Lyst til å kjøpe hus?

Lenge hadde jeg en drøm om å kjøpe hus med hage. Innså at om jeg skulle kjøpe noe alene, ble det mest sannsynlig noe mindre.

Noe mindre enn jeg ønsket meg ble det, men jeg har rekkehus og jeg kjøpte det (nesten) alene.

Jeg var så bestemt at jeg en periode hadde tre jobber og jobbet godt over 100%. Joda, det var litt slitsomt og det ble litt lite sosialt liv, men jeg sparte penger og nådde målet mitt.

Selv om noen tvilte, så fikk jeg bevist både for andre og meg selv at det var fullt mulig å kjøpe bolig alene.

Jeg jobbet hardt, jeg sparte penger og jeg hadde et regnskap som visste banken hvor mye jeg hadde brukt på ulike poster når jeg snakket med dem om størrelsen på lånet jeg kunne få. Den oversikten var gull verdt fordi den gjorde så jeg fikk lånet jeg ønsket. Hadde jeg ikke hatt den oversikten, hadde jeg ikke fått et så høyt lån som jeg gjorde.

Det er nå fem, snart seks år siden, og jeg har lært mye siden den gang. Her er noen av tingene jeg skulle ønske jeg hadde visst før jeg kjøpte:

  • vite hvilket område jeg vil bo i.
  • vite hvor mye jeg er villig til å betale, ikke bare tenke over hvor stort lån jeg kan få.
  • kunne litt mer om boligkjøp og hva som kan være lurt å tenke på. For eksempel elsker jeg planter og er vant til brede vinduskarmer; mens i stuen på huset jeg kjøpte bare har smale vinduskarmer. Noe som for mange kanskje ikke ville spilt noen rolle, men det har betydning for meg.
  • at garasjen enten var nærmere huset, eller at jeg hadde et bedre sted å vaske bilen. Dessuten, hvordan er det med gjesteparkering?
  • hvor er nærmeste turområde? (her var jeg heldig, lysløypa ligger i gåavstand fra der jeg bor).
  • hva har jeg egentlig behov for av rom og lignende i huset mitt?
  • hvordan ønsker jeg at uteområdet/hagen skal være?

Noe av dette er ting jeg kan gjøre noe med, mens andre ting er fast. Heldigvis hadde jeg, etter min mening, en genial tanke når jeg flyttet inn – jeg startet å skrive opp ting jeg enten var veldig fornøyd med (toalett i begge etasjene), ting jeg ønsket å forbedre (isolere og gulve loftet) og ting jeg innså jeg ikke var fornøyd med (ikke vindu på badet). Denne listen kommer til å gjøre det (forhåpentligvis) enklere for meg neste gang jeg kjøper meg bolig.

Hvilke ting skulle du ønske at du hadde tenkt over når du kjøpte hus?

Eller, om du ikke har kjøpt bolig – er det noe du har tenkt er viktig for deg om du skal kjøpe?

Mål for februar

Vi er i slutten av januar og da er det på tide å se fremover mot februar. Eller, det er i alle fall det som er planen min – og samtidig fortsette å prøve å leve i nuet selvfølgelig.

Jeg jobber på en videregående skole og arbeidsåret mitt er lagt opp på en måte som gjør at jeg blant annet får vinterferie. Noe som betyr at jeg har en uvant uke i februar som gjør at jeg planlegger denne måneden litt ulikt enkelte andre måneder.

Noen av målene er ganske like de jeg hadde i januar:

  • betale på et privatlån med kr 7.000,-
  • betale på studielånet mitt med lønnen fra ekstrajobben
  • en gåtur på minimum 15 minutter hver dag
  • en styrkeøvelse hver dag

Siden det er mye jeg har på planen med å gjennomføre i år, ser jeg på totalen av målene før jeg setter mål for hver måned. I februar, siden jeg har vinterferie, er det noen ting jeg håper å få gjort i løpet av den uken.

  • Jeg tror jeg har nevnt tidligere at jeg ønsker å skrive bøker, så jeg håper å få satt meg ned og skrevet ned det jeg har i forhold til et hovedplot i en bok jeg ønsker å skrive. Med tanke på at jeg aldri har skrevet bok før blir dette en utfordring jeg er spent på!
  • Selv om vi pusset opp kontoret mitt i påsken i fjor, ble jeg aldri helt ferdig med å male. Det er ikke så mye igjen, bare litt i en krok, litt i taket og siste finpussen på dørkarmen. Satser på at vinterferien blir da jeg endelig får gjort det.
  • En periode var jeg flink til å rydde bort viktige papirer ganske snart etter at jeg mottok dem, mens den siste tiden har de blitt liggende i en eske uten system. Målet her blir å bare legge papirene der de hører hjemme og ikke bare i en haug med andre ting.
  • Det siste målet jeg tenker å ha i februar er det mulig jeg er litt tidlig ute med, men det er alltid lurt å være forberedt. Jeg vil nemlig ha et møte med banken for å finne ut av hvordan vi kan komme til en løsning for målene jeg har. Hvilke krav stiller de i forhold til egenkapital når det gjelder bytte av bolig og noen andre ting er det jeg håper å få svar på. I dette målet og møtet er det selvfølgelig mer jeg kommer til å spørre om, men det er ikke alltid en trenger å annonsere alle drømmer og mål med en gang.

Så det var februarmålene mine. Har du noen spesifikke mål for februar?

Lurer du på hva du vil med livet ditt?

Det er mange (inkludert meg selv) som sikkert har stilt seg dette spørsmålet flere ganger i løpet av livet: Hva er det jeg egentlig vil med livet mitt?

Selv om det finnes utallige metoder der ute kan det være vanskelig å bestemme seg. Kanskje er det fordi mange av metodene vil at du skal fokusere på forskjellige ting og derfor kommer du også frem til ulike svar. Ett svar ville jo vært mye enklere ville det ikke?

Videoen under fikk meg til å tenke. Etter hver metode/spørsmål hun gikk gjennom satte jeg videoen på pause og tenkte gjennom svarene mine. Både tankevekkende og øyeåpnende for min del; kanskje kan det også gi deg noen tips?

Hvordan få råd til drømmeferien

Har du lyst til å reise bort på ferie? Kort eller lang? Vet du hvor du ønsker å dra? Hvem vil du dra sammen med? Hva ønsker du å gjøre mens du er på ferie? Hvordan vil du bo? Hva ønsker du å spise?

Alt dette er spørsmål du kan stille deg for å finne ut av hvor mye penger du egentlig trenger for å kunne dra på drømmeferien.

Med tanke på at det er veldig lenge siden forrige gang jeg var på ferie har jeg lenge ikke tenkt over dette. På den annen side har jeg den siste tiden fått lyst til å dra på ferie, og jeg har dermed begynt å innse at disse spørsmålene kan være en lur ide å tenke gjennom.

Om du har haugevis av penger liggende å slenge så du kan dra på akkurat den ferien du ønsker akkurat når du ønsker, er ikke disse spørsmålene som viktige for deg, men for oss andre kan de være smarte.

Siden jeg så sjelden er på ferie er det ikke noe jeg har satt av penger til i budsjettet mitt, noe jeg den siste uken har innsett at kanskje ikke var det lureste. Jeg har jo litt lyst til å dra på turer og til det har jeg behov for å kunne finansiere det. Så jeg må starte sparingen!

For øyeblikket er jeg litt usikker på hvor mye jeg vil spare hver måned og hvordan jeg vil spare. Først tenkte jeg å begynne med å spare kr 500 i måneden, men innså ganske raskt at det bare blir kr 6.000 i året og det er jo egentlig ikke så mye. På den annen side – det er en start.

Utfordringen nå er at jeg vil ha dette inn i budsjettet i tillegg til å dra på et par ferier i år som jeg da ikke har satt av penger til, så det er jeg spent på hvordan jeg kommer til å løse (Tips tas imot med stor takk!!)

Årets ferier får jeg prøve å skrape sammen penger til på ett vis, men så får jeg planlegge bedre videre. Det er tross alt flere steder jeg ønsker å dra. London, Barcelona, Kreta, New York og sikkert en haug andre steder bare jeg får tenkt meg om.

Sparer du fast til ferie så du har ekstra, eller satser du alt på feriepengene de fleste får hver sommer?

Dessuten; hvor har du lyst til å dra på ferie om du kunne velge fritt?

Hvilke vaner er ønskelig?

Svaret på spørsmålet er jeg ganske sikker på varierer fra person til person. Vi er tross alt forskjellige individer og fokuserer på ulike ting av hva vi ønsker oss i livet.

Å lage vaner kan føles vanskelig og det kan føles enkelt; det kommer helt ann på vanen – og ofte hvorfor du jobber for å lage deg den vanen.

Jeg har vaner som allerede er innarbeidet, noen jeg har begynt å jobbe med, noen jeg jobbet med før og noen jeg ikke helt har begynt på enda. Noen vaner har vært lettere å tilegne seg enn andre; for eksempel tannpuss. Det gjøres helt automatisk både morgen og kveld (tanntråd sliter jeg litt mer med å innarbeide).

  • Å bruke tanntråd hver dag er en vane jeg ønsker, men foreløpig skjer det bare sporadisk. Har litt å jobbe med her…
  • Siden jeg ikke har oppvaskmaskin ønsker jeg meg vanen med å ta oppvasken etter alle måltidene så jeg slipper at kjøkkenet er så rotete hele tiden. Her har jeg faktisk gjort fremgang og tar nå stort sett oppvasken etter middag hver dag.
  • Klargjøre neste dag kvelden før. Med det mener jeg at jeg vil vite hva jeg skal i løpet av neste dag, og  også legge frem klær til dagen etterpå (da slipper jeg å lete frem klær på et kaldt soverom om morgenen). Vanen med å legge planen for neste dag er ganske godt innarbeidet nå, men å legge frem klær til neste dag er litt værre å huske på. Heldigvis kommer det seg med det siste punktet.
  • Siden jeg har lyst til å bli i bedre form tar jeg en styrkeøvelse hver dag. Den kan være veldig liten noen dager, men poenget er at jeg i alle fall gjør noe (som er mye mer enn jeg har pleid). Dessuten jobber jeg hardt med å overbevise meg selv om å gå en liten tur hver dag – inkludert etter jobb. Det er litt værre, men jeg får det stort sett til. Disse to tingene er dessuten to av målene mine for 2019, så det er kanskje derfor jeg fokuserer litt ekstra på dem.
  • Regnskapet mitt burde selvfølgelig oppdateres hver helg, men de siste månedene har jeg blitt litt slækkere på det, så noen ganger skjer det bare i månedsskiftet – ups! Her burde jeg ta tak.
  • En annen vane jeg ønsker meg, og som jeg stadig jobber for (og stadig bommer på….) er å legge meg til en passende tid så jeg også fint kan stå opp i passende tid. Her er det mange som fokuserer på når de skal stå opp og jeg har endelig innsett at først må en fokusere på når en skal legge seg for å være sikker på å få nok søvn som jo faktisk er poenget (i alle fall i min mening).

Har du noen vaner du ønsker å tilegne deg eller som du jobber med å tilegne deg?

Husk at de fleste vaner er lettere å lage seg om du vet hvorfor du vil ha dem og du får laget deg en trigger som er tilpasset deg og vanen du ønsker.

Her er en dose motivasjon til den som trenger det!

Jeg ser en del på ulike YouTubere og noen er mer inspirerende og motiverende enn andre.

Tom Bilyeu er en av de som har både korte, motiverende snutter og lange inspirerende intervjuer. Jeg skulle ønske jeg hadde tid til å se alt, men noen ganger holder det å se den lille snutter under for virkelig å huske på hvorfor jeg jobber med å motivere meg selv til å gjøre ting.

Har du tips til andre motiverende YouTubere; skriv de gjerne i kommentarfeltet 🙂

Bruke BSU-kontoen?

Her om dagen satt jeg og snakket økonomi med en venninne. Det er ikke det jeg snakker om oftest med venner fordi jeg har innsett at jeg nok er mer opptatt av det enn de er. Eller, jeg er i alle fall mer ivrig på å snakke om det.

Vi kom inn på hvordan en kan bruke av pengene som står spart opp på BSU-kontoen; så jeg syns jo temaet var veldig interessant.

Det første som er viktig  å vite om en BSU-konto er at du bare kan opprette EN. Om du bytter bank, kan du ta med deg BSU-kontoen, bare pass på at bankene vet hva det er og hva planen din er så det ikke blir krøll med skattemyndighetene.

For mange år siden opprettet jeg en BSU-konto og begynte å spare. For meg var det en helt naturlig ting fordi jeg visste helt sikkert at jeg ville kjøpe en bolig en dag. For det er jo en av tingene med en BSU-konto. Den kan kun brukes til betale for bolig du skal bo i.

Når jeg kjøpte huset mitt var ikke BSU-kontoen full og jeg var dessuten ikke for gammel til å sette inn penger der (den grensen slår til når du er 34 år), dermed fortsatte jeg å spare penger på den kontoen.

Når jeg ble for “gammel” til å fortsette å sette inn penger var da jeg gjorde det jeg tenkte var innlysende, men som jeg i ettertid har innsett at ikke alle vet om. I stedefor å “tømme” det som stod på kontoen inn på boliglånet, valgte jeg at boliglånet mitt skulle trekkes fra BSU-kontoen.

Dette frigjorde en sum i måneden jeg vanligvis ville betale lånet med, men som jeg nå kunne bruke til andre ting. Siden jeg er meg, brukte jeg mesteparten på å betale ekstra på den lille delen av boliglånet mitt, men jeg sparte også ekstra for å fylle opp igjen sparekontoen.

Siden jeg fortsatt har penger igjen på BSU-kontoen, har jeg tenkt til  å fortsette med den ordningen. Enten til kontoen er tom eller til jeg er ferdig med å betale andre lån og skal videre med andre planer. Om jeg først når andre planer kommer jeg til å “tømme” BSU-kontoen inn på lånet. På den måten har jeg ikke mer BSU-konto, men jeg kommer også til å ha mindre lån.

Visste du at det var mulig å bruke BSU-kontoen på den måten eller trodde du at du måtte bruke hele beløpet på en gang?

Bøker lest i desember 2018

Avslutningen på leseåret 2018 ble bra med tanke på antall bøker; hele 7 bøker!

Når det gjaldt hva jeg syntes om bøkene, var det litt mer variabelt. Se hva jeg mente om bøkene her:

Lesemål 2019

Når jeg lagde målene for 2019 (og når jeg delte de spesifikke januar-målene mine), skrev jeg at lesemålene mine for året skulle komme senere.

Noen mål har jeg fordi jeg jobber med bøker og formidling. Andre mål har jeg fordi jeg ønsker det, mens andre mål igjen har jeg fordi jeg ønsker å utvikle meg og lære nye ting.

Har du noen mål med lesingen din i 2019?

Årets første mål er nådd!

Selv om jeg visste at dette målet ville jeg nå er jeg likevel veldig stolt å ha allerede ha gjort det.

I utgangspunktet tenkte jeg bare å betale det som stod igjen som lånesum på lille delen av boliglånet, men heldigvis chattet jeg litt med banken først.

Når en skal løse inn et lån; eller, nedbetale resterende på lånet som jeg hele tiden har kalt det, er det litt mer enn bare en ting som må gjøres. Det var jo allerede gått noen dager siden forrige innbetaling, og hva løper på et lån hele tiden? Rentene.

Så personen jeg chattet med i banken regnet det ut for meg, og så betalte jeg inn resterende beløp og rentene som var påløpt siden forrige innbetaling.

Jeg gjorde som jeg planla og brukte penger fra sparekontoen på å betale resten av lånet fordi i år har jeg et nytt fokus for pengene mine.

Dessuten sparte jeg penger på å løse inn lånet nå. Ifølge nedbetalingsplanen hadde jeg 5 år og 6 måneder igjen å betale. I løpet av den tiden ville jeg betalt kr 3.350 i gebyrer og kr 1.657,84 i renter om den hadde holdt seg uendret. Jeg betalte bittelitt renter for de siste dagene når jeg løste inn lånet, men ved å gjøre det nå sparte jeg kr 4.982,50.

Skulle virkelige ønske jeg hadde skrevet ned hvor mye jeg har spart totalt i både renter og gebyrer ved å betale ned ekstra og tidligere. Det er nok en god slump med penger.

Har du betalt ekstra på noen lån du har hatt? og har du tenkt over hvor mye penger du har spart på det?