I går sådde jeg vårens første frø (ja, jeg vet veldig godt at det fremdeles er vinter ennå). Å ha henda i jord, lure på hvordan jeg skal få plass til å både så og gro alt jeg ønsker, innse at jeg sikkert ikke har nok jord og små potter til å starte alle frøene jeg ønsker, og håpe at det blir en bra vår.
Det er mye som går inn i det å gro planter – både spiselige og blomstrende. Noe jeg burde grodd hele vinteren er karse; de spirer fort og kan spises nesten med en gang. Heldigvis, for det å vente på at frø skal spire er en tålmodighetsprøve. Flere ganger om dagen er jeg bortom der frøene står og titter for å se om det har skjedd noe.
Så på et campingbord i stua står det nå fem ulike frø jeg har sådd: karse, løvemunn, stemorsblomst, månedsjordbær og basilikum. De fire sistnevnte vil nok ta litt tid før de spirer, men av erfaring vet jeg at karse er en takknemlig vekst å så for den spirer ganske raskt.
For min del er noe av tålmodighetsprøven i år at de fleste av frøene og frøposene jeg har, er flere år gamle – noe som gjør spireprosenten dårligere. Så jeg kan vel si at det er en del av årets tålmodighetsprøve…
Spennende!
Og blodbeger…. om jeg får det til. Kanskje jeg skulle prøvd meg på paprika.
Jeg har sådd tomater – som har begynt sin reise – og vokser
Lykke til !
Så gøy at tomatene dine allerede er på vei!
Blodbeger – jeg hører stadig vekk folk snakke om den, men har aldri testet den ut selv. Paprika kan absolutt anbefales; de tar litt tid og er litt “dramaqueen” om det blir for kjølig, men de er absolutt verdt å så!
Ikke chilli, tomater og paprika??
Tomatene skal også bli forkultivert i februar, men grunnet plass, jord og potter tenker jeg at paprika ikke blir sådd før i mars. Chilli har ikke vært innom som et alternativ hos meg da jeg ikke bruker det i matlaging, men nå som de er nevnt – plantene er jo pene… (men jeg har også lovet meg selv at jeg ikke skal kjøpe særlig mer frø i år…så neste år kanskje
)