Voksenlivet for begynnere (del 8)

Budsjett – et ord som skremmer vannet av mange; eller i alle fall som mange misliker.

Regnskap – et annet ord som mange ikke er så glad i.

To ord jeg har brukt i flere år, og jeg trodde jeg brukte dem riktig. Når det gjelder regnskap gjorde jeg for så vidt det; jeg fulgte med på hva jeg brukte pengene mine på – så regnskapet var for så vidt greit nok. Budsjettet derimot, der har jeg drevet en del med egenopplæring det siste året.

Jeg har flittig ført inn hva jeg har brukt i regnskapet mitt siden 2011! Dette hjalp meg mye når jeg var i banken for å få lån til huset mitt. Grunnen til det var at jeg kunne bevise at jeg visste hva jeg brukte penger på, og hvor mye jeg brukte på ulike ting. En del av tallene mine var ulike fra SIFO-budsjettet mange banker bruker som grunnlag for hva folk bruker av penger.

Så var det det med budsjett da. Der har jeg i ettertiden nå innsett at jeg ikke helt visste hva jeg holdt på med. Budsjettet mitt var nemlig helt statisk; jeg satte det opp i starten av hvert år og endret det aldri. Det er faktisk ikke sånn et budsjett burde fungere.

Heldigvis er det mulig å lære og bli bedre. Jeg jobber fremdeles litt med saken, for det å lage et nytt budsjett hver måned er fremdeles litt uvant for meg. Med det mener jeg ikke at jeg lager et helt nytt budsjett for hver måned, men at jeg ser på hva jeg faktisk brukte forrige måned, jeg ser på hvilke regninger jeg vet kommer neste måned, om jeg vet jeg skal noe spesielt som kommer til å koste litt penger og lager et budsjett ut fra det.

Alltid passer jeg på å sette av penger til sparing, og jeg setter også av penger til ekstra nedbetaling av lån.

Noe jeg foreløpig ikke har fått helt til er et nullbasert budsjett – det vil si at alle kroner er beregnet på ulike formål/poster i budsjettet. Satser på at jeg blir enda bedre og får det til etterhvert.

En annen ny ting jeg har gjort med budsjettet den siste tiden er å lage det for hver lønning, det vil si at jeg setter opp et budsjett som går fra 15. i en måned til 14. i neste måned. Dette har jeg begynt med fordi jeg får lønn den 15. hver måned. Det kan virke forvirrende, men det ser ut til å fungere for meg.

Det er nemlig det viktigste med et budsjett sånn jeg ser det; at du setter opp et budsjett som passer deg og din livsstil og som du klarer å følge.

Pleier du å sette opp budsjett?

Pleier du å ha mest måned igjen av pengene, eller mest penger igjen av måneden? (med det mener jeg: bruker du opp lønna og litt til hver måned, eller klarer du å bruke mindre enn du tjener hver måned?)

#økonomi #privatøkonomi #personligøkonomi #budsjett #regnskap #penger

10 kommentarer
    1. Hei, det varierer med måned. Noen måneder bruker jeg mer enn jeg tjener, andre måneder mindre. Jeg har en sparekonto, og setter av penger hver måned til ferie, oppussing/vedlikehold, gaver og dyre regninger som kommer en gang per år. Jeg er ellers måteholden og prøver ikke å sløse, og bruker jeg mer av sparekontoen enn jeg synes er greit, så sparer jeg tilbake litt de neste månedene. Før jul i oktober og november går det ut masse penger til julegaver, julemat, forsikringer, bursdagsgaver, men så bruker jeg halv skatt på desember, på å sette litt mer inn på sparekonto.

    2. Tja, kunne sikkert vært enda bedre på økonomi. Sløst mindre på hobby, hatt budsjett o.s.v, men fungerer slik sånn det er nå. Har holdt budsjett før og det går, men oppleves som slitsomt, men går renta opp så må vi kanskje. Er nok mer man kan spare på det. Men jobb er det. Jakta lavest mulig matpriser o.s.v før. På den tida huska jeg nøyaktige priser på varer overalt og gikk istedetfor å ta buss eller å ha bil. Har vokst opp i en familie (med en forsørger) med dårlig råd og fikk disponere egne lommepenger fra jeg var 10 og har hatt fornuftige, ansvarlige voksne rundt meg som fikk det til å gå rundt selv med svært lite å rutte med. Fordelene med det er nok å være fornøyd med lite og arve holdninger av gode rollemodeller. Og er det ikke mer der det kommer fra, så må man lære seg å klare seg med det man har eller gå ut å tjene penger. Begynte å jobbe tidelig selv. Har i dag en ok utdannelse, og vi er heldig som er to i jobb. Ikke et liv i sus og dus, men må heller ikke leve strengt for å få det til å gå rundt, men har nå to gutter som er 12 og 14, og ser at våre holdninger, vaner, ukelønn også gjør dem bevisst og at de klarer å spare, så som små at de begynte å bli utakknemlige, så måtte snu det og begynte å gi dem mindre og tenker det var rett gjort. Liker å se på luksusfellen, men er rystet over de folka mange ganger. Men skjønner det fort kan skli avgårde. Har forøvrig kredittkort og, men bruker aldri penger jeg ikke har..Synes det er en trygghet å vite man har penger om noe skulle komme på. Så teit å hele tiden være på hælen, men er utgiftene større enn inntektene så går det ikke, så man må leve etter evne, og man skjønner at sånn kan fort snu seg. Jeg var hjemme litt lengre med ungene som små, og totalt gikk nok det året i underskudd, men med sparte midler kunne vi gjøre det og jeg har aldri angret det. Det det ga har vært verdifullt for meg. Mer enn luksusvesker, sminke etc. Men har mine svakheter jeg også, og kunne nok spart mer om jeg hadde trengt det.

    3. fjellgeitbundingen: Jeg fikk også lommepenger fra jeg var liten, men ikke før i 12-årsalderen om jeg husker riktig.
      Liker også å se på Luksusfellen noen ganger; fascinert over hvor langt det kan gå. Gir meg lyst til å filleriste dem litt og så hjelpe dem på rett vei så de får det lettere etterhvert i livet.
      Vi har nok alle våre svakheter, og så lenge vi er klar over det pleier de fleste å ikke havne helt i ulykka på grunn av det. Jeg har innsett at hver gang jeg har gått opp i lønn har også forbruket mitt steget; noe jeg nå angrer litt på. Så det blir noe å tenke på om jeg går opp i lønn igjen.

    4. Ingrid; voksen tilslutt: Ja, begynner å få en aning om de nå 🙂
      Jeg har fremdeles et godt læremål med nullbasert budsjett, men kommer stadig litt nærmere.

    5. Men ofte når man går opp i lønn går prisene på alt opp. På mat, besin, årsavgift, forsikring, fritidsaktiviteter, renovasjon, eiendomsskatt, feing, vann. Ofte er jo veksten mer enn lønnsveksten, så å få igjen mer, gjør jo at man må redusere forbruket om man skal spare noe..

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg