Nyttårsaften = årskavalkade

Siste dagen i 2021. For et år det har vært… Både mye og lite har skjedd på en gang føler jeg. Nyhetsåret har vært, vel, skremmende og depressivt – så jeg nesten får lyst til å slutte å følge med på nyheter i det hele tatt. På den annen side syns jeg det er viktig å følge med og ha et lite vindu inn til hvordan verden responderer på ulike ting.

Fordi verden har vært som den har vært med en pandemi har jeg vært lite sosial i år. Jeg har benyttet tiden til å gro grønnsaker i sommer (lærte mye av det) og forbedret min psykiske helse noe (den fysiske helsen ble visst litt glemt bort, men heldigvis er det mulig å gjøre endringer). Lenge har jeg lett etter ny bolig, men fant ikke noe som var akkurat som jeg ønsket – kanskje jeg faktisk må fire på noen av kravene? Ryddet, kastet og gitt bort ting har jeg også gjort, men huset mitt ser fremdeles fullt ut så jeg har sikkert mer jeg kan kvitte meg med. Jeg har kost meg med blogging, lage videoer til YouTubekanalene mine, lagt mange puslespill og gått mindre turer enn jeg trodde. Penger har jeg spart og håndarbeid har jeg slappet av med. Tidvis har jeg også spist sunnere, men det skled litt ut i romjulen.

Totalt sett har dette året vært bra for meg, men det er alltid ting jeg ønsker å endre på så det er mye å se frem til i året som kommer.

Jeg håper du har hatt et fint år og at du ser frem til ting du har planer om i 2022!

Hele verden er hvit

Det snødde for noen dager siden og hele verden føles nå hvit. Spesielt i dag morges når jeg gikk tur – morgendisen sammen med tåken gjorde at det ikke var mulig å se så langt – alt var helt hvitt. Stillheten og en enslig fugl som kvitret var de eneste lydene når jeg gikk. Det føltes helt magisk. Jeg hadde ikke tatt med meg kameraet mitt, så dessverre ingen bilder fra turen (jeg angrer!). På den annen side er jeg ikke sikker på om jeg hadde klart å fange magien. Trærne som var bøyde langt ned over stien, lange barnåler som var frosne med en dråpe på tuppen, grener med haugevis av små, runde istapper som glitrer i det lille lyset som var.

Magien i naturen er rundt oss hele tiden, men noen ganger er den lettere å oppdage enn andre ganger og i dag var en magisk turdag.

Perlestrikk – enkelt og dekorativt

Jeg har lært noe nytt som jeg tester ut på pulsvarmerne jeg strikker. Perlestrikk. Så lenge du kan strikke rett- og vrangmasker, så kan du strikke perlestrikk. Det gjør at noe som kanskje ville blitt litt ensformig med glattstrikk får en tekstur som gjør arbeidet mer dekorativt. Jeg har strikket to rette, to vrange i to runder og så strikket de to neste omgangene med to vrange over de to rette og to rette over de to vrange.

Sånn har jeg strikket hele veien – bortsett fra tommelhullet – der strikket jeg frem og tilbake og passet på at mønsteret fortsatte. På den måten slipper jeg å klippe opp og jeg slipper å sy sammen. Det eneste jeg trenger en nål til på disse pulsvarmerne er når jeg skal feste trådene. Jeg elsker å lære nye ting når det kommer til strikking for da kan jeg strikke enda mer forskjellige ting.

Hvilket garn jeg strikker med har jeg skrevet her.

Vel overstått jul – nå er det romjul

Juledagene var jeg hos foreldrene mine – føler meg alltid litt bortskjemt når jeg er der. Senga er oppredd når jeg kommer, god mat blir servert, det er gode samtaler og jeg lever et slaraffenliv når jeg er der. Joda, jeg hjelper til med serveringen av mat og rydding når det er måltider, men jeg vasker ikke huset for å si det sånn.

Nå er romjulen kommet og jeg er tilbake i mitt eget hus. Julegavene må ryddes bort til der de skal være, men ellers er det lite jeg må gjøre i romjulen. Jeg skal nyte fritiden; gå tur, spise god mat og legge litt puslespill. Nyttårsforsetter lager jeg ikke, men jeg liker å videreutvikle målene jeg har. Ta en liten sjekk på hvordan dette året har vært; hva jeg har gjort og hva jeg ikke har gjort – og ikke minst hva jeg ønsker å fortsette med eller endre til neste år.

Glemte å ta bilder

Dagens gåtur midt på dagen var kald – tross alt over ti minus. Jeg syns i alle fall det er kaldt. Hadde ikke med hverken mobilen eller kameraet. Er uansett ikke sikker på om kameraet hadde vært fornøyd med temperaturen…

Var deilig med litt dagslys og frisk luft etter tung og god julemat. Kaker og godis er måten de fleste juledagene blir avsluttet på, så greit med litt bevegelse.

Håper du har hatt en fin jul så langt, og at du fortsetter å kose deg i julen!

God jul alle sammen!

God jul til alle som titter innom her i dag. Jeg håper du har en fin dag og har mulighet til å nyte julen på en måte du trives med. Tradisjonen ser jeg Tre nøtter til Askepott og de andre juleprogrammene som går år etter år; spiser god mat og mer sukker enn jeg burde (for mye sukker gir meg hodepine) og at de jeg gir gaver blir fornøyd med gavene.

Planlegger julens håndarbeid

Jeg har en del garn, men mesteparten er det begrensede mengder av. Ett nøste, kanskje to, en del av et nøste…du skjønner tegninga. Så det å ikke kjøpe noe nytt garn, men bruke det jeg har kan tidvis være utfordrende. Hva lager man av et lite nøste med garn lissom?

I en puff har jeg ullgarnet mitt, i den andre puffen er det bomullsgarn (mest heklegarn) og i en kommode er det mye syntetisk garn. En utfordring er at mye av garnet er ikke nytt (noe av det “nyeste” jeg har er vel fem år gammelt…), så det er ikke enkelt å få tak i mer – noen ganger er det umulig å få tak i likt garn ser det ut til. Likevel har jeg et prosjekt – jeg vil bruke opp mye av garnet før jeg lar meg selv kjøpe noe nytt. Rett og slett fordi det tar mye plass og det blir ikke noe enklere å få tak i lignende garn…

Så etter mye tanker og funderinger har jeg bestemt meg for hva det neste jeg lager er: pulsvarmere. Joda, jeg har tre par jeg har strikket og ikke brukt så burde sikkert lage noe annet, men jeg tror garnet kan passe så da velger jeg det. Garnet er Baby Silk (80% babyalpakka, 20% silke) i en nydelig dyp blå farge. Satser på at to nøster passer til et par med pulsvarmere – helst så jeg får brukt opp alt og det ikke blir noen rester.

Enn så lenge har jeg ikke noe mønster, så det blir nok som de andre pulsvarmerne jeg har strikket – det blir til mens jeg strikker.

Yikes! dette føles ikke helt trygt?

Jeg har hørt at batterier kan bli gamle og lekke, men jeg har aldri tenkt så mye over det. Når kalkulatoren min (som går på batterier) ga beskjed om at den snart var tom for strøm tenkte jeg at det er da ikke noe problem – jeg har masse små batterier. Det jeg ikke innså var at de var gamle – faktisk så gamle at de alle var gått ut på dato. Ja, for batterier har faktisk en best før dato. Om de ligger for lenge kan de ende med å lekke.

Dette er ikke en bra ting, så de må jeg levere inn (batterier skal ikke i vanlig restavfall, men leveres som spesialavfall i butikk som selger produktet). Heldigvis er det enkelt å ta med neste gang jeg skal på butikken – avlevere utgåtte batterier og kjøpe noen nye.

En liten lommelykt jeg har hatt lenge har en god stund gitt dårlig lys, så siden de andre batteriene mine var gamle kom jeg på at det kanskje kunne være en sammenheng… Jeg hadde rett. Om jeg rengjør den lille dingsen tre batterier skal være i, mon tro om det blir trygt å bruke den igjen? Jeg er usikker med tanke på hvor mye batteriene i den hadde lekket. Kanskje jeg skal spandere på meg en ny lommelykt?

 

Siste arbeidsdag før jul

I dag var min siste arbeidsdag før jul. Noen av de jeg jobber sammen med skal også ha litt fri i julen, noe som gjør at jeg sa “ser deg til neste år”. Det høres så utrolig lenge ut til, men faktum er at det tross alt bare er en uke mellom jul og nyttår. Dermed er det ikke så innmari lenge til neste år. Siden jeg jobber på en skole, var det lite elever tilstede de siste dagene – merkelig tomt i skolebygningen.

Nå har jeg blogget daglig en god stund, så det føltes nesten litt rart at jeg ikke la ut noen bloggpost i går. Det hadde en årsak. Siden verden er som den er for tiden, er det ingen garantier for hvem en feirer jul med i år. Jeg avleverte dermed noen julegaver til mine foreldre i går, bare for å være på den sikre siden. Fikk middag og en lang god samtale. Samtalen varte tross alt så lenge jeg var der (omtrent i fire-fem timer tror jeg), så halsen føltes litt uvant på morgenen i dag. Tross alt er jeg ikke vant til å snakke i timesvis om dagen. En kopp te gjorde susen og alt var tilbake til normalen når jeg kom på jobb i dag.

Nedbetaling av studielånet

Det har tatt lang tid å nedbetale studielånet – jeg startet i 2011! Så nå har jeg holdt på i hele ti år, og jeg er fremdeles ikke ferdig. Ifølge lånekassen sine nettsider er jeg halveis i betalingsplanen – jeg kommer ikke til å være ferdig før i mai 2031… På den lyse side – siden jeg innimellom har betalt litt ekstra er i det minste terminbeløpet mindre enn det var. Hva det høyeste har vært er jeg ikke sikker på, men jeg startet å skrive ned tallene i januar 2019. På grunn av renter har beløpet variert noe, men det høyeste terminbeløpet var i februar 2020 – da var terminbeløpet på kr 1.141.

Med den ekstra betalingen jeg gjorde nå i desember (kr.2.000,-) har jeg endelige nådd ett av mine (mange) mål: terminbeløpet er under tusenlappen. For øyeblikket er terminbeløpet jeg har på studielånet på kr 991, så jeg føler det i det minste er noe fremgang. Skjønt, aller helst vil jeg bli kvitt hele studielånet da jeg på mange måter føler at jeg betaler på “gammel morro” (nevnte det her). Så er fristet til å betale en større sum på studielånet i januar; både for å få selve lånet mindre, men også så terminbeløpet blir enda lavere. Hva er dine tanker om å nedbetale studielånet raskere enn hva betalingsplanen til lånekassen sier?