Nå som høsten er ankommet, girer enkelte ting seg opp av seg selv. Innhøsting for eksempel.
Jeg har flere plommetrær på småbruket, men jeg aner ikke hva de heter eller hvilke varianter de er. Det ene treet hadde middels store plommer, de var søte og veldig saftige. Syltetøyet av de plommene var ikke helt til min smak, men mine foreldre likte det.
Plommene jeg har plukket nå, er ganske små, søte, men ikke de mest saftige – trodde jeg. Det tok jeg omtrent to timer å fjerne steiner fra 2,7 kg av de plommene (måtte gjøre det med en gang for det var ikke plass i kjøleskapet til bøtta). Så var det “bare” å koke syltetøyet. Plommene har rødt skall og er gule inni. Jeg brukte rett over 800 gram med sukker – og håper det blir bra.
Resultatet var nesten ti glass (det ene hadde en cm til med plass på toppen). Det ble overraskende rødt (i alle fall for meg), og var mer rennende enn jeg forventet når jeg helte det på glass. Neste del av dette prosjektet blir som vanlig smaksprøven, men først må det avkjøles.
Jeg håper alle glassene blir forseglet, for når jeg lagde eplemos ble ikke alle glassene forseglet… Så håper jeg selvfølgelig også at jeg liker syltetøyet!
Så flink du er til å ta vare på det du har i hagen!
Takk!