Torden og hjemmelagd pizza

Hjemmelagd pizza på en søndag? Ja, den smakte skikkelig godt!

Jeg ser stort sett på ett eller annet på YouTube mens jeg spiser middag. Ikke i dag.

Når det tordner og lyner pleier jeg alltid å dra ut kontakten til både PC’en og internett. Det gjorde jeg i dag også. Heldigvis har PC’en min strøm for en stund selv uten å være koblet til strømmen (batteri er gull verdt!). Så jeg kunne se en episode av Charmed fordi det har jeg på DVD.

Regnbuen ble jeg sittende og nyte en liten stund, men den forsvant før jeg tenkte at jeg ville ta bilde av den.

Pleier du å dra ut kontakter når det tordner og lyner?

Hva inspirerer deg?

Dette er noe jeg lurer på fra tid til annen.

Kanskje spesielt i forhold til de som driver med noe kreativt; hva inspirerer deg til å lage eller gjøre det du lager og gjør? Ta gjerne med i samme sleng: hva motiverer deg til å fortsette? Er det personer, steder, smaker, lukter eller en tilfeldig tanke?

For min del er det en kombinasjon – som ofte er ulik fra gang til gang. Dessuten, inspirasjonen kan endre seg over tid.

Ta denne bloggen som eksempel: i starten ville jeg dokumentere reisen som fulltidsansatt og deltidsstudent, mens den nå har endret seg og blitt på mange måter mer allsidig. Det er drømmer, mål, personlig økonomi, selvutvikling og natur i ulike former.

Hjemmebakte horn

Reklamelinker: Slikkepott

Noen ting baker jeg oftere enn andre fordi det både er enkelt og godt.

Gjærbakst, i dette tilfelle horn, er en av mine store favoritter.

Å bake dem er veldig lett og tar overraskende kort tid. Det som tar lengst tid er at deigen må heve, og så må de selvfølgelig stekes…

Oppskriften har jeg skrevet i beskrivelsesfeltet under YouTubevideoen jeg lagde, så om du er nysgjerrig er det bare å se der.

Hva er din favoritt blant gjærbakst?

Kjevle i tre//Silikosmart slikkepott//Desilitermål//Stor bakebolle

Hva gjør du for å koble av?

Reklame: Knittingroom

Jeg vet det er tirsdag kveld, men det er viktig å klare å koble av litt hver dag.

Det trenger ikke være en ukes avkobling (det ville blitt veldig vanskelig å gjennomføre hver dag…), men en liten stund hvor det eneste du skal gjøre er å ta vare på deg selv.

Vet du egentlig hvordan du kobler av eller prøver du å finne andre produktive ting å gjøre mens du kobler av fra det produktive du egentlig holder på med?

Håndarbeid er noe som for meg er avkobling og avslapping. Å strikke sokker en faktisk en av favorittene, så jeg har mange ferdigstrikkede par sokker for jeg kan jo bare bruke ett par av gangen…

Så ofte etterhvert syns jeg det virker som en hele tiden må gjøre noe, å bare sitte å høre på regnet mens en drikker en kopp te virker uvanlig. Eller kanskje det er bare inntrykket jeg får når jeg leser aviser, ser på YouTubevideoer og leser blogger.

Når det tordner og lyner trekker jeg alltid ut kontakter, inkludert det som gir meg internett. Så da slo jeg like godt av PC-en også når det styrtregnet her om dagen. Jeg lagde meg en kopp te, lukket opp vinduet på gløtt så det ikke regnet inn, men at jeg likevel fikk all lyden av regnet. Så satt jeg i sofaen mens jeg hørte på regnet og drakk te. Fascinerende hvor avslappende det var.

Har du noen ting du gjør ved torden og lyn, og andre ganger du prøver å koble av?

Garnpakke Sokker i Viking Sportsragg

Jeg kaster mat

Reklame | ellos

Å kaste mat er hverken bra for klima, maten eller lommeboken min. Så hvorfor gjør jeg det?

Forresten, når jeg sier at jeg kaster mat tenker jeg ikke på bein fra kjøtt, teposer, fiskeskinn eller skrell fra gulrøtter og andre lignende ting – disse tingene spiser jeg tross alt ikke uansett.

Nei, jeg mener mat som jeg vanligvis burde spist opp. Brød, mais fra boks, brokkoli, den lille resten av ost og så videre. Så hvorfor kaster jeg mat som kunne vært spist?

Vel, fordi den er blitt dårlig og kan dermed ikke spises lenger.

Selvfølgelig burde jeg spist opp maten før den blir dårlig, men det skjer ikke alltid.

Dette er det hovedsaklig tre grunner til (enten alene, men ofte i kombinasjon): at jeg bor alene, dårlig planlegging, og at jeg noen ganger ombestemmer meg for hva jeg vil spise/hva jeg gjør i løpet av dagen. At jeg noen ganger rett og slett glemmer hva jeg har i kjøleskapet (og fryseren) er også en faktor. Siden jeg er et menneske er jeg ikke feilfri og perfekt.

Noen ganger sklir ting ut. Det viktigste da er å innse hva som skjer og ta tak i det.

For meg er enkleste måte å registrere at jeg kaster mye mat på, om jeg stadig må gå ut med matavfallet. Da har jeg gjort en dårlig jobb på ulike vis og det er på tide å gjøre noe med det.

Så ja, jeg kaster mat, men jeg jobber hele tiden med meg selv for å forsøke å kaste så lite som mulig.

Føler du at du kaster lite mat eller har vi noe til felles?

ANDELI//WOOOD//WOOOD

Hva gjør du for å nå drømmene dine?

Mange har drømmer i livet, og noen ganger gjør vi de om til mål. Mål som vi planlegger hvordan vi skal få til.

Ingenting av det betyr noe med mindre vi faktisk gjør noe.

Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men jeg har veldig lett for å glemme den siste biten (som definitivt er den viktigste). Med tanke på hvor viktig det er å faktisk gjøre noe for å komme dit du ønsker, er det overraskende lett å glemme det eller bare ikke gjøre noe.

Hva er det som gjør at det stopper opp? Alle mulige unnskyldninger, forklaringer og bortforklaringer.

Det kan være økonomisk, helsemessig (fysisk og/eller mentalt), lokasjonen, de sosiale relasjonene, frykt – you name it…

For meg har det vært en miks av flere av dem. Lenge trodde jeg så lite på drømmene mine at jeg ikke sa de til noen – inkludert meg selv. Heldigvis har jeg delvis kommet over det nå.

En av de store drømmene mine er å ha et småbruk – noe jeg lenge hadde alle mulige unnskyldninger til hvorfor jeg aldri ville få det til. Nå vet jeg at det vil være mulig, en gang i fremtiden, men jeg er nødt til å gjøre noe for å komme dit.

Så jeg betaler ekstra på nåværende boliglån for å komme nærmere økonomisk.

Selv om det er ekstremt i startgropa, har jeg testet ut å gro et par ting i sommer. Det var en ting jeg i mange år har tenkt at jeg ikke har plass til, og uansett ville det vært så lite at det ikke spiller noen rolle. Men det er nettopp det det gjør! Selv om noe kan virke lite, er det en start.

Jeg har for første gang laget blåbærsyltetøy alene, og allerede funnet feil jeg kan lære av: ikke bare ha glassene du skal bruke til syltetøyet i varmt vann – glassene må steriliseres for å gjøre det tryggere og minske sjansen for mugg og andre kjipe ting.

Så nå lurer jeg på en ting; hva drømmer du om og har du tatt et lite steg i retningen du ønsker?

Jeg drømmer også om at noen trykker på reklamelinker jeg legger inn så jeg ser om det faktisk skjer noe. Det ville nok også hjulpet meg på veien mot småbruket.

reklamelinker: Ellos

8848 Altitude//adidas Sport Performance//Merrell//8848 Altitude//adidas Sport Performance//8848 Altitude

Blitt syk?

Jeg er alltid bekymret for sykdom, selv om det heldigvis ikke skjer så ofte.

I løpet av de siste to ukene har jeg blitt stadig mer bekymret for fredsliljen min. Jeg vet ikke lenger hvor lenge jeg har hatt det, men det begynner å bli en del år. Den hadde en liten periode hvor den stod et annet sted med lite lys og da gulnet bladene. Heldigvis ble de raskt fine og grønne igjen når den bare fikk bedre lys den gangen.

Nå derimot, nå står den i vinduet, men bladene gulner likevel. Jeg har gitt den ekstra næring, passet på at den får passende med vann, men likevel gulner bladene og jeg blir bekymret!

Har den blitt syk? Kommer den til å bli frisk igjen? Hvordan kan jeg hjelpe den så den fortsetter å ha et supert liv?

Alle tips tas imot med en kjempestor takk!

Reklame: Interflora

Grønn fremgang!

Karse er grønt! og har rask fremgang.

Muligens det enkleste å få til å gå fra frø til noe spiselig. Jeg har valgt å bruke jord, men det fungerer på for eksempel bomull også. Det vet jeg at vi gjorde når jeg gikk i barnehagen og skulle lage noe til påske; ta et eggeglass, eller et halvt eggeskall, legg litt bomull i, fukt bomullen og slipp en del karsefrø på bomullen.

En av de store fordelene med karse etter min mening er at det gror fort.

Etter bare to dager er det mye på gang.

To dager gamle før ikke jeg at de er helt spiseklare enda da jeg liker dem litt høyere.

Om det er noen som lurer på hvor sola er, så er det bare å se hvilken retning karsen strekker seg…

Dag tre. Riktignok står det ti dager på pakken, men jeg har nå testet noen av dem. Kan fint spises allerede, men de står godt i mange dager så da er det bare å spise av dem akkurat når jeg føler for det.

Jeg kan godt innrømme at jeg ikke alltid er like flink til å spise masse grønnsaker hver dag. Med karse i vinduskarmen tar jeg gjerne noen stilker her og der for å mumse i meg. De smaker godt og friskt og er dessuten fulle av C-vitamin. Andre folk bruker gjerne karsen i salater og så er de populære som pynt på smørbrød.

Flashback fra fortiden

Noen ganger kommer jeg over ting jeg nesten ikke visste at jeg hadde…

CD- og kassett-spilleren var jeg veldig klar over at jeg hadde, den står på gulvet i det ene rommet jeg ikke bruker så mye. Det jeg helt hadde glemt var en plate jeg ikke kan spille av på nevnte spiller, fordi det er en DVD med godt over tusen sanger. Tror ikke DVD’er eksisterte når jeg fikk den spillere, men heldigvis kan jeg spille den av på PC’en jeg har.

For mange år siden, en gang jeg skulle feire bursdagen min og hadde advart om at musikkutvalget ville være ekstremt begrenset, fikk jeg denne DVD’en som et tillegg til gaven min.

Nå skal jeg ikke påstå at det er kun favorittmusikken min som er der, men det er definitivt mye forskjellig – nesten noe for enhver smak!

Musikk er for meg mye minner og mange ulike sinnstemninger. Jeg bruker musikk til mye forskjellig; noe til fokus, noe for sinne, noe for glede og noe for komfort. Det syns i alle fall jeg er noe av det fantastiske med musikk – du kan finne en sang som uttrykker akkurat det du har behov for der og da.

Hvordan bli motivert til å gjøre ting du ikke har lyst til

Et velkjent problem for mange av oss. Med et simpelt svar: bare gjør det!

Selv om svaret er kort og enkelt, betyr det ikke at det er lett å gjennomføre. I alle fall ikke etter min mening!

Det er ingen magiske tips og triks for dette dessverre (da hadde jeg vært supereffektiv hele tiden – og sikkert rik siden mange ønsker seg motivasjon), men tankesettet ditt kan hjelpe deg på vei – eller motarbeide deg så mye at du blir helt motløs og aldri får gjort noe som helst.

Mennesker har til en viss grad en reptilhjerne hvis høyeste mål er å gjøre oss komfortable. Noen ting er ekstremt vanskelig å få gjennomført hvis du hele tiden skal være komfortabel.

Derfor kommer vi opp med unnskyldninger:

  • jeg har for mye å gjøre
  • jeg har ikke tid
  • jeg har ikke det jeg trenger for å få utført oppgaven
  • jeg vet ikke hvordan det skal gjøres
  • jeg er redd for å gjøre noe galt
  • det er ikke gøy/det er så kjedelig
  • hvorfor kan ingen andre gjøre det?

Har du sagt noen av disse eller lignende ting? Det har i alle fall jeg; jeg har brukt alle disse unnskyldningene og mange flere.

Noen ganger føles det som om jeg jakter på motivasjon med fiskestang og slegge: først fange, og så svimeslå så den ikke stikker av…

De gangene motivasjonen ikke kommer av seg selv, kan et endret tankesett hjelpe og du må lære hvilke metoder som passer for deg. Metoder skrives her i flertall fordi ikke alle metodene hjelper hver gang.

De to metodene jeg ofte bruker (har du andre metoder, skriv de gjerne i kommentarfeltet – ønsker meg flere mulige metoder) er alternativkostnaden og belønninger.

Alternativkostnaden er å vite at ved å si nei til noe, så kan du si ja til noe annet. Ofte kan det hjelpe å sette ting opp mot hverandre: skal du vaske badet eller skal du vaske kjøkkenet? Skal jeg ta oppvasken i kveld før jeg legger meg, eller vil jeg ta den i morgen tidlig?

Ofte kan det bli lettere når en får et valg. Jeg har vasket opp i over 15 år (fordi jeg naturligvis ikke har oppvaskmaskin), men jeg er fremdeles ikke noe glad i det. Derfor gir jeg meg selv valget (fordi det må gjøres uansett): vil jeg bare bli ferdig med det selv om jeg absolutt ikke har lyst til å gjøre det; eller vil jeg slappe av i kveld og dermed bli irritert på meg selv i morgen tidlig når jeg starter dagen med et rotete kjøkken? Dette spørsmålet har gjort at jeg stadig oftere tar oppvasken på ettermiddagen/kvelden – absolutt en vinn for meg!

Belønninger er kanskje selvforklarende? Om jeg gjør X får jeg lov av meg selv til Y. Denne kan fungere i mange ulike settinger, men tenk gjerne over hvilke belønninger du gir deg selv. Belønningen burde stå i forhold til hva som faktisk er gjort. Dessuten må det ikke være å gi deg selv lov til å spise masse godteri eller gå på shopping hver gang du har gjort noe.

Jeg belønner meg selv til stadighet – når jeg har gjort det jeg skal selvfølgelig. Hvis jeg tar oppvasken og rydder kjøkkenet, kan jeg sette meg med en tekopp og se på YouTube eller lese i en bok etterpå (og vite at når jeg står opp dagen etter så er kjøkkenet rent og ryddig).

Noe annet som kan være lurt å huske på, er at du faktisk er sjefen over hjernen din (selv om det kanskje ikke alltid føles sånn). Du er dermed i kontroll over tankesettet ditt.

Å jobbe med tankemønsteret tar tid, det er mye jobb, men det er fullt mulig.

Motivasjon kommer ikke av seg selv i starten, men når du først har startet er det ofte mye lettere å fortsette.

Så poenget mitt er: om du endrer tankesettet ditt kan det bli enklere, men motivasjon er å bare gjøre det.

 

reklamelinker: ellos

(ps. i noen av bloggposten mine har jeg reklamelinker – om du klikker på disse får jeg kanskje en miniatyrsum, men det koster ikke noe ekstra for deg)

Tove Frank//Nordic Furniture Group//RGE//Åviken//Lene Bjerre//Fresh ´n Rebel