I går sådde jeg vårens første frø (ja, jeg vet veldig godt at det fremdeles er vinter ennå). Å ha henda i jord, lure på hvordan jeg skal få plass til å både så og gro alt jeg ønsker, innse at jeg sikkert ikke har nok jord og små potter til å starte alle frøene jeg ønsker, og håpe at det blir en bra vår.
Det er mye som går inn i det å gro planter – både spiselige og blomstrende. Noe jeg burde grodd hele vinteren er karse; de spirer fort og kan spises nesten med en gang. Heldigvis, for det å vente på at frø skal spire er en tålmodighetsprøve. Flere ganger om dagen er jeg bortom der frøene står og titter for å se om det har skjedd noe.
Så på et campingbord i stua står det nå fem ulike frø jeg har sådd: karse, løvemunn, stemorsblomst, månedsjordbær og basilikum. De fire sistnevnte vil nok ta litt tid før de spirer, men av erfaring vet jeg at karse er en takknemlig vekst å så for den spirer ganske raskt.
For min del er noe av tålmodighetsprøven i år at de fleste av frøene og frøposene jeg har, er flere år gamle – noe som gjør spireprosenten dårligere. Så jeg kan vel si at det er en del av årets tålmodighetsprøve…
Spennende!
Jeg har sådd tomater – som har begynt sin reise – og vokser 🙂 Og blodbeger…. om jeg får det til. Kanskje jeg skulle prøvd meg på paprika.
Lykke til !
Så gøy at tomatene dine allerede er på vei!
Blodbeger – jeg hører stadig vekk folk snakke om den, men har aldri testet den ut selv. Paprika kan absolutt anbefales; de tar litt tid og er litt “dramaqueen” om det blir for kjølig, men de er absolutt verdt å så! 🙂
Ikke chilli, tomater og paprika?? 🐰
Tomatene skal også bli forkultivert i februar, men grunnet plass, jord og potter tenker jeg at paprika ikke blir sådd før i mars. Chilli har ikke vært innom som et alternativ hos meg da jeg ikke bruker det i matlaging, men nå som de er nevnt – plantene er jo pene… (men jeg har også lovet meg selv at jeg ikke skal kjøpe særlig mer frø i år…så neste år kanskje 😁)