Ulogisk latskap

En kan ikke være like logisk i alt en gjør. Så her er ting jeg gjør som kan virke ulogiske…

– orker/gidder ikke lage middag, så går tur/retur matbutikken for å kjøpe grandiosa… Heldigvis bor jeg ikke alt for langt unna matbutikken, men likevel – hva er greia her liksom? Det er dessuten dyrer å kjøpe en grandiosa enn å lage sunnere middag hjemme ofte. En annen ting er at jeg klarer å spise opp hele grandiosaen (jeg kan ikke fordra rester av grandiosa), noe som gir meg vondt i magen. Sånn sett bare ulemper og ingen fordeler, men likevel hender det at jeg gjør det – forstå det den som kan…

– hengsler på klesskapsdør knekker, lar døren stå på et ekstra rom et år før jeg drar og kjøper helt nytt klesskap. Ting tar tid?

– når jeg våkner om natten fordi jeg må på do, men tenker at jeg må stå opp om et par timer uansett, så jeg kan vente. Dette har jeg faktisk funnet en fordel med; det gjør at jeg klarer å stå opp raskere om morgenen når alarmen går på vekkerklokka – så denne er ikke bare rar og negativ.

– venter med å ta oppvasken. Jeg har ikke oppvaskmaskin, så jeg vasker opp. Ulempen er jo alle de dagene jeg ikke har lyst til å ta oppvasken, og bare lar den bli stående på benken. Når det da blir tomt for noe; ingen rene tallerkner/kniver/gafler eller annet, så må jeg jo ta oppvasken. Det gjør at det tar veldig mye lenger tid enn det ville tatt om jeg vasket opp oftere – totalt sett ville jeg brukt mindre tid om jeg vasket opp for hver gang jeg lagde middag.

Har du ting du gjør som er ulogisk latskap?

Handleliste

Helt siden jeg flyttet hjemmefra har jeg skrevet handleliste før jeg går på butikken. I min verden var det barnelærdom.

Huset til mine foreldre har kjeller, og der var det alltid ting som stod. Veldig praktisk når det plutselig var tomt for spaghette mens en lagde middag, det var alltid mer i kjelleren. Stort sett i alle fall. Vi er mennesker og det hendte at det glapp. Regelen var nemlig at om en hentet det siste av noe fra kjelleren måtte en skrive det opp på handlelista som hang på kjøkkenet.

Ulempen med huset jeg bor i nå; jeg har ikke kjeller. Jeg har en liten bod hvor også fryseskapet mitt står, men det er lite lagringsplass der. For en som meg som er vant til mye lagringsplass hender det at det glipper noen ganger. Derfor var jeg plutselig nesten tom for ris når jeg skulle lage middag. Fryktelig frustrerende, men heldigvis var det mer enn bare ris som var middagen (det var også kylling og grønnsaker, så middagen ble bra den).

Jeg er også for gjenbruk av ting, så en lapp kan brukes flere ganger. Det er fordi min handleliste aldri fyller hele lappen – jeg skal tross alt få det med meg hjem. Ofte går jeg tur med en tom sekk, og så går jeg innom matbutikken på vei hjem. Helt genialt, bortsett fra de gangene jeg har glemt handlelista – det er nemlig noe som har skjedd flere ganger. Likevel går det stort sett greit, jeg vet jo hva jeg har i hus og hva jeg trenger. Om jeg kan velge, så foretrekker jeg å ha med meg handlelista, da slipper jeg å plutselig ha fire tuber med tannkrem i skapet på badet fordi jeg trodde jeg var i ferd med å gå tom og trodde det stod på lista.

Å glemme handlelista er en ting, den ene gangen glemte jeg lommeboka hjemme – det ble litt krise når jeg kom til butikken for å si det sånn. Heldigvis fant jeg ut av det før jeg fant fram det jeg ville kjøpe. Jeg hadde pantet flaskene jeg hadde med meg, og skulle legge vekk pantelappen og finne frem handlelista (som jeg visste jeg hadde lagt i lommeboka), men siden lommeboka tydeligvis ikke var med ble det ikke noe handling den dagen. Flaks for meg at jeg ikke har så lang vei til butikken.

Handleliste er for meg en genial ting (når den blir med i butikken). Der har jeg skrevet ned hva jeg trenger så jeg så lenge jeg kjøper bare det som står der er alt bra. Likevel er det noen ganger vanskelig å følge lista, spesielt om jeg er litt småsulten når jeg er på butikken. Da er det ekstra viktig å følge lista og ikke engang se på noe annet om er i butikken, ikke engang salg. Det er så fort gjort å bli fristet til å kjøpe mer og andre ting enn det som er planen før en går inn på butikken.

Hver gang jeg har vært i butikken og handlet med handleliste og kun kjøpt det jeg har planlagt, har jeg litt lyst til å gjøre en liten seierdans. (jeg gjør ikke det) Følelsen av å følge lista til punkt og prikke og bare kjøpe det jeg skal, det gjør at jeg føler meg flink, står litt rettere og er stolt av meg selv. Jeg liker den følelsen, men det er veldig lett å kjøpe litt ekstra (noe jeg ofte gjør – kanskje det er derfor det er så digg hver gang jeg klarer å følge lista?).

Pleier du å planlegge handleturene dine på matbutikken?

#økonomi #penger #privatøkonomi #mat

Budsjettendring

Jeg bruker excel til å holde kontroll på regnskapet mitt. Lenge har jeg hatt et fast budsjett; det står først og gjelder hele tiden, uansett hvilken tid på året det er. Det har jeg gjort fordi på den måten ville jeg være sikker på at jeg alltid hadde nok penger på regningskontoen til å betale alle regningen og slapp og få panikk når for eksempel årsavgiften kom. På en måte var det veldig enkelt; ta alle regningen som kom en gang i året og del på tolv; sett inn summen på regningskontoen hver måned – på den måten ville alt være dekket uansett.

Omtrent en gang i uka i flere år har jeg satt meg ned med alle kvitteringene for kjøp jeg har gjort og ført dem inn i regnskapet mitt. På den måten har jeg holdt oversikt over hvor mye jeg har brukt i hver kategori. Noen ganger har det gitt meg dårlig samvittighet fordi jeg har brukt mer i en kategori enn hva årsbudsjettet mitt skulle tilsi. Det jeg ikke har tenkt så nøye over før nå i det siste er jo at alle måneder er ulike. Merkelig er det ikke? Når en først begynner å tenke over ting litt mer nøye og fokusere mer på hva en gjør oppdager en ting som kan endres til det bedre eller i det minste gjøres på en annen måte som kanskje kan være mer logisk.

Lønnen min kommer inn på konto ca den 15. i hver måned, men regnskapet mitt går månedsvis… Derfor tester jeg nå ut en ny variant. Denne varianten skal gå fra lønning til lønning, og ta utgiftene som de kommer – strømregningene er for eksempel høyere om vinteren enn om sommeren. En annen ting jeg vil fokusere mer på er å ha en plass i budsjettet til alle pengene; sånn at jeg vet hvor alt skal. Med andre ord vil jeg gjøre et forsøk på å jobbe fram et 0-basert-budsjett. For meg vil det bety at inntekt minus alle utgifter og sparing skal gå i null. Det kan virke rart å regne sparing for en utgift, men det regner jeg jo som penger jeg ikke skal bruke. På en måte er ikke nedbetaling av huslån en utgift; kan jeg regne det som forflytning av verdier? Likevel, de pengene forsvinner jo fra brukskontoen min, så jeg har tenkt å regne dem som en utgift i systemet mitt.

Selv om nettbanken kan gi meg en oversikt over datoene for når alle regninger går ut, er det noe annet å se dem skrevet ned på papir (i alle fall er det det for meg). Jeg har også lyst å ha en oversikt over hvor mye jeg faktisk betaler ekstra på lånet hver måned, da ser jeg lettere hvor “flink” jeg er.

Når jeg ser på regnskapene mine nå og ser en plutselig stor sum på en av postene – så aner jeg ikke hva det er. Så mitt nye system i notatboka skal også ha et sted hvor jeg skriver inn om det er ekstraordinære hendelser som gjør at noen av posten plutselig ble større enn vanlig – tannlege er et godt eksempel her. Jeg var nemlig hos tannlegen her om dagen (null hull!), og det var ikke akkurat billig (kr 1.250!). En annen tannlege ville kanskje vært noe billigere, men jeg har funnet en god tannlege som tar hensyn til tannlegeskrekken min – det er verdt å betale for syns jeg.

#penger #økonomi #budsjett #regnskap #tannlege #tannlegeskrekk

Hvor ble det av uka?

Noen uker føles som de bare forsvinner uten at jeg rekker å tenke meg om engang. Har du det sånn noen ganger?

Likevel har jeg fått gjort noen ting i løpet av uka. Jeg har rukket å dra til IKEA og bytte et par skap-stammer i en annen stamme jeg følte passet bedre til rommet den skal være i. Noe jeg av alle rare ting var nervøs for – det kan sikkert virke rart for noen, men jeg pleier ikke bytte varer jeg har kjøpt. Jeg pleier å bestemme meg for hva jeg ønsker, og så kjøpe det. Heldigvis er IKEA som det er, så det eneste som tok tid var å vente litt i kø. Alt annet gikk helt som smurt – til og med å få den store, tunge pakken inn i bilen alene. Det var jeg usikker på hvor bra kom til å gå for å si det sånn.

Jeg har ryddet og vasket i huset, og jeg har hatt venner på besøk – utrolig hyggelig, vi var nesten alle jeg inviterte 🙂

Jeg har lekt litt med en liten sum av pengene mine. Å leke med penger høres kanskje ikke bra ut, men jeg hadde satt av en liten sum jeg ville teste ut noe med. Det jeg har gjort er å lage meg en konto på Nordnet.no og sette inn en liten sum for å starte. Den siste tiden har jeg lest litt i blogger, i bøker og sett på youtube-videoer om aksjer, fond og ting jeg foreløpig ikke kan noe om (men jeg lærer stadig noe nytt). Jeg tenker som så at alle må begynne et sted, og jeg starter her. Det er mye læring som gjenstår; ordet “kurtasje” hadde jeg aldri hørt før, og jeg lurer fremdeles på når den egentlig betales og hvilke penger den trekkes fra… (om noen vet, tar jeg imot forklaring med stor takk!)

Jobb har også tatt litt tid denne uka; blant annet med møter. Det nærmer seg lokale forhandlinger i forhold til lønn – noe jeg aldri har vært med på så direkte før (jeg sitter nå som tillitsvalgt – en ny verden med mange nye ord å lære). Noe annet med jobb som tar tid er jo reisetiden frem og tilbake. Nå har jeg igjen startet å ta bussen, og da har jeg noen minutter hver vei hvor jeg leser. Det er utrolig hvor mye jeg tydeligvis får lest i løpet av to korte bussturer hver dag.

Resten av helga skal brukes til å slappe av, planlegge litt, vaske litt, gå litt tur, studere litt, rydde litt – og sikkert enda mer – utrolig hvor mye en kan rekke å gjøre i løpet av en helg så lenge en bare gjør litt av hver ting.

Hvor ble det av din uke denne uka?

Studievalg

Å velge hva en skal studere; å velge hva en ønsker å jobbe med resten av livet – føles som et umulig valg etter min mening. Det er jo så mye interessant å velge mellom.

I disse tider er det mange som starter på nye studier; mange av dem har valgt riktig, andre tror de har valgt riktig, mens andre igjen innser fort at det ikke var det de egentlig ønsket og avslutter for å finne noe annet. Så har du også enkelte som finner noe å studerer fordi – vel – studere er noe alle gjør er det ikke?

Da jeg var ferdig på videregående var jeg lei skolen og ante ikke hva jeg ville. (egentlig var jeg lei skolen på ungdomsskolen – men videregående er en greie “alle” gjør, så da gjorde jeg også det…) Jeg hadde valgt “smart” på videregående fordi jeg hadde valgt allmennfag, da hadde jeg mulighetene åpne for videre studier når og om jeg ønsket det. Det jeg ikke tenkte helt gjennom var jo at for å kunne studere er det også en fordel med gode karakterer – ikke alt er like lett å komme inn på.

Mine studievalg har resultert i diverse; jeg har et årsstudium som advokatsekretær, en bachelorgrad i bibliotek- og informasjonsvitenskap, et årsstudium i spansk og holder for øyeblikket på med et årsstudium i bedriftsøkonomi. Fellestrekket mellom disse: kunnskap og informasjon. Jeg må også kunne formulere meg i alle studiene. Bortsett fra det er jeg usikker på hva fellestrekkene er.

Studiene har alle gitt meg ulike kunnskap: advokatsekretær beviste at jeg likte juss og det å kunne skrive raskt; bachelorgraden at jeg liker å jobbe i bibliotek, men ikke alt på studiene var like interessant; spansk bekreftet at jeg liker språk, men også at jeg kan fullføre noe som kan virke helt umulig i starten (alle andre som fullførte hadde hatt spansk på skolen før; jeg hadde aldri hatt spansk før, men klarte likevel å fullføre og bestå); bedriftsøkonomien gir meg fornyet interesse og kunnskap om økonomi og inspirerer meg.

Uansett hva en velger å studere er det heldigvis mulighet for å endre syn på ting, og endre studium. Før studerte folk gjerne en ting og jobbet så med det samme resten av livet. Nå er det mange som stadig vekk driver med videreutdanning, de bytter jobb og arbeidsfelt. Det gjør at en har kunnskap om flere ulike områder, og jeg tror det gjør oss mer tilpasset til flere ulike jobber.

Etter at jeg begynte å studere bedriftsøkonomi har jeg stadig fått spørsmål om jeg skal bytte jobb og begynne i et helt nytt felt. Svaret mitt; det vet jeg ikke. Jeg er fascinert av økonomi og alt det brukes til; jeg kan gjerne ha en jobb hvor jeg hjelper folk som sliter med økonomien sin i å rydde opp i den og komme seg på rett spor. Jeg vil også gjerne ha en jobb hvor jeg kan snakke om og anbefale bøker; det være seg skjønnlitteratur eller faglitteratur (helst en miks). Foreløpig har jeg ikke funnet noen jobber som kombinerer disse to tingene. Det kan være at et av ønskene må vike og heller skje på privaten, enn i jobbsammenheng.

Det å finne ut av hva en ønsker å gjøre, spesielt resten av livet, er et vanskelig valg. Det er lov å ombestemme seg. Det er lov å gjøre det samme hele livet. Det er lov å bruke lang tid på å finne ut av hva en vil. Heldigvis.

#studier #studentliv #usikkerhet #fremtiden #planer #bibliotekar #økonomi #jobb #arbeid #arbeidsliv

Tiårsjubileum

Plutselig innså jeg at i år er det ti år siden jeg startet å studere på bachelor-graden min (biblioteket- og informasjonsvitenskap). Det føles mye kortere!

Det å være student er nok noe jeg kommer til å fortsette å være resten av livet. Jeg elsker å lære nye ting, og jeg har også endret meg en del de siste ti årene. Forandringen har foregått i det stille, så stille at jeg ikke helt har lagt merke til det selv en gang. Mens andre ganger slår det meg plutselig at jeg føler jeg har forandret meg masse.

Når jeg startet på bachelor-graden var hovedpoenget mitt å få utdannelsen så jeg kunne jobbe som bibliotekar på et folkebibliotek. Jeg var ikke så veldig opptatt av karakterene bare jeg bestod. Jeg gjorde oppgaver og tok eksamen, og leste noen ganger litt pensum. Nok en gang er jeg student, om enn et annet fagområde enn det jeg har tiårsjubileum for i år, men jeg er mer ambisiøs denne gangen. Jeg ønsker meg, og jobber for, gode karakterer.

Å flytte inn til Oslo alene føltes veldig skummelt. Jeg følte meg liten og alene. Heldigvis bodde jeg i en studentbolig hvor jeg delte kjøkken med seks andre personer; første året kunne ikke vært bedre, andre året kunne ikke vært værre. Tredje året flyttet jeg til en annen studentbolig hvor jeg hadde et lite kjøkken for meg selv.

Jeg lærte en del om meg selv når jeg flyttet til Oslo, men jeg føler at jeg har lært mer de siste tre årene enn det jeg gjorde de tre årene i Oslo. Om den følelsen er riktig, det vet jeg ikke. Likevel; jeg hadde godt av å flytte vekk hjemmefra og måtte stå på egne ben på en ny måte.

I løpet av studiene lærte jeg en del, men jeg føler at jeg har lært så utrolig mye mer når jeg begynte å jobbe. Jeg er en av dem som lærer best når jeg kan utføre en oppgave. Dermed var jeg veldig fornøyd med at jeg under studiene i Oslo fikk jobbe på biblioteket; det gjorde at jeg fikk praktisert en del av det jeg lærte. Det er riktignok en ting jeg syns var utfordrende som student for ti år siden, som jeg også syns er utfordrende i dag – å lese pensum. Det er noe jeg fremdeles jobber med å bli bedre på. Heldigvis er det godt å vite at det er forbedringsmuligheter; jeg kan få til det meste bare jeg bestemmer meg for det. Det en en ting som ikke har endret seg – og jeg håper det aldri gjør det heller.

Har du noe som ikke har endret seg siden studietiden din, og som du er glad for at fremdeles er det samme?

#student #studentliv #studier

Vær – Gjør – Ha

Lenge har jeg vært en av dem som tenker at jeg vil ha det sånn og sånn i livet. For å få til det må jeg HA nok penger, for da kan jeg GJØRE akkurat det jeg ønsker og på den måten VÆRE en suksessfull person.

Først hørte jeg boken som lydbok via Storytel, så kjøpte jeg boken i papirformat fordi jeg den inspirerte meg. Boken er Secrets of the millionaire mind (affiliatelink) av T. Harv Eker. Jeg sitter stadig og blar i den og leser litt her og der. Får lyst til å kjøpe flere av den typen bøker; men det er så mange forskjellige der ute, så jeg syns det er litt vanskelig å velge.

Ifølge Eker forstår rike mennesker verden på en litt annen måte enn det jeg lenge har gjort; hvis du ER en suksessfull person, blir du også i stand til å GJØRE det som må til for å kunne HA det du ønsker.

Når jeg leser det og tenker over det, så er det en god logikk ved det hele. Være – Gjøre – Ha. Jeg har gjennomført noe med den logikken før, jeg bare tenkte ikke over det når jeg gjorde det. Jeg bestemte meg for at jeg ville eie et hus; så jeg jobbet flere jobber for å kunne tjene penger så jeg tilslutt endte opp med å kunne kjøpe et hus. Jeg visste hvor jeg ville og jobbet for å komme meg dit, så jeg kunne ha det jeg ønsket. Mye skryt fikk jeg for det også; at jeg fikk det til – sånn sett kan jeg da kalle meg suksessfull på det området.

Menneskehjernen er et utrolig instrument som jeg egentlig forstår veldig lite av føler jeg, men jeg vet at når jeg har klart noe en gang er det lettere å gjennomføre det flere ganger. Det er fordi jeg allerede har bevist for meg selv at det går.

Så en miks av min egen tankegang med det jeg lærer; finne ut av hva jeg ønsker så jeg kan være og gjøre det jeg trenger for å komme dit jeg vil.

Hva ønsker du å ha; og hva har du tenkt til å gjøre for å få det?

#mål #planer #kunnskap #planlegging

Politikk og valg

Fordi jeg bor i Norge, er jeg priviligert når det kommer til mange ting. En av dem er at dette er generelt et godt land å leve i. Fordi jeg har det så godt her, har jeg aldri følt det største behovet for å følge nøye med på politikk.

Misforstå meg rett; jeg stemmer ved hvert eneste valg – både kommune og stortingsvalg. Jeg føler det er min plikt som en del av samfunnet jeg lever i å bruke min stemme. Selv om jeg ofte føler at jeg ikke har nok informasjon og kunnskap til å ta det beste valget, så stemmer jeg. Det er fordi jeg vil delta, jeg vil at min stemme skal telle, jeg vil bety noe.

Ja, jeg burde nok følge med mer og oppsøke mer informasjon før jeg bestemmer meg for hvem jeg stemmer på. Ja, dette burde være en enkel sak fordi jeg er utdannet bibliotekar – jeg vet hvordan jeg finner informasjon. Likevel gjør jeg det ikke. Så nå må jeg da nok en gang stille meg et av de beste spørreordene jeg vet: hvorfor?

Hvorfor følger jeg ikke mer med på politikk? Hvorfor oppsøker jeg ikke mer informasjon om politikk? Hvorfor stemmer jeg når jeg ofte er usikker på hva jeg vil stemme på? Hvorfor stoler jeg ikke helt på politikerne når de sier noe eller gir løfter?

Valgkampen har startet, og det har også forhåndsstemmingen. Hvorfor føles det som disse to tingene starter nesten samtidig? (eller er det bare meg som ikke har klart å følge nok med?) Burde ikke politikerne ha vært ute og snakket politikk litt ekstra før det var mulig å forhåndsstemme?

Jeg kommer til å stemme i år også; hvilket parti jeg kommer til å velge, det vet jeg ikke enda. Kanskje dette blir året jeg gjør en innsats for å være mer sikker på mitt valg når jeg går til urnene?

Uansett, min mening er at det er viktig å bruke den stemmen vi har – mye fordi vi har muligheten til det. Ja, jeg stemmer fordi jeg har lyst til å være med å påvirke hvem som skal styre landet vårt den neste perioden, men jeg innrømmer glatt at jeg også stemmer fordi jeg kan. Jeg lever i et land hvor jeg har friheten til å stemme (eller ikke, om det er det noen ønsker), men av respekt for de som ikke har den muligheten vil jeg vise at jeg bryr meg. Det høres kanskje rart ut, men jeg lever i troen på at å ikke gjøre noe er det samme som å ikke bry seg. Jeg bryr meg om meg selv, mine medmennesker og mitt land, jeg bryr meg om at jeg er en del av en tradisjon som har kjempet frem å kunne stemme ved valg – jeg vil ikke at alle de som kjempet for denne muligheten skal ha kjempet forgjeves.

Skal du bruke din stemmerett ved dette valget?

#politikk #valg #valg2017

Spørreundersøkelser

Buzzfeed med alle sine tester er en side jeg kan bli sittende på lenge av gangen. Ofte alt for lenge fordi jeg syns det er gøy.

For et par år siden fant jeg en litt annen side med spørreundersøkelser; Panel – der får jeg faktisk noe igjen for å sitte og svare på undersøkelser. Ikke på samme måte som med Buzzfeed, men de poengene jeg samler opp kan jeg faktisk bruke til noe.

Når jeg begynte med det gjorde jeg det av ren nysgjerrighet i starten. Så innså jeg at jeg fikk noe igjen for det. Den typen sider med spørreundersøkelser hvor en får noe tilbake for det er det mange av, men jeg har tre stykker jeg har benyttet meg av.

Denne turbuksa fra xxl ble mye billigere når jeg kunne bruke et av gavekortene jeg hadde opparbeidet meg poeng til.

Noen av skolebøkene jeg har hatt behov for på grunn av studiene har også blitt billigere for meg ved å bruke gavekort jeg har tjent poeng til.

Panel er den jeg har kjent til lengst, så det er den jeg foreløpig har fått mest ut av. De to andre jeg bruker er M3panel og MeningsTorget *.

Ved å svare på diverse spørreundersøkelser av ulike lengde har jeg tjent meg opp en del gavekort etterhvert fra blant annet xxl, bokkilden, jula, g-sport og cdon. Noe av gavekortene er brukt på fornuftige ting (skolebøker), andre er brukt på litt mindre fornuftige ting (TV-serien Veronica Mars på DVD) – men det er viktig å kose seg med ting og ha det gøy også!

Har du noen steder på nett du tar spørreundersøkelser og får noe igjen for det?

*reklamelink

Studiestart

Nå begynner det igjen; studiestart!

Semesteravgift ble betalt for en stund tilbake og noen dager etter det var semesterregistreringen også unnagjort. Så gikk det enda noen dager før jeg hadde tilgang til de nye rommene i fronter til emnene jeg skal ha i høst. Jeg har hatt tilgang til et forkurs i matematikk i sommer og hadde store planer om å være ferdig med det før studiene startet nå i høst. Alt går ikke alltid som en ønsker, men i disse dager har jeg endelig litt energi til å gjøre noe så får sett noen av streamene. Noe av matematikken skjønner jeg, andre ting føles mer uforståelig.

Bøkene ble bestilt for noen dager siden og har nå kommet i posten! Adlibris hadde 10% salg på en del studiemateriell om en handlet for over kr 1.000 og siden pensum er dyrt, kom jeg over den summen og fikk i alle fall litt rabatt. Jeg tar med meg de rabattene jeg har mulighet til å få (pensum er dyrt nok uansett).

Nå gleder jeg meg til å sette meg med ned oversiktene i fagene og finne ut av hvordan jeg skal legge opp studieplanene – både i forhold til pensum, oppgaver og innleveringer. Siden jeg elsker å planlegge er dette en av favorittdelene mine; sammen med å lære nye ting.

Fagene jeg skal ha er Organisasjonsforståelse og Matematikk for økonomer. Jeg har hatt litt om organisasjonsledelse før, men det er mange år siden så husker lite av det. Matematikk for økonomer er grunnen til at jeg gjerne skulle vært ferdig med forkurset vi har hatt tilgang til før semesterstart. Når jeg gikk på videregående kunne vi i første klasse velge mellom enkel og vanskelig matte, på grunn av omstendigheter valgte jeg enkel matte – noe jeg har angret på i ettertid (spesielt nå tror jeg).

Hvordan forbereder du deg i starten av nye studier?

#økonomi #planer #studiestart #sparing #shopping