Kontroll på pengene?

Det er mye det kan være lurt å ha kontroll på; arbeidstid, når studiene starter, maten en spiser, bilkjøringen og økonomien.

Arbeidstid har jeg foreløpig ikke, men jeg skal på jobbintervju på torsdag – så her er det bare å krysse fingrene!

Studiene mine starter ikke før i slutten av august, men jeg vil gjerne ha satt i stand kontoret mitt så jeg har et bra sted å sitte mens jeg studerer.

Mat er viktig å spise hver dag; gjerne noe sunt (da mener jeg grønnsaker, frukt og ting som ikke er gjort ugjenkjennelig gjennom ulike prosesser) – men også i balanse med det som regnes som usunt. Tross alt er det viktig å nyte livet en har – om en elsker sjokolade trenger en ikke spise det hver dag; bruk barnelærdommen (lærer barna dette i dag?) og hold deg til lørdagsgodteri for eksempel.

Bilkjøring – den er vel ganske så selvsagt?

Økonomien. Privatøkonomi. Personlig økonomi. Penger. Kall det hva du vil, men vi lever i et kapitalistisk samfunn og da kan det være greit å ha en oversikt over egne penger. Hvor mye kommer inn hver måned? Hvor mye går “automatisk” ut (les: regninger) hver måned? Er det regninger som kommer en gang i året du burde sette av penger til hver måned? Hvor mye bruker du på ulike ting hver måned?

Lenge så hadde jeg budsjett, og lagde så detaljert regnskap hver måned. Det tok tid og jeg innså at jeg ikke hadde behov for å ha det så detaljert. Nå har jeg noen hovedkategorier for å ha en ide om hvor pengene mine går. Budsjettet trengs kun justeringer om faste kostnader (les: månedlige regninger; eks. forsikringer) endres.

Siden jeg har flyttet, har det vært noe mindre kontroll. Rett og slett fordi jeg har fokusert på andre ting. Derfor er jeg fornøyd med å endelig ha gått gjennom økonomien min for juni og juli. Mesteparten var helt greit. Det var en del ekstra utgifter i juli – blant annet ved, slått av åker, vaskemaskin og bestille møbler på Ikea – sånt blir det fort penger av.

Med tanke på at jeg har bodd på pikerommet hos mine foreldre i nesten ett år (!), har jeg bare sporadisk bidratt til handling på matbutikken. Det oppholdet fra å handle mat, og det at det er andre matbutikker her jeg bor nå – gav meg en liten overraskelse på matprisene. Yikes! Her er det tydelig at jeg må ta noen grep. Så det er godt at jeg har et jordet jeg tenker å gro masse grønnsaker (og blomster) på når jeg bare får drenert og klartgjort jorda…

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg