Rydd i økonomien: Lån og renter

Det finnes mange typer lån: boliglån, billån, studielån, forbrukslån og flere andre varianter. Felles for de alle er at de er lånt fra noen (ofte bank eller lignende) og at de har renter som påløper. Riktignok er det en variant av lån hvor det ikke nødvendigvis påløper renter; privatlån. På privatlån blir det jo opp til de som låner ut og de som låner om hvordan de ønsker å gjøre det.

For min egen del har jeg testet tre ulike varianter av lån: studielån, boliglån og privatlån.

Studielånet sier seg selv; jeg studerte og tok opp lån. De pengene lånte jeg av Lånekassen, som siden det er staten alltid går foran når det gjelder nedbetaling. I starten bandt jeg renten og det var helt greit på den tiden fordi den var ikke den høyeste og jeg ville ha forutsigbarheten.

Boliglånet og privatlånet fikk jeg samtidig. Boliglånet delte jeg i to; 80/20, fordi jeg ville ha en stor del med fastrente og en liten del med flytende rente. Grunnen til dette var fordi, nok en gang, at jeg ville ha forutsigbarhet. Det var en stor sum og jeg ville ikke risikere at rentene gikk opp så jeg fikk problemer med å betale tilbake. På den lille delen valgte jeg flytende rente fordi jeg håpet at jeg ville klare å betale ekstra på det lånet en gang i blant.

Andre lån har jeg ikke testet så de kan jeg ikke si noe om. Poenget er uansett at på et lån påløper det stort sett renter og om du har et stort lån betaler du mer i renter. Utrolig enkel mattematikk, men uff så lett å gå seg vill.

At rentene har en stor del å si, fikk jeg bevist når boliglånet hvor jeg hadde fast rente gikk over til å ha flytende rente. Rentene generelt hadde gått ned i løpet av de fem årene og på den måten “forsvant” ca kr 100.000 av summen jeg forventet å betale som renter fordi rentene var gått ned. Det gjorde at også terminbeløpet ble mindre fordi jeg, som de fleste andre, har annuitetslån.

Uansett hvordan du snur og vender på det er det viktig å huske på at det ikke bare er selve lånet du skal betale tilbake, men rentene også.

Om du tar opp et lån med 2% rente, må du betale tilbake lånesummen + rentene. Det virker kanske ikke så mye, men med en gang tallene blir større, blir også rentene høyere… Siden det for tiden virker til at rentene går oppover også kan det fort bli dyrt. Jo større lån og høyere rente, jo mer å betale tilbake totalt sett.

Husk at det er mulig å snakke med banken om du har for høy rente. For mange vil dette utgjøre en stor sum og det kan dermed være lurt å ha oversikt over denne og ikke minst være klar til å eventuelt bytte bank om noen andre kan gi deg en bedre rente.

Har du oversikt over hva renten er på de ulike lånene du har?

4 kommentarer
    1. Synes dette var en innsiktsfull kommentar Kjersti.

      For min egen del så prøver jeg alltid å betale tilbake mest på det lånet som har høyest rente. I en periode satt jeg med 2 forbrukslån som det tok meg en del tid å bli kvitt, men jeg la alle ressurser i å nedbetale kun disse…noe jeg er glad for nå.

      Om jeg kan tilføye noe så er det at mange går i fellen med å betale tilbake mindre når de migrerer over til flytende rente.

      Altså: Når renten på lånene deres faller så velger de å øke forbruket fremfor å holde samme tempo på gjeldsbetalingen. Da utvides også betalingsperioden med tilsvarende andel, så man ender til slutt opp med å betale like mye i renter. Det tror jeg er viktig å huske på.

      1. Takk for kommentar og gode poenger.
        Forbrukslån kan fort bli veldig dyrt for der er rentene ofte høyere enn på en del andre lån. Så fantastisk at du har betalt ned lån! Som du sier er det også et poeng å betale lånet med høyest rente.
        Ditt andre poeng med å kun betale terminbeløpet om renten går ned, er også viktig å huske på. Det er fort gjort å gå i fellen med å øke forbruket; både om rentene går ned, men også om en går opp i lønn. Her er det mange muligheter en ofte ikke tenker over for å si det sånn…

    2. Hei.

      Hva sikter du til når du snakker om privatlån. Er det forbrukslån det er snakk om, eller tok du opp mer i boliglån som du kunne bruke på eget forbruk?

      Snuser selv på muligheten for å gjøre det siste. Det ville jo være fint å unngå de høye rentene som blir med på lasset med et forbrukslån.

      En annen ting. Jeg ser på http://www.forbrukslån.no at det er noen som får lån med renter ned mot 7-8% (altså effektiv sats). Hva tror du skal til for å få en sånn rente, i stedet for..si 40%?

      1. Privatlån regner jeg som et lån du som privatperson får direkte fra venner/familie/bekjente. Anbefaler i så tilfelle å lage en skriftlig avtale hvor sum, nedbetaling (pluss eventuelle renter) og annen nødvendig informasjon opplyses om.
        Forbrukslån er en egen type lån som ofte har høyere renter. Personlig har jeg aldri hatt den typen lån og vet dermed ikke så mye om det.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg