Hvordan prioritere

Å prioritere er ikke alltid like enkelt og noen er nok bedre på det enn andre.

Du kan alltids spørre deg selv hva som er viktig for deg når du ønsker å finne ut av hva du burde prioritere, men noen ganger kommer verden og overrasker deg. Hva som er viktig for deg i dag og hva som er viktig for deg om ett år (eller fem) kan være veldig ulike ting. Eller det kan være mye likt. Alt det kommer jo ofte ann på hvor mye livet ditt har endret seg, og ikke minst hvor mye du har endret deg.

Noen ting er en bare nødt til å gjøre ting selv om en ikke egentlig ønsker, mens andre ganger prioriterer en ting som er gøy fremfor ting en egentlig burde gjøre. Det har i alle fall jeg gjort haugevis av ganger.

Å prioritere er jo “bare” å velge en ting fremfor en annen ting. Skjønt, “bare” er ikke bare bare når det er ting en ikke ønsker å gjøre.

Noe som kan gjøre det lettere å prioritere er å finne ut av hvilke valg du har (det betyr ikke at dette er det du skal bruke mest tid på). Spør deg selv spørsmålet om hva du helst vil gjøre nå og hva du ikke har lyst til for øyeblikket. Etter å ha svart på spørsmålet tenk over hva svaret ditt ville blitt om to-tre dager om du hadde gjort det du ikke hadde lyst til der og da. Blir svaret annerledes?

Tenk deg et eksempel: skal jeg ta oppvasken før jeg legger meg eller vil jeg se på YouTubevideoer? Første svar: se på videoer. Neste spørsmål: vil jeg at kjøkkenet mitt er rotete og fullt av skitne tallerkner i morgen tidlig eller vil jeg ta oppvasken nå og rekke og se en video før jeg legger meg? Svar: oppvask, så video. Det er i alle fall det svaret mitt har vært i det siste.

Lag deg gjerne en liste om det er mange ting du er nødt til å få gjort eller ønsker å gjøre. Spør deg selv hvordan du ville ønsket at du hadde gjort det om du allerede var ferdig med oppgavene. Hvilken oppgave ville du startet med for å ha den ute av veien.

Jeg skulle ønske jeg hadde fulgt litt bedre med da jeg leste bøkene til David Allen “Getting things done” og “Eat that frog” av Brian Tracy. Begge handler om mye det samme; om å få ting gjort og starte med den største oppgaven først så du blir ferdig med den og kan gå videre med å gjøre lettere ting utover dagen.

Å prioritere er litt som å skulle spise en hel elefant noen ganger: veldig vanskelig å velge hvor du skal starte. Det viktigste er å starte et sted, med en bit og så ta det derfra.

Om du syns det er vanskelig å prioritere selv; hva med å spørre en venn å hjelpe deg med å prioritere når du har skrevet en liste?

Det kan også være en ide og finne ut av hva som er viktigst. Først gjøre de tingene som gjør livet levelig; dsv. jobb for å få penger, et sted å bo, mat å spise, rent hus så du ikke blir syk. Når du har fått de grunnleggende tingene på plass er det tid for det som gjør livet litt bedre og gøy. Venner, hobbyer, helse (både fysisk og mental), selvutvikling av alle mulige slag.

Hvordan prioriterer du dagene dine? eller går alt sammen så flytende fort at du bare henger etter og løper for harde livet i håp om å ta det igjen?

Da vil jeg i så fall anbefale deg å ta en titt på livet ditt; hva du gjør som tar tid som du ikke er nødt til å gjøre? Å prioritere handler nemlig ikke bare om å få gjort alle ting, det handler også om å velge bort ting.

#valg #prioriteringer #prioritere #selvdisiplin #selvutvikling #livet

2 kommentarer
    1. Bøkene er nå lagt i ønskelisten min! Jeg er en ekspert på å utsette og heller ta skippertak i hjemmet. Problemet er jo at smertegrensen min strekker seg for hver gang, så jeg tåler mer og mer støv, mer og mer rot. Det er ikke bra!

    2. Ingrid; voksen tilslutt: Det er lenge siden jeg leste de bøkene, så skal absolutt lese dem igjen fordi jeg har lært mye og endret tankegang siden den gang.

      Skippertak? Vel, det er det mange av oss som bruker. Når det gjelder rydding og vasking kan jeg anbefale å få besøk med ujevne mellomrom – da blir det litt panisk en liten stund, men det ser veldig mye bedre ut når gjestene kommer… 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg