Tyvene er tatt!

Eller, jeg tror det er et par flere, men de var blitt så store. (burde tatt et “før” bilde for å vise forskjellen, men dette er et “etter” bilde i alle fall)

Jeg snakker om tomatplanter og tyvene deres. Så vidt jeg vet skal tyvene (ekstra stilker i “armhulen”) fjernes for at planten skal lettere og bedre produsere tomater. Siden jeg ikke hadde “ryddet” i tomatplanten ble det overraskende mye syns jeg.

Nå er i alle fall jobben gjort, og jeg kan fortsette å vente i spenning på at tomatene skal komme og bli røde og stripete (varianten heter Red Zebra) og klare til bruk.

De er foreløpig nesten mindre enn erter, men de kommer! Satser dessuten på at de bruker litt mer energi på selve tomatene nå som jeg har fjernet mange tyver.

Takk for at du leser.

Jeg er langt unna…!

Jeg husker ikke hvor jeg leste det (burde vært bedre på kildebruk og referanser), men det stod at for å være CO2 nøytral måtte en plante to trær. Det høres lite ut, men det var snakk om to trær per år – da blir tallene fort helt annerledes.

 

Jeg kan ikke huske om det stod nok om hva slags trær, eller hvor de burde plantes (her ville det vært kjekt å ha den artikkelen), men jeg er uansett langt unna. Likevel kan jeg si at jeg har startet. Å se at noe vokser og gror har alltid vært en stor del av livet mitt; nysgjerrigheten likeså.

Så for et par år siden (!) måtte jeg teste det ut. Jeg fyllte en potte med jord og la en haug med frø fra noen grankongler oppi. Hele tre av frøene spirte, men to av dem døde forholdsvis raskt. Den tredje lille planten strevde og mislikte livet. Det ble høst og kjølig ute, så når min far foreslo å sette den ute tok det lang tid før jeg gjorde det – den jo så liten så jeg var bekymret for at den ikke skulle klare seg…

Noe som ikke egentlig er helt logisk siden grantrærne i skogen (naturlig nok) står ute hele året. Så jeg flyttet den lille spiren ut, og nå er den over to år gammel.

 

Mitt første tre lever, men om jeg skal komme meg til to trær per år jeg lever – så har jeg en del flere trær å gro…

Takk for at du leser. Har du noen gang testet å så et tre fra et frø?

Noen dager går fortere enn andre

Dagen i dag startet på jobb – det gikk ganske raskt fordi om dagen jobber jeg med systemer; nøyaktig og tålmodig og noen ganger litt frustrerende fordi jeg ikke kan alt, men du å mye jeg lærer!

Når jeg kom hjem har jeg nytt friheten. Friheten jeg nå skal ha i flere uker på grunn av avspasering og ferie. Det er noe med det: gleden å vite at jeg slipper å ha på vekkeklokka i morgen tidlig. Misforstå meg rett, jeg har innsett at jeg liker å våkne og stå opp tidlig, men jeg hater å bli vekt av vekkeklokka. Så i morgen tidlig kan jeg sove så lenge jeg vil (hvem vil vedde på at jeg likevel våkner i 6-7-tiden som vanlig?).

Jeg har mye jeg har lyst til å gjøre mens jeg har fri, men jeg skal være bevist på å nyte livet – spise når jeg er sulten, gå tur når været sier ja, ordne ting jeg må (vil) ordne, være med venner og familie, nyte naturen og legge meg når jeg er trøtt

Jeg håper dagen din har vært en fin dag!

Hvorfor vil ikke salaten gro?

Paprikaen gror. Tomatene gror. Til og med blomkarsen er i ferd med å få blomster. Salaten derimot, er ikke fornøyd med livet. Om noen har tips til hva jeg kan gjøre for å få bladsalaten til å gro, ville jeg satt pris på det.

Takk for at du abonnerer på YouTubekanalen min og leser bloggen.

Kan noen fortelle meg?

Noen ganger trenger vi alle hjelp, og en av tingene jeg ofte lurer på er hva ting heter. Spesielt i planteriket. Ofte lurer jeg også på om ting kan spises fordi jeg syns det er gøy å plukke ting i naturen for å se om de smaker godt (jeg smaker kun på ting jeg vet er trygt!).

Jeg har en grønn busk i hagen med nydelige hvite blomster som jeg ikke aner hva heter. Ingen planer om å spise den; kjøpe så jeg kan ha en til derimot – det er en mulighet.

Så om noen vet hva denne heter, ville jeg satt stor pris på om du fortalte meg det.

Takk for at du leser.

 

For fint vær til å blogge?

Reklame | Body Green, Arket

Den siste tiden har jeg hatt som mål å skrive noe på bloggen hver dag. Utrolig nok har jeg stort sett fått det til, men i dag har det vært skikkelig sommerfølelse (og lørdag). Så mye av dagen har vært tilbrakt på verandaen – nyte sola og lese i en hagebok jeg lånt av mine foreldre. Boka er ganske tørr, så det tar litt tid å lese den for å si det sånn. Likevel – det er mye god informasjon selv om jeg garantert ikke kommer til å huske alt (eller nesten noe).

Hoppetau//Ribbon Twist 6 stk. 1,8 cm. / 18 cm. hårrull//Flaske//Postkort//Stempel og 2 skraper/mønsterplater//Pimpsten 8 cm. av kvarts for calus

Tenker at når jeg en gang får småbruket jeg ønsker meg har i det minste lest mye om hvordan gro grønnsaker og hvordan jorda trives best mulig. Jeg samler fremdeles penger til småbruk, så legger ved noen reklamelinker over her.

Takk for at du leser.

 

Livet etter stormen

Vel, kanskje ikke en storm, men definitivt mye vær. Det tordnet og lynet i natt – det vet jeg fordi noen av brakene vekket meg. Heldigvis sovnet jeg raskt igjen. Styrtregn var det også.

Alle plantene hadde godt av regnet (jeg må bli flinkere til å vanne blomsterbedene og kjøkkenhagen når det ikke regner…). Det føles som om det litt ekstra grønt i dag.

Jeg vet jeg burde klippe plenen, men når det er så mye kløver for insektene å kose seg med har jeg ikke helt hjerte til det. Noen ganger må naturen få lov til å slippe litt fri før jeg føler jeg må stramme inn igjen. Jeg skal klippe gresset, men ikke akkurat med en gang. Snart ja, men ikke i dag (det er det for vått til uansett).

I et lite øyeblikk med sol satt sommerfuglen og varmet seg. De er ikke enkle å få tatt gode bilder av syns jeg. Så jeg snek meg så nærme jeg kunne og zoomet med kameraet og knipset i vei i håp om at et av bildene skulle bli bra. Vil påstå at jeg fikk det til. Om du vet hvilke sommerfugl det er, ville det vært hyggelig om du la igjen en kommentar så jeg lærte noe nytt.

Jeg håper du har en fin dag i dag!

Liten endring, stor forskjell

Som mange andre er jeg et vanedyr. Så når jeg har vendt meg til at noe ser ut på en spesifikk måte, tenker jeg sjeldent over det igjen. Sånn var det med taklampa på kontoret også.

For noen år siden pusset jeg opp kontoret mitt, men lampa var jeg så vant til at den tenkte jeg ikke over…

Stilen kan helt sikkert kalles for retro nå vil jeg tro? Uansett så passet den ikke inn i stilen til resten av rommet, så nå har jeg endelig gjort noe.

Jeg kjøpte nye lampeskjerm. Innså at jeg tror aldri jeg har kjøpt en lampeskjerm før i løpet av livet. Kan innrømme at jeg ikke sjekket så mye, men så visste jeg heller ikke hvor man vanligvis går for å kjøpe lampeskjermer.

Dermed sjekket jeg noen av mine favorittbutikker: Jula, Biltema og Clas Ohlson. Om jeg har behov for flere lampeskjermer i fremtiden – hvor ville du anbefalt å sjekke?

Denne lampeskjermen fant jeg på Clas Ohlson (lenke) til den nette sum av hele kr 150,- Helt utrolig hvor mye bedre jeg føler at den passer på kontoret, så er veldig fornøyd.

Takk for at du leser.

Hvordan redde jorden

Det er mange meninger om hvordan vi skal redde jorden – med det sikter jeg selvfølgelig til klimaet. Klima og miljø er det mye snakk om ; alle skylder på hverandre (og på alt som har skjedd) – vi syns noen må ta tak, og noen gir opp fordi det blir for stort, for mye, for vanskelig. Folk gir opp og slutter å bry seg fordi de får jo ikke gjort nok; det blir for lite så det betyr ingenting (og mange sliter med skyldfølelse fordi de ikke gjør nok). Veldig forståelig – jeg blir også overveldet og lar være å gjøre ting fordi det blir for stort noen ganger. Når det skjer prøver jeg å huske å minne meg selv på noe jeg syns er utrolig viktig: “Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe”. Hvor sitatet kommer fra vet jeg ikke, men poenget er at det stemmer. Så det er tipset. Det er løsningen på hvordan vi alle kan bidra til å redde jorden.

Start i det små og gjør noe! (jeg vet det er noen som sier “go big or go home”, men jeg tror det er lettere å starte i det små)

  • Bruk bæreposer du allerede har fremfor å kjøpe ny hver gang du er på butikken.
  • Kjøp og spis mat som er grodd lokalt.
  • Gro en spiselig plante selv – i vinduskarmen, i en stor potte på balkongen eller verandaen eller bruk en liten bit av gressplenen din om du har det.
  • Gå eller sykle fremfor å ta bilen når det er praktisk. Kjør sammen med andre om dere skal samme sted til samme tid – om det er praktisk.
  • Rydd i klesskapet ditt. Kanskje finner du noe nederst, bakerst du kan bruke du helt hadde glemt at du hadde?
  • Plant blomster – og nyt summingen av pollinerende innsekter.

Jeg vet, du har hørt alt sammen før og gjør det allerede.

Fantastisk! Godt jobbet!

Vil disse tingene redde verden?

Sannsynligvis ikke, men når du først starter er det lettere å fortsette å finne på flere andre små endringer.

  • Må du pusse opp hele huset, eller er det bare et par rom som trenger en liten oppfriskning?
  • Må du ha lys stående på i alle rom hele tiden selv om du ikke er der?
  • Må du kjøpe så mye mat når det alltid ender med at du kaster en tredjedel av den?

Tenk gjennom hvordan du lever livet ditt og se om du finner små (eller store) endringer du kan og vil gjøre uten at du trenger å føle at du må leve et kjipt liv. Jeg er nemlig en person som vil ha et godt liv jeg trives med, men det er jo hyggelig og høflig om neste generasjon (og påfølgende generasjoner) har muligheten til å nyte livet de også.

Så; hva er ditt tips til hvordan vi alle kan redde jorden?