Er det en sammenheng mellom studielån og boliglån?

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har hørt at studielånet er det beste lånet du kan ha, men det begynner å bli ganske mange ganger. Mange av de samme personene ser også ut til å mene at studielånet er det lånet du burde betale sist, og at du aldri burde betale ekstra på det.

Studielån – jeg betaler litt ekstra hver måned av flere grunner.

Fordelene med å ha studielån er flere: ingen arver noen andre sitt studielån – det slettes ved dødsfall. Om en blir ufør, arbeidsledig eller det skjer andre ting, er det flere fordeler ved et studielån fremfor et annet lån (se Lånekassens nettside om tilbakebetaling).

Ulempen med studielån er jo at det er et lån og må tilbakebetales.

Å ha et studielån kan dessuten påvirke hvor mye du kan få i boliglån fordi lån totalt sett regnes under ett når det gjelder at en ikke kan ha mer enn 5 ganger inntekt i lån. Hvis du for eksempel tjener kr 450.000 i året kan du totalt sett ha et lån på kr 2.250.000. Om du allerede har kr 250.000 i studielån og boligen du ønsker å kjøpe koster kr 2.250.000 “mangler” du faktisk hele kr 250.000. (250.000 + 2.250.000 = 2.500.000).

Dette er det en del som glemmer å tenke på; at jo mer du har i studielån, forbrukslån og tilgjengelig kreditt på ulike kredittkort; jo mindre har du som mulige tilgjengelige penger til et boliglån.

Likevel, studielånet har en stor fordel: det gjør at vi har tilgang til høyere utdanning på et mer likt nivå enn vi nok hadde hatt om vi måtte betale i dyre dommer for det.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg