Skakk tur – nådde ikke toppen

Jeg tok en liten pause fra utpakking og vedstabling. Været er herlig, så tenkte jeg ville benytte sjansen.

Viktig å huske på når det er varmt: ha med drikke selv på korte turer.

Litt bedre kondis ville sikkert også vært lurt, men det er en sak jeg jobber med (sånn som veldig mye annet om dagen). Turen jeg startet på var grei de først 500 meterne; bare litt oppoverbakke. Så ble det brattere. Ganske så skrått faktisk. Det gjorde at utsikten fort ble bra. Oppover gikk det greit å gå, men så stoppet jeg litt midt i en bakke for å få igjen pusten. Snudde meg og så på utsikten – det var da det slo meg. Nedoverbakken blir mindre gøy…

Bildet ser ganske så skeivt ut, men jeg holdt kameraet vannrett – så bakken oppover er så bratt… Forsåvidt enkelt å se på trærne – de grodde rett opp…

Siden jeg ikke hadde med noe å drikke, og det føltes som jeg gikk i 45 graders vinkel oppover, gikk jeg ikke til toppen denne gangen. Dessuten – jeg har mye å gjøre hjemme, så det er greit å ha nok energi 🌱

“Sen” morgen?

Selve starten på dagen i dag var omtrent like tidlig som de forrige – jeg våknet og stod opp omtrent klokka seks (uten vekkeklokke), men det føles likevel som en sen morgen i dag. Det har vært noen heftige dager med mye jobbing.

Med tanke på hvor mye jobb som er igjen…vel, det er ingen slutt på det. Likevel har jeg tatt det rolig på morgenen i dag. Faktisk er i dag første morgenen jeg startet med en tekopp.

De siste ukene jeg bodde hos mine foreldre jobbet jeg en god del med å sage, hogge og stable ved, men det var ikke noe jeg holdt på med hele dagen. Da var det mer et par timer med jobbing, en gåtur, litt lesing og en del håndarbeid.

Siden jeg overtok småbruket mitt på fredag har det gått i ett, så jeg tenkte at en litt roligere dag sikkert kan være en god ide. Joda, det skal regne i morgen så da blir det nok ikke noe ute-jobbing, men nå som jeg har dekket vedstabelen med to små presenninger og et par metall-plater (jeg burde vite hva det heter, men akkurat nå finner jeg ikke ordene i hjernen) – føler jeg meg bedre i forhold til den biten. Dessuten, selv om det skulle regne hele dagen i morgen, kan jeg faktisk stable ved i boden likevel – jeg har kastet en del inn som er klart for stabling og det er jo under tak.

Utpakkingen fortsetter nok i lang tid. Dessuten må jeg finne ut av hvilken vaskemaskin jeg vil kjøpe meg; å vaske klær for hånd er ikke holdbart i lengden… Hvilken type vaskemaskin har du og er du fornøyd med den?? (det er så vanskelig å skulle velge, så jeg tar gjerne imot tips og hjelp!!)

Lass tre har ankommet…

I dag ankom tredje flyttelasset.

Fredag 28. juni tok jeg over huset. Lørdag 29. juni kom første (og andre flyttelass). I går kom det masse ved, og i dag kom flyttelass nummer tre.

Grunnen til at jeg kaller dagens lass nummer tre er fordi i første omgang kom det to biler med hengere, så jeg regner det som lass en og lass to. I dag kom det “bare” en bil med henger – derav lass tre.

Utrolig hvor mye ting en har når en har bodd samme sted en stund. Det er overveldende mengder (og det er fremdeles ikke alt…).

Hvordan jeg skal få plass til alt er jeg litt usikker på, men jeg vet jeg vil trenge noen møbler. En bokhylle eller to. Et skap eller to.

Enn så lenge får en del ting bare bli i eskene sine; jeg fokuserer på kjøkken og klær først. Dessuten er jeg nødt til å få tak i vaskemaskin. De siste dagene har jeg vasket klær for hånd hver dag (kun undertøy og noen små håndkler, men likevel). Håndvask av strikkede ullklær er en ting, men å håndvaske alle klær? Nei takk. Bare tanken på å skulle vaske olabukser, store håndkler og ikke minst sengetøy (!) for hånd gjør at jeg får lyst til å grave meg en på jordet (noe som ikke ville hjulpet i det hele tatt – bare gitt meg enda mer klesvask).

