Store prosjekter på gang

Forleden sa jeg at jeg skulle starte å hekle på et sengeteppe (til enkeltseng denne gangen) og jeg har allerede kommet et godt stykke på første remsen.

Det andre prosjektet jeg har startet med er et skjerf. Det blir grønt, mykt og varmt. Skjerf er enkelt å strikke når jeg ikke har noe mønster, men bare strikker rett frem og tilbake. Kan ikke huske forrige gang jeg strikket skjerf og koser meg maks. Garnet er Drops Baby Merino og det er i 100% ull (noe jeg vanligvis ikke er fan av fordi jeg oftest syns at ull klør). Heldigvis for meg er dette et mykt ullgarn som ikke klør virker det som?

Grønnfargen syns ikke så godt på dette bildet, men jeg har i det minste klart å strikke forholdsvis jevnt.

Takk for at du leser.

Strømregningen var litt høy

Strømregningen er alltid høyere på vinteren – å varme opp et hus bruker en del energi (selv om jeg ofte fyrer med ved).

Det har vært mye snakk om at strømmen er dyr i år, og det kan jeg si meg enig i. Noe det derimot ser ut til å gå mange hus forbi er at for de fleste (?) tilbringer vi mer tid hjemme. Mer tid hjemme = mer energi brukt = større strømregning. På mange måter veldig enkel logikk. Dermed regnet jeg med at strømregningen ville bli større i år enn den var i fjor på samme tid, men det ble likevel mer enn jeg forventet.

Nå skal det også sies at jeg aldri helt har forstått hvordan strømregningen regnes ut. Det brukes ord og uttrykk og tall (som jeg vanligvis liker) som gjør meg forvirret fordi jeg ikke skjønner hvordan alt henger sammen. (så om noen klarer å forklare det for meg i en variant av “strøm og strømregningen for dummies” setter jeg pris på det)

Poenget var uansett at strømregningen er høyere enn jeg er vant til, og det til tross for at jeg har varmet mye med ved gjennom vinteren.

Takk for at du leser.

Dagens gåtur i bilder

Målet med dagens gåtur var å gå et sted jeg ikke vanligvis går, og ta bilder av naturen fordi jeg vet den er nydelig. Det var glatt en del steder så det ble ikke helt som jeg hadde tenkt, men det var helt greit. Det var sol som varmet, og rett og slett helt nydelig ute.

De er i ferd med å bygge nye hus ikke så langt fra der jeg bor, men jeg kan ærlig innrømme at denne typen firkantede klosser ikke er stilen jeg ville hatt. Heldigvis er folk forskjellige, og det er mange som ønsker seg denne typen hus.

Noen ganger syns jeg nesten det blir litt komisk når nye og gamle typer hus står rett ved siden av hverandre. Begge passer inn, men ser også malplassert ut samtidig. Eller er det bare jeg som syns det?

De firkantede klossene ser litt for mye industribygg ut for min del.

Jeg ville nok heller gått for det mer tradisjonelle.

Hestene var ikke langt unna, men jeg hørte det var strøm i gjerdet så ikke snakk om at jeg prøvde å lokke dem nærmere for å klappe dem. Alle var “påkledd”, så regner med at de ikke frøys, men koste seg i solskinnet.

Jeg vet at det er mulig å bruke paller på mange måter, men denne måten hadde ikke slått meg før. Så enkelt, men likevel så pent og praktisk. Tenk så fint en sånn ville vært om våren med en eviggrønn liten busk i midten og så fullt av blomster rundt med masse farger.

Visste ikke at det var gårdsbutikk så nærme der jeg bor; det er som sagt lenge siden jeg har vært bortover den veien.

Den søteste lille bygningen, men noen sitteplasser ute. En eller annen gang vil jeg gå forbi når de har åpent (som jeg ikke aner når er) så jeg kan gå innom. Rett og slett idyllisk!

Jeg har hatt kameraet mitt i noen år, men har endelig begynt å prøve å lære meg noen av innstillingene. Så bildet over er tatt uten å gjøre noe, mens det som er tatt under er gjort litt lysere. Må si at det under er det som er mer tro til det jeg faktisk så. Så nå lurer jeg på om kameraet generelt gjør bildene mørkere enn det som egentlig er?

Strømledningene ser ut til å være kuttet. Det ser ut som det er fikset litt på veggen og at taket er ganske nytt så det ble en ganske stor kontrast til pipa. Den typen hus som ser forlatte ut har alltid fascinert meg.

Det er nok mange barn som er glad for snøen, men jeg tror ikke jeg ville anbefalt å bruk det husketstativet og sklia helt enda. Med mindre de har svømmeknappen for vinteren…

Målet var å komme meg ut på Storøya, men selv om jeg kom meg over sundet var bakken i starten så glatt at jeg droppet det. Likevel ble det en herlig tur på over en time i solskinn og god temperatur.

Kan absolutt anbefale å gå en tur – gjerne i dagslyset, men bare det å komme seg ut i frisk luft er aldri å forakte.

Takk for at du leser.

Hvilken dag er det i dag??

Jeg pleier å være på jobb hver mandag…så i dag har føltes som søndag hele dagen (selv om jeg måtte på butikken på morgenen).

Da jeg var liten og gikk i barnehagen minns jeg at vi sang en sang som gikk noe som dette:

hvilken dag er det i dag? hvilken dag er det i dag? det er (her sa vi selvfølgelig hvilke dag det var)

Jeg husker ikke noe mer enn det, men jeg har tenkt mye på den sangen i dag og blitt forvirret hver gang jeg prøver å huske hvilken dag det er. Tror jeg alltid blir litt sånn i starten av en ferieuke – tror det er søndag i minst to, ofte tre, dager… Er ikke så lett; tenk om jeg hadde jobbet hjemmefra? enten tenkt at det var helg hele tiden, eller jobbet hver eneste dag fordi jeg glemte å slå av vekkeklokka…

Fordelen med ferie er at verden kan flyte litt, men for en som liker struktur på hverdagen, prøver jeg å ha kontrollen selv på fridager.

Hender det at du lurer på hvilken dag det er når du har ferie?

Takk for at du leser.

Endelig vinterferie?

Jeg vet at det ikke er vinterferie i hele landet; men her hvor jeg bor er vinterferien denne uka. Tror den har vært i uke 8 så lenge jeg kan huske.

Det store spørsmålet er jo ofte “Hva skal du i vinterferien?”, men som så mye annet det siste året er denne ferieuka litt annerledes. I alle fall for mange tror jeg. Det snødde noen dager, men nå er det mer smeltevær så det fine skiføret er ikke like fint. Det er helt greit for min del siden jeg ikke har ski.

Jeg jobber i en stilling på en skole som gjør at jeg har vinterferie denne uka, men selv om jeg ikke skal på jobb har jeg begrenset med planer. Litt vasking, litt rydding, litt gåturer, masse håndarbeid. Regner dog med at jeg kommer til å avslutte uka med å så noen frø av tomater så de får nok tid til å starte før de etterhvert skal ut.

Vinterferien er en uke for planlegging av våren. Selv om det er vinter, føles det likevel samtidig som om vi er i startgropen til at våren kommer. Med våren kommer det grønne, lyset og masse nytt liv. Jeg føler alltid at våren er da jeg starter på nytt (i motsetning til 1. januar som jeg bare regner som en vanlig dag). Ny frisk, ny start, nye muligheter.

Håper du har en fin start på denne uken og takk for at du leser!

Litt maltraktert, ellers bra

Jeg liker å legge ut ukentlige oppdateringer på hvordan det går med det jeg sår; da kan jeg se fremgangen.

Det ser ikke like frodig og imponerende ut som forrige uke, men det er fordi jeg har spist og testet.

Bladsalaten på høyre side har jeg spist en del av, men latt det være igjen blader så den kan fortsette å vokse. Salaten i midten har endelig litt mer lys så det kanskje blir noe av den… Basilikumen på høyre side ser litt maltraktert ut, men det er fordi jeg testet å tørk basilikum (her). Det gikk ikke akkurat som jeg håpet, men det er viktig å teste ting for å se hva som fungerer.

To av paprikaene har fått sitt første par med ekte blader og jobber med neste par (som er så i startgropen at det er umulig å se på bildene). De to sist ankomne paprikaene har strekt seg så de er nå nesten like høye som de første. Spørsmålet for alle paprikaene er om jeg sådde de for tidlig? Ja, det er veldig små foreløpig, men etterhvert må de pottes om fordi jorda ikke vil være dyp nok. Dessuten er det lenge til det er noen mulighet for å plante de ut – mange måneder faktisk…

Uansett er det gøy å følge utviklingen.

Takk for at du leser.

Fullstendig mislykket prosjekt

Reklame | KitchenTime

Noen ganger går ikke ting som jeg håper.

Jeg har grodd basilikum – den delen har gått over all forventning. Utfordringen er at jeg egentlig ikke spiser særlig basilikum, så jeg har lurt på hva jeg skal gjøre med det. Siden jeg til sommeren skal gro tomater og bønner for å prøve å lage tomatbønner (spiser mye hermetiserte tomatbønner så vil prøve å lage egne), trenger jeg uansett krydder til det. Så jeg tenkte at jeg kunne tørke basilikumen så jeg kunne mikse den inn.

Utfordringen er at det er mye fuktighet i basilikum og ifølge nettet er ikke dette noe en vanligvis tørker. Det stoppet ikke meg! Jeg aner ikke hvordan de lager krydder av det, men det er jo mulig så jeg tenkte det var verdt et forsøk.

Siden jeg ikke har noen dehydrator/tørker, brukte jeg det jeg har: stekeovnen. Satte gradene på lavt for målet var å tørke – ikke steke.

Det gikk ikke så bra, flesteparten er fremdeles myke – og de er blitt brunaktige (tror det er naturlig). Kanskje jeg må ønske meg en dehydrator?

Takk for at du leser.

Emerio//Steba//Steba//Steba

Hvordan velger man?

Om du har tittet innom bloggen før så vet du at jeg liker håndarbeid – om du ikke har tittet innom før og dette er din første gang: Hei!

Jeg har for ikke lenge siden ryddet i garnet mitt; delt det opp så jeg har samlet ullgarn og bomullsgarn i hver sin puff. Resten av garnet som enten er syntetiske varianter eller garn jeg ikke aner hva er ligger i en kommode.

Så utfordringen nå som jeg har oversikt er: hva skal mitt neste prosjekt være? For mesteparten av garnet har jeg et nøste eller to; for noe av det har jeg noe mer.

Ullgarnet mitt ligger i flere lag, så det er ikke mulig å se alt på en gang – ups eller jippi? jeg er usikker på hvilken av dem jeg velger å si. Det jeg ikke vet er hva jeg ønsker å lage av det. Hva pleier du å lage av ullgarn?

Av bomullsgarn er det mest heklegarn, men utfordringen er likevel mye av den samme: hva skal jeg lage av garnet? Det er noe mindre bruk av to lag her, men det er fordi nøstene er hardere og større. Hva pleier du å lage av bomullsgarn – spesielt om du bare har et nøste – eller til og med bare et halvt nøste?

Jeg elsker å lage ting, men noen ganger blir det så mange muligheter at jeg ikke engang klarer å se mulighetene jeg vet er der. Litt som å ikke se skogen for bare trær…

Det positive er jo at jeg har mye garn så det er mange muligheter, men det er ikke alt som passer sammen. Skjønt, når det gjelder noe av heklegarnet (solberg 12/4) har jeg lyst til å hekle et sengeteppe til enkeltseng som vil matche det jeg har heklet til dobbeltseng. Det er et såpass stort prosjekt at jeg ønsker å ha mindre prosjekter gående samtidig så jeg ikke blir lei av det samme heklemønsteret… Tips mottas med takk!

Takk for at du leser!

Halvbrukte sokker blir som nye!

Jeg elsker hjemmestrikkede ullsokker – sikkert fordi jeg ofte fryser på tærne.

Utfordringen er jo at de blir slitt, eller, den egentlige utfordringen er vel helst at de blir slitt under helen og under tåballen, men skaftet på sokkene ser fremdeles nesten helt ubrukt ut. Så jeg hadde et par myke og varme sokker som var så slitt at jeg sikkert har fikset på dem godt over ti ganger så jeg ble litt lei for å si det sånn.

Dermed gjorde jeg kort prosess – ikke at de gikk i søpla, men at jeg klipte av føttene.

Neste del av denne prosessen blir dermed å strikke nye føtter til sokkene, og jeg fant noe garn som jeg er ganske sikker på at er en blanding av ull og noe annet. Noe som betyr at de vil være varme, men også mer holdbare enn om det er 100% (som var utgangspunktet).

Dette er det andre paret jeg gjør dette med. Det første paret har nytt godt av nye føtter over lengre tid uten behov for stadig å bli reparert, så godt fornøyd med denne måten å gjøre det på.

Takk for at du leser!

Hele verden er hvit

Eller, kanskje ikke hele verden, men her jeg bor snør det for fullt. Små, hvite filler daler ned fra himmelen og gjør at alt ser ut som Winter Wonderland. Rent, pent, hvitt, mykt og fredelig – kaldt også selvfølgelig, men skal du ut er det bare å ta på varme klær.

Det er utrolig hvordan hele verden ser ut til å forandre seg når det snør.

Jeg må innrømme at jeg foretrekker at det kommer litt av gangen, fordi da blir jeg mindre støl av å måke. Tross alt måker jeg ikke hver dag hele året, så dette er uvant trening for min del i alle fall. Det spiller uansett ingen rolle fordi det blir så nydelig ute.

Å komme inn i varmen, med vedfyring og sette meg til med en god kopp te og se på snøen som fortsetter å dale ned ute mens jeg tenker at selv om jeg nettopp har vært ute og måkt vil jeg måtte måke mer senere.

Å vite at uansett hva som skjer fortsetter naturen på sin vanlige måte; at nå er det hviletid, men snart kommer våren hvor alt våkner til liv. At livets syklus fortsetter fordi naturen hele tiden jobber for å være i harmoni med seg selv. Det er godt å vite. Selv om vi mennesker ikke alltid er like gode på å være i harmoni med naturen, betyr ikke at vi ikke kan bli bedre og gjøre en innsats. Spille på lag med naturen, og la oss begeistre og forundre av alt den gjør og prise oss for at vi kan ta del i dette som virker magisk.

Naturens magi gjør meg noen ganger litt ekstra tankefull, men den får meg også til å smile.

Takk for at du leser.