Boktips!

På jobb i dag var jeg på et fagforum hvor temaet var ungdom og identitet. Det kan jo være så mangt. Jeg sitter i arbeidsgruppa, og det gir meg mye. I dag startet vi med boktips og jeg fortalt kort om fire bøker.

Hovedtemaet i alle bøkene er identitet på ulike måter. Maren Engelschiøn har skrevet om en jente som ønsker å vite hvem faren er og dermed hvor den delen av familien kommer fra. Hun ønsker å bli kjent med den delen som viser seg å ha indianerblod i årene; som det sier i tittelen: En del av meg. Hovedpersonen i Lene Ask sin bok Det hjelper ikke å blunke har fram til nå ikke brydd seg om hareskåret hun har; det hun mener gjør henne stygg, fordi hun er best på å løpe fort. Hun kan løpe fra alle. Det hun ikke kan løpe fra er bestekompisen hun begynner å forelske seg i.

Picassokvinnen av Taran L Bjørnstad leste jeg for flere år siden, men jeg husker fremdeles følelsen den gav meg. Den handler om at utseendet ikke er alt, at noen klarer å se forbi det ytre, at den anonyme delen av internett ikke alltid er like behagelig og enkel, det å tørre å være seg selv, det å stå opp for seg selv, å ta egne valg og bli glad i den du er. Vi leste den faktisk i lesesirkelen jeg er med i; eneste ulempen: dagen vi skulle diskutere den var jeg syk – fikk vite etterpå at alle hadde likt utrolig godt å diskutere den… Det er en nydelig bok som ikke er like behagelig alle steder, noen syns den blir litt mye enkelte steder, men jeg føler det er så mye sannhet i denne boka som mange burde tenke over.

Siste boka Bare la meg være i fred av Bergljot K Nordal leste jeg tidligere i år. Den traff meg hardt og brutalt. Den handler om Max; om en knust flaske, en lærer og blod. Max og foreldre flytter for at Max skal begynne på en ny skole for å få en ny starte. Max vil som de fleste være på innsiden, og på den nye skolen er han det så lenge Trond kanon er på skolen. Som de fleste vet er det viktig å få venner når en flytter til et nytt sted, men det er ikke like enkelt alltid. Boka er sår, litt vond, litt ubehagelig, men så viktig. Den burde leses, den burde deles og den burde diskuteres. Alt var ikke alltid like rosenrødt for meg når jeg gikk på skolen, og jeg tror noe av grunnen til at denne traff meg så veldig var fordi jeg kjente meg så utrolig godt igjen i mange av situasjonene. Jeg kjente meg igjen i Max, i frustrasjonen og tankene.

Det var mange flere bøker som ble delt i dag, noen jeg hadde lest, andre jeg ikke kjente til. Felles for dem alle var at de tok opp temaet ungdom og identitet på ulike måter.

#boktips #bokanbefaling #ungdom #identitet #annerledeshet #ensomhet #utenforskap

I siste liten

Jeg rakk det! Oppgaven ble levert i tide (selv om det ikke var verdens beste oppgave akkurat). Heldigvis er det sånn at om oppgaven ikke blir godkjent på første forsøk, får man muligheten til å rette det opp. Det er jeg veldig glad for.

Når det gjelder første oppgaven bestod jeg, men fikk beskjed om at en liten del var helt feil. Noe som jeg syns er rart fordi min kollega hadde svart akkurat det samme og fikk beskjed om at det var riktig. Derfor venter jeg fremdeles på at fasiten på den oppgaven skal legges ut så jeg kan se hva som er greia med den.

Neste uke er det også oppgaveinnlevering (og den har jeg ikke sett på enda). Dessuten skal jeg på årsmøte både denne og neste uke – de er jeg stort sett forberedt til (tror jeg). På fredag er det lesesirkel hjemme hos meg, men foreløpig er jeg bare lest 21 % av boka. Så der er jeg også ute i siste liten.

Jeg skal også presentere et par bøker på grunn av jobb i morgen, som jeg heller ikke er helt ferdig forberedt til. Så der er jeg veldig spent på hva jeg kommer til å si…

Ny dag, nye muligheter

En ny dag er alltid nye muligheter. Dagens muligheter er mange: studier (oppgave har leveringsfrist i morgen), strikking, gå tur, ta oppvasken, rydde og vaske huset, støvsuge, rydde vekk klesvask, føre regnskapet mitt, fargelegge, lese bøker (både for jobb og meg selv), gå tur, finn ut når jeg ønsker sommerferie, gå ut med søpla.

Foreløpig har jeg vært oppe i snart to timer, så muligheten for å gjøre noe er definitivt til stede. Noen ting burde prioriteres høyere på lista enn andre. En skulle tro jeg ble stresset av å ha så mange ting å gjøre, men jeg tror jeg er for sliten til å bli stresset for tiden. Alt til sin tid, og det meste kan utsettes til en annen gang. På jobb er det ikke alltid smartest å utsette ting, men der har jeg begynt å glemme ting, heller ikke så bra. Hjemme glemmer jeg i det minste ikke ting, jeg bare gjør dem ikke. Tiden forsvinner så fort noen ganger. Det føles som det bare sier “poff” og så er det gått masse tid og jeg sitter igjen og lurer på hvor tiden ble av.

Strikking krever ikke mye energi av meg, så det er noe jeg orker å gjøre. Dette paret startet jeg å strikke på torsdag, og er allerede ferdig med første sokk. Garnet er supermykt og selv om fargen er mørk, så har den små innslag av rosa (!) som gjør den veldig levende. Jeg har mer enn nok ferdigstrikkede sokker, men likevel klarer jeg ikke å la være.

Om hun ene kollegaen min bare kjøper garn, så har jeg sagt at jeg kan strikke sokker til henne. Hun kan det, men er ikke så glad i å gjøre det, så vi fant ut at det kunne være en fin løsning at jeg strikket. Hun får sokker og jeg får strikke noe som ikke bare blir liggende i en skuff fordi jeg har nok. Det er en type arbeidsfordeling jeg liker.

Dagens mulighet: oppgaven som har leveringsfrist i morgen.

#strikking #sokker #hjemmestrikkedesokker #studier #studentliv #hverdagsliv

Jeg gjorde det!

Jeg hadde bestemt meg i dag, jeg skulle gjøre det. Så nå er det allerede gjennomført!

Ny skriver er nå i hus så jeg kan skrive ut igjen. Modellen jeg har kjøpt kan brukes til å skrive ut, kopiere og scanne. Alle tingene jeg hadde på min gamle skriver som ikke fungerer lenger. Denne har i tillegg faks-mulighet, men det vet jeg ikke hva jeg skal med. Hvem fakser i dagene samfunn? Ikke jeg i alle fall. Jeg måtte jo selvfølgelig sette den opp og starte å teste den med en gang.

Med den gamle skrivere måtte jeg ta med meg pc’en opp for å få koblet den til. Nye skrivere er blitt så fancy at de er trådløse, så nå kan jeg sitte i stua og skrive ut på skriveren der den er. Jeg måtte jo selvfølgelig teste det ut med en gang, så tok meg ikke tid til å rydde.

Han jeg snakket med virket litt overrasket over at min gamle skriver var nesten ti år, og det var ikke før nå jeg hadde hatt problemer med den. Må si jeg føler at jeg har fått god valuta for pengene med den gamle skrivere; lurer på om denne kommer til å holde like lenge? Noe annet jeg syns ble litt artig når jeg skulle kjøpe denne var at selgeren sa den var litt tung. Nysgjerrige meg måtte selvfølgelig løfte på den for å teste; kommentaren min ble da noe som dette: “men denne var jo ikke tung, ganske sikker på at den jeg har hjemme veier dobbelt så mye”. Med andre ord, selv om denne kanskje er tyngre enn andre som var til salgs (og dyrere…), så var den mye lettere enn den jeg hadde fra før av.

Det er også mulig å kopiere flere ark på en gang med denne, det kunne jeg ikke med min gamle skriver. Så selv om denne var en av de dyrere, så føles det som jeg kommer til å bli godt fornøyd med den.

#shopping #skriver #printer #alt-i-en #hverdagsliv

Det jeg ikke skulle

Jeg har tanker om jeg hva jeg skal og hva jeg ikke skal mange ganger. Lenge har jeg tenkt at jeg burde bruke opp noe av garnet jeg har før jeg kjøper nytt. Det er vel og bra, men jeg hadde litt god tid før bussen gikk i dag. Dermed endte jeg opp i en garnbutikk. Når garnbutikken har salg ble det vanskelig å være så bestemt. Dessuten, jeg har lenge hatt lyst til å lære å strikke noe annet enn sokker. Det trengs fordi jeg nå har flere par som er ferdige; og siden jeg ikke hadde noe annet begynte jeg på nok et nytt par i går.

Disse tre garnnøstene ble dermed kjøpt på salg i dag. De sa det var nok med tre nøster når jeg ville prøve å strikke votter av dem. Jeg er spent på om jeg kommer til å klare det på første forsøk, eller om jeg kommer til å måtte rekke opp flere ganger.

Heldigvis har jeg en kollega på jobben som har sagt at hun kan det, og har sagt seg villig til å hjelpe meg om jeg skulle trenge det. Det er godt å ha sånne kollegaer. Elsket dessuten rødfargen på dette garnet.

Først vil jeg uansett strikke ferdig sokkene, så disse fremtidige vottene blir uansett ikke for denne vinteren. Kanskje de blir ferdige så jeg kan bruke dem til neste vinter?
 

Møte

Dagens møte på jobb ble veldig bra. Liker det når ting går riktig vei. Vi snakket masse, og kom opp med gode ting selv om det var få direkte løsninger. Det var også bra folk å ha møte med.

Når det gjelder møter det veldig ulikt hvordan folk ser på møter. Hvordan en snakker og hvor møtet tar oss. Noen møter har veldig fast form – formelt med seriøs saksliste. Andre møter er mer som viktig prat mellom kollegaer. Dagens møte var mer av sistnevnte. Det var jeg som hadde innkalt til møte, men jeg hadde ikke akkurat satt opp en saksliste for å si det sånn. Jeg visste hvilke ting vi var nødt til å snakke om, hva vi burde snakke om og hva vi kunne snakke om. Møtet ble etter min mening veldig godt og alle kom til ordet og virket til å få kommet med sine meninger.

Vi fikk luftet ting vi ikke var fornøyd med og ting vi var fornøyde med. Vi snakket om ulikheter og likheter; vi snakket om fordeler og ulemper med ting. Det kom noen nye tanker på banen og “gamle” tanker kom frem nok en gang.

Noe skal vi (jeg) ta videre, mens andre ting lar vi bero. Verden er hele tiden i endring og det gjelder jobben vi gjør også. Det er spennende å se hvor utviklingen tar oss; jeg håper det blir tatt hensyn til fagkunnskapen vi har – at den blir sett og verdsatt. Vi har alle gode (og dårlige) kvaliteter, det er noe av det som gjør oss til dem vi er. Jeg har et ønske om at svakhetene våre skal blir tatt hensyn til, og at vi kan bruke de sterke sidene vi har på en god og smart måte.

#arbeidsliv #hverdagsliv

Noen dager…

Noen dager trenger en å gjøre ingenting. I dag har vært en sånn dag. Jeg var på jobb, men gikk hjem tidlig. Det var så fint vær ute og jeg er jo så glad i å gå tur. Likevel gikk jeg ingen tur. En skulle tro at det kanskje ville vært noe av poenget med å gå tidlig fra jobb på en så solfylt dag, og det var det.

Resultatet ble litt annerledess. Jeg satt og gjorde ingenting når jeg kom hjem fra jobb. Så lagde jeg pizza til middag, nam! Dessuten har jeg hatt dilla på å se Buffy den siste tiden, så jeg så et par episoder av det mens jeg spiste. Det er fordelen med å ha Netflix, de har mange serier og filmer jeg liker. De kan nok underholde meg i lang tid. Mange ganger holder jeg meg til en eller to episoder, men i dag har jeg sett tre stykker. Grunnen til at jeg prøver å begrense det er jo fordi det er definitivt mulig å gjøre andre ting også, ikke bare se på Netflix.

Denne uken er det også vinterferie for skolene, og det gjør at det er litt ekstra mange barn på biblioteket, og det går kinoer nesten hele dagen føles det som. Det er mennesker og spørsmål og telefoner hele tiden når jeg er på jobb, og nå i det siste har jeg blitt litt ekstra sliten av alt føles det som. Derfor er jeg glad for at jeg har fri til helga. Da må jeg skaffe meg en ny skriver, så jeg kan skrive ut ting igjen, er veldig glad i å ha den muligheten hjemme. Lurer fremdeles på om den gamle kan fikses eller om jeg må kjøpe meg en helt ny en. Det håper jeg de kan svare på i butikken.

I morgen skal jeg på et møte på jobb som jeg er litt spent på, men satser på at det blir bra.

Rydding

/reklamelink

Rydding er ikke noe jeg er så glad i (misliker sterkt er et annet uttrykk som også kan brukes). Derfor blir det mange ganger litt rotete hjemme hos meg. Noe som gjør at jeg misliker å rydde enda mindre fordi det rett og slett blir så mye å rydde.

I fjor leste jeg flere ulike bøker om rydding og organisering og tidsstyring. Ikke alt festet seg like godt, dessuten var mange av tipsene ganske omfattende, eller rett og slett så mange at de fleste forsvant rett ut av hodet mitt igjen. Det er et tips fra en bok som har festet seg hos meg. Jeg praktiserte det en god stund, og huset mitt ble bedre. Likevel gikk jeg på en smell og sluttet å bruke tipset.

Tipset kom fra boken Listelykke av Gunn Beate Reinton Rulnes.

Denne boken kommer også med egen notatbok, men den har jeg ikke sett i. Tipset som har festet seg hos meg er 10-minutter’n. En trenger ikke rydde alt på en gang. Trikset er å rydde i ti minutter hver dag, eventuelt hver gang du rydder. Ti minutter er tross alt ikke så lenge. Om du så føler for å holde på lenger er det jo ingen som stopper deg. Jeg har så langt fint klart å stoppe etter ti minutter, men det er nesten litt overraskende hvor mye en faktisk kan få rydde i løpet av bare ti minutter.

Hva er ditt beste ryddetriks?

#rydding #rydde #lister #liste #bøker #boktips

Middagsplaner

Når jeg ikke planlegger middagene mine, hender det mange ganger at resultatet blir frossenpizza. Ikke akkurat det lureste. I en periode var jeg veldig flink til å planlegge hva jeg skulle ha til middag de ulike dagene i uka, og så handle inn i forhold til det. Utfordringen med en sånn vane er at så fort en går litt bort fra den, faller den sammen som et korthus noen har pustet litt for hardt på.

Jeg var flink lenge, men nå i det siste har jeg hatt en periode hvor jeg ikke har flink til å planlegge i det hele tatt. Noe av grunnen er at jeg har vært sliten i det siste, og det å tenke hardt er ikke det jeg gjør mest av da. Jeg prøver å ta meg sammen, så nå har jeg lagd middagsplaner igjen. Det er ikke nødvendigvis det mest spennende, men det gjør at jeg slipper å tenke noe særlig på det. Da har jeg tenkt en gang og så er jeg ferdig for en stund. En ekstra fordel med å planlegge middagene for en uke eller to fremover i tid, er at jeg samtidig skriver handleliste. Det gjør det enkelt og billigere enn om jeg handler mange ganger i løpet av en uke (for da tar jeg gjerne med litt ekstra som jeg egentlig ikke trenger).

Denne uka blir det litt ulike ting til middag. Mange ganger blir det en del av det samme flere dager på rad. Det er ulempen med å bo alene; det er mye som kommer i store pakker (og småpakker er ofte dyre). Mange av middagene er jeg ikke så glad i å prøve å fryse, så da blir det mye likt mange dager på rad.

Fordelen med å lage en plan for en hel uke er også at jeg kan bytte på hva jeg spiser hvilke dager i løpet av uken siden jeg allerede har kjøpt inn alt jeg trenger til den uken. Her kommer dermed hva jeg har tenkt til å spise til middag denne uken:

Mandag og lørdag: rester av søndagens middag: marinert kalkunbryst, gratinerte poteter og grønnsaker (gulrøtter, brokkoli og rødbeter)

Tirsdag: Pasta carbonara – min egen variant; det ser ikke mest apetitelig ut, men jeg syns det smaker veldig godt.

Onsdag: Stekte pølser, grønnsaker og enten potetstappe eller makaroni.

Fredag: Fiskepinner, grønnsaker og potetstappe eller makaroni.


Søndag: Laks, grønnsaker og potetsappe eller makaroni.

Torsdag blir det hjemmelagd pizza, men den har jeg vært så ivrig på å spise forrige gangen jeg lagde så glemte helt å ta bilde.

Jeg vet det ikke er mest variasjon, så jeg burde kanskje bli noe bedre på det. Fordelen med at det ikke er mest variert er jo at det blir veldig enkelt når jeg ikke bytter ut så mange ting. Det går raskt å lage fordi jeg vet veldig godt hvordan jeg gjør det. Jeg er dessuten også ganske sær med hva jeg vil spise, jeg vet generelt hva jeg liker og hva jeg ikke liker. Som så mange andre har jeg noen matallergier som gjør at jeg ikke kan spise alt, noen ganger gjør det at matutvalget begrenser seg.

Pleier du å planlegge middagene dine? Har du andre middagsforslag til meg?

#middag #mat #matlaging #middagstips

Ukeslutt

Dette har vært en veldig berg- og dalbane uke for meg. Det startet med konte-eksamen på mandag, som jeg følte at gikk ganske greit. På vei hjem fra Hamar stoppet jeg i Oslo og møtte ei vennine og gikk ut og spiste, så bortsett fra at jeg var kjempeforkjøla var det en super start på uka. Tirsdagen var det kurs med jobben, og litt motiverende skravling før litt mer jobb. Onsdagen startet jeg med tidligvakt før interessant møte i Tønsberg i forhold til et prosjekt jeg er med i på jobb.

Torsdagen derimot, var ikke helt min dag. Den startet litt kjipt og jeg var sliten, men den tok seg opp ved at det var prosjektprat og intervjuer i forbindelse med prosjektet på jobb. Når jeg kom hjem var jeg helt utslitt fordi det hadde vært en litt for lang dag og jeg var fremdeles ikke bra av forkjølelsen. Så mesteparten av den dagen kunne det vært like greit å kunne slette.

Fredagen var en skikkelig god dag! Flere møter på jobb som gikk over all forventning, og selv om jeg er redd for å ta telefonen, var det likevel en god dag. Lørdagen var veldig avslappende og jeg gjorde ingenting og bare koste meg.

Dagen i dag har også vært en super dag. Jeg har fått ryddet og vasket litt. Gikk også en lang tur med ei venninne og hunden hennes. Vi har snakket om tidligere at det hadde vært gøy å skrive en bok sammen. Mye fordi vi begge elsker historier og liker tanken på å få til noe sånt. Etter dagens gåtur skulle vi egentlig pusle på et puslespill hjemme hos henne; noe vi begge liker å gjøre. Det skjedde ikke av en enkel grunn: på gåturen vår hadde vi startet å snakke ideer til bok, og det kom så mange gode at vi måtte begynne å skrive dem ned når vi kom hjem til henne. Vi ble sittende og snakke og skrive og komme opp med ideer og måter å binde ulike ting i historien sammen. Tiden gikk fort, og når jeg så på klokka var det gått flere timer. Jeg liker ideene våre veldig godt og gleder meg til å jobbe mer med dem.

Nå er det på tide og lage litt middag, for jeg fungerer dårlig uten mat (som de fleste andre jeg vet om).