Sparerate

Nå har jeg sjekket nok en ting jeg ikke har tenkt på før.

Hva er spareraten min?

Det er et tall jeg har vært nysgjerrig på siden jeg så det ble nevnt i forbindelse med økonomisk uavhengighet på bloggen Pengeblogg.

Må si at tallet mitt var ganske demotiverende. Snittet av min sparerate i 2017 var på ynkelige 11,5%. Dette er alt jeg har satt på fond og på sparekontoer. Siden det tallet var så lite hadde jeg lyst til å gi meg selv et høyere tall. Det er jo noe av greia med tall, de kan trikses og mikses med.

Derfor la jeg til det jeg hadde betalt ned ekstra på boliglånet mitt; da ble spareraten hyggeligere (selv om teknisk sett mindre sann?). Da kom jeg helt opp i 24,7%. Fremdeles ganske demotiverende i forhold til tabellen på Pengeblogg, men likevel hyggeligere enn det andre, mindre tallet.

Må si jeg er spent på utviklingen av spareraten min i 2018. Fondssparing skal økes, men sparing på sparekontoer blir mye lavere enn den har vært i 2017. Totalen blir en god del lavere enn det har vært i 2017, mye fordi jeg vil kjøre opp nedbetalingen på den lille delen av boliglånet mitt. Om jeg tar med den ekstra nedbetalingen burde jeg derimot klare å høye den prosenten i alle fall.

Sannsynligheten for at jeg klarer å høyne spareraten drastisk er minimal – jeg har få muligheter til å få høyere lønn i min nåværende jobb. Det er ofte en god måte å øke sparing på; øke inntekten, men ikke øke utgiftene. Jeg kan jo også øke sparingen ved å kutte utgifter, men jeg har gått gjennom utgiftene mine og føler det er latterlig lite som er mulig å kutte ut.

Likevel – jeg håper jeg klarer å høyne spareraten min noe i løpet av 2018.

Vet du hva spareraten din er? Har du noen gang tenkt over det?

#penger #motivasjon #demotiverende #økonomi #økonomiskuavhengighet #økonomiskfrihet #privatøkonomi #sparerate #sparing

3 kommentarer
    1. Sparerate er et smart måltall:-) Det er vanlig å regne med avdrag på boliglån når du regner sparerate, men ikke renter. Da blir kanskje tallet enda hyggeligere?

    2. Sam: Det blir det nok; om jeg tar med alt av sparing (både på sparekonto og i fond), alle avdrag på lån (studielån, boliglån og privatlån) – da burde totalen bli en del bedre. Takk for oppklaring 🙂

    3. Høres bra ut:-) Vanligvis regner en ikke med avdrag på studielån, siden det ikke er en eiendel (som bolig er). Heller ikke forbrukslån, for de som har det. Men hvordan en regner det, må jo være litt opp til en selv. Det viktigste er å få et bevisst forhold til hvor mye en sparer, og øke sparebeløpet, hvis mulig.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg