Politikere altså…

Noen ganger lurer jeg på om politikere er en egen folkerase. I alle fall når det gjelder oppførsel og hvordan de gjør ting (eller ikke gjør ting).

Det kan være at jeg en gang i tiden hadde tillit til politikere. Nå, vel, det er ikke så mye tillit igjen. Politikere skal være valgt av folket, og jobbe til det beste for de som har valgt dem – det er det jeg har innbilt meg – stadig oftere lurer jeg på om jeg har tatt feil?

Når en da finner gode forklaringer på hva en politiker er i en bok, så er det noen ganger mer opplysende enn andre ganger. Eller, opplysende blir på en måte litt feil, men det kan være gode forklaringer i alle fall.

Boken er “A column of fire” av Ken Follett; bok tre i Kingsbridge-serien.

I del to av boken som er om årene 1559 til 1563 blir det sagt:

Changing your beliefs with every change of monarch was called “policy”, and people who did it were “politicians”.

Med andre ord: en politiker snur meningene sine med vindene; det kalles vel også “populist” i disse dager?

Nå er riktignok ikke kongene i vår del av verden så mektige på samme måte som de var i denne boken; i tiden 1583 til 1589; men å være konge på den tiden var tydeligvis en variant av politiker:

The king … was what the English called a “politician” – in French un politique – meaning that he made decisions about religion according to what he thought would be good for his country, rather than the other way around.

Så tidene endret seg; politikerne skulle gjøre det som var bra for sitt land – skulle ønske dagens politikere var litt bedre på den biten. Det er jo derfor de er valgt er det ikke? Politikerne skal jobbe til det beste for sine velgere – og det vil jo være innbyggerne i landet de jobber som politikere i…

Det er noe av grunnen til at jeg syns det ofte kan være fascinerende å lese historiske romaner. Nei, alt er ikke historisk riktig, men å se hvilke innstillinger og hvilke tankesett som kan ha vært formende i ulike tidsperioder…

Jeg foretrekker nok en politiker som ikke snur seg etter vinden, men jobber til det beste for sitt land og sine innbyggere. En politiker som gjør så godt han eller hun gjør for å holde de løftene de har gitt. Slike politikere vil jeg respektere mer enn de som lyger, stjeler, meler sin egen kake og gir blaffen i landet og de som valgt dem.

Betyr det at jeg tenker at politikere må være feilfrie? Absolutt ikke! Ingen mennesker er feilfrie, men om en kan innrømme sine feil og jobbe for å bli bedre? Det står det respekt av – og det er den typen politikere jeg tror jeg helst vil ha.

Hva med deg? Har du tiltro til politikere? Hva slags type politikere ønsker du skal styre landet vårt?

8 kommentarer
    1. Å disse hersens politikerne…. Vet du hvor lei jeg er av den holdningen? Jeg er en av de som bruker mye av tiden min på politikk. Jeg sitter i kommunestyret, har vært vara til fylkestinget og var noen få stemmer fra å bli første vara til Stortinget. Jeg kjenner mange politikere på alle nivåer, men jeg kjenner svært få som ikke jobber for å få igjennom den politikken de mener er best for landet og folket. Dette er uavhengig av parti. Selvsagt finnes det kappesnuere, men jeg synes ikke det gjelder det store flertall.
      Liker man demokrati i stedet for enevelde som det jo ofte var på 1500- tallet så kommer man ikke utenom at vi må ha politikere. Stem på de du mener står for det de sier, og er mest enig med det du står for. Eller enda bedre. Engasjer deg selv. Ta ansvar, stil til valg.

      En liten utblåsning fra en politiker som er så lei av å bli stemplet som både det ene og det andre fordi jeg ønsker å gjøre mitt til at samfunnet skal utvikle seg i den retningen jeg mener er riktig.

      1. Noe av grunnen til at jeg ofte blir frustrert over politikere er jo fordi alle de kjipe sakene blir blåst opp i avisene med STORE bokstaver, så det er det en legger merke til. Alle de andre politikerne (som jeg håper er flere), holder hodet lavere, gjør jobben sin uten å gjøre gigantiske blemmer – de legger vi jo ikke så mye merke til. Dessverre, men sånn er livet. Så noe av frustrasjonen min ligger vel kanskje i at hvorfor skriver ikke avisen med STORE bokstaver om alle de gode politikerne som jobber for folket de er valgt av?
        At enkelte partier har ståpunkt jeg er absolutt motstander av, gjør meg også frustrert når de roper så innmari høyt om det…
        Demokratiet er viktig – og jeg stemmer hver gang det er valg (og tenker stadig at jeg skulle ønske jeg hadde mer energi så jeg hadde nok energi til å også engasjere meg politisk).

        1. Her har du et knalleksempel, en person som kaller seg politiker, men som ikke lytter til hva folk faktisk sier. Vrir og vender på ting.. er det en politiker? Isåfall, er det slike politikere vi vil ha? Ikke jeg ihvertfall 🐰

          1. Vel, en del politikere liker å vri og vende på ting som blir sagt og skrevet. Lytting kan være en vanskelig øvelse for mange, og det er fort gjort at det blir misforståelser. “Alle kommer hjemmefra” er et uttrykk jeg hørte for mange år siden; meningen bak det var at vi alle tolker ting som sies og gjøres ut fra den bagasjen vi har med oss. Hvordan hver enkelt av oss tolker ting, er noe vi velger selv (men ikke alle har et like bevisst forhold til det).
            Selv foretrekker jeg folk som er rett frem; sier det de mener og mener det de sier – de er enklere å forhold seg til 🌱

            1. Noen vrir og vender på ting fordi dem ikke er snille. Vi trenger ikke politikere som bevisst skaper vrangbilder om/av andre mennesker. Når man bevisst lyver, hvordan skal man kunne stole på dem? «Å snu kappen med vinden» er et formildende utrykk, for fakta er at de flatt ut lyver!! Så da tenker jeg at når politikere ikke ønsker å bli stemplet som det ene og det andre, da er det greit med litt selvransakelse og heller være ærlig og redelig for å endre på den stadig økende manglende tilliten vi har til politikere og wannabe politikere.. 😜👍🏾🐰

              1. En jugepave kan man ikke stole på, så enkelt er det. Utfordringen med politikere er at det er som folk flest – forskjellige; ikke alle er ærlige, men så finnes det også de som er ærlige. Vi legger dessuten stort sett mest merke til de som roper høyest – eller som det blir ropt høyest om. Så det er mye å ta tak i og jobbe med for å si det sånn… 🌱

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg