godt svar til det, men jeg tenker det er viktig å være tilstede og ta seg en pause og nyte livet. Gjør noe annet enn de vanlige rutinene, utfordre deg selv litt, gjør noe spontant (eller planlagt).

Ofte føler jeg at dagene bare fyker forbi, så jeg må minne meg selv på å stoppe opp og ta vare på øyeblikkene.

Gå på cafe er for eksempel noe jeg sjelden gjør, kanskje det er derfor det føles litt ekstra hyggelig og spesielt når jeg gjør det? At jeg gjør det med gode venner eller kollegaer er også et lite must for min del.

For min del var cafeturen med en venninne/tidligere kollega i dag den perfekte starten på en ferieuke. Det gikk heller ikke ut over matbudsjettet mitt fordi jeg brukte penger fra sparegrisen; de pengene jeg bare har der og aldri helt klarer å bestemme meg for hva jeg vil bruke de til. De fleste pengene i sparegrisen min kommer faktisk fra å ha pantet flasker. De pengene bare er der, for i budsjettet er de jo egentlig brukt, så jeg regner de pengene som ekstrapenger jeg kan bruke på akkurat det jeg ønsker. Vanligvis blir alt jeg bruker penger på ført inn i regnskapet mitt, men disse pengene er “gratis gøy” fordi de har allerede blitt bruk i regnskapet og teller dermed ikke på samme måte.

Siden jeg er meg føles det dermed litt ekstra godt å kunne bruke de pengene på slike herlige ting som gjør godt for sjelen 🙂

Hvordan liker du å ta små pauser i hverdagen?

#penger #cafe #pause #hverdag #ferie #sparegris #økonomi

Økonomisk læring

Hva lærte du om økonomi hjemme når du var yngre?

Hva lærte du om økonomi på skolen?

For min del hadde jeg jo matematikk på skolen, men kan ikke huske at vi lærte mye om privatøkonomi. Vi var nok innom temaet, men det var ikke hovedfokuset for å si det sånn.

Hjemme derimot, der var jeg heldig. Kanskje litt ekstra heldig siden min mor er revisor og hun dermed virker til å være litt over gjennomsnittet opptatt av økonomi. Når jeg var tenåring var ikke akkurat dette favoritten min, men etterhvert som jeg ble eldre, flyttet ut hjemmefra og begynte å studere, innså jeg hvor heldig jeg hadde vært.

Det hele begynte når jeg var omtrent 14 år tror jeg (eller var det 12?). Jeg begynte å få månedspenger. For meg betydde det at jeg fikk en viss sum i måneden og det var det. Den summen måtte dekke klær, godteri og gøy med venner. I starten følte jeg meg rik, hele kr 600 hver måned – jeg kunne leve som en dronning! (trodde jeg) Mine foreldre hadde advart meg om at ting kostet og at jeg burde passe på at jeg ikke brukte opp alt med en gang, kanskje til og med sparte litt hver måned til større utgifter.

Min tankegang var at jeg fikk jo penger hver måned så det var ikke så farlig. Sjokket kom like etter skolestart på høsten. Jeg hadde behov for flere ting; nye sko, ny vinterjakke, ny bukse og genser og sikkert noe mer. Da rakk plutselig ikke pengene til alt. Jeg gikk da til mine foreldre og spurte om jeg kunne få mer penger fordi jeg ikke hadde råd til å kjøpe vinterjakke. Litt kjipt i et land som Norge hvor vinteren kan bli ganske kjølig…

Resultatet var at jeg fikk forskudd på pengene fra neste måned. Greit nok tenkte jeg, fram til neste måned hvor jeg da plutselig fikk mindre enn jeg var vant til. Grunnen var enkel – jeg hadde fått forskudd. Sånn gikk nesten hele den høsten, og så vidt jeg kan huske var ikke julegavene det året de største – jeg hadde tross alt nesten ikke penger igjen…

Snakk om sjokkopplevelse!

Heldigvis var det ikke behov for flere spark i baken for min del. Jeg hadde forstått greia – alltid ha litt penger i bakhånd i tilfelle det skulle være noe du virkelig har behov for.

Dette har jeg egentlig levd på siden. Jeg bruker aldri opp alle pengene jeg får inn, men sparer alltid litt. Noe som gjorde at når jeg ønsket å kjøpe meg hus så hadde sparekontoen min en fin sum.

Siden jeg også i flere år hadde ført opp hvor mye penger jeg brukte på ulike ting, hadde spart jevnt og trutt og visste hva jeg holdt på med når det kom til pengene mine – kom alt dette meg til gode når jeg skulle kjøpe hus. Jeg visste hva jeg brukte og hva jeg hadde og hadde sjekket boliglånskalkulatoren på nettsiden til banken min over hvor mye jeg kunne ta opp i lån. Så når jeg gikk til banken kunne jeg svare på alle spørsmålene de stilte i tillegg til at jeg var klar på hva jeg kunne klare. Dette gjorde at jeg fikk gode betingelser og et stort lån jeg siden har betalt ned på.

Da jeg var tenåring og startet med månedspenger tenkte jeg at jeg var rik, fram til jeg fikk aha-opplevelsen. Etter den opplevelsen var det en del frustrasjon, men jeg er evig takknemlig for den læringen jeg fikk den gang fordi det har hjulpet meg langt i livet.

Neste mål i min økonomiske opplæring må jeg stå for selv. Noe av det lærer jeg fra YouTube, blogger og bøker, mens andre ting skulle jeg ønske jeg hadde en mentor for. Jeg snakker om å investere penger, ikke bare betale tilbake ekstra på boliglånet. Kunnskapen jeg ønsker meg er blant annet hvordan investere i fond og aksjer; kanskje spesielt i utbytteaksjer. Etterhvert kanskje også investere i eiendommer – kanskje utleieleiligheter. Det er mange muligheter og jeg ønsker å vite om de ulike variantene og mulighetene som finnes der ute. Alle tips mottas med stor takk!!

Det var min økonomiske historie for å ha kommet dit jeg er i dag. Hvordan har din økonomiske reise vært? Er det noe du skulle ønske du hadde visst tidligere? Har du noen egne triks du føler er gull verdt?

#økonomi #penger #privatøkonomi #læring #øvelse #mål #mentor #aksjer #investering #tips #triks

Hvordan går det med målene halvveis i 2018?

I starten av desember 2017 satte jeg meg noen ambisiøse mål for 2018. Flere av dem ble endret allerede på starten av 2018, mens andre har jeg helt glemt bort. Ups?

Siden det nærmer seg halvveis i året ble jeg nysgjerrig på meg selv; hvordan går det med målene jeg hadde satt meg (og så glemt…)?

TL; DR: jeg har klart et par mål; tilnærmet alle de andre går det skikkelig dårlig med… Forbedringspotensialet er stort!

Økonomisk:

Utgangspunktet for nedbetaling av boliglån var kr 60.000, men dette endret jeg til kr 50.000. For øyeblikket ligger summen på kr 13.459,61, så det er godt å vite at selve halvveispunktet i året ikke er helt enda. Målet jeg satte i utgangspunktet har jeg nå ingen tro for at jeg klarer. Så spørsmålet blir om jeg får til målet med kr 50.000; jeg er litt tvilende til det akkurat nå. Tror du jeg kan klare det?

Pengene jeg ønsket å spare var kr 30.000, dette oppgraderte jeg til kr 32.000 uten at jeg nå husker hvorfor. Kjenner jeg meg selv rett var det fordi jeg ville avslutte året med et rundt tall…

Ekstra betaling på studielånet ble en mye enklere greie fordi der hadde jeg for det første ikke satt et eksagt tall, og for det andre går det nesten automatisk litt ekstra inn der hver måned på grunn av utfordringen jeg har sammen med Ingrid fra bloggen Voksen, til slutt.

Det med nullbasert-budsjett har jeg rett og slett ikke nerver til. Jeg takler ikke når det står for lite på kontoen. I høst var det like før jeg førte over penger fra sparekontoen til brukskontoen fordi det bare var kr 200 igjen (bilen måtte på verkstedet; jeg hadde penger på regningskontoen, men jeg betaler jo med kort og de to tingene er ikke knyttet sammen…). Med tanke på at jeg ikke hadde noen planer om å bruke et øre før jeg fikk lønning to dager etterpå var det absolutt ingen grunn til panikk, men så har jeg vært vant til å alltid ha litt ekstra – bare i tilfelle.

Gjennom å lese blogger og gjøre litt research på nettet føler jeg at jeg har forstått mer om økonomisk frihet, men foreløpig er jeg ikke noe lenger i hvordan jeg skal komme meg dit. Jeg sparer i fond hver måned og tenkte det var godt nok. Nå har jeg forstått at det er mulig å investere i aksjer som gir utbytte hvert år, men foreløpig har jeg ikke skjønt noe mer enn det – så om noen kan forklare det for meg ville det vært supert!

Helse:

Målet med å gå tur og gjøre styrkeøvelser hver dag – vel – burde kanskje bare hoppe over dette punktet??

Selvutvikling:

Å lese en fagbok i måneden viser seg å være vanskelig når noen bøker er tykkere enn andre, og jeg i tillegg ønsker å lese litt skjønnlitteratur. Fagboken jeg har brukt lengst tid på i år er The success principles av Jack Canfield – den brukte jeg over to måneder på, og jeg vil lese den igjen. Bare ikke perm til perm denne gangen, men plukke ut de prinsippene jeg ønsker å jobbe med. Absolutt en bok jeg kan anbefale forresten.

Et annet mål var å fortsette og fullføre studiet i Bedriftsøkonomi – det er også bare å sette en strek over for der har jeg tatt en pause. Hvor lang denne pausen blir er det ingen som vet, aller minst jeg.

Annet:

Det første punktet her var å få en ekstra inntekt. Med tanke på at jeg skifter jobb og min nye faste jobb er en 80% stilling og jeg har i tillegg skaffet meg en liten ekstrajobb – så kan jeg vel si at dette punktet er godkjent og blir gjennomført! 🙂

Blogging annenhver dag derimot, det har jeg ikke klart å gjennomføre. For tiden jobber jeg heller med å klare å blogge to dager i uken. Selve skrivingen er ikke problemet, utfordringen er heller å komme opp med nok ideer til at jeg ikke gjentar meg selv. Tips og ønsker tas imot med takk!

YouTube for bøker var jo et annet mål jeg hadde og der har jeg også klart å gjennomføre; jeg har lagt ut en video hver mandag siden september når jeg startet. Det tar tid, men er gøy. Her er også utfordringen å være kreativ og komme på nye ideer til videoer og anbefalinger.

Skriving av bok går veldig i bølgedaler, nå om dagen har det vært lite skriving. Jeg satser på at det tar seg opp igjen for jeg liker historien jeg skriver på og innrømmer gladelig at det hadde vært sykt gøy om jeg kunne få gitt den ut.

Siste målet på listen jeg lagde i starten av desember 2017 var å bli bedre til å si nei. Denne feiler jeg på så det griner etter…… TRENGER TIPS!

Lagde du deg noen mål for 2018 som du ønsket å gjennomføre? I så fall; hvordan ligger du ann i løypa? Er du som meg; feiler på de fleste av dem, men har i det minste gjort noe?

#mål2018 #mål #planer #penger #økonomi #livet

Pengesparing for bilister

I litt over en uke nå har jeg gjort noe jeg burde begynt med for lenge siden, men bedre sent enn aldri sies det jo.

Der jeg jobber har jeg ikke mulighet til å parkere gratis, så jeg har i flere år parkert på parkeringsplassen som er i gangavstad og billigst (så vidt jeg vet). Det virker kanskje ikke til å være så mye penger; kr 30 om dagen. På den annen side, kr 150 i uka høres plutselig litt mer ut, og om en tar måneden under ett blir det hele kr 600.

Den summen jeg bruker på parkering i måneden – kun for å kunne være på jobb.

For den summen kunne jeg spist godt i halvannen uke, eller jeg kunne fylt bensin på bilen 1-1,5 tank (alt etter hva prisen var den/de dagen(e)). Jeg kunne gått ut og spist middag – med alkoholholdig drikke til. Jeg kunne tatt massasje en gang i måneden. Jeg kunne kjøpt 4 pocketbøker på engelsk, eller to hardcoverbøker på norsk. Jeg kunne nesten kjøpt busskort for en måned (det koster kr 730 der jeg bor, men da hadde jeg jo spart penger på bensin…).

Om jeg regner på hvor mye det blir i løpet av et år… 600×10,5= 6.300,-

Det er litt over halvparten av summen jeg planla å spare i fond i år. Jeg kunne kjøpt et fint kamera for den summen. Usikker på hvor mye det ville kostet (kommer sikkert ann på hvor en drar), men jeg kunne sikkert fått en fin weekend-tur et eller annet sted for den summen. Jeg kunne kjøpt meg en ny sykkel vil jeg tro.

Foreløpig har jeg ikke gjort noe med pengene jeg ikke har brukt.

Det jeg har gjort, og som jeg har tenkt til å fortsette med, er å parkere litt lenger vekk fra jobben. Grunnen til det er selvfølgelig at der er det en gratis parkeringsplass. Den er ikke av de største så jeg vil nok ikke alltid få plass, men den siste uken har jeg i det minste vært heldig. Joda, det tar noen minutter å gå hver vei – ca 4 minutter ekstra hver vei. I dagens samfunn er vi alle så travle og har dårlig tid, men det er ofte bare noe vi har vent oss til. Trikset er ofte å bli bedre til å fordelen den tiden vi har.

Totalt ti minutter med ekstra frisk luft og bevegelse hver dag; ofte på dager hvor jeg ikke går noen annen tur. Helt greit å la være å bruke de 30 kronene de dagene; dessuten – om jeg ser litt nytt på det: teknisk sett kr 180 i timen for å gå litt; uten at det trekkes skatt av det – litt som timebetaling til meg selv. Det er noe jeg liker 🙂

#økonomi #penger #bil #bilutgifter #parkering #arbeid #jobb #gåtur #gå #sparing

Ting ordner seg!

Å si opp en 100% fast jobb uten å ha en ny jobb tror jeg er noe av det skumleste jeg har gjort mot meg selv noen gang.

Om du har tenkt tanken noen gang håper jeg virkelig du tar alle mulige alternativer med i betrakning fordi det er skummelt og kan fort gå galt.

Heldigvis er jeg min egen lille suksesshistorie for øyeblikket føler jeg. Etter å ha sagt opp jobben snakket jeg med daglig leder i en bokhandel hvor ei venninne av meg jobber. Hun kunne ikke gi meg mye jobb, men mulighet for noen lørdager og kanskje et par timer her og der om andre ble syke eller ønsket ferie. Yes, tenkte jeg, da er jeg på vei – jeg har en start.

Omtrent samtidig som jeg sa opp jobben ble det også utlyst en stilling et sted hvor jeg kjenner et par av de som jobber der. Siden jeg visste at det var et bra sted å jobbe, så søkte jeg. Riktignok var det på en 80% stilling, men allerede da hadde jeg blitt forespeilet å kunne jobbe noe i bokhandelen så det tenkte jeg ville gå greit.

Foreløpig er jeg ikke akkurat verdensmester på å skrive jobbsøknader – jeg syns det er vanskelig å skulle selge seg selv på en god måte uten å sette nesa i været og bli høy på seg selv. Heldigvis fungerte jobbsøknaden jeg sendte godt nok til at jeg ble innkalt til intervju. Alltid litt nervepirrende syns jeg. Følte jeg hadde gode sjanser da jeg fikk vite at de bare hadde innkalt to stykker; rett og slett litt priviligert. Ble ganske optimistisk av både den opplysningen, og at det var et sted jeg visste jeg ville passe inn.

Gleden da jeg fikk en mail med jobbtilbud var ganske stor for å si det sånn. Det helt utrolige (etter min mening) er at den jobben starter litt over en uke etter at oppsigelsen min er ferdig. Overgangen der kunne nesten ikke vært mer perfekt.

Så å gå uten jobb, måtte finne god økonomiske løsninger, søke jobber og bli bekymret var tydeligvis ikke i kortene for meg denne gangen. Noe jeg selvfølgelig er utrolig glad for. Jeg kunne ikke hatt mer flaks – rett person til rett tid med rett kompetanse – så ikke egentlig bare flaks, men også mye hard jobbing. Kompetanse er tross alt noe jeg har opparbeidet meg over mange år i arbeidslivet.

Så det jeg trodde ville bli en serie med bloggposter om hvordan livet mitt som arbeidssøker mellom jobber ville være, ble til to bloggposter om hva som kan skje om en snakker med venner, har gode kontakter, har jobbet hardt og har en kompetanse det er bruk for. En liten selvtillitsboost for meg ble det også når det ordnet seg så effektivt på begge stedene jeg nå skal jobbe.

#arbeid #jobb #økonomi #arbeidsliv #oppsigelse #penger #lønn #kompetanse

Hvordan jeg skremte meg selv

Det siste året har jeg vekslet mellom tankene om at ingenting fungerer og alt er dritt, til at alt ordner ser til slutt. De to tankene har byttet plass utallige ganger av ulike grunner og livet har derfor føltes som en berg-og dalbane i lang tid.

For over ett år siden kulminerte det og jeg ble sykmeldt. Etter det har det vært mye opp og ned. Jeg hadde et halvt år hvor jeg jobbet på et annet fysisk sted enn hva jeg var vant med, noe som var positivt for meg. Jeg søkte meg også et par jobber. Fikk et intervju på en av dem, men fikk dessverre ikke den jobben. En god stund vurderte jeg å si opp jobben, men siden jeg ikke hadde noen ny jobb å gå til føltes det alt for skummelt. Så jeg ble.

Etter et halvt år på et annet sted var jeg tilbake der jeg pleide og jeg merket at det ikke var stedet for meg lenger. Jeg ble fremdeles påvirket negativt – noe hadde bare satt seg i kroppen og nektet å slippe taket. Så jeg fortsatte en god stund å vurdere frem og tilbake. Skulle jeg virkelig tørre å si opp jobben uten at jeg hadde noen ny jobb?

Skummelt som det var følte jeg likevel at det var det beste valget for meg. Heldigvis er jeg forholdsvis økonomisk av meg, så det var en ting jeg ikke var så bekymret for. Jeg har en del sparepenger, så det gjorde at den biten av det hele virket mindre skummel. Så jeg sa opp.

#jobb #arbeid #sykmeldt #økonomi #penger #fremtid

Mai 2018

Økonomi-sjekken min for mai kommer her.

Renta på studielånet går litt ned, så neste måned blir enda bedre der. I januar var offisielt månedsbeløp på kr 1.147, mens i mai var det kr 1.144. Så det er ikke store forskjellen, men det er gøy å se at det faktisk har betydning selv om jeg betaler så lite ekstra hver måned. Jeg har også sett litt på tallene for juni; rentene går litt ned og det samme skjer dermed med terminbeløpet. Jeg runder som vanlig nedbetalingen til kr 1.200, og med rentenedgang på lånet vil ekstra betaling utgjøre enda noen flere kroner.