Uansett, jeg har innsett at det nok vil ta flere år før jeg i det hele tatt vil ha mulighet til å kjede meg igjen…

De første frø 🌱

I går sådde jeg de første frøene på småbruket!

Et blomsterbed ved huset var omtrent tomt, så jeg lukte ut litt ugrass og litt grass. Det var noen løker i det – jeg antar de er blomster som vil komme igjen til neste år, men jeg aner ikke hva de er. Små løk var det i alle fall så da kan jeg vente i spenning.

Bedet ligger sånn til at det blir ganske så tørt fordi det er under et lite takutspring. Så nå må jeg huske å vanne det innimellom.

Første tanke var litt diverse blomster (kornblomst, blomkarse, sinnia, ringblomst, sommerasters og tagetes – og kanskje peppermynte). Så innså jeg ganske raskt at det var litt i overkant ambisiøs. Tross alt er det mange andre ting som er viktigere akkurat nå. Pallekarmen for eksempel…men den må først tømmes for grass (og mulig jeg burde helle en sekk med jord så det ikke blir fullt så grunnt…

Heldigvis kom jeg på bedre tanker. Å gjøre ting enkelt er lurt i starten, så jeg endte opp med å bare så blomkarse i bedet. Hvor lang tid det vil ta før de spirer (om jeg husker å vanne…) er jeg litt usikker på, men tidligere når jeg har sådd blomkarse blir det store planter. Så å dekke bedet med grønne blader og gule og oransje blomster burde ikke være noe problem om frøene først spirer.

Forberedelse til vinteren på gården

 

Jeg kan vel egentlig kalle meg småbruker nå? Hus, låve, tomt på rett over 8 mål hvorav omtrent 4 er åker…

Åkeren består av diverse grass og trenger en “klipp” før jeg kan gjøre særlig.

Skog har jeg ikke, men jeg har allerede skaffet meg litt ved til vinteren. Den må bare stables… Med tanke på hvor mye det er, vil det nok ta litt tid. Å stable ved er ikke uvant for meg, men å stable såpass mye på kort tid kan bli en utfordring. Jeg har nemlig ingen presenning og det er meldt regn på torsdag…

Livet som småbruker er mye og hard jobbing.

I starten må jeg også bruke litt tid på å pakke ut, finne vaskemaskin (håndvask er ikke favoritten – heldigvis bare undertøy og et lite håndkle foreløpig), skaffe meg jobb, få tak i noen møbler og få noen frø i jorda (må bare forberede pallekarmen først…).

Gardinbehov på soverommet…

Selv om jeg ikke har morgensola inn på soverommet, er det ganske så lyst uten gardiner.

Å pakke ut tar tid, så selv klær er jeg ikke ferdig med. Bagger, kofferter og poser står strødd utover på soverommet. I stua er det esker i hopetall. Så å finne gardiner er et prosjekt jeg foreløpig ikke har fullført for å si det sånn.

Jeg er ganske sikker på at jeg har to alternativer: sorte med sort mønster og hvite med sort strekmønster. Hvilke jeg skal velge er jeg usikker på, men først må jeg finne de. Kanskje jeg hadde sovet noe lenger på morgenen på den måten?

For de dagene jeg har bodd her så langt har jeg våknet like før klokka seks om morgenen. På den annen side – jeg har i noen år nå innsett at jeg liker å våkne så tidlig på dagen (i alle fall om jeg våkner av meg selv og ikke vekkeklokka…).

Det har vært kjølig i natt; gradestokken har vært nede på 4,7 grader, men nå skinner sola fra en skyfri himmel (i alle fall så langt jeg kan se) så satser på god varme i dag. Både dagen i dag og dagene fremover vil bringe det samme: pakke ut og hagearbeid (første prosjekt er en pallekarm) 🌱