Rydd i økonomien: Lag en krisebuffer

Personlig økonomi er på mange måter ganske enkelt: bruk mindre enn du tjener og det vil gå greit. På den annen side er livet kjent for å stadig vekk komme med nye overraskelser og da kan det være greit å være forberedt for å gjøre livet enklere.

En krisebuffer eller en buffer er den forberedelsen som kan gjøre livet enklere.

Kort forfalt er det en passende menge penger som står på en sparekonto som du har rask tilgang til om det skulle være behov for det. Da mener jeg ikke at du ser klesplagget eller verktøyet du har ønsket deg på salg, men som at kjøleskapet ryker eller bilen må på verkstedet.

Hvor stor en slik buffer skal være kan variere fra person til person fordi livssituasjoner er ulike. Noen leier leilighet og eier ikke bil, mens andre har stort hus, bil, båt osv.

Et godt utgangspunkt er å ha en månedslønn stående på sparekonto; prøv å finn en med god rente så du ikke taper for mye penger på det, men husk at dette er penger som likevel skal være lett tilgjengelig. Så ikke velg en sparekonto fordi den har god rente, men hvor pengene ikke er tilgjengelig før om en måned. For å finne muligheter her kan det være lurt å sjekke Finansportalen. Der har Forbrukerrådet samlet informasjon slik at du kan søke på ett sted og få sammenlignet for eksempel bankinnskudd.

Hvor stor bufferen din egentlig trenger å være er som sagt opp til deg. Tenk over hvilke ting du har og hvilke behov du har. Jo mer du eier, jo større kan ofte en overraskende utgift være.

Husk at denne ikke skal brukes med mindre du må, på den måten kan du sove bedre uten å bekymre deg for Murphys lov.

Nye bøker

Egentlig har jeg en avtale med meg selv om at jeg skal lese noen av bøkene jeg allerede har i bokhylla før jeg kjøper noen nye bøker. Denne avtalen har blitt brutt…

Så jeg kjøpte noen bøker og nå lurer jeg på når jeg skal rekke å lese dem. Til mitt (dårlige) forsvar så var i det minste en av disse bøkene en bursdagsgave, så jeg kjøpte ikke alle bøkene selv. Jeg prøver å ikke bruke for mye penger på bøker, men det er også viktig å huske at vi bare har et liv og jeg for min del vil nyte det mens jeg har muligheten.

Rydd i økonomien: Bli ajour med regninger

Regninger – et ord som blir det samme både forlengs og baklengs. Et ord som for mange kan gi vondt i magen og ubehag. Et ord som kan velte en privatøkonomi om du ikke har ting på stell.

Heldigvis er det mulig å gjøre noe med det – privatøkonomien altså.

For min del hadde jeg flaks med valg av foreldre; de lærte meg om økonomi fra jeg var ganske liten så når jeg ble voksen var jeg godt rustet til å unngå de største hullene. Uheldigvis er det ikke alle som har hatt like flaks, så å håndtere sin personlige økonomi er ikke noe som faller like naturlig for alle.

Personlig økonomi er ikke noe en bare instinktivt vet og kan, men noe en må lære. Joda, en lærer litt på skolen, men ofte har en ikke behov for det der og da og dermed går det i glemmeboka.

Å rydde i privatøkonomien kan for noen virke uoverkommelig, men det meste er mulig bare en bestemmer seg for det. Noen tips på veien kan alltids komme godt med, så første tipset er å bli ajour med regningene.

Har du alltid mer måned igjen når pengene er slutt, kan det være en lur ide å ta en titt på regningene dine. Det tipset kan forsåvidt gjelde alle andre også.

Hvilke regninger betaler du hver måned? Ta en titt i nettbanken, tenk gjennom hva du har av regninger: huslån, husleie, billån, studielån, kredittkort, strøm, mobil, netflix/hbo, andre strømmetjenester, forsikringer, ulike medlemskap, mobil, bompenger og andre ting.

Er du ajour med alle disse regningene, eller er det noen av dem du ligger etter på? Kan du stramme inn noe andre steder så du får betalt alle regningene?

Hvis og når du er ajour med regningene, klapp deg selv på skuldra for å ha gjort en god jobb.

Det er viktig å huske på at mange små steg i riktig retning gjør at du kommer mye lenger enn om du tar et stort steg i feil retning.

Oppdatering studielån #4

Rentene er på vei oppover!

Spørsmålet blir jo hvor langt opp de skal og hvilken betydning det etter hvert har for terminbeløpet på studielånet.

Nå har heldigvis ikke jeg det største studielånet, men selv med et mindre lån er det lett å se forskjellen på en renteheving. At rentene går fra 2,139% til 2,168% ser kanskje veldig lite ut og på mange måter er det det. På den annen side, på det lille terminbeløpet jeg har utgjør det en forskjell på to kroner.

Lånebeløp Renter Terminbeløp Rente Dato
148,045.98 20,020.75 1,136.00 2.090% 06.01.2019
145,577.77 20,148.40 1,120.00 2.090% 16.01.2019
144,383.51 19,853.56 1,117.00 2.090% 17.02.2019
143,417.71 19,878.98 1,118.00 2.139% 18.03.2019
142,560.26 19,618.50 1,118.00 2.139% 15.04.2019
141,612.33 19,627.93 1,120.00 2.168% 15.05.2019

For selve betalingene mine spiller det for øyeblikket ingen rolle fordi jeg konsekvent runder opp til nærmeste 100 når jeg betaler. Så den lille biten jeg betaler ekstra hver måned kan etter hvert komme til å bli spist opp av rentehevinger. Regner ikke med at rentene skal bli så høye at det skjer, men for meg er det uansett en liten trygghet å vite at jeg fint kan betale studielånet når rentene blir høyere fordi det er jeg allerede vant med.

Har du lagt merke til betydningen av rentehevingen på studielånet ditt?

Kunnskap er ulikt makt

Som mange andre har jeg lenge gått og tenkt at “kunnskap er makt”, men jeg har begynt å få et litt mer nyansert bilde av det uttrykket.

Det betyr ikke at kunnskap ikke er en bra ting; kunnskap er fantastisk!, men det er ikke den eneste tingen.

Alle har en viss kunnskap og det er alltid mulig å skaffe seg mer. Bare let litt rundt på internett eller i bøker for å finne ut av ting og du innser at det er utrolige mengder kunnskap som ligger tilgjengelig til fri benyttelse for alle.

Læring kan det nok være makt i fordi en da besitter kunnskapen, men jeg er heller ikke fornøyd med den varianten.

Å ha kunnskap er noe alle kan få til. Å vite hvordan du skal bruke kunnskapen du har er også noe alle kan. Utfordringen er å faktisk bruke kunnskapen du har.

Kunnskap er ikke det samme som makt.

Å bruke kunnskapen er makt.

Dette er noe jeg har innsett mer og mer de siste årene. Jeg har mye kunnskap. Jeg vet hvordan jeg skal bruke kunnskapen, men det hjelper meg ingenting om jeg ikke faktisk gjør noe med det.

Jeg må bruke kunnskapen jeg har for å utvikle meg på den måten og til det stedet jeg ønsker. Jeg må faktisk gjøre noe.

Så poenget er vel kanskje at en tendens som burde utvikles litt… Istedefor å hele tiden prøve å lære nye ting som kan være lurt og nyttig; prøv å lære deg færre ting, men test dem ut mens du er i læreprosessen. På den måten lærer de fleste bedre og du finner også ut om det er noe for deg. Har du virkelig behov for å lære denne kunnskapen så du kan benytte deg av den, eller liker du bare å vite ting uten å gjøre noe med det?

Det er i alle fall noe jeg vil prøve å bli flinkere til å spørre meg selv om.

Hva tenker du om sammenhengen mellom makt og kunnskap?

Så mange bøker, så lite tid

Det er ikke alltid jeg leser like mye, men jeg leser alltids noe.

I april ble bunken med bøker jeg leste ganske stor, så jeg føler jeg kan være litt stolt av meg selv for å ha lest så mye.

Skjønt, poenget er ikke å lese mest mulig, men å enten kose meg med, lære noe nytt eller få ny innsikt når jeg leser.

Om du er nysgjerrig på hva jeg leste i april, kan du sjekke ut det under her.

Muligheten til å gjøre noe fornuftig

Noen ganger blir en sittende steder og vente.

Vente på bussen/toget/trikken. Vente på andre personer. Vente til noen er ferdig på jobb. Vente på at noe starter. Bilkjøring er kanskje ikke venting i seg selv, men det er jo tid en sitter forholdsvis stille uten å ha mulighet til å gjøre så mye.

De fleste i dagens samfunn tar nok opp mobilen når en venter; sjekker mail, spiller spill, suser på internett, leser e-bok, hører lydbok eller musikk om en har ørepropper. Jeg er en av de fleste der og mine favoritter er å sjekke mail, spille PokemonGo og suser rundt på internett eller Instagram og lignende.

I akkurat dette tilfelle hvor jeg skriver denne bloggposten er det fordi jeg er ferdig på jobb og venter på at et møte skal starte og tenke derfor å spørre andre hva de foretrekker å gjøre når de venter?

Skjønt, noen ganger gjør jeg ingen av tingene jeg foreslår over, men blir sittende og se ut i lufta mens jeg tenker. Noen ganger har jeg spesifikke tanker fordi jeg prøver å løse en utfordring av noe slag, mens andre ganger lar jeg tankene fly mens  jeg nyter været og hører fuglene kvitrer. De to siste tingene er jo spesielt nå om våren.

Selvfølgelig kommer det ann på hvor en venter, men det er mulig å gjøre fornuftige ting mens en venter: lese en bok eller høre en lydbok for  lære seg noe nytt, bli kjent med nye mennesker om du er på et busstopp og det er andre der (kanskje ikke mest typisk norsk…) eller å plukke søppel mens du venter. Det er et vell av ideer som kan komme om du bare tenker deg om og ikke bare lar deg flyte med i andre sine tanker på for eksempel sosiale medier.

Hvordan lage nye vaner

Å lage nye vaner er veldig enkelt: bare gjør det!

For de av oss som ikke akkurat er helt der har jeg noen tips jeg har testet ut selv i lenger tid.

  • Finn ut hvilke nye vaner du ønsker deg og finn ut av hvorfor du ønsker at akkurat disse tingene skal bli nye vaner for deg. Hvor tungtveiende grunner du trenger har ofte å gjøre med hvilke vaner du ønsker deg og hvor sterkt du ønsker deg disse vanene.
  • Begynn i det små. Denne har jeg brent meg på mange ganger, men begynner endelig å få det litt til. Hvis du tenker at du skal begynne med alt på en gang er sjansen stor for at du blir overveldet og slutter etter en uke eller to. Har du større mål, del de opp så smått det går i starten og så kan du heller bygge videre på suksessen når du kommer dit.
  • Ikke la dårlige dager ødelegge fremgang. Livet går opp og ned som en berg og dalbane og det må vi alle ta hensyn til. Alle har en dårlig dag innimellom, noen ganger flere på rad (de som påstår at de ikke har det har jeg en følelse av at juger – enten til andre eller også til seg selv). Det viktigste er å starte hver dag som en helt ny dag med friskt mot og blanke ark.
  • Fordi vi vet at det kommer dårlige dager; planlegg for dem. Med det mener jeg ikke at du skal planlegge å ha dårlige dager, men å planlegge hvordan du griper an situasjonen når de dårlige dagene faktisk dukker opp. Prøv å tenke ut motreaksjoner på forhånd som kan gjøre det vanskeligere for de dårlige dagene å ta over.
  • Jeg har dessuten hørt at det finnes app-er som kan hjelpe deg med å bygge vaner, men siden jeg ikke har testet sånt aner jeg ikke om det. Har du tips til noen du føler fungerer, skriv det gjerne i kommentarfeltet.
  • Om du har tenkt å lage en stor endring i livet ditt kan det være at det kan være lurt å alliere seg med noen; venner, familie, bekjente eller lignende alt etter hva du ønsker å oppnå. Grunnen til dette er at mange syns det blir lettere å gjennomføre ting om det er noen andre som hjelper med å holde deg ansvarlig ovenfor deg selv.

For min egen del hjelper det lite å alliere meg med noen; da blir jeg heller bare enda mer motvillig. Endelig har jeg lært det og kan dermed unngå den biten for å motarbeide meg selv.

En siste ting jeg gjør er at jeg begynner på ting før jeg rekker å tenke over det. Om jeg gjør noe idet tanken slår meg er sannsynligheten for gjennomføring større. En teori jeg hørte var å telle baklengs fra 5 (5-4-3-2-1) for så å starte, men det fungerte ikke for meg fordi det ble for lang tid… Noen ganger er jeg visst litt sånn “nå eller aldri” person; noe som er helt greit så lenge jeg klarer å jobbe rundt det.

Det er i alle fall en greie jeg har forstått: bli ordentlig kjent med deg selv så du vet hvordan du reagerer på ting og at du dermed kan agere utfra det.

Neste vane jeg skal jobbe med er å lage niste til jobben kvelden før så jeg slipper å gjøre det om morgenen når jeg ikke helt har våknet enda. Jeg ønsker nemlig å gjøre morgenene mer behagelige for meg selv og første biten var å legge frem klær kvelden i forveien. Det var noe jeg bare startet med en kveld og nå er det blitt en vane.

April – sparerate og nettoverdi

Første mai og fridag for meg i dag. Sola stråler og varmen siger sakte inn over meg når jeg sitter ved kjøkkenbordet og skriver dette.

Sjekket tallene mine i går og ble fornøyd med resultatet nok en gang.

Selv om jeg er fornøyd med sluttresultatet var det et par kjipe ting med økonomien i april, men de vil ikke merkes på nettoresultatet før i mai.

Bilen måtte på verkstedet og det ble en del dyrere enn forventet. Sluttresultatet ble på over kr 12.000,- På en måte sure penger, men en må regne med store utgifter noen ganger når en har bil og sikkerheten er viktigst.

Den andre litt irriterende tingen var skattemeldingen (jeg håper du husket å sjekke og sende inn før fristen i går?). Jeg fikk restskatt og må betale en god del tusen. Heldigvis for meg har jeg en sparekonto jeg kan ta det fra. Grunnen til smellen er at jeg har betalt ekstra på boliglånet som gjør at jeg blant annet får mindre rentefradrag, så det kan være greit å huske på.

I forhold til spareraten min har jeg et ambisiøs forhold; jeg ønsker å holde den over 50% og det gikk på hengende håret i april: 50,18%. Den sparingen gjelder hele totalen, og det som er ren sparing var i april 9,33%.

Mitt røde tall (også kjent som nettoverdien min) kom under en (for meg) magisk grense når april ble avsluttet i går: -391.622,- Folkens! jeg er under -400! Jeg regnet med at det ville skje, men jeg trodde ikke helt før jeg så det. Får bare håpe det ikke går oppover igjen i mai på grunn av bil og skatt…

Hvordan gikk april økonomisk for deg?