Dette med opprunding av beløpet på studielånet er en utfordring jeg har sammen med Ingrid (blogg: Voksen, til slutt). Bli med på utfordringen du også; rund opp tallet du betaler på studielånet til nærmeste tall du er komfortabel med – sånn at det blir litt ekstra, men ikke så mye at det går ut over andre ting.

  Denne måneden Totalt Mål
Boliglån 1.026,46 13.459,61 50.000
Superspar & Sparekonto 0 6.908 32.000
Fond 1.000 7.000 12.000
Studielån 56 272 (53*12=636)

Så vidt jeg kan se av tallene nå ser det ut til at jeg klarer å nå målene for fond og studielån helt fint. For boliglån og sparekonto derimot – der går det skikkelig dårlig med å nå målene. En del av meg var vel klar over at sannsynligheten ikke var den største for å nå alle målene, men det er viktig å alltid ha noe å strekke seg etter.

Jeg har delt boliglånet mitt i to, og på den lille delen har jeg flytende rente, så der syns jeg det er gøy å følge med på at rentene går ned ved betaling. Spesielt gøy er det når ekstra betaling blir registrert og både renter og terminbeløp minsker.

Dato Lånesum   Renter (totalt å betale) Gebyr (totalt å betale) Terminbeløp
01.05.2018 96.564,54 15.453,34 7.900,- 759,-
31.05.2018 95.538,08 15.173,35 7.850,- 756,05

Heller ikke i mai klarte jeg å la være å betale ekstra på boliglånet; selv om dette er det minste ekstra jeg har betalt så langt i år. Uansett er det gøy å se terminbeløpet sakte og sikkert gå nedover.

En annen stor endring som skjer i overgangen mai-juni er største delen av huslånet mitt. Der har jeg hatt fastrente i fem år. Dette gjorde jeg fordi jeg ville ha stabilitet i starten. Nå har jeg bestemt meg for at dette lånet også skal få ha flytende rente. Rentene var ikke veldig høye for fem år siden, men mye høyere enn den har vært siden – så det lånet har vært bundet på en rente på hele 4,2%. Derfor var det ekstra gøy å følge med på rentetallet i overgangen nå:

Dato Lånesum Renter (totalt å betale) Gebyr (totalt å betale) Terminbeløp
13.05.2018 839.783,10 395.542,81 11.800,- 5.284,-
31.05.2018 837.448,08 262.059,76 11.750,- 4725,-

Sjekk forskjellen i renter å betale her!! Forskjellen er på over kr 130.000 – helt sykt. Jeg visste det ville være en god forskjell, men det der er jo helt vilt! Nok en gang får jeg smelt det i ansiktet at renter kan utgjøre en stor! forskjell på et lån. Terminbeløpet går ned hele kr 559 – i måneden!

Når det gjelder formuen var det røde tallet i 30. april kr -795.168,80. Pr 31. mai var mitt røde tall kr -793.795,59. Fremdeles under 800.000, så det er absolutt positivt og jeg regner med at det holder seg på riktig side. For øyeblikket går det etter min mening alt for sakte, men jeg ser jo også at det faktisk er fremgang – så jeg tviholder på den tanken! Om du lurer på hvordan jeg kommer frem til tallet mitt når det gjelder nettoverdi har jeg skrevet om det her. Jeg leste ett eller annet sted noe om at det du følger med på har en tendens til å forbedre seg. Derfor har jeg også lagt til nettoverdien min i månedsoppdateringen.

Neste store mål blir å komme under kr 700.000, men det kommer til å ta en god stund. Siden jeg vet at det er viktig å sette seg delmål, blir alle “tier’ne” viktige mål for meg. Så målet nå blir å komme under kr 790.000 – spørsmålet er når skjer det? Lyst til å gjette?

Hvordan gikk det med din sparing og betaling på lån i mai? Har du noen tall du syns det er interessant å følge med på?

#boliglån #nedbetaling #studielån #sparing #økonomi #penger #personligøkonomi #privatøkonomi #lån