En tragisk ulykke

Jeg forventet ikke til å bli vitne til en tragisk ulykke i dag, men det skjedde. Ulykker kan være tragiske, og ofte kommer de overraskende på.

Måkemor (eller måkefar – men jeg antar det er mor) sitter på taket og venter. Venter på det siste barnet sitt.

Når måkemor kom stupende rett mot oss var det bare en ting å gjøre: flykt!

To av barna er heldigvis igjen på taket. Den tredje falt ned. Redningsoperasjonen startet, men det gikk galt. Den tredje falt fra stor høyde nok en gang, men overlevde dessverre ikke fallet. En tragisk ulykke en søndag ettermiddag. En ulykke med et dødelig utfall. Sånn kan det gå i naturens verden, det er ikke alltid at alt går bra.

Jeg filmet en video på morgenen i dag til YouTubekanalen min (blir lagt ut i morgen), og nå skjønner jeg hvorfor måkene var veldig nærgående og skrikende…

Vel, naturen tar og naturen gir. Jeg spiste egengrodde reddiker i dag.

Takk for at du leser.

Nå har det gått for langt!

For reddikene mine har nemlig gått i blomst. Det er jo ikke meningen!

Målet med reddiker var å gro noe som vokste raskt (bare 35 dager!). Jeg har spist noen av dem. I alle fall foreløpig syns jeg ikke de smaker så mye, ei heller gir de mye mat. Det er for så vidt helt greit for det er noe med det å starte kjøkkenhagen på en effektiv måte.

At de går i blomst derimot, det er ikke sånn det burde gå. Da har det gått for langt. Jeg burde (tydeligvis) startet å spise dem noe tidligere for jeg spiser jo ikke alle på en gang. Det positive er at jeg har lært noe. Som nybegynner er det en av de mest lærerike tingene en kan gjøre – å teste for å se hva som fungere og ikke og ta lærdom av det som er blitt gjort.

Har du lært noe av hagen din i det siste?

Takk for at du leser.

Før og etter rydding

Å ha hage er å alltid ha et prosjekt pågående. Et hyggelig prosjekt stort sett etter min mening, men som de fleste ting her i livet kan en alltids finne minus med ting.

Et minus med å ha hage er alt hageavfallet. Det blir litt når en samler det opp i store plastsekker. Kan jo ikke bare la det bli liggende…

Store sekker fyllt med avkapp fra busker jeg har stusset, grass jeg har klippet og rester av blomsterbed jeg har ryddet.

Heldigvis er denne delen av hagen min litt mer skjult så det ikke ligger helt fremme i dagen (men jeg ser det fra kjøkkenvinduet…)

Så i dag stappet jeg alt sammen inn i bilen for å kjøre det til fyllinga. Noen ganger ønsker jeg mer enn andre at jeg hadde tilhengerlappen og tilhenger.

Heldigvis er resultatet alltid hyggelig å se. Når alt hageavfallet er fjernet og de pene bitene av hagen dukker frem igjen. Rett og slett en bedre start på dagen. Tok med noen gamle malingsspann i slengen, så da ble det mindre søppel inne også. Blir ikke bedre enn det gjør det?

Hva gjør du med hageavfallet ditt?

Takk for at du leser.

Når det blir litt for varmt…

Sol, sommer og skikkelig varmt. Det er utrolig digg, men noen ganger blir det litt i varmeste laget. Da er det greit å kunne gå inn, ta seg et glass med noe kaldt i og avkjøles bittelitt. Jeg liker nemlig ikke følelsen av å smelte…

Noe annet som er viktig å huske (kanskje spesielt for de av oss som blir fort solbrent) er å smøre seg med solkrem! Det som gjelder for alle er å drikke nok – vann er det som oftest blir anbefalt og det virker til å være veldig populært. Selv må jeg ærlig innrømme at jeg aldri har vært noe glad i å drikke vann – det smaker jo ingenting. Vann med sitron eller agurk derimot, det smaker i det minste noe så det liker jeg mye bedre.

Husker du å drikke nok i varmen?

Takk for at du leser.

Den første tomaten, men er planten syk??

Vet ikke hvor mange ganger jeg har sagt det nå, men dette er første gangen jeg gror tomater så det er mye nytt for meg. Sånn er det å være nybegynner – utrolig mye å lære!

Dvergkirsebærtomaten Tiny Tim har fått sin første tomat. Det er utrolig spennende. Hvor stor (liten) kommer den til å bli? Hvor lang tid vil det ta før den blir rød? Kommer jeg til å like den? (eller kommer jeg til å gi bort de små tomatene om jeg får nok store til å lage tomatbønner?)

Hva er alle de små hvite prikkene som har dukket opp? Er de farlige for planten? På en måte minner det mest om støv for det er enkelt å bare børste bort. Innser nå; kanskje det er pollen?? Eller er plantene mine syke? Hva skal jeg gjøre med dette?

Som du skjønner er det mange spørsmål og foreløpig ingen svar. Forhåpentligvis vil svarene komme etterhvert. Det er i alle fall målet. Tenk så mye jeg vil lære!

Om du forresten har tips til hva de hvite flekkene kan være, er det fritt frem for å dele 😊

Takk for at du leser.

Mine første reddiker!

Nå har jeg tatt opp de første reddikene. De var mindre enn jeg trodde de ville være, men ifølge frøpakken skulle det ta 35 dager før de var “ferdige”. Riktignok er i dag “bare” dag 34, men likevel.

Siden jeg ikke ante hvordan man skulle tilberede dem, har jeg spurt. De fleste svarte at de spises rå; gjerne i salat. Nå er ikke jeg den som nødvendigvis spiser mest salat, så jeg var fornøyd når noen også foreslo kjeks, ost og reddiker. Så den varianten ble bra.

Reddikene (en månedsvariant som heter French Breakfast) smaker ikke så mye, men de minner meg om noe annet – som jeg lurer veldig på hva er for jeg kommer ikke på det. De tilfører også litt fuktighet, noe som var helt greit for det er bare såvidt.

Totalt sett var det enkelt å gro reddiker, det tok kort tid, men sånn jeg ser det gir det heller ikke så mye mat. Likevel – noe gøy å gro som tilfører litt mer friskhet og hjemmegrodd til menyen.

Takk for at du leser.

Hva skal jeg gjøre med reddikene?? [video]

Jeg liker å gro ting – gjerne spiselig ting, men noen ganger tar jeg meg nok vann over hodet. Nå er nemlig reddikene mine klare, men jeg er ikke sikker på om jeg faktisk har spist reddikker før så jeg aner ikke hvordan de skal tilberedes. Så om du har noen tips til hvordan tilberede reddiker ville jeg satt stor pris på det!

Takk for at du ser på videoen (og kanskje også abonnerer på YouTubekanalen min?) og leser bloggen.

Betyr et budsjett at du må leve “kjipt”?

Budsjett og regnskap – ord som brukes om redskaper som skal hjelpe å ha kontroll over penger.

Budsjett kan føles som gjettekonkurranse de første gangene en lager det om en ikke kjenner forbruket sitt. Et budsjett kan være et hjelpemiddel for å ha en ide om hvor mye en kan bruke og hvor en prioriterer å bruke pengene.

Regnskapet er fasiten. En fasit en kan sammenligne med budsjettet en har lagd for å se om det “stemte”.

Jeg har snakket med flere som ikke orker å lage et budsjett fordi det blir for mye jobb, eller er for vanskelig, eller at de virkelig ikke har lyst til å gjøre det (noe som noen ganger bunner i at de ikke vil innse hvor mye de bruker på enkelte ting). Dessuten har jeg innsett at mange tror at et budsjett vil begrense dem så de ikke kan bruke penger på det de ønsker.

Uansett hvordan en styrer sin privatøkonomi tenker jeg at det kan være lurt med en plan. Dessuten; å vite at en plan for pengene ikke betyr at du skal spare alt og bare ha et “kjipt” liv.

Etter min mening er et budsjett bare en plan for hva en ønsker å prioritere. Hva en person ønsker å fokusere på må jo være helt opp til dem. Noen elsker å spise ute, eller kjøpe nye klær hver måned, eller spille spill, eller hva det nå enn de bruker penger på. På forskjellige tider i livet har jeg prioritert ulike ting: festing, klær, sko, bøker, notatbøker, garn, puslespill – og dagens prioritering: hageting (potter, jord, frø, blomster osv.). Målet med et budsjett er jo egentlig bare å ha en ide om hvor pengene dine tar veien (og at du ikke bruker mer enn du har).

Regnskapet er sjekken om pengene er gått dit du trodde de gikk og noen ganger en liten realitetssjekk. Kanskje du bruker mer på noe enn du trodde og mindre på annet. Eller så bruker du mer på noe enn du egentlig ønsker eller er komfortabel med – da er det faktisk ikke værre enn å gjøre en justering. Det kommer alltid en ny måned.

Så for de som tror et liv med budsjett (og regnskap) er et kjipt liv – da har vi ulike meninger om budsjett og regnskap. Jeg tenker på det som en rettesnor for planen for livet – en snor som aldri kommer til å være rett! Livet kan fort slå krøll på seg og da er det greit å vite hvordan en kan justere planen. Dessuten – om du har en stor drøm som vil kreve kapital – kan det være lurt å legge inn litt sparing i planen så du faktisk kan oppnå drømmen du har. For meg er det den positive biten av budsjett og regnskap – det gir deg frihet til å gjøre ting du ønsker der og da og samtidig hjelper deg å forberede en plan for å nå en drøm.

Hva er dine tanker om budsjett og regnskap?

Takk for at du leser.

Ta med naturen inn

Noe jeg ikke har gjort siden jeg var liten er å plukke blomster mens jeg er ute å går tur.

Må se om jeg har en bok om ville blomster så jeg kan finne ut av hva de heter. Bortsett fra liljekonvallen – det er den eneste av de seks forskjellige blomstene jeg vet hva heter.

Grei måte å ta små pauser på når en går tur i varmen. Jeg er ikke så glad i smelte, og jeg har dessuten gått litt lite tur i det siste så formen er ikke best. Så små stopp for å plukke blomster på veien fant jeg ut av var en fin måte å gjøre det på.

Å ha ville blomster i en liten vase på bordet så jeg kan se dem når jeg slapper av på sofaen og ser på noe på YouTube – bringer litt av naturen inn i huset.

Har du plukket villblomster i det siste?

Sommerfølelsen og snart feriepenger

Ja, jeg vet det er en liten stund igjen til en får feriepenger, men de kommer jo. Dessuten har det vært så veldig sommerfølelse de siste dagene med strålende sol.

Blå himmel, litt bris, varm luft og strålende sol – hva mer kan en ønske seg?

Bortsett fra feriepenger – det er jo gjerne litt mer enn vanlig lønn. Nå om dagen jobber jeg noe mindre, noe som betyr mindre utbetalt i måneden. Så sånn sett vil det være veldig greit med en noe større sum utbetalt. På den annen side er jeg heldig – jeg bruker ikke så mye penger (bortsett fra på regninger – hva er greia med at det alltid kommer regninger hver måned lissom?).

Feriepenger er jo på en måte ment til å bli brukt til ferie, men siden jeg sjelden drar på ferie pleier jeg å spare en bit, bruke en bit på å betale ekstra på boliglånet og en bit på diverse om det er noe jeg ønsker meg. Så dagens store spørsmål: hva ønsker jeg meg denne sommeren?

Hva ønsker du å bruke feriepengene på når de kommer?

Takk for at du leser